Printtaa tämä artikkeli Printtaa tämä artikkeli

Järkeä tekijänoikeuslakiin – kansalaisaloite epäkohtien korjaamiseksi

 

Kaikki muistavat tapauksen kun hiljattain poliisi vei pienen tytön tietokoneen ja isä sai sakkoja.  Tähän on siis tultu.  Kansalaiset sanovat, että nykyinen laki sallii ihmisten selvän rahastamisen.

Mitta on tullut kuitenkin jo täyteen.  Kun mitään ei lainsäätäjien toimesta tapahdu – ymmärtävätkö ne edes nykyistä teknistä kehitystä? –  niin ainoa keino näyttää olevan kansalaisten yhteistoiminta.  Mitään uutta  piraattityhmää tai -puoluetta ei olla perustamassa.  Asiaa yritetään hoitaa kansalaisaloitteen avulla.

Oikeusministeriön kansalaisaloite.fi sivusto avattiin 23.1.  Tarkoituksena on kerätä 50 000 allekirjoitusta 23.7.2013 mennessä. Asiaa puuhaa ryhmä ”Järkeä tekijänoikeuslakiin”.  Hankkeen tärkeimpänä tehtävänä on saada aikaan korjaus verkkovalvonnan ja vahingonkorvauksien lainsäädäntöön. Tarkoitus ei ole laillistaa tekijänoikeudellisen sisällön lataamista vaan estää ylilyönnit.

Lakiehdotusta tehdään parhaillaan yhteisvoimin. Siihen voi kuka tahansa osallistua Avoinministeriö-sivustolla. Siellä on mukana myös lakimiehiä, jotka muotoilevat kansalaisten ehdotukset tarvittaviksi.

Avoinministeriö-sivuston Joonas Pekkanen kertoo, että tarkistettu allekirjoittajien lista annetaan Eduskunnalle syyskuun tienoilla.  Siitä eteenpäin tavoite on, että lakimuutos saataisiin voimaan ensi vuoden alusta.  Kansalaisaloitteen allekirjoittamiseen tarvitaan varmennus verkkopakkitunnuksella tai mobiilivarmenteella.  Tämän artikkelin julkaisupäivänä allekirjoituksia on kasassa yli 13 000 kappaletta.  Onko siinä jo omasi?

Sekä kansalaisten että artistien edut kuntoon

Oleelliseksi osaksi ehdotuksia tulee v. 2006 Lex Karpelaksi ristittyjen muutosten peruuttaminen.  Se laki muutti mm. tiedostojen laittoman lataamisen eli verkkopiratismin tekijänoikeusrikkomuksesta rikokseksi.  Siitä voi olla maksimirangaistuksena jopa 2 vuotta vankeutta. Tämä tekee puolestaan mahdolliseksi pakkokeinojen käytön.  Kyllä pitäisi olla poliisilla muutakin tärkeäpää työtä kuin verkosta lataavien jahtaaminen ja rikollisiksi asettaminen.

Tekijänoikeuslainsäädäntömme on muutenkin juuttunut kauas menneisiin aikoihin. Nyt halutaan sallia esim. verkkomateriaalin tutkimus- ja opetuskäyttö.  Artistien asemaa voidaan myös parantaa.  Ehdotukseen tulee uudistus rinnakkaislisensioinnin sallimisesta.  Tällöin he voivat julkaista tuotteitaan myös avoimilla lisensseillä kaupallisten rinnalla. Korvausstandardeihin tulee lisätä kohtuullisuusvaatimus ennen kuin asiat riistäytyvät kokonaan käsistä.

Kansalaiset toteavat yksimielisesti netissä, että kyseessä on jälkeen jääneen lainsäädännön avulla tapahtuva viihdeteollisuuden kohtuuton rahastaminen.  Sen jalkoihin ovat jääneet sekä viihteen kuluttajat että artistit.  Eikö meidän pitäisi kunnioittaa lakejamme eikä jäädä niiden ylikävelemiksi?

Vaikka tässä on kysymys lähinnä musiikki-viihdesisällön lainsäädännöstä, niin tekijänoikeuslainsäädäntömme pitäisi vielä laajemminkin uudistaa. Ja siinä ottaa huomioon, mihin teknisesti on jo menty.  Nykyinen yleinen käytäntö tulisi muillakin luovan työn alueilla vahvistaa ja poistaa vanhat unelmat ”yksilöllisistä kuvallista tai kirjallista teoksista”.

Linkit

Järkeä tekijänoikeuslakiin sivusto, aloitteen alustava sisältö ja aloitteen allekirjoituspaikka:
https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/70

Avoin ministeriö
http://www.avoinministerio.fi/

MikroPCn uutinen asiasta

 

Jätä kommentti

Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>