Printtaa tämä artikkeli Printtaa tämä artikkeli

Tukehtunut

Artikkelista on uudempi versio ja jatko-osa -> täällä

 

Siivous on hyvä homma keveästi tehtynä

Syksyllä aina siivotaan.  Keväälläkö, no tietysti keväisinkin, mutta syksyllä on toinen sesonki.  Jaa, ettei tunnu tärkeältä?  Entä jos tehdään ihan löysin rantein.  Ja rajoitutaan vain tietokoneeseen.  Annetaan muun siivouksen sitten olla muiden hommia tai laitetaan ne tuleviin tehtäviin.

Miksi tietokonetta pitäisi siivota? Tämä ei tietenkään tarkoita mitään pölyjen pyyhkimistä laitteesta.  Vaikka kyllä sellaisetkin siivoukset ovat joskus hyödyllisiä.  Onhan huoltoon tulleista pöytäkoneista löytynyt kuolleita hiiriäkin, kertovat tietokonekorjaajat.  Mutta siivous on yleensä sen tiedostojen puhdistusta ja järjestelyä. Ja tarkoitus on, että ei tulisi asiaa huoltokorjaamoon lainkaan.

Siivoamaton tietokone – tämä ei ole mikään loukkaus, vaan tosiasia – on paljon yleisempi kuin voisi luullakaan.   Se jää nimittäin tekemättä keneltä tahansa.  Kuten niiltä jotka eivät tiedä sellaista tarvittavan.  Ja niiltä, jotka asian hyvin tuntevat, mutta joilla ei nyt satu olemaan oikein aikaa kun kone kuitenkin toimii.

Moni käyttäjä on kysynyt, että miten ihmeessä tietokonetta pitäisi siivota.  Tiettävästi ei minun koneeseeni ole asennettu mitään sellaista toimintoa.  Eikö Windows itse hoida sellaiset asiat?  Ettei olisi vaan synkän syksyn tuomaa synkistelyä koko asia.  Mutta ei se taida olla.  Varmaan siitä pitää olla jotakin hyötyä kun monet kuitenkin siivoavat koneitaan.

Saattaa olla että siivouksen hyöty ei nyt aina tule kirkkaana sellaisenkaan käyttäjän mieleen, joka kyllä sen hyvin tietää.  Siksi tässä nyt vielä lyhyesti:

 

Mitä hyötyä siivouksesta

Aina kun me kuljemme jossakin, niin syntyy jälkiä.  Askelista jälkiä hiekkaan ja hiekkaa taas kengistä huoneisiin. Sehän on ihan normaalia ja siksi kodeissa pitää lattioita siivota.  Sama juttu on tietokoneiden kohdalla.

Kun niitä käyttää, niin käytön myötä syntyy siihen turhia tiedostoja ja käytön jälkiä.  Käyttäjä ei niitä näe eikä yleensä osaisi etsiäkään, mutta siellä niitä aina on.  Eikä Windows tai kone ole niin viisas, että osaisi niitä jäänteitä koneesta poistaa.  Sinne ne jäävät.  Ne kuormittavat konetta varsinkin silloin, kun niitä kerääntyy paljon.  

Suuresta määrästä jäänteitä on kysymys, jos konetta ei ole puhdistettu pitkään aikaan tai pahimmassa tapauksessa ei koskaan.  Korjausmiehet sanovat, että siivoamattoman koneen käyttöikä lyhenee huomattavasti, toki riippuu käytön vilkkaudesta.  Mutta tällä tavalla sitten saadaan korjaamoihin koneita sekä kauppoihin uusien koneiden ostajia.  Pitäähän se pyöriä pyörimässä, mutta moni PCn käyttäjä odottaa koneeltaan sentään jonkinlaista kestävyyttä.

Siivoamaton kone on alttiina kaikenlaisille häiriöille.  Jokin ei toimi kuten pitäisi.  Ja toiminnot kestävät kauemmin.  Joku sanoo, että pitää saada uusi kone kun tämä on tullut niin hitaaksi.  Juu, siten kyllä siis pidetään pyörät pyörimässä…

 

Mitä tarvitaan

Mutta asiaan eli siis tähän siivoukseen.  Mistä pitäisi aloittaa?  No, kirjoitetaan Googleen vaikka Tietokoneen siivous.  Ainakin tällä kerralla tuli tarkempia ehdotuksia siivouksen lisäksi siivous ohjelma, -työkalusta, ilmaisesta (jostakin) ja pölystä.  Pölystä nyt emme olleet kiinnostuneita, joten klikataan vaikka Tietokoneen siivous.

Siellähän on jo monenlaista tietoa tarjolla.  On Microsoftin ohjeita ja joitakin opastavia artikkeleitakin.  Siellä näkyy puhuttavan joistakin siivousohjelmista.  No sellainen varmasti tarvitaan, jos koneessa ei sitä ennestään ole.  Millainen?  Klikataan kohtaa Tietokoneen siivousohjelma.  

Siellä niitä on, erilaisia.  Kuitenkin nyt turvaudutaan Neptunin kokemukseen ja valitaan työkalu sen mukaan.  Käytämme Suomessa yleistä ja suosittua CCleaneria (ks. linkit).  Tämä ohjelma on suomenkielinen ja turvallinen sellaisellekin käyttäjälle, joka pelkää, että siivousohjelma tekisi jotakin tuhoja.  On siivoojia, jotka ovat vielä jonkin verran tehokkaampia kuin CCleaner.  Mutta eivät välttämättä niin turvallisia.   CCleaner toimii hyvin ja vaaroja aiheuttamatta aivan valmiilla oletusasetuksillaan.  Kun se on heti käyttövalmis käyttäjän ei tarvitse perehtyä siivoustyökalun virittelyyn. 

Google saattaa tuoda työkaluehdotukseksi esim. Advanced Systemcare softia.  Näistä varoitan asiaa tuntemattomia käyttäjiä.  Niiden mukana saa sitkeästi istuvia mainoksia ja roskapostia.  Eihän ole kiva, jos tehosiivooja poistaa paitsi roskat niin tekee myös naarmuja lattiaan.  

Mutta me käytämme siis CCleaneria.  Siivous sillä on siksi turvallista, että sen voi ajan säätämiseksi tehdä suoraa, eikä ensin siivousehdotusta tarvita.  CCleaneria on käsitelty neptunetisä mm. -> täällä.

ccleaner käyttöliittymä

Tässä kuva CCleaneristä, klikkaa kuva paremmin näkyväksi.  Jos tarkaan katsot, niin huomaat tässä koneessa hiukan muutetun ohjelman oletusasetuksia.  Näitäkin voi käyttää kuka tahansa.  Jos ihmettelee poistaako seuraava välilehti Ohjelmat siinä mainitut ohjelmat koneesta, niin ei toki poista.  Se vain poistaa jäänteet ja turhat tiedostot niistä.  On softassa ohjelmien poistajakin, joka poistaa koneesta erikseen valittavia ohjelmia – kuten Windowsin oma poistajakin -, mutta tämä työkalu sijaitsee vasemmapuoleisen ikonein varustetun valikon kohdassa Työkalut.

Paitsi tiedostoja ja muita jäänteitä niin Windowsin rekisteriin kertyy turhia ja vääriä merkintöjä.  Ne voivat huomattavastikin rasittaa koneen toimintaa.  Siivotaan nekin eli korjataan rekisteri.

Varovainen siivous koskee myös CCleanerin rekisterin korjausta.  Siihenkin on hiukan tehokkaampia työkaluja saatavissa, joista Eusing Free Registry Cleaner on esitelty tällä sivustolla -> täällä.   Työkaluissa on aina mahdollisuus ottaa rekisteristä varmuuskopio.  Kannattaa käyttää, vaikka CCleanerin korjausehdotukset ovatkin turvallisia.

Ei sinä kauaa nokka tuhise kun siivous on tehty.  Ja saatu uutta tehokkuutta, toimintavarmuutta sekä tilan säästöä koneeseen.  Huoltokäynnit ovat taas paljon kauempana. Huomaa, että jos kone on ollut siivoamatta pitkään käytössä tai sitä ei ole koskaan vielä puhdistettu, niin siivousprosessikin kestää tietysti oman aikansa.  Kannattaa odottaa ja ihmetellä miten paljon jäänteitä koneessa voikaan olla, useita satoja megoja, ehkä gigojenkin verran poistuu!

 

Jos vieläkin vähän jotakin…

Hyvin meni siivous ja tuli tehtyä. Mitä jos vielä on hiukan aikaa, niin mitäpä jos tutkitaan, olisiko koneessa sellaisia ohjelmia, jotka voisi poistaa.  Siis tarpeettomia.  Jos niihin kuuluu sellaisiakin, jotka ottavat konetta hidastavia yhteyksiä nettiin päivityksiä ym varten, niin ne ovat suotta siinä ihan eteisessä.  Jos arvelee, että joskus voisi vielä tarvita, niin – voila! saahan sen uudelleen asennettua.

Entäs kiintolevyn nopeuttaminen eheyttämällä ja optimoimalla se… mutta se saattaa jo mennä aivan liiallisuuksiin näin kauniina syksynä.  Vai?

 

Linkit

CCleaner lataus ja tietoja

Rekisterin korjaus ja siivous

Eusing Free Registry Cleaner

Turhien ohjelmien poisto 

 

Asiaan liittyvää

Paremmin toimiva tietokone

Tietokoneen syys- ja kevätsiivous – osa 2

 

 

 

 

Share

Tagit: , , ,

Jätä kommentti

Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>