Printtaa tämä artikkeli Printtaa tämä artikkeli

 

 

8 diagnoosiohjelmien ryhmää suosittuine ohjelmineen

Artikkeli on päivitetty ajan tasalle 12.10.2015

 

SiSoftware Sandra kiintolevyjen testiä

 

Olisi tosi hienoa jos tietokoneen käyttäjillä olisi yksi ainoa diagnoosiohjelma, joka kertaheitolla selvittäisi tietokoneen ongelmat.

 

Aivan näin ei kuitenkaan ole, vaan tietokoneen ongelmien, ominaisuuksien ja yksityiskohtien tutkimiseen tarvitaan useita erilaisia diagnostoivia softia.  Tosin laajoja lähes ammattimaisia ongelmanselvittäjiäkin on.

Juuri se, että sekä ongelmia että tutkimiseen käytettäviä ohjelmia on monenlaisia, tekee asiasta monimutkaisen.  On vaikeata löytää diagnoosityökalua juuri omaan käyttöön.  Mistä hakea ja millainen se voisi olla? Tämän artikkelin tarkoitus on selventää diagnoosiohjelmien käyttöä ja esitellä 8 ryhmää erilaisia diagnoosiohjelmia suosittune ohjelmineen.  Mukana linkkejä lisätietoihin ja softien latauksiin.

Mitä sitten ovat testiohjelmat ja miten ne eroavat diagnoosiohjelmista.  Eroa toki on, mutta usein se on häviävän pieni, sillä testiohjelmia voidaan käyttää myös vikojen etsintään. Testit mittaavat tyypillisesti tietokoneen, sen komponenttien ja laiteiden ominaisuuksia kuten esim nopeuksia.  Diagnoosiohjelma voi sisältää useitakin erilaisia testejä.

 

Diagnoosiohjelman valinta

Jotta löydämme sopivan/sopivia diagnoosiohjelmia, niin lähtökohta on itse ongelma, vika, epäselvyys,  jonka haluamme selvittää.  Diagnoosiohjelmia on alkaen niistä, jotka selvittävät mikä on tietokoneen kokoonpano, mitä softia tai laitteita siinä on.  Ja päättyvät esim SiSoftware Sandra Lite -tyyppiseen lähes ammattimaiseen laajaan ohjelmakokonaisuuteen, jossa on lukuisia kartoitus ja testauskohtia.  Siinä välissä tutkitaan, miksi verkkoyhteys ei toimi, onko tietokoneen muistissa vikaa, miten toimii sen kiintolevy, mitä Windowsin virhesanoma tarkoittaa ja monia muita asioita.

Kuvan diagnoosiohjelmiksi sanottavien koko kirjosta saa kun katsoo niiden luetteloa suuren MajorGeeks sivustolla.  Tämä on yksi hyvä lähde omaan tarkoitukseen sopivaa ohjelmaa etsittäessä.  Tässä luettelon ensimmäinen sivu:

Majorgeeks diagnoosiohjelmia

 

8 diagnoosiohjelmien ryhmää

Diagnoosiohjelmia on niin paljon, että niiden edes summittainen läpikäyminen ei onnistu.  Sen sijaan tähän on koottu joukko suosittuja diagnoosisoftia, jotka jo sinänsä peittävät huomattavan osan kaikesta diagnoositarpeesta.  Nämä ovat kokeiltuja, hyviksi havaittuja ja yleisessä käytössä.

 

Tietokoneen kokoonpano

Tietokoneen kokoonpanon kertovia toimintoja on myös jokaisessa Windowsissa; etsi Ohje- ja tukipalvelut -> Tietokoneen tiedot (rautapuoli) ja Lisätietoja järjestelmästä -> Tarkastele järjestelmän yksityiskohtaisia tietoja.  Mutta vielä tarkempia, täsmällisempiä ja tutkivia tietoja saa esille erityisohjelmilla.  Niissä on usein myös joitakin testiominaisuuksia. Tähän on poimittu esimerkiksi 

HWINFO

Kokoonpanon selvittäjien portable versiot ovat käteviä, niitä ei tarvitse asentaa koneeseen vaan ne ajetaan USB tikulta.  Edellä olevan lisäksi mainittakoon kaksi muutakin,

System Spec Portable

sekä SIW

Myös Everest Free Edition ja laaja diagnoosisofta SiSofware Sandra Lite selvittävät sekä raudan että softan kokoonpanon, tarkemmin jäljempänä.

 

Rautapuolen testaajat

Rautapuolen diagnooseja on laajoissa diagnoosiohjelmissa, mutta hiukan kohtuullisempiakin välineitä löytyy. Tämä maksuton ohjelma kertoo tietoja koneen rautapuolesta ja sisältää myös muutamia testityökaluja:

Everest Free Edition

Muistien kaikkein varmin diagnoosityökalu ja testaaja on memtest 86+.  Siitä tässä neptunetin ohjeet linkkeineen

memtest 86+ käyttö

Koneen lämpötiloja, jännitteen voimakkuuksia ja tuulettimien nopeuksia seuraa ja mittaa

Speedfan

 

Kun netti ei toimi

Jos verkkoyhteyttä ei saa, on vikamahdollisuuksia useassakin eri paikassa.  Asiasta artikkeli ->täällä.

 

Verkkoyhteyden ahkerasti käytetty testi on laajakaistan nopeuden mittaus.  Siitä artikkeli ->täällä. 

ja linkit suoraan Speedtest.net sekä Soneran nopeusmittauksiin.

 

 

Googlella  löytyy ratkaisuja

Monen mielestä – eikä syyttä – Google ja hakukoneet ovat diagnoosiohjema numero 1.  Kun on pulmaa tai haluaa tietoa ja kirjoittaa asian, virhesanoman tai muun tiedustelun niin vastauksia saa.  Sitä kautta monet ovat löytäneet tarvitsemansa tiedon neptunetistäkin.  Googlaamisen haittapuoli vain on, että vastauksia löytyy lukemattomia, sekä hyviä että huonoja ja myös vaarallisisia sivustoja sekä latauksia.

Googlen käyttöä tehostaa sen työkalupalkki.  Sen voi asentaa selaimensa lisäominaisuudeksi.  Googlen työkalupalkki onkin ainoa työkalupalkki, jota voi tavalliseen käyttöön suositella.

 

Testi- ja pelastuslevy Live Ubuntu

Live Linux CDllä voi mm. testata tietokoneen vikoja, onko vika softassa vai rautapuolella, muisteja ja pelastaa vaurioituneesta järjestelmästä dataa. Tarkemmin:

Live Ubuntu – paras Windowsin korjaustyökalu Osa 1

Live Ubuntu – paras Wuindowsin korjaustyökalu Osa2

 

Windowsin eli järjestelmän virhekoodit

 

Järjestelmän errorien tulkinta onnistuu niiden tulkintasivujen avulla.  Tässä asiasta neptunetin artikkeli, jossa linkit virhekoodien eri sivustoihin sekä Microsoftin automaattisiin etsintä- tai korjaustyökaluihin -> täällä.

 

Toimiiko kiintolevy?

Kiintolevyn voi tarkistaa Windowsin omalla työkalulla.  Mutta huomattavasti parempi ja varmempi on kiintolevyn valmistajan oma erityinen testiohjelma.  Ja nopein sekä varma tarkistustapa sekä perinteisille HDD-levyille että nopeille SSD-levyille latauslinkkeineen löytyy -> täältä.

 

Laaja diagnoosityökalu SiSoftware Sandra Lite

Ja sokerina pohjalla todella monipuolinen lähes ammattimainen diagnoosi- ja testausohjelma SiSotware Sandra lite.  Sen käytöstä on kerrottu tarkemmin neptunetissä ->täällä.

On selvää, että kun tullaan näin monipuolisiin diagnoosiohjelmiin, niin niistä saa sitä suuremman hyödyn, mitä enemmän tuntee tietokoneen tekniikkaa ja ymmärtää softassa käytettyä terminologiaa.  Mutta ohjeita noudattamalla ei tarvitse olla ammattilainen päästäkseen SiSoftware Sandralla tuloksiin.

 

On lukuisia ongelmia, joihin on vaikeata löytää sopivaa diagnoosi -tai testiohjelmaa.  Kysy silloin kommettina nepunetistä.  Varmasti yhdessä löydämme sopivan ohjelman tai muun ratkaisun ongelmaasi!  Kysy, kommentoi.

 

 

Asiaan liityvää

Tietokone ei käynnisty

Windows ei käynnisty

Modeemi – sen toiminta ja vikojen korjaus – opas

Kun printteri ei tulosta – opas tulostuksen ongelmien ratkaisuun

Tee tietokoneestasi paremmin toimiva

 

 

 

 

Tagit: , , ,

2 kommenttia juttuun “Diagnoosiohjelmat – selvitä tietokoneen ongelma”

 1. raimo kananen sanoo:

  Lenovo ideapad 330 mikä hidastaa pc,tä kun se hitaampi kun +15v vanha
  M58

 2. Neptun sanoo:

  Syitä voi olla useita tai niiden yhdistelmiä. Asiasta tarkemmin täällä:

  https://neptunet.net/2017/03/28/onko-tietokone-hidastunut/

  Pelkkä käynnistyksen hidastuminen on sitten vielä eri asia.

Jätä kommentti

Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>