Printtaa tämä artikkeli Printtaa tämä artikkeli

Operaattorien toiminta tarkastelussa

Meillä ei pitäisi olla hätää, sillä onhan tukenamme kuluttajansuojalait ja -henkilöt.  Olemme tottuneet ajattelemaan, että jos ei muu auta, niin turvautuminen kuluttajansuojaan on vaikeassakin tilanteessa pelastus.  

Sen onkin yleensä kuluttajan kilpi kaikkia taloudellisia ja muita odottamattomia harmeja vastaan.  On kuitenkin eräitä aloja ja alueita, joilla jo perinteisesti on usein erimielisyyttä, onko kauppa ollut reilua vai ei.  Näistä mainittakoon vaikka autokauppa.  Viime vuosina on mukaan noussut uutena tulokkaana, mutta sitäkin voimallisemmin kasvavana alueena tietotekniikka.

Otsikkokuvassa – klikkaa näkyväksi – näkyy, miten tietotekniikka on tullut mukaan kuluttajaneuvonnan uutisiin.  Operaattorit näkyvät sielläkin olevan tarkkailun kohteena.

Asian tekee ajankohtaiseksi ja hankalaksi se, että tietotekniikassa kaikki on uutta.  Lisäksi kaikki on koko ajan nopeasti muuttuvaa.  Ei ole päässyt syntymään sellaisia vakiintuneita kauppatapoja kuten monessa muussa asiassa on.  Huijareita ja välistä vetäjiä riittää.  Mikään firman koko tai muu perinteinen luetettavuuden tunnusmerkki ei päde tietotekniikassa.  Pikemminkin suuret firmat ovat niitä, jotka helpoiten jyräävät kuluttajan omien tulkintojensa mukaan.

Jos katsoo, että on tullut huijatuksi ostaessaan laitteita tai palveluita, niin valittaminen kuluttajaviranomaisille ei toimikaan totutulla tavalla.  Tämä johtuu juuri asioiden uutuudesta, ei ole tietoa, ei kokemusta silläkään puolella, mikä olisi oikein ja tasapuolista.  Siksi yhä useammin kukaan ei tule avuksi vaan kuluttaja saa niellä omat vaurionsa.

 

Jotakin korjataan jollakin hinnalla

Otetaan teoreettiseksi esimerkiksi tapaus, jossa ostettu laajakaista on lakannut toimimasta.  Kun kuluttajalla ei ole tietoa mistä se johtuu ja miten sen saisi taas toimiaan, niin hän etsii apua operaattoriltaan.  Siellä todetaan ensin, että katkos ei ole heidän laitteissaan.  Siksi lähetetään mielellään maksullinen palvelunmies korjaamaan yhteyttä eikä aina edes muisteta heti sanoa, että palvelu on maksullinen. 

Mies tulee ja askartelee aikansa palveluntarjoajan toimittaman modeemin kimpussa.  Hän puhdistelee laitetta ja toteaa sen tuleen kuntoon.  Itse asiassa tärkein toimenpide on nollata modeemi siinä olevalla napilla ja kytkeä se uudelleen.  Mitä tästä pitäisi sitten kuluttajan maksaa?   Miehen matkakulut ja tunnin työveloitus?  Mitä velvollisuuksia palveluntuottajalla on huolehtia, että sen myymät ja sille jatkuvasti tuottavat laajakaistat toimivat?  Voiko tästä jonnekin valittaa ja minne jos veloitus nousee suuriin summiin?  Mistä kuluttaja voi tietää, mitä korjaus on maksanut kun se veloitetaan laskussa sykäyksinä?

Kyseessä on siis palvelutoimenpide, joka luonnetta ja tarkkaa kustannusta kuluttaja ei saa tietoonsa. Miten voikaan valittaa, kun kuluttaja ei tiedä, mistä korjauksessa on oikein kysymys?  Ei voi muuta sanoa kuin että onko tällainen suhtautuminen veloitettaviin työsuorituksiin yleistymässä?  Nähdäänkö tietotekniikan alalla yleisestä tietämättömyydestä ja käytännön puutteesta johtuvat ”rehellisyysaukot” ja rynnätään joukolla rahastamaan kuluttajia.

Ainoa lääke tietotekniikan kuluttajasuojan puuttumiseen on, että teknisistä asioista tiedetään yhä enemmän. (Miten kauan siihen vielä menee?) Tämä toivomus koskee myös kuluttajasuojaorganisaatioita.  Meillä Viestintävirasto on yksi tietoliikenteen valvojista – jolla kyllä olisi asiantuntemusta -, mutta sekin katsoo, että kuluttajia koskevat epäselvyydet on selvitettävä kuluttajaviranomaisten kanssa.

Kuluttajaneuvonnan yhteystiedot

Yksittäinen ihminen on pieni.  Ei ole resursseja rimpuilla eikä lakimiesten osastoa auttamassa.  Tähän asti on ajateltu, että kuluttaja valitsee ostopaikkansa. Nämä valinnat ohjaavat kaupankäyntiä taloudelliseen ja kuluttajia arvostavaan suuntaan.  Tietotekniikan alalla ei tällaista joukkovoimaa vielä ole havaittu.  Netissä jos missä on vaikka miten monenlaista vaaraa tarjolla. Se tarjoaa puhuttelevan ja ajankohtaisen taustan kaikelle muullekin tietotekniikkaan liittyvälle epäselvyydelle.  

Viime kädessä juuri sinä ja minä olemme niitä päämääriä, joista kaikki taloudellinen hyöty yritetään imuroida.  Pidä varasi ja tiedä enemmän, niin olet jo varmemmalla pohjalla.  Äläkä koskaan epäröi valittaa, jos olet kärsinyt vääryyttä.  Valittamatta jättämien on kuin viesti välistävetäjille;  siitä vaan jatkamaan, sulla on hyvä bisnes menossa.

Linkit

Kuluttajaneuvonnan yhteystiedot

Kuluttajaneuvonnan toimipisteet

Kilpailu- ja kuluttajavirasto

Kuluttaja-asiamies

Kuluttajaviraston verkkolehti

 

 

 

Tagit: ,

Jätä kommentti

Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>