Printtaa tämä artikkeli Printtaa tämä artikkeli

 

 

Sähköä mökille ja mökki-TV näkymään

 

 

 

Vielä on Suomessa paljon kesäpaikkoja, joihin eivät varsinaiset sähköverkot ylety.  Samaan aikaan sähkön tarve kasvaa vapaa-ajan vietonkin yhteydessä.  Miten saada sähkötyökalut, TV ja muut laitteet toimimaan?  Onneksi on muutamia eri tapoja, joilla sähköä saadaan mökille.

 

Sähkön lähteenä voi toimia jokin seuraavista menetelmistä, niistä kahden yhdistelmä tai vaikka nämä kaikkikin.  Kun puhtaalta pöydältä lähtee sähköä kaavailemaan niin kannattaa lähteä siitä, mihin sitä tarvitsee.

Valittavana on:

  • Aurinkopaneeleista saatava aurinkosähkö
  • Tuuligeneraattori
  • Aggregaatti eli sähköä tottavat generaattorit

Klkkaa kyvia niin saat niistä paremmin näkyviä.

 

Aurinkopaneelit

Aurinkopaneeleja näkee mökkiseudulla yhä useammin. Erityisesti saarissa näkyy aurinkopaneeli olevan suosiossa.  Se onkin kätevä sähkön saannin keino. Aurinkopaneelin järjestelmä tuottaa 12 tai 24 V jännitettä, jolloin verkoston ja paneelit saa asentaa aivan kuka tahansa sähköstä jotakin tietävä.  Taajamien 220 V jännitettä käyttävät kiinteät asennuksethan saa tehdä vain ammattimies. Paneelisähkön asennus on helppoa ohjeita noudattamalla.

Aurinkopaneelijärjestelmästä saatava sähkö soveltuu parhaiten kodin viihde-elektroniikan ja valaistuksen käyttöön.  Tietysti jos lisää paneeleita ja sähköä varastoivia akkuja, niin saadaan lisää kapasiteettia enemmänkin virtaa kuluttaville laitteille. Mutta silloin voi olla jo muitakin edullisempia tapoja.

Tuuligeneraattori

Tuuligeneraattori on myös kätevä sähkön tuottaja, mutta se edellyttää tietysti tuulelle otollista paikkaa.  Sellaisia löytyy myös sopivista maastokohdista ihan sisämaastakin, mutta varsinkin meren ja järvien rannoilta ja saarista.

Kirjoittajalla on saarikäytössä sekä aurinkopaneelit että tuuligeneraattori.  Niiden yhdistäminen on periaatteessa edullista:  Jos ei aurinko paista, niin todennäköisesti tuulee.  Eli sähköä saadaan lähes kaikissa olosuhteissa.

Aggregaatti

Kumpikin edellä mainituista kotikäyttöön tarkoitetuista menetelmistä lataa yhtä tai useampia akkuja. Mitä sitten, jos tarvitaan todella 220 V vaihtovirtaa esim. koneiden ja laitteiden käyttämiseksi?  Vähemmän virtaa vaativiin laitteisiin voi selvitä ihan akkusähkölläkin kun käyttää muuntajaa eli invertteriä, joka muuntaa 12 V sähkön 220 V vaihtovirraksi.  Laitteista riipuen eteen tulee katto, johon invertterin teho ei enää riitä, vaikka niitä on eri tehoisia.  Silloin tarvitaan polttomoottorikäyttöistä aggregaattia.

Kaupoista on saatavissa aggregaatteja ainakin kahta erilaista perustyyppiä; ns. salkkumallia ja perusmallia.  Salkkumalli – joka kyllä on paljon salkkua suurempi ja painavampi, tuottaa yleensä korkealuokkaista sähköä (siniaalto) esim herkkiä elektronisia laitteita varten.  Haittapuolena on, että sen teho ei ehkä riitä runsaasti tehoa vaativien laiteiden kuten pölynimurin, klapi- ja porakoneiden jne tarpeisiin.

Laitetyyppien tärkeimpiä eroja on käyntiääni.  Salkkumalliset ovat paljon hiljaisempia kun taas perusmallisiin voi kuulua hyvinkin äänekkäitä työkonemaisia sähkön jyrääjiä. Edelleen on mainittava niiden hinta.  Parempi sähkön laatu, kompakti rekenne ja pienempi äänitaso tekee salkkumalliset selvästi perusmalleja kalliimmiksi.  Polttoaineen kulutus noudattaa tehoja;  mitä enemmän tehoja saa, sitä enemmän laitteet kuluttavat bensaa.

Harkittavaksi jää mihin kaikkeen aggregaatti soveltuu.  Se  on kuitenkin kone, joka vaatii käynnistyksen (automaattejakin on), sammuttamisen, valvontaa ja polttoaineen lisäystä.  Onko siitä esim. mökin valaistuksen ylläpitäjäksi.  Paljon mukavamman ja vaivattomamman tavan tähän voi tarjota äänetön ja ekologinen aurinkopaneelijärjestelmä.  Aggregaatti jää tällöin lähinnä erityiskäyttöön paljon virtaa vaativia koneita ja laitteita varten.

 

Artikkeli päivitetty 10.5.2018

 

Näissä lisää tietoa kesäksi:

Televisio maisemassa

Mökki TV näkymään hyvin

Täsmäsää – säätieto tarkasti sieltä missä olet

Sää- ja ukkostutkat suoraa omalle ruudullesi

Kesäkamerat – kun mennään ota kamerat mukaan

 

 

 

Tagit: , ,

Jätä kommentti

Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>