Printtaa tämä artikkeli Printtaa tämä artikkeli

Digikuvien säilytys kuntoon  

                                                                                                           

Valokuvat ovat arvokkainta sisältöä koneessasi. Mutta miten ne on organisoitu?  Löytyykö tarvittava kuva helposti vai ei ollenkaan?  Jos kuvien löytyminen on vaikeata, niin silloin viimeistään kannattaa järjestää ne uudelleen ja paremmin.

 

 

Olen kaikkea muuta kuin huolellinen arkistoijatyyppi.  Uskon, että olen tehnyt kaikki mahdolliset erehdykset – tai en ole tehnyt mitään – kuvien kunnollisen arkistoinnin hyväksi.  Luovan työn tekijät eivät muutenkaan ole niitä innokkaimpia järjestyksen noudattajia.  Pahimmillaan on korvaamattomia vanhoja kuvia kadonnut bittiavaruuteen.  Kantapään kautta oppineena arvelen olevani jotenkin jyvällä mitä digikuville pitäisi tehdä.

Mitta tuli aikoinaan täyteen kun ei löytynyt enää mitään kuvia, ei paperikuvia eikä digikuvia.  Aloitin paperikuvaista, jotka järjestin uusiin ja vanhoihin albumeihin kuvausaikansa ja suurempien kohteiden mukaan.  Niitä kuvakansioita tuli vaatekaapillinen, mutta nyt niitä löytää.

 

Kuvat eri Windowseissa

Digikuvien järjestämiseksi on ihan pakko ensin kertoa kuvien säilytyssysteemeistä Windowsissa.  XPn aikana kuvat olivat sekaisin Omat kuvatiedostoissa ja lisäksi ehkä nimetyissä kansioissa (lähes missä tahansa).  Kun aikoinaan ensimmäinen digikamera tuli käyttöön, niin silloin ei ollut aavistustakaan, että tulevaisuudessa niitä kertyy aivan tuhoton määrä eikä Omat kuvatiedostot ole enää niille lainkaan riittävä paikka. Itselle kuten varmaan monille muillekin tuli kuvien hallitseminen yhä hankalammaksi.

Sitten tuli Windows 7 ja myöhemmin vielä 8.  Niissä törmäsi uuteen vaikeuteen:  Missä ihmeessä kuvat ovat ja miksi ne ovat jälleen sekaisin yhdessä paikassa Kuvat-nimisessä kansiossa?  Mutta niin ei todellisuudessa ole, sillä Kuvat ei ole normaali kansio vaan Kirjasto.  Ja Kirjastot kehitti Microsoft sen takia, että kaikki kuvat ja muut kirjastoitavat tiedostot löytyisivät helposti yhden nimikkeen takaa.  

Onko niin käynyt, sen voi jättää käyttäjien vastattavaksi.  Arvelen, että joku kokee Kirjastot todella hyödylliseksi kun taas toiset – varsinkin XPhen tottuneet – pitävät entistä systeemiä helpompana ja peremmin muokattavana. Kirjastoihin ei siis suoraa tallenneta, vaan se sisältää esim. valokuvakansiot. Kuitenkin tässä siis ollaan, Kirjastoissa, ja niistä on lähdettävä kuvien organisointia kehittämään. Linkeissä selkeä kuvaus ja ohje Kirjastoista.

 

Valokuvat löytymään

Onko jotakin yleistä pätevää ja helppoa kuvien organisointisysteemiä?  Tähän voi heti sanoa, että ei ole.  Esimerkiksi ammattivalokuvaajilla on erilaisia tapoja arkistoida kuvansa tietokoneeseen.  Yksi tykkää yhdestä tavasta ja toinen toisesta, mutta mitään yleistä reseptiä ei ole.  Toki yhteisiä piirteitä kaikille hyviksi havaituille tavoille on.  Ja niistä tässä kerrotaan, aluksi manuaalisista menetelmistä.

Kaikkein huonoin tapa on jos XPn ajalta lähtien kaikki kuvat ovat jääneet sekaisin Omat kuvatiedostoihin ja ehkä muuallekin.   Voi hyvin kysyä, mitä tekee kuvilla, joita ei enää löydä?  Ensimmäinen homma on luoda selkeämpi kansiosysteemi ja sijoittaa kuvat sen kansoihin.  Oleellinen lähtökohta on aikajärjestys.  Kuvat voi ryhmittää vähintäänkin vuosittain etenevään kansiojärjestelmään; esim. Kuvakansio  2010, Kuvakansio 2011 jne.

Sitten riippuu kuvien määrästä, miten vuosiryhmittelystä mennään eteenpäin.  Normaaleilla perhekuvamäärillä voi vuosikansioihin sisällyttää suurempien tapahtumien ja kokonaisuuksien omat alikansiot. Kansioille selkeät nimet, joista heti vilkaisullakin näkee mitä kuvia niissä on.  

Jos kuvien ajoitus vuositasollakaan ei ole tiedossa tai tilanne sekava, niin ajankohdan mukaan järjestämiseen on käytettävissä apuohjelmia.     Useimmat valokuvien organisointisoftat ryhmitävät kuvat kuvausajan mukaan. 

Järjestä ensin kuvakokoelmasi.  Sen  jälkeen voit vastaisuudessa valita, millä tavalla siirtää kuvia koneeseen.  Niistä suora kopiointi kameran muistikortilta on huonoin tapa.  Parempi on jo käyttää Windowsin omaa lataajaa ja vielä parempi jotakin kuvien lataus- ja järjestely ohjelmaa, esim Photo Wizard Free tai Picasaa.  Latausvaiheessa on hyvä mahdollisuuksien mukaan muuttaa kuvien mitään sanomattomat numerokoodit sellaisiksi, jotka helpottavat tunnistamista ja löytämistä.

 

Kuvien järjestäminen jonkin ohjelman avulla

Kuvien organisointiin on useita erilaisia ohjelmia.  Suuria kuvamääriä varten ja ammattikäyttöön tarvitaan erilaisia organisoijia kun kotikäyttäjä selviää mainiosti maksuttomin apuohjelmin.  Ammattipuolella organisoinnin kärjessä on Adobe Photoshop Lightroom. Se on varsinaisesti kuvankäsittelyohjelma, mutta sisältää myös organisoinnin ja sitä palvelevat ominaisuudet.  Kotikäytön puolella vaikuttaa maksuton Picasa olevan suostuin organisoija, mutta muitakin on.

Windowseihin voi ladata ilmaisen Photo Galleryn (Valokuvavalikoima):  Tämäkin on hyvä apuväline kuvien organisoimiseen, lataus linkeissä.

Digikuviin liittyy ja niihin saa kytkettyä monenlaista oheistietoa.  Softien avulla aikaansaatavan ns. taggayksen avulla saadaan kuviin liitettyä metatietoja, joilla tehoharrastajat ja ammattilaiset saavat helposti esille haluamiaan kuvia.  Kotikäyttäjän on syytä muistaa, että viemällä kursorin kuvan päälle saa jo lisää tietoa, yleensä mm. kuvan ottamispäivän, joka on hyvä apu ryhmittelyssä.  Tietoa saa myös hiiren oikealla Ominaisuudet.

Muista myös arvokkaiden kuviesi varmuuskopiointi.  Vinkki:  Jos ei ulkoista kiintolevyä tai pilvipalvelua ole, niin siihen ovat nykyiset tilavat muistitikut erityisen käteviä, niitä on esim. 16 ja 32 Gb kokoisia. 

 

Samasta aiheesta on toinen ja uudeksi päivitetty artikkeli ->täällä.  Koska Picasakin loppuu ja muitakin muutoksia näiden softien kohdalla on, niin tämän artikkelin tulee lähitulevaisuudessa korvamaan kokonaan uusi juttu kuvien organisoinnista.   Lue täältä -> Valokuvien organisointi kuvien katseluohjelmilla.

 

Linkit:

Mitä ovat kirjastot ja miten niitä käytetään? Microsoftin vastaukset kysymyksiin, ks erityisesti Miten luon tai muutan kirjastoa

Kuvien hallinta kirjastoja käytettäessä

Windows Photo Gallery (Valokuvavalikoima)

Valokuvien tuonti ja organisointi,  Photo Wizard Free

Valokuvien organisointi, maksuttomia

Zoner Photo Studio Free

Maksullisia tehokäyttöön

Adobe Phoshop Lightroom, maksuton kokeiluversio

CyberLink Photo Director

Tässä on paljon vaihtoehtoja kuvien järjestämiseen.  Jos haluat tarkemmin tietää, mikä/mitkä olisivat parhaita juuri omaan käyttöösi, niin selvitetään sitä yhdessä.  Laita kommenttia.

 

Valokuvista neptunetissä

Kuvankäsittelyohjelmat valintaopas

Kuvien kaksoiskappaleiden poistaminen

Parhaat printtausohjelmat – printtaa ammattimaisesti

Kuvien katseluohjelmat

Kuvapalvelut netissä valintaopas

 

 

 

 

 

 

 

Tagit: , ,