- neptunet - https://neptunet.net -

Kesäkamerat – kun mennään ota kamerat mukaan

[1]
 

Edessä on kesä, matkat  ja muut menemiset.  Silloin tarvitaan taas kameroista.  Mutta hei, välttä se harmi, että juuri kun pitäisi kesäkuvia ottaa niin kamerasi onkin toimimaton.  Että pitääkin tapahtua!

 

Se ei ole harvinaista.  Ennen lomakohteisiin ja mökeille menoa pitää tarkistaa, että kamerat ovat täydessä iskussa silloin kun niitä tarvitaan.  Itse asiassa kameroiden toimimattomuus – riippumatta siitä onko niitä talvella käytetty vai ei – on hyvin luonnollista.  Niiden akut tai paristot purkautuvat käyttämättömänä hiljaa itsekseen.  Ja niitä taas käytettäessä ne tyhjentyvät käytön seurauksena.

Mikään ei ole harmillisempaa kuin toimimaton kamera silloin kun sitä juuri tarvittaisiin.  Tämä kannattaa estää ennakolta tarkistuksella – akkujen latauksella tai paristojen vaihdolla – etukäteen.  Huonoja kokemuksia on siitä, että luottaa lomalla saavansa akkuja tai paristoja kun niitä tarvitsee.  Se ei ole lainkaan yksinkertaista. Hyvin varustetut kameraliikkeet ja akkujen myyjät eivät ole useinkaan lähellä.

[2]

 

Akut purkautuvat – käytettäessä ja käyttämättöminä

Kameroiden akut purkautuvat harmillisesti itsestään.  Tämä itsepurkaus on myös sikäli hankaa, että se yleensä nopeutuu sitä mukaan kun akut ikääntyvät.  Eli jos akut ovat jo pitempään käytettyjä, niin niiden kapasiteetti ei säily samaan tapaan kuin kaupasta juuri ostetuissa. Erityisesti pitkään lataamattomina eli tyhjinä säilytetyt akut ovat herkkiä nopealle purkaantumiselle.

Myös latauslaitteissa on eroja.  Huolimatta niiden mainoksien vakuutetuista erinomaisista ja nopeista lataustehoista eivät kaikki marketista ostetut laturit ole yhtä tehokkaita.  Eli ne eivät lataakaan akkuja aivan täyteen.  Merkkikohtaiset kameroiden mukana tulevat laturit voivat olla tässä mielessä tehokkaampia.  Usein ne ovatkin, esim videokameroiden kohdalla, ainoita järkeviä välineitä.

Kokemukset latureista kertovat myös, että normaalit latauslaitteet ovat tehokkaampia kun ns. pikalaturit ja -lataus, joissa latausaika on laadun kustannuksella tehty mahdollisimman lyhyeksi.  Toki nopeus voi olla usein aivan ensisijainen tavoite.

Latauslaite on hyvä muistaa ottaa mukaan, jos sähköä on saatavilla.  Erityisen tärkeää se on jos käyttää merkkikohtaista tietylle akkutyypille tehtyä laturia.

Jos kuvaat kännykällä, niin muista silloinkin latauslaite ja jos paljon kuvaat niin muistikortti.  Puhelimen ahkeralle käyttäjälle on varavirtalähde hyvä matkavaruste.

 

Tarkista ja muista nämä

Tässä tsekkauslista, joka varmistaa, että kamerasi toimivat kesämaisemissakin.  Älä jätä tarkistusta viime tinkaan.

Kun aikaisemminkin olen muistuttanut kesän kuvaajia kameroiden toimivuudesta ja varusteista, niin lainaan niistä suoraa yhden tärkeän ajatuksen:
Ei ole lainkaan ratkaisevaa miten kalliit tai hienot laitteet sinulla on.  Ratkaisevaa on, että on iloinen mieli ja kivaa kuvata. Kuvaamisen varmistaa, että laitteet toimivat ja tarpeelliset varusteet ovat mukana.

 

Artikkeli päivitetty 8.5.2018

 

Aiheeseen liittyvää, nämä voivat kiinnostaa kesän kuvaajia:

Kuvankäsittelyohjelmat valintaopas [3]

Kuvien kaksoiskappaleiden poistaminen [4]

Parhaat printtausohjelmat – tulosta ammattimaisesti [5]

Muistikortit – eri tyypit ja laadut [6]