Printtaa tämä artikkeli Printtaa tämä artikkeli

 

RSS syöte on hyödyllinen ja toimiva – käytä sitä

 

rss-syötteen tunnus

Mikä on RSS syöte, miten se toimii ja mitä hyötyä siitä on? Joitakin vuosia sitten oltiin epävarmoja RSS syötteen tulevaisuudesta. Siinä yhteydessä mm. Google lopetti oman RSS syötteen lukijansa Google Readerin. Kehitys johti kuitenkin sen elpymiseen ja myös sivujen uudenlaiseen seuraamiseen. Nyt RSS syöte on entistä helpompi käyttää.

 

Myös Google palasi omille jäljilleen ja on ottanut RSS syötteen lukemisen takaisin ohjelmiinsa. Se on tuotu Chrome selaimeen helppokäyttöisenä laajennuksena. Samalla vastaavien muutuvien sivustotietojen seuraaminen netissä on lajentunut sosiaalisen median myötä. Niiden kautta seurataan sivuja ja niiden muutoksia. Tällöin ei sivustoilta liioin vaadita RSS syötteen asettamista.

 

Uuden ja muuttuvan sisällön seuraaja

Mutta ennen sen nykyvaiheita hiukan siitä mikä RSS ( Really Simple Syndication) on ja mitä hyötyä siitä on netin käyttäjille. Se on verkkosyöte, joka tuo syötteen tilauksen mukaisen aikaisemmasta muuttuneen nettisivun keskeisen sisällön omalle näyttöruudulle. Se näyttää nimenomaan muuttuvien sivustojen sisällön halutussa muodossa, kokonaan tai vain otsikkoina. Näin voi varsin helposti todeta, onko sivulla uutta mielenkiintoista sisältöä. Sähkopostiin tilattuna tulee (sen asetustenmukaan) automaattisesti muistutus meilinä aina kun sivusto on muuttunut eli uutta sisältöä on tullut.

RSSn idea on siis muuttuvien sisältöjen vaivaton ja tavallaan automaattinen seurata. Systeemi on tarkoitettu ja soveltuu erityisen hyvin juuri uutissivuihin ja yleensä jatkuvasti muuttuvan sisällön sivuihin.

RSS on käytettävissä niissä nettisivustoissa, joissa sen tunnus on – ks. tämän artikkelin otsikkokuvaa – tai on muu kehoitus RSS syötteen tilaamiseksi. Esimerkiksi neptunet-sivuston sivuilla on useitakin kohtia, joista RSS syötten saa tilattua. Klikaamalla mitä tahansa näistä tunnuksista pääsee helposti eteenpäin. Neptunetissä voi tilata vielä erikseen jopa kommenttien RSS syötteen: keskipalsta kohta Neptunet – Kommenttien RSS syöte.

 

(Lisäys 17.11.20)

Uusi RSS järjestelmä Neptunetissä Follow it

Neptunetissä on otettu käyttöön uusi RSS syötteen järjestelmä.  Se tekee syötteen tilaamisen ja käytön entistä helpommaksi.  Asia on selostettu tarkemmin tiedotteessa -> täällä.

 

RSS lukija selaimissa

RSS on entistä elinvoimaisempi. Syötteen lukija on tullut kaikkiin yleisimpiin selaimiin. Jos käytät nettiä Internet Explorerilla, Firefoxilla, Safarilla, Operalla tai Chromella, niin sillä luet helposti myös RSS syötteitä. Miten, tapoja voi olla useitakin eri selaimen kohdalla. Lisäksi sitä lukevat useat sähköpostiohjelmat. Netissä on useita hyvin toimivia maksuttomia erillisiä lukijaohjelmia. Aloitamme kuitenkin selaimista.

RSSn käyttö alkaa sen tilaamisesta. Tämä on yhteistä kaikille selaimille. Se tapahtuu hiukan eri tavoin eri selaimilla. Sama on hoidettavissa myös esim. tilaamalla RSS-syöte sillä varustetulta sivustosta. Tällöin se liittyy oletusselaimeesi ja avautuu sen RSS-merkistä.

Useimmilla selaimilla (poikkeukset ilmenevät alempana olevasta selainkohtaisesta erittelystä) voi syötteen lukijan asettaa kahdella tavalla. Toinen niistä on eräänlainen live linkki. Silloin nettisivun syötteen URL osoite kopioidaan ja liitetään selaimen osoiteriville. Siirrytään selaimella sinne ja tehdään syntyneestä linkistä tavallinen linkki kirjanmerkkeihin/suosikkeihin ja esim. liitetään se selaimen kirjanmerkkipalkkiin. Silloin ei tarvitse muuta kuin klikata selaimen palkissa linkkiä, niin siihen liitetty syöte aukeaa ruudulle.

 

Sivuston RSS tilaus IEssäTilaa tämä syöte

Toinen tapa menee esim. Internet Explorerin kohdalla seuraavasti: Mennään sivulle, jossa RSS merkki. Klikataan selaimessa (tässä kuvia, klikkaa näkyviksi) olevaa pientä RSS merkkiä. Aukeavasta ruudusta klikataan kohtaa Tilaa tämä syöte. Tästä eteenpäin on syöte aina luettavissa klikkaamalla selaimen RSS merkkiä.

 

 

Jos RSS syöte ei toimi

RSS syötteen toimimattomuus ei yleensä aiheudu siitä, että se johtuisi syötteen järjestelyistä ao. sivustolla. Eli se ei johdu verkkosivustosta. Tietysti niinkin voi olla, mutta tämän huomaa, jos muiden sivustojen syöte toimii, mutta jonkin ei. Jos näin kuitenkin on, tilaa syöte sivustolle uudelleen. Silti tavallisin syy löytyy oman koneen syötteen lukijasta. Korjaa se asentamalla uudelleen tai käytä jotakin muuta syötteen lukukeinoa.

 

Syötteen käyttö eri selaimissa:

Internet Explorer (11), selostettu edellä, joissakin versioissa Työkalut ->Tilaa tämä syöte

Chrome, selaimen laajennus

Firefox asentamalla live linkki tai lisäosa kuten esim. Simple RSS Reader (SRR)  (Ei sovi Quantumiin)

Firefox myös Quantumiin sopiva

Opera

Safari

Monissa sähköpostiohjelmissakin on nykyisin RSS syötteen lukijat. Se on ainakin Windows Live Mailissa ja Thunderbirdissä.

 

Erilliset RSS lukijat

Erillisillä lukijoilla on hiukan erilaisia ominaisuuksia, joten kannattaa kokeilla mikä miellyttää – ellei sitten käytä selaimen omaa readeria, joista edellä. Erilliset lukijat tarjoavat lisäominaisuuksia kuten kiinnostavien sisältöjen automaatisia esivalintoja, ryhmittelyjä, erilaisia sisältönäyttojä jne.

Yksi suosituista on Feed Reader eri mahdollisuuksineen.

Tässä useita eri lukijoita AlternativeTo

RSS on nyt nopea käyttää. Käytä sinäkin tätä mahdollisuutta niillä uutis- ja muilla muuttuvan sisällön sivuilla, joihin syöte on tilatavissa. Myös Neptunetissä on RSS. Tilaa se mukavuudeksesi niin näet helposti onko uutta sinua kiinnostavaa tullut.

 

Artikkeli päivitetty 5.4.2018

 

 

 

Asiaan liittyvää

Miten käytän RSS syötettä

Sähköposti – ohjelmat ja käyttö

Selaimien käyttö:

Chrome

Firefox

 

 

Tagit: ,

Jätä kommentti

Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>