Printtaa tämä artikkeli Printtaa tämä artikkeli

Joko kyllästyt mainoksiin ja muuhun roskapostiin?

 

Artikkelista on uudempi versio ohjemalinkkeineen.  Uusi on ->täällä.

 

Joko mittasi on täynnä roskapostiin? Kaikille meille tulee spammia – ellet ole järjestänyt sen estoa.

Muutamia kuukausia sitten näytti siltä, että roskapostin määrä sähköposteissa olisi vähenemässä.  Myönteisen kehityksen aiheutti kun muutamia suuria ns. bottiverkkoja saatiin toimimattomaksi.  Mutta nyt tilastot taas osoittavat selvää kasvua.

Roskapostin yleisyyden ja lähettämisen mekanismi on:  Haittaohjelmien avulla vallataan tuhansia ja kymmeniätuhansia tietokoneita kautta maailman.  Sen jälkeen niitä hallinnoidaan muualta ja lähetetään niiden avulla suunnattomia määriä roskapostia.  Verkostot ovat siis robotteja, siitä nimitys bottiverkko.

Tosin aivan uusinta suuntausta on, että myös yksittäisten ihmisten lähettämien roskapostien määrä on lähtenyt kasvuun.  Halvan työvoiman maista saadaan helposti värvättyä käyttäjiä, jotka ohjeiden mukaan lähettävät suuria määriä mainospostia.

Paljonko sitä siiten tulee? Maailmanlaajuisesti kaikesta sähköpostiliikenteestä on tämän vuoden helmikuussa ollut roskapostia 71,1 %.  Määrässä on kasvua edellisestä kuukaudesta 12.8% eli kasvuvaihe on taas meneillään. Tämä paine ulottuu joka paikkaan, myös meidän maahamme.

Tässä on pari gaafia roskapostien määristä. Klikaa kuvat suuremmiksi.  Ensimmäisessä kaaviossa on roskapostin lähteet maanosittain.  Euroopan osuus on High ja prosentteina 36,2.  Seuraavassa kaaviossa näkyy roskapostin määrän vaihtelut maaliskuussa 2013.  

Miten roskaposti estetään

Roskapostin estäminen ei ole yksinkertainen asia jos verrataan esim perinteiseen virustorjuntaan.  Roskaposteilla ei ole mitään selkeää yhdenmukaista tunnusta, jonka mukaan voidaan estää pääsy koneeseen. Aina on samalla vaara, että estetään tarpeellista postia.  Tätä voidaan tosin myös säädellä.  Estämisen menetelmiä on kuitenkin kehitetty ja nykyisin päästy jo varsin hyvälle tasolle.

Sähkopostien turvallisen käytön suositus on:  Käytä ainakin kahta eri sähköpostiosoitetta.  Toisen annat niihin paikkoihin ja listoihin, joissa sähköpostia vaaditaan.  Ja toisen pidät yksityisenä, jota osoitetta ei minnekään nettiin laiteta.  Tämä asetelma on turvallinen.  Vielä parempi on jos järjestää tuohon "yleiseen" sähköpostiosoitteeseen hyvän roskapostisuodatuksen.

Roskapostin tunnistamisen menetelmiä on erottaminen avainsanoista, esim tarjous, tilaisuus, ilmainen jne. Toinen menetelmä on heuristinen skannaus, jolla seurataan viestin monia ominaisuuksia ja tehdään niiden pisteyttämisen jälkeen päätös.  Edelleen voidaan netissä pitää mustia listoja, joista torjuntaohjelmat käyvät tekemässä tarkistuksensa.  Kenties kehittynein muoto on kuitenkin ns. bayesilainen suodatus.  Se on eräänlainen oppiva menetelmä.  Torjuntaohjelma opetetaan tunnistamaan kunkin käyttäjän kannalta oikealla tavalla, mikä on roskapostia ja mikä ei.  Uusissa ja tehokkaimmissa torjuntaohjelmissa on käytetty rinnakkain useita näitä torjuntakeinoja.

Häiritsevää ja osin vaarallistakin spammia voidaan torjua useassa eri vaiheessa.  Operaattoreilla on omia suodattimiaan, yleensä maksullisia.  Joissakin sähköpostiohjelmissa on omia estojaan.  Esimerkiksi gmailissa on bayesilainen eli oppiva suodatus. Tietoturvapaketteihin sisältyy usein myös roskapostisuodatusta.  Ja viime kädessä jokainen tietokoneen käyttäjä voi itse suojautua roskapostilta sopivalla käytännöllä ja roskapostin esto-ohjelman avulla. Näistä jo edellä mainittiin kahden tai useamman osoitteen käyttö jälkitoimineen.  

Minkä roskapostin esto-ohjelman valitsisin

Koska roskapostisuodatus on vaativa asia, on siihen hyvin erilaisia ohjelmiakin. Monipuolisimmat  ovat maksullisia, mutta joillakin niistä on hiukan riisuttuja free versioita.  Maksuttomilla päästään kuitenkin tavallisessa käytössä erittäin hyviin tuloksiin. Niihin voi kuulua myös oppiva bayesilainen suodatus kuten on Spamihilatorissa.

Samihilator on selkeä ja helppo käyttää. Otsikkokuva, klikkaa näkyväksi,  on sen säädöistä.  Ohjelman saa myös suomenkieliseksi kielipaketilla.  Softa on myös hyvin ohjeistettu – ohjeet tietysti englanninkieliset.  Ohjeet saa esille käyttöliittymän ?-merkkiä klikkaamalla.  Softa ei toimi hotmail-järjestemän viesteille.

Roskapostisuodatus on yleensä tehokasta.  Mainostajat ja nettisivut valittavatkin usein, että tarkista roskapostisi jos tieto ei tahdo kulkea.  Jos suodatus tuntuu itsestä ylitehokkaalta, niin sitä voi säätää.  Spamihilatorissa, joka on oppivaa tyyppiä eli tarkoitettu juuri säätämiseen, voi sitä opettaa. Lisäksi on helppo ja heti toimiva ratkaisu, joka näkyy viereisestä pikkukuvasta, klikkaa suuremmaksi.  Ojelman roskakorista valitaan viesti, joka halutaan pysyvästi normaalipostiksi, mutta on nyt softan suodattama.  Valitaan ylhäältä Edit ja sen alasvetovalikosta joko Add domain to my friends (sivustot) tai Add sender to my friends, jos kysessä on henkilö.  OK, se on silloin kerralla tehty ja toimii vastaisuudessa.

Suuri osa esto-ohjelmista soveltuu vain POP-palvelimille, ei siis IMAP-käyttöön.  Niiden toiminnot ovat erilaisia puhumattakaan käyttöliittymistä.  Siksi tarkista huolellisesti ennen esto-ohjelman käyttöönottoa, että se sopii käyttöjärjestelmääsi (yleensä Windows), sen bittisyyteen (kaikissa ei eroa, joissakin on 64 bit erikseen) ja käyttämäsi postipalvelimen tyyppiin (POP tai IMAP).
 
Kokeillen pääsee pian perille ohjelmien toiminnasta.  Muista, että oppivan suodatuksen on ensin saatava tilaisuus oppia eli tutustua siihen, mikä on sinulle roskapostia ja mikä ei. (Huom gmailin käyttäjä;  gmailissa on juuri oppiva suodatus! Linkeissä linkki sen ohjeeseen.)

Tärkeintä on, että ei alistu aina vaan kasvavaan roskapostin määrään.  Se on torjuttavissa.  Kiitti, mulle riitti!

Laita kommenttia jos kokemuksia esto-ohjelmista tai kysyttävää.  Tässä ei puhuttu roskapostin laillisuudesta ja osoitteiden käyttöön liittyvästä lainsäädännöstämme.  Myös siitä voidaan kommentteina keskustella.

 

 

Linkit

Linkkien ohjelmat eivät välttämättä ole enää ajan tassalla.  Tarkistetut ja uudet softat ovat -> täällä

Spamihilator sekä POP että IMAP palvelimiin, sekä 34 että 64.bit., oppiva suodatus, ohjelman saa suomeksi

MailWasher Free, tarkistus postipalvelimesta ennen latusta koneeseen, myös maksullinen versio

xTerminator

SPAMfighter

Cactus Spam Filter, vain POP-postipalvelimien yhteyteen

SpamBayes, oppiva suodatus 

K9, oppiva suodatus POP-postipalvelimien yhteyteen

 

Gmailin ohje

Roskapostisuodatus gmailissa

 

Asiaan liittyvää

Sähköposti ei toimi

Sähköposti ei toimi – onko se lukkiutunut?

Mitä ovat ja miten torjun haittaohjelmat (malware)

 

Tagit: , ,

2 kommenttia juttuun “Miten estää roskaposti”

  1. Viljo Laine sanoo:

    Minulla on vanha Outlook-sähköposti (Windows 10) ja sen sähköposti ei toimi , sain kiristyskirjeen webmailin kautta. Miten pääsen uudelleen
    alkuun? Ei suurta osaamista.
    Petteri

  2. Neptun sanoo:

    Ehdotan, että lataat toisen sähköpostiohjelman. Thunderbird on paljon parempikin kuin Winsowsin oma. Toinen mahdollisuus on yrittää poistaa se ja asentaa Microsoftin kaupasta uusi. Mutta Thunderbird on selkeästi parempi ja turvallisempikin. Thunderbird on “oikea” sähköpostiohjelma, joka tuo postit koneeseen. Sitä ei voi lukea webmailina.

Jätä kommentti

Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>