Printtaa tämä artikkeli Printtaa tämä artikkeli

Selaimet kehittyvät edelleen.  Ja niiden keskinäinen kilpailu jatkuu. Monet asiat vaikuttavat tilanteeseen, muukin kuin että jokin niistä on ”hyvä”.

Meillä Suomessa on alkukesästä Chrome noussut ykkösselaimeksi kuten otsikkokuvasta näkyy.  Firefox on edelleen kova sana ja kakkosena aivan sen tuntumassa. Microsoftin Internet Explorer on jatkanut tasaista laskuaan, mikä kehitys on täysin odotettua.  

Safari on jatkanut tasaista, mutta ei yllättävää eikä kovin voimakasta nousuaan.  Tämä johtuu pitkälle tablettien myynnin hyvästä vedosta.  Muiden selaimien ja Operan osuus on perinteisesti pienehkö ja suunnilleen ennallaan.  Joskin Muut ovat nousseet hiukan Operan yläpuolelle.

Pari sanaa Internet Explorerista erityisesti niille, joiden käyttöjärjestelmä on Windows XP.  Käyttöjärjestelmään  ei valitettavasti saa päivitettyä uusinta IEtä.  Siten sen yhteydessä oleva selain on auttamatta vanhentunut.  Käytännössä sen huomaa siitä, että selain ei avaa ollenkaan tai vain osittain erilaisia sivustoja, lomakkeita jne.  Kyseessä ei ole vika vaan ominaisuus.  Sivustot optimoidaan nykyisin uudemmille selaimille, joten vanha Internet Explorer ei välttämättä toimi joka paikassa.  Siis korkea aika joko päivittää käyttöjärjestelmä uudempaan tai asentaa jokin muu selain XPhen.

Miksi uusi selain?

Kuten alussa sanottiin, niin monet asiat vaikuttavat selainten yleisyyteen.  Ja ne asiat ovat yleensä aivan muita kuin selaimen nopeus ja tehokkuus.  Yksi oleellisia on tottumus.  Mitä on totuttu käyttämään käy edelleen jatkossakin. Monet eivät ole lainkaan tietoisia selaimien kehittymisestä ja miten netin sivustot sopeutetaan niiden uusimpaan tekniikkaan.  Kyseessä on todellinen tekninen kehitys, joka auttaa kaikkia netin käyttäjiä eikä pelkästään selaimien välinen kilpailu.

Mitä monipuolisemmin nettiä käytetään – muuhunkin kuin sähköpostien katseluun ja pankissa käyntiin – niin sitä enemmän tulee kiinnittää huomio selaimeen ja sen tuoreuteen.  Jos seuraa nettisivuja, ahkeroi sosiaalisissa medioissa, pelaa netissä, täyttää lomakkeita tai vierailee viranomaisten sivustoilla niin tehokas ja nimenomaan uusi selain on juuri sitä käyttömukavuutta.

Selaimet Euroopassa ja Puolassa

Katsotaan myös millainen tilanne on selaimien kodalla Euroopassa,  seuraava graafi, klikkaa suuremmaksi. Siellä on Chrome jo kauan sitten ohittanut Firefoxin.  Toisaalta myös IEn  lasku on hillitympää kuin meillä.  Arvelujen varaan jää, mistä johtuu ero Euroopan ja Suomen välillä.  Oma veikkaukseni on Firefoxin hyvä suomenkielinen palvelu ja muut suomalaisia miellyttäneet ominaisuudet.  Osuus saattaa olla silläkin, että Chromen yksityisyyden suoja ei ole niin selkeä kuin Firefoxin.

Otetaan vielä kolmanneksi kuva tilanteessa toisessa Euroopan maassa  Puolassa. Klikkaa kuva suuremmaksi. Sieltä on tälläkin sivustolla mukana suuri joukko lukijoita ja rekisteröityneitä käyttäjiä. Puolassa on tilanne, sanoisiko maltillinen. Muutoksia tapahtuu verkkaisesti ja entinen totuttu pidetään mielellään.  Firefox on edelleen johtava selain, joskin Chromen osuus on hiljalleen kasvava.  Tottumuksen voimasta kertoo Puolassakin, että Internet Explorer menettää osuuksiaan vain hitaasti.  Tilanteeseen voi vaikutta uusimmat käyttöjärjestelmät ja niiden aikaisempaa tehokkaampi IE selainkin.  Lisäksi IEn käyttö konaisuutena (n. 11%) on jo ennestään selvästi pienempää kun esim. meillä Suomessa (n.16%).

Käytä hyväksesi selaimien ja netin kehitystä.  Liiku netissä nopeammin, varmemmin ja turvallisemmin.  Kokeile uutta selainta ja huolehdi siitä, että se päivittyy aina uusimpaan versioonsa.  Jos perinteisesti käytetty tuntuu kovasti läheiseltä, niin on hyvä muistaa, että koneessa voi olla myös useita selaimia.  Niitä voi käyttää kulloinkin oman valinnan mukaan.

 

Selaimien lataukset ja tiedot

Chrome

Firefox

Internet Explorer 9 (ei sovi XPhen)

Internet Explorer 8 XPhen

Safari

Opera

MPC Kromi (yksityisyyden säilyttävä Chromen versio)

 

 

Tagit: , ,

Jätä kommentti

Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>