Printtaa tämä artikkeli Printtaa tämä artikkeli

Ovatko tietoturvaohjelmani riittävät?

 

Meillä alkaa olla koneissa melko tehokkaan tuntuiset tietoturvaohjelmat.  Mutta niistä huolimatta koneisiimme voi haittaohjelma tai virus iskeä.  Miten se voi olla mahdollista!  Mikä on mennyt pieleen?

Näin voi tapahtua, vaikka koneessa olisi uusin ja testeissä parhaaksi havaittu virustorjuntapaketti haittaohjelmien torjujineen jne.  Näiden ohjelmien toiminta perustuu tietokantoihin – omassa koneessa tai nykyisin myös pilvessä oleviin. On voinut käydä niin, että haittaohjelma on ennättänyt maalinsa eli koneeseeni ennen kuin sen torjuntaohjelma on keritty päivittää sitä varten.  Koko ajan on käynnissä nettirikollisten ja niiden torjujien kilpajuoksu.  Sitä johtavat niukasti haittaohjelmat, mutta kuitenkin johtavat.

Toinen tekijä koneisiin tunkeutumiseen ovat tietoturva-aukot.  Niistä tarkemmin ->täällä. Jos emme ota tosissaan sitä, että mistä tahansa ohjelmasta ja usein juuri yleisimmin käytetyistä voi löytyä rikollisten etsimiä tietoturva-aukkoja, niin olemme riskivyöhykkeessä.

Aina eivät tietoturvaohjelmien päivityksetkään omalle koneelle toimi kunnolla. Tästä tietävät tietokoneiden huoltoliikkeet kertoa.  Koneisiin on kerätty raskaita ja päällekkäisiäkin tietoturvaohjelmia, joka hidastavat ja ajoittajain rampauttavat koko koneen.  Mitä vanhempi kone sitä lähempänä on tuokin pullonkaula.  Lisäksi meillä Suomessa eivät nettiyhteydet ole koko maassa kunnollisella tasolla.  Ne voivat pätkiä tai pitkien päivitysten lataaminen estyy kokonaan.

Tarkista ja täydennä

Mikä sitten neuvoksi?  Edellä kerrottuhan vaikuttaa ihan siltä, että pitäisi nostaa kädet ylös ja antautua.  Mutta ei toki.  Tietoturvaa voidaan kaikissa olosuhteissa aina tehostaa kun se tehdään oikealla tavalla.  Se myös kannattaa, sillä tietokonehuolloissa on jonot niitä varten, jotka ovat luottaneet jo olemassaolevaan suojaukseen.  Paljolta vaivalta ja turhilta kustannuksilta säästyy jos tarkistaa ja tarvittaessa täydentää tietoturvansa.                                                                                                                         

Huolehdi siitä, että

  • tietoturvaohjelmasi päivittyvät automaattisesti ja nopeasti (torjunnan tietokannat)
  • käyttöjärjestelmä ja kaikki käyttämäsi ohjelmat päivittyvät jatkuvasti (tietoturva-aukkojen välttäminen)
  • toimit itse netin käytön riskejä estävällä tavalla (yleiset turvaohjeet)
  • täydennät tietoturvaohjelmiasi harkitusti.  Erityisesti haittaohjelmien esto on tullut yhä tärkeämmiksi, lue tarkemmin ->täältä.  

Näidenkin lisäksi voidaan tehdä tietoturvan parannuksia. Tällainen on jonkin HIPS-ohjelman lisääminen turvaohjelmiisi.

Normaali virusten ja haittaohjelmien torjunta perustuu tietokantoihin.  Sen sijaan Host-based Intrusion Prevention System eli HIPS-ohjemat tarkkailevat koneessa olevien softien käyttäytymistä.  Siitä ne tekevät jatkuvasti huomioita ja kertovat muutoksista. Ne eivät tarvitse mitään tietokantoja tähän valvontatyöhönsä.  Kaikki mitä on epäilyttävää, uutta tai aikaisemmasta poikkeavaa ei jää huomaamatta.  Näin tietoturva paranee aivan uudella ja nykytilanteeseen sopivalla tavalla.

Vaikeata?   Ei ollenkaan jos arvostat tietoturvallisuutta. Maksuttomista  HIPS-ohjelmista on kaksi suosituinta WinPatrol ja  Malware Defender.  Näistä WinPatrol on perinteinen ja helppokäyttöinen. Sen saa myös suomeksi. Otsikkokuvana esimerkki sen HIPS-toiminnan ilmoituksesta kun se havaitsee uuden ohjelman asettuneen automaattisesti käynnistyväksi.  Ilmoitus tulee ruudulle ohjelman vahtikoiran Scottyn haukahduksen kera.

Malweare Defender on aikaisemmin ollut maksullinen, mutta on muuttunut maksuttomaksi.  Sillä saa viitsivä käyttäjä monenlaista säädettävää suojausta ja koneen käytön helpotusta aikaan.  Jälkimmäiseen tavoitteeseen kuuluu kummankin kohdalla mm. automaattisesti käynnistyvien ohjelmien säätely.

HIPS-ohjemat ovat kevyitä, joten ne eivät rasita vanhaakaan konetta eivätkä  ole ristiriidassa koneen muiden totuttujen torjuntaohjelmien kanssa.  Niiden toiminta ja käyttöliittymät ovat yksilöllisiä.  Kun yleispätevää ”paras valinta” ohjetta ei ole niin siksi on hyvä vertailla ja kokeilla, mikä on juuri itselle sopiva.

Samantapaista valvovaa toimintaa on myös joissakin virustorjuntaohjelmissa ja uusimmissa Windowseissa.  Nekin kyselevät saako jokin ohjelma tehdä muutoksia jne.  Kuitenkaan varsinaisesta HIPS-torjunnasta ei käyttöohjelmissa vielä ole kyse, vaikka hyvä tuokin muutosten kyseleminen.

Linkeissä on Malware Defenderistä myös suuri joukko Softpedian kuvaruutukaappauksia.  Näistä voi jo etukäteen tutkia ohjelman monipuolisia säätömahdollisuuksia.  Huomaa kuitenkin, että pääsasia on kuitenkin HIPS-valvonta, joka toimii taustalla koko ajan.

 

Linkit

WinPatrol, myös 64 bit järjestelmiin, saa myös suomenkieliseksi

Malware Defender, vain 32 bit. järjestelmiin

Softpedian kuvaruutukaappauksia Malware Defenderin asetuksista

 

Asiaan liityvää

Mitä ovat haittaohjelmat (malware) ja miten torju ne

Lähetteleekö koneeni tietämättäni viestejä jonnekin?  Mihin koneeni on yhteydessä – TCPWiev ohjelman käyttö

Tietoturvaohjelmat 2018

 

Tagit: ,

Jätä kommentti

Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>