Printtaa tämä artikkeli Printtaa tämä artikkeli


Netin käytön ikävimpiä asioita on tällä hetkellä kaikenlaisen mainos-, lisäke ja muun tarpeettoman materiaalin tyrkyttämien.  Kun se tapahtuu ohjelmia verkosta ladattaessa, on se myös kutsumattomien vieraiden tunkeutumista koneisiimme.  Sanotaan, että lataa turvallisesti.  Mutta miten se tehdään?

Kaikki lataavat jotakin verkosta. Vaikka lataisi harvoin – tai ehkä juuri silloin –  kannattaa tehdä se turvallisesti.  Vältä huonot kokemukset: Netistä ei tullutkaan juuri sellaista kuin piti.  Tai tuli lisäksi kaikenlaisia lisäkkeitä.

Tässä tarkastellaan lataamisprosessia sen sivuilmiöitä myöten.  Juuri ne tekevät ohjelmien imuroinista tavallisille tietokoneen käyttäjille riskialttiin.  Kun tietää mahdolliset sudenkuopat, niin välttyy ylimääräisiltä harmeilta ja lataamisesta tulee turvallista.

Verkosta lataajia neuvotaan yleisesti, että käytä yksinomaan turvallisia lataussivustoja.  Tätä olen monta kertaa ihmetellyt.  Mistä ihmeestä kaikki ohjelmia lataavat voisivat tietää, mikä sivusto on turvallinen ja mikä ei?  Kun lisäksi lataamisessa tunnetuilta ja periaatteessa turvallisina pidettäviltä sivustoilta voi myös olla sivuilmiöitä.

Katso tarkkaan mitä aiot ladata

Tutki mitä olet todella lataamassa.  Onko kohteena softan uusin versio vai jokin jo valmiiksi vanhentunut.  Varmista sopivuus käyttöjärjestelmääsi, varsinkin jos se on 64 bittinen. Erityisen tärkeää tämä on ajureita ladattaessa.  

Kun olet jo aloittanut latauksen, niin varmista pienistä apuruuduista, että koneellesi on tulossa juuri se, mitä haluat, eikä jotakin muuta.  Esim. jos haluat ajurin, niin on aivan turhaa ladata jokin laajempi ajureiden jakelusofta.  Keskeytä lataus jos ladattava ei ole juuri oikea.

Lataamisen yhteydessä voi siis netistä saada muutakin kuin haluamansa softan. Väärän softan lisäksi ovat yleisiä haitakkeita erilaiset työkalupalkit. Työkalupalkit ovat niiden jakelijoiden pysyviä mainoksia ja siis tulolähteitä.  Niitä ei jaeta palvelumielessä, vaan päämääränä ovat hyötynäkökohdat.  Siksi niiden tarjonta ja arveluttava syöttämien on yleistynyt.

Niiden ”hyvä puoli” on että sellaisen näkee heti koneellaan ja sen voi poistaa.  Pysyvän poiston turhalle työkalupalkille saa  Ohjauspaneelin kohdasta Lisää ja poista sovelluksia tai Ohjelmat ja toiminnot.  Ja vaihtuneen selaimen kotisivun voi muuttaa sen Internet-asetuksista entiseksi.

Usein työkalupalkit sekä kotisivusi yllättävä vaihtuminen saadaan estettyä jos katsot tarkoin myös pienten apuruutujen sisällön latausprosessissa.

Palkkien tuottajat etsivät keinoja, miten palkki saataisiin lataajan selaimeen. Yksi ovelimpia keinoja näkyy olevan, että työkalupalkin ”tilaus” ei ole normaalin latausruudun osa, vaan sijoitettu muualle.  Tässä kuva, jossa palkin kruksi pitää huomata poistaa sopimusehtojen hyväksymisen ruudun yläosasta.  Ladatessa pitää siis olla yhä tarkempi ja katsoa mitä yksityiskohtia pieniin apuruutuihin on merkitty.

Hankalampia lataamisen seurauksia ovat asiat, jotka eivät näy heti.  Tällaisia ovat, jos joutuu vahingossa tai aivan tietämättään jonkin lataussivuston tai muuhun tiedotteiden ja uutiskirjeiden jakelulistalle.  Niissä on yleensä kohtansa, jolla roskaposti voidaan peruuttaa, mutta on eri asia toimiiko peruutus.  Usein saattaa kestää jopa viikkoja, että roskapostin peruutus alkaisi toimia.  Parasta onkin jo ennalta yrittää välttää joutumista postituslistoille.  Silloin on syytä peräti välttää eräitä lataussivustoja, asiasta jäljempänä.

Lataussivustot

Jotkin hyvät virustorjuntaohjelmat voivat varoittaa sivustosta, jolta yrittää ohjelmaa ladata.  Tällaisesta varoituksesta otsikkokuva ohjelmalla Panda Cloud Antivirus, klikkaa kuva suuremmaksi. Kaikki virustorjujat eivät kuitenkaan ole niin taitavia, jolloin sivustoilta voi saada jopa haittaohjelmia.

Mitä siis olivat niitä luotettavia lataussivustoja?  Kyllä niitäkin on.  Ensiksi on huomattava, että ohjelman latauksen voi tehdä yleensä sekä sen omalta kotisivulta että joltakin varsinaiselta lataussivustolta. Äkkiä ajatellen luulisi, että softan oma sivusto olisi varmempi ja turvallisempi.  Valitettavasti tämäkään ei ole aina näin.  Ohjelman omalta sivustolta voi nimittäin saada juuri tarpeettomia lisäkkeitä, joita ammattimaisilta lataussivustoilta ei saisi.

Jos useammin lataa ohjelmia lataussivustoilta oppii piankin tietämään mistä kannattaa ladata. Missä on hyvät hakusysteemit ja lataukset toimivat moitteetta eikä roskapostia ala tulla.  Asiasta tarkemmin tässä neptunetin artikkelissa: Ohjelmien lataus

Artikkelissa on myös lueteltu luotettavien ulkomaisten lataussivustojen kärki.  Jos jotakin suurista ei siihen kuulu, niin se tarkoittaa, että kyseisen sivuston toimintatavoissa, yksityisyyden periaatteissa tms voi olla jotakin huolestuttavaa.

Hyviäkin esimerkkejä on lataussivustoista löydettävissä.  Tässä kuin sokerina pohjalla esimerkki suuren Softpedia sivuston lataukseen liittyvästä varoituksesta.  Klikkaa kuva suuremmaksi.  Hienoa jos haitakkeiden mahdollisuudesta varoitettaisiin muuallakin ja yleisesti!
 

 

 

Tagit: , ,

Jätä kommentti

Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>