Printtaa tämä artikkeli Printtaa tämä artikkeli

 

Windows uusiksi

 

 

 

 

 

 

 

 

Kun uusiksi menee

Windows versio menee vanhaksi, mitä pitäisi tehdä?  Miten toimia kun haluaa päivittää Windowsin uudemmaksi versioksi?  Millaisia vaatimuksia uudet Windowsit asettavat koneelle?

 

Windows voidaan muuttaa uudemmaksi versioksi joko päivittämällä entinen tai asentamalla uusi ns. puhtaana asennuksena.  Päivitysvaihtoehdossa eri versiot käyttäytyvät eri tavoin, siitä tarkemmin jäljempänä. Uusi asennus poistaa kaiken entisen, mikä on usein uusimisvaiheessa juuri toivottu ominaisuus.

Windowsin sydän on sen tuoteavain, key code.  Järjestelmä voidaan asentaa koneeseen monin eri tavoin, mutta itse asiassa päivityksissä ja uusasennuksissa on kyse sen tuoteavaimen käyttämisestä asennuksen yhteydessä.  Tämä on se arvotavara, joka on kaupankäynnin kohteena.  Se mahdollistaa Windowsin aktivoinnin eli jatkuvan käytön siinä koneessa ja jatkuvat päivitykset.

 

Mikä Windows sopii tähän koneeseen?

Siihen saa vastauksia Microsoftin suomenkielisistä opastuksista.  Nykyisin Microsoft on aktiivinen ainoastaan Windows 10 markkinoinnissa ja tietojen jakamiserssa. Tässä oleelliset linkit (alinna Linkeissä lisää tietoja).  Tiedoista huomaa, että uusien Windowsin RAM muistin vähimmäisvaatimus ei ole kovin korkea, se on 64 bit järjestelmällekin vain 2 GT.  Tietysti enemmän on aina parempi, mutta tuollakin pyörii.

Windows 7 järjestelmävaatimukset

Windows 8.1 järjestelmävaatimukset  

Windows 10 järjestelmävaatimukset

 

Päivitys tai uusasennus?

Windows Vista

Vista on vanhenemassa, sillä sen turvapäivityksetkin loppuvat 11.4.2017.  Asiaa on selostettu tarkemmin -> täällä.

Windows 7

Windows 7 päivitys uuteen Windows 10een tapahtuu nykyisin ostamalla asennuslevy ja siihen kuuluva avainkoodi.

Windows 8.1

Myös Windows 8.1 versio oli kesään 2016 asti päivitettävissä maksutta Windows 10een.  Vielä nytykin (2017) se on  päivitetävissä maksutta vajaatoimintakykyisille henkilöille tarkoitettuun versioon, mutta normaalit asennukset ovat siirtyneet maksulliselle puolelle.  Eli on ostettava asennuslevy avainkoodeineen.

 

Voiko sähköposteja ja -osoitteita siirtää uuteen järjestelmään?

Periaatteessa tämä on hyvin mahdiollista varsinkin osoitetietojen kohdalla. Tämä riipuu mitä sähköpostiohjelmaa on käyttänyt ja aikoo käyttää uudessa versiossa. Tarkemmin -> täällä.

 

Millainen on Windowsien elinkaari?

Windowsien elinaika näkyy -> tästä.

 

Millaista ja kuinka paljon RAM muistia on koneessani?

Edellä puhuttiin Windowsin järjestelmävaatimuksista.  Siellä tuli esille RAM muistien määrä ja sen minimivaatimukset.  Usein on kuitenkin niin, että käyttäjä ei tiedä miten paljon muistia koneessa tällä hetkellä on.  Se on selvitettävissä useallakin eri tavalla.  Ja jos aikoo esim itse lisätä muistien määrää, niin yhteensopivuuden takia pitää tietää muistin tyyppi.

Tässä online skanneri, joka antaa tarvittavat tiedot Crucial System Scanner  Toinen tehokas tapa, joka kertaheitolla selvittää muistit on asentaa päivitettävään koneeseen – vaikka tilapäisesti käytettäväksi – työkalu, joka kertoo asian.  Siihen sopii esim ilmainen RAMMon

 

Linkit

Windows

Windowsin päivittäminen pelkän tuoteavaimen avulla

Windows 7 järjestelmävaatimukset

Windows 8 järjestelmävaatimukset

Windows 10 järjestelmävaatimukset

Windowsin asennuksen poistaminen

 

RAM muistit

 

 

RAMMon tiedot ja asennus

Desktop Memory Buyers Guide 

 

 

Artikkeli on päivitetty 18.3.2017

 

 

 

Tagit: ,

Jätä kommentti

Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>