Printtaa tämä artikkeli Printtaa tämä artikkeli

 

 

 

 

 

 

 

 

Kuuluuko televisio suomalaiseen kesämaisemaan?  Onko mielekästä mennä mökille ja sitten katsoa siellä TVtä kun sitä voi katso koko talven kotonakin?  Onko mökille jo kiire, että ei vaan jää näkemättä tärkeä sarjapätkä?

Lisäksi mökki-TV ei ole pelkästään aivan oma henkilökohtainen asia.  Jos menee luonnon helmaan ja aikoo nauttia tyynestä, kauniista kesäpäivästä, niin mitä tapahtuukaan.  Jostakin naapuristosta jyrähtää käyntiin kovaäänien aggregaatti.  Sen jyrinä kantaa kauas rannoilla ja maisemassa. Siinä se on taas kesäpäivän rauha!  

Tai oman perheen lapset eivät tahdo pysyä omalla alueella kun naapuristossa katsellaan telkkaria ja meillä ei.  Miksi meillä ei katsota päivällä telkkaria kun kerran muuallakin?  Ei ole mitään tekemistä eikä silti saisi mennä katsomaan telkkaria.  Tää on mökkivankeutta!

Kun on kiva ilma, niin voi mennä naapureita tervehtimään.  Mutta mitäs kummaa, kaikki ovet auki ja silti ei ketään näkyvissä.  Piha on autio ja lasten leikit jääneet kesken. Lähempää huomaa, mikä on kyseessä –  television katselu.  Kaikki ovat kokoontuneet katsomaan äidin suosikkia, aivan ihanaa Salkkareita.  – Moi vaan, me tullaan sitten toisella kerralla…

– Oliko kivaa, kun olitte siellä niiden mökillä? Eikös siellä ole hienot maisemat?

– No en mä oikein tiedä.  Tulihan ainakin katsottua telkkaria.  Niillä oli uusi taulu-tv ja se oli koko ajan käytössä.  Ei siinä paljon maisemia päästy katselemaan.  Mitä nyt kiireellä saunottiin sentään…

Televisio on mökkimukavuuksia

Kyllähän maisemassa voi olla ilman televisiota.  Esimerkiksi jos lähtee telttaretkelle, niin tosi harvalla on edes ajatuksissa viedä mukaan telkkari.  Takavuosiana ei suomalaismaisemassa ollut juuri mitään mukavuuksia, savuttava puuhella, kannetavat vedet ja valot öljylampuista.  Toki oli tunnelmaa ja aivan yhtä kova hinku maisemaan kuin nytkin.

Nyt kukin rakentelee mökeille ajan mittaa enemmän mukavuuksia.  Miksi se olisi siinä mielessä erilaista kuin kotona?  Ei kai se mikään eristyspaikka voi olla, jossa olisi pakko tyytyä riisuttuihin mukavuuksiin?  Ja niihin kuulu epäilemättä sekä radio että televisio.  

On paljon ajankotaisia tapahtumia, jotka ovat ja menevät.  Ei ole myöhemmin mitään jännitystä lukea esim urheilutuloksia – F1, jalkapallo, yleisurheilu –  jos on menettänyt niiden seuraamisen.  Tapahtumat on nähtävä tuoreeltaan silloin kun ne ovat, livenä.  Ja jos on seurannut jotakin sarjaa tai selviytyjiä telkkarista, niin seuraaminen menee pilalle, jos ei omin silmin näe mitä tapahtuu.

Entäs lapset.  Pikku Kakkonen on totuttu ja kotonakin seurattu.  Miksi ei sitä voisi katsoa mökilläkin? Suomen kesässä sataa useinkin.  Silloin lapset komennetaan sisään ja alkaa hälinä.  Rauha palautuu ja säilyy kun lapset voivat hiljentyä katsomaan omia ohjelmiaan.  Sadepäivän ankeus on pelastettu.

Jos mökkipaikkakunnalla ja kesäpaikoissa televisio kerran näkyy, niin miksi ei käyttää tätäkin mukavuutta.  Katseluvälineen ei tarvitse olla samaa luokkaa kuin kotona vaan vanhempi tai vaatimattomampi käy hyvin.  Sopiikin paremmin kesämaisemaan.

Liioin sähköverkon olemassaolo ei ole enää ongelma.  Sähköä saa tuotettua omillakin välineillä.  Aggregaatin käytössä kannattaa ottaa huomioon naapurit, lähialue ja omakin perhe, joka voi tehdä muutakin kuin istua telkkarin edessä.

Netin käytössä puhutaan hyvistä nettitavoista.  Pitäisikö puhua myös hyvistä television katselutavoista kesämaisemassa?  Vai onko se pelkästään ihan oma asia ja voi tehdä just niin kuin itse haluaa?  Onkohan mitään merkkejä siitä, että meillä alkaisi televisio sopeutua kesämaisemaan.

Ja kesämaiseman ihmisiin?

Mitä miltä olet? Laita kommenttia

 

 

 

 

Tagit: ,

Jätä kommentti

Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>