Printtaa tämä artikkeli Printtaa tämä artikkeli

TukehtunutArtikkelista on uudempi versio ja jatko-osa -> täällä

 

Siivous on hyvä homma keveästi tehtynä

 

Syksyllä aina siivotaan.  Keväälläkö, no tietysti keväisinkin, mutta syksyllä on toinen sesonki.  Jaa, ettei tunnu tärkeältä?  Entä jos tehdään ihan löysin rantein.  Ja rajoitutaan vain tietokoneeseen.  Annetaan muun siivouksen sitten olla muiden hommia tai laitetaan ne tuleviin tehtäviin.

Miksi tietokonetta pitäisi siivota? Tämä ei tietenkään tarkoita mitään pölyjen pyyhkimistä laitteesta.  Vaikka kyllä sellaisetkin siivoukset ovat joskus hyödyllisiä.  Onhan huoltoon tulleista pöytäkoneista löytynyt kuolleita hiiriäkin, kertovat tietokonekorjaajat.  Mutta siivous on yleensä sen tiedostojen puhdistusta ja järjestelyä. Ja tarkoitus on, että ei tulisi asiaa huoltokorjaamoon lainkaan.

Siivoamaton tietokone – tämä ei ole mikään loukkaus, vaan tosiasia – on paljon yleisempi kuin voisi luullakaan.   Se jää nimittäin tekemättä keneltä tahansa.  Kuten niiltä jotka eivät tiedä sellaista tarvittavan.  Ja niiltä, jotka asian hyvin tuntevat, mutta joilla ei nyt satu olemaan oikein aikaa kun kone kuitenkin toimii.

Moni käyttäjä on kysynyt, että miten ihmeessä tietokonetta pitäisi siivota.  Tiettävästi ei minun koneeseeni ole asennettu mitään sellaista toimintoa.  Eikö Windows itse hoida sellaiset asiat?  Ettei olisi vaan synkän syksyn tuomaa synkistelyä koko asia.  Mutta ei se taida olla.  Varmaan siitä pitää olla jotakin hyötyä kun monet kuitenkin siivoavat koneitaan.

Saattaa olla että siivouksen hyöty ei nyt aina tule kirkkaana sellaisenkaan käyttäjän mieleen, joka kyllä sen hyvin tietää.  Siksi tässä nyt vielä lyhyesti:

 

Mitä hyötyä siivouksesta

Aina kun me kuljemme jossakin, niin syntyy jälkiä.  Askelista jälkiä hiekkaan ja hiekkaa taas kengistä huoneisiin. Sehän on ihan normaalia ja siksi kodeissa pitää lattioita siivota.  Sama juttu on tietokoneiden kohdalla.

Kun niitä käyttää, niin käytön myötä syntyy siihen turhia tiedostoja ja käytön jälkiä.  Käyttäjä ei niitä näe eikä yleensä osaisi etsiäkään, mutta siellä niitä aina on.  Eikä Windows tai kone ole niin viisas, että osaisi niitä jäänteitä koneesta poistaa.  Sinne ne jäävät.  Ne kuormittavat konetta varsinkin silloin, kun niitä kerääntyy paljon.  

Suuresta määrästä jäänteitä on kysymys, jos konetta ei ole puhdistettu pitkään aikaan tai pahimmassa tapauksessa ei koskaan.  Korjausmiehet sanovat, että siivoamattoman koneen käyttöikä lyhenee huomattavasti, toki riippuu käytön vilkkaudesta.  Mutta tällä tavalla sitten saadaan korjaamoihin koneita sekä kauppoihin uusien koneiden ostajia.  Pitäähän se pyöriä pyörimässä, mutta moni PCn käyttäjä odottaa koneeltaan sentään jonkinlaista kestävyyttä.

Siivoamaton kone on alttiina kaikenlaisille häiriöille.  Jokin ei toimi kuten pitäisi.  Ja toiminnot kestävät kauemmin.  Joku sanoo, että pitää saada uusi kone kun tämä on tullut niin hitaaksi.  Juu, siten kyllä siis pidetään pyörät pyörimässä…

 

Mitä tarvitaan

Mutta asiaan eli siis tähän siivoukseen.  Mistä pitäisi aloittaa?  No, kirjoitetaan Googleen vaikka Tietokoneen siivous.  Ainakin tällä kerralla tuli tarkempia ehdotuksia siivouksen lisäksi siivous ohjelma, -työkalusta, ilmaisesta (jostakin) ja pölystä.  Pölystä nyt emme olleet kiinnostuneita, joten klikataan vaikka Tietokoneen siivous.

Siellähän on jo monenlaista tietoa tarjolla.  On Microsoftin ohjeita ja joitakin opastavia artikkeleitakin.  Siellä näkyy puhuttavan joistakin siivousohjelmista.  No sellainen varmasti tarvitaan, jos koneessa ei sitä ennestään ole.  Millainen?  Klikataan kohtaa Tietokoneen siivousohjelma.  

Siellä niitä on, erilaisia. Niistä on mainiottu tälläkin sivustolla.  Mutta kun niistä on paljon myöhempää tietoa ja kokemusta, niin laitetaan tähän aluksi linkki siitä, miten siivous voidaan tehdä Windowsin omalla työkalulla.  Sen nimi on Leyvyn uudelleenjärjestäminen ja siitä kerrotaan -> täällä.  (Täällä netissä voimme tehdä aikahypyn tulevaisuuteen, eli täydennämme vanhaa artikkelia uusimalla tiedolla!)

Ja kun käytämme vieleä lisää uuden tiedon mahdollisuutta, niin siivousohjelmia on esitelty myöhemmin ->täällä.

Tietotekniikka kun on sellaista, että se muuttuu ja kehittyyOn tullut uusia ajatuksia ja tietoa siitä, miten tietokoneita tulisi siivota.  Oleellista kehityksessä on, että siivousta pidetään edelleenkin tärkeänä.  Mutta samalla siivousohjelmista on tullut käyttäjille jopa vaarallisia ja rahapusssiimme tukeutuvia.  Samalla on huomattu, että siivouksesta ei kannata maksaa koska sen voi tehdä maksuttakin. Joko Windowsin työkalulla tai jollakin maksuttomalla softalla.

Ja että rekisterin siivous, eli korjaus kuten ohjelmat sitä kutsuvat, on tarpeeton ja suorastaan haitallinen tehtävä tavallisille käyttäjille.  Nykykoneet eivät tarvitse reklisterin siivousta kuin erittäin vilkkaassa käytösssä ja pokkeustapauksissa.  Siihenkin on cleanereita tehokkaampia työkaluja saatavissa, joista Eusing Free Registry Cleaner on esitelty tällä sivustolla -> täällä.   Ohjelmassa on aina mahdollisuus ottaa rekisteristä varmuuskopio. – Niin, muuttuu maailma…

Google saattaa tuoda työkaluehdotukseksi siivoukseen vaikka mitä, esim. Advanced Systemcare softia.  Näistä ja summittaisista valinnoista varoitan asiaa tuntemattomia käyttäjiä.  Niiden mukana saa sitkeästi istuvia mainoksia ja roskapostia.  Eihän ole kiva, jos tehosiivooja poistaa paitsi roskat niin tekee myös naarmuja lattiaan.  

Ei sinä kauaa nokka tuhise kun siivous on tehty.  Ja saatu uutta tehokkuutta, toimintavarmuutta sekä tilan säästöä koneeseen.  Erityisesti selaimien väliaikaistiedosot vievät paljon tilaa. Niin ovat huoltokäynnit taas paljon kauempana. Huomaa, että jos kone on ollut siivoamatta pitkään käytössä tai sitä ei ole koskaan vielä puhdistettu, niin siivousprosessikin kestää tietysti oman aikansa.  Kannattaa odottaa ja ihmetellä miten paljon jäänteitä koneessa voikaan olla, useita satoja megoja, ehkä gigojenkin verran poistuu!

 

Jos vielä vähän jotakin…

Hyvin meni siivous ja tuli tehtyä. Mitä jos vielä on hiukan aikaa, niin mitäpä jos tutkitaan, olisiko koneessa sellaisia ohjelmia, jotka voisi poistaa.  Siis tarpeettomia.  Jos niihin kuuluu sellaisiakin, jotka ottavat konetta hidastavia yhteyksiä nettiin päivityksiä ym varten, niin ne ovat suotta siinä ihan eteisessä.  Jos arvelee, että joskus voisi vielä tarvita, niin – voila! saahan sen uudelleen asennettua.

Entäs automaatisesti käynnistyvien ohjelmien säätö… mutta se saattaa jo mennä aivan liiallisuuksiin näin kauniina syksynä.  Vai?

 

Artikkeli on päivitetty viimeksi 17.1.2018

 

 

Linkit

 

Rekisterin korjaus ja siivous

Eusing Free Registry Cleaner

Turhien ohjelmien poisto 

 

Asiaan liittyvää

Paremmin toimiva tietokone

Tietokoneen syys- ja kevätsiivous – osa 2

Puhdistusohjelmat – valintaopas

 

 

 

 

Tagit: , , ,

Jätä kommentti

Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>