Printtaa tämä artikkeli Printtaa tämä artikkeli

 

Tietokoneet ja elektroniikka ovat haluttuja murtosaaliita

 

Tietokone kelpaa varkaille

 

Tavallisesti tälläkin tietotekniikkasivustolla joutuu varoittamaan lukijoita tietojen ja henkilöllisyyden varastamisesta.  Siis huijareista ja saalistajista verkossa.  Nyt on vuoro varoittaa itse tietokoneen varastajista.

Pääkaupunkiseudulla on jälleen – ties monennenko kerran – liikkeellä murtokoplia, jotka menevät päivällä tai yöllä taloihin ja asuntoihin kun ketään ei ole kotona.  Joitakin on saatu jo kiinnikin, mutta tiettävästi saaliita ei takaisin.   Koplat näyttävät olevan ulkomailta juuri tarkoitusta varten tänne tulleita.

Koplat toimivat kohteissa nopeasti.  Ne sieppaavat muutamassa minuutissa kodeista arvokorut – valitsevat asiantuntemuksella vai ne, joilla on arvoa – alkoholijuomat ja elektroniikan kuten tietokoneet.  Erityisesti läppärit ja tablettikoneet ovat suosiossa, koska ne vievät vähän tilaa.   

Tietokoneiden kodalla ei siis ole enää kyse sähköisestä tunkeutumisesta toisten ihmisten maailmaan, vaan nyt viedään koko laite kaikkineen.  Keskustellessa uhriksi joutuneiden kanssa paljastuu, että juuri tietokoneen ja sen sisällön menetys koetaan normaaliperheissä kaikkein raskaimmaksi.  Siinä menivät perheen kaikki valokuvat monien vuosien ajalta!

Lisäksi tarjoutuu, jos murtomiehillä on tarpeeksi teknistä osaamista, erinomainen mahdollisuus saada koneesta esille salasanat ja arvokkaita rahaksi muutettavia tietoja.  Riippuen siitä, mitä kukin on koneeseensa sisällyttänyt.  Tavallinen käyttäjä ei varmasti koskaan tule ajatelleeksi, että mitäpä jos koko kone viedään.  Firmakoneiden käyttäjille tuo mahdollisuus lienee selkeästi teroitettu.

Verkossa tapahtuvaan tietojen ryöstämiseen on omat tehokkaat torjuntakeinonsa.  Mitä sitten voidaan tehdä tietokonevarkauksien varalta?  Tämä voidaan jakaa heti kahteen osa-auleeseen: 1. Koneen tietojen ja etenkin siinä olevien valokuvien varmuuskopiointi. 2. Estä kotimurrot muutenkin.

Valokuvat muistitikulle

Kuvien varmuuskopiointi

Tietokoneessa olevien kuvien varmuuskopiointi ei ole kovin vaikeata.  Se on kiinni pikemminkin siitä, että haluaa varmistaa näiden korvaamattomien muistojen säilymisen.  Varkaita vastaan ei auta esim. kuvien varmuuskopiointi tietokoneen toiselle kiintolevylle tai paikalla olevalle ulkoiselle tallennuslaitteelle.  Tietokoneen sisällä olevat muut kovalevyt menevät samalla ja yleensä myös ulkoisetkin koneen vierestä.

Yksi kätevimpiä kuvien varmuuskopiointitapoja ovat nykytekniikan tarjoamat suurikapasiteettiset muistitikut.  Niihin mahtuu 16 tai 32 Gt tietoa.  Eli valokuvia mahtuu näihin tikkuihin todella paljon, aivan eri luokkaa kuin CD/DVD levyille. Tikuille kopioiminen varmistaa kuvat myös esim. tietokoneen tai sen kiintolevyn perusteellisen rikkoutumisen varalta.

Muistitikuille kopioiminen on helppoa ja nopeaa.  Tikkuja ei tule säilyttää kiinni koneessa tai sen vieressä.  Siitä ne on helppo napata mukaansa.  Varkaiden varalta kannattaa muistitikut piilottaa tai viedä varmaan paikkaan.  Tärkeän tikun voi varmistaa ottamalla vielä siitä kopio toiselle tikulle, joka säilytetään eri paikassa.

Kaikkein varmin tapa ja vielä tehokkaampi, jos kuvia on todella paljon, on varmuuskopioida ne pilveen.  Pilvipalvelut ovat varma suoja varkauksia vastaan – jos et nyt ihan sen käyttötietoja liimaa tarralla kiinni itse tietokoneeseen.  Pilvipalveluita on maksuttomia ja maksullisia.  Erona on varsinkin se, että maksullisiin voi tallettaa suurempia tietomääriä.  Tietokoneen kaikenlaisen sisällön varmuuskopiointia on käsitelty neptunetissä -> täällä.

Murtojen estäminen

Analyysi tietokone- ym. varkauksien kohteista osoittaa, että ainoassakaan kohteessa ei ole ollut hälytyslaitteita.  Hälytysjärjestelmä onkin varmasti tehokas keino estää  koteihin tunkeutuminen kokonaan.  Murtokoplat eivät ota riskejä ammattiaan harjoittaessaan.  Jos on epäilyskin siitä – usein tarroin merkityt – että kohteessa on hälytyslaite, niin sinne ei mennä.

Aikaisemmin pidettiin murtohälytyslaitteiden hankkimista kovasti kalliina ja monimutkaisena asiana.  Nykyisin tämäkään ei oikein päde.  Tietysti laitteiston ja valvonnan saa miten vaativaksi tahansa, mutta uusin tekniikka on tuonut koteihin käteviä langattomasti toimivia laitteita.  Niiden asentaminen ei vaadi ammattiasentajien ryhmää, vaan tavallinen käyttäjä voi ne ohjeen mukaan asentaa ja kytkeä töpselin seinään.  Ja kiinnittää mukana olevat tarrat näkyviin paikkoihin.  Siinä koko homma ja koti sekä kuitenkin odottamattoman arvokas tietokone on turvattu.

Tunnetusti myös koira on murtojen ennalta ehkäisijä.  Ei pidä kuitenkaan laskea liikaa sen varaan eikä varsinkaan pelkän Täällä vartioin minä –kyltin varaan.  Jos koira ei ole kotona ei tämä vartiointikaan toimi.  Ennen murtopuuhiin ryhtymistä sekä ihmisten että koirien poissaolo varmistetaan.  Joskus poissaolo jopa etukäteen – esim. onko postia katsottu –  ja tarkkailemalla kohdetta.

 

Linkit

Kuvien varmuuskopiointi Picasaa käyttäen, ohje englanniksi

Google Drive, 15 Gt ilmaista tallennustilaa pilvessä

Microsoft SkyDrive 7Gt ilmaista tallennustilaa pilvessä

Dropbox pilvipalvelu lataus

Backblaze, maksullinen online varmuuskopiointi, rajoittamaton määrä, 5 $ /kk

Varmuuskopioinin opas kotikäyttäjiä varten

 

 

Jätä kommentti

Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>