Printtaa tämä artikkeli Printtaa tämä artikkeli

 

Tämä kuluu Suureen Windows Sesonkiin
 liittyvään artikkelisarjaan

Miten päivitän Windows XP koneen uudemmaksi. SSD levyn asennus

 

Päivitettävä kone
Windows XP käyttöjärjestelmän viimeiset kuukaudet ovat menossa.  Huhtikuussa loppuvat sen päivitykset ja tuki.  Mitä pitäisi tehdä?  Tässä käsitellään vaihtoehtoa jolloin entinen kone päivitetään uudella Windowsilla ja tarkistetaan sen tekniikka.  

Kaikki nykyisen koneen päivitykset ja tekninen parantaminen ovat yksilöllisiä tapauksia.  Koneet ja niiden varusteet ovat erilaisia.  Tässä esitellään yksi tapaus ja sen yhteydessä suuntaviivat, miten Windows kone voidaan päivittää uudemmaksi.

 

 

 

Esimerkkikone

Nykyisen koneen käyttöohjelman päivittäminen on periaatteessa yksinkertaista.  Hankitaan uusi Windows ja asennetaan se.  Oikein tehtynä asennus on helppoa ja ohjeita on niin Microsoftin sivuilla, neptunetissä (siitä seuraava artikkeli) kuin lukuisissa paikoissa muuallakin netissä.  Sen sijaan teknisen puolen tarkistaminen ja mahdollinen parantaminen Windowsin päivityksen yhteydessä vaatii jo perustietoa koneen rakenteista.

Uusilla Windowseilla on Microsoftin asettamat minimivaatimuksensa ja suosituksensa.  Linkkejä näihin ohjeisiin on lopussa Linkit kohdassa.  Periaatteessa uudet Windowsit sopivat vanhempiinkin koneisiin.  RAM muistin vaatimus on vähintään 1-2 GT, mikä sekin yleensä täyttyy. Kun koneelle tehdään jotakin tarjoutuu samalla tilaisuus tarkastella olisiko siinä jokin kohta – vaikka juuri nopeuteen vaikuttava -, jota voisi samalla parantaa.

Esimerkkikone on tavallisessa perhekäytössä.  Se ei ole pelikone eikä siitä päivittämällä sellaista tehdäkään.  Silti koneella voi pelata myös pasiansseja huomattavasti vaativampia pelejä. Peruskuvankäsittely lienee koneen vativimpia tehtäviä.

Päivitettävän koneen tärkeimmät tekniset tiedot ovat:
Emolevy ASUS M3N78
Prosessori AMD Athlon 64 X2 5000+ 2.6 GHz
RAM muistia 2 GT
Kiintolevyt 2 kpl 160 GT

 

Siten käyttöjärjestelmän uusiminen Windows 7ksi (tai Win 8ksi) ei olisi vaatinut välttämättä mitään teknisiä uudistuksia.  Emolevy asetti rajoituksensa mahdolliselle prosessorin päivitykselle.  Niiden mukaan eivät uudemmat ja tehokkaammat olisi sopineet ja edessä olisi ollut myös melko suuritöinen emolevyn vaihto.

RAM muistia ei ollut kuitenkaan kuin tuo minimi 2 GT. Sekin olisi riittänyt sillä suurin tekninen uudistus on koneeseen asennettava nopea SSD-levy.  Sen ansioista RAM-muistikin olisi riittänyt.  Kuitenkin samalla koneen kannen avauksella sitä lisättiin vielä 2 GB eli kaikkiaan 4 GB asti.

Päivityspakettiin kuului siis uusi käyttöjärjestelmä, joksi valittiin Windows 7, 2 GB RAM-muistia ja 120 GB SSD-levy.  Tässä asennuksista muutamia pikkukuvia, klikkaa suuremmaksi.  Erikseen asennuskuvia on -> täällä.

 

Muistien lisäysSSD-levy ja varusteetMaski SSDn etikettipuolelleSSD-levyn kiinnike ruuvataan kiinni koteloonSSD-levyn virtaliitin

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pienet kuvat:  1.  Muistien lisäys päivitettävään koneeseen; 2 kpl 1GT.  2.  SSD-levy varusteineen;  levy, levyn maski (nämä tulevat levyn mukana) sekä kiinnike (ruuveineen) ja SATA-kaapeli. 3.  Maski kiinnitetään siinä olevalla tarralla SSD-levyn etikettipuolelle.  4.  Levy ruuvataan kiinnikkeestään 4 ruuvilla kiinni koteloon. 5.  SSD-levyn virtaliitin, lisäksi kiinnitetään emolevyyn yhdistävä SATA-kaapeli.  Jos ahdasta, niin virtaliitin ja SATA-kaapeli voidaan yhdistää ennen levyn ruuvaamista paikalleen.

 

Ennen koneen avaamista pitää se irrottaa verkkojohdostaan että ehdoton jännitteettömyys varmistuu. Muistien lisääminen on yksinkertainen toimenpide.  Käännetään muistipaikan kummallakin puolella olevat salvat auki, muisti painetaan paikalleen ja salvat kiinni.  Edellyttää tietysti, että muisti on tarkalleen oikeantyyppistä.  Asiaa käsitelty tarkemmin –> täällä.

 

SSD-levyn asennus

Kingstonin 120 GB SSD-levyn (2.5 tuumainen) mukana ei tule kotelon normaalipaikalle (3.5 tuumainen) tarkoitettua kiinnikettä, kiskoa,  eikä SATA-johtoa levyn kytkemiseksi emolevyyn.   Ne on siis muistettava hankkia erikseen.

Ylempämä olevista kuvista näkyvät tarvittavat osat: SSD-levy, sen kiinnike ja SATA-kaapeli.  Virtalähteissä on yleensä SATA-levyihin sopiva 15-napainen liitoskappale.  Ellei sitä ole on hankittava välikappale, joka liitetään normaaliin 4-napaiseen virran ulosottoon.

SSDn pakkauksessa on mukana peitelevy, joka kiinnitetään siinä olevilla tarroilla levyn etikettipuolelle.  Tämän jälkeen kiinnikkeen ruuvipakkauksesta otetaan neljä pienempää ruuvia ja ruuvataan niillä kiintolevy pohjastaan kiinnikkeeseen.  

Yhdistetään SATA kaapeli SSD-lvyyn ja emolevyn SATA1 paikkaan.  Siellä mahdollisesti ennestään olevat siirretään muihin paikkoihin.  Yhdistetään virtajohto SSD-levyyn.

Jos SSD-levy asennetaan päivityksenä läppäriin ei 3.5 tuuman paikkaan tarkoitettua kiinnikeosaa eikä ylimääräistä SATA-kaapelia tarvita.  Entinen kiintolevy irrotetaan varovasti. SSD tulee sen paikalle ja liitetään sen kaapeleihin.

Näin on esimerkkikoneen tekninen päivitys tehty.  Kotelo kiinni ja verkkopistoke takaisin.  Ja koekäyttö.

Windowsin asennukseen ja muihinkin ohjelmapuolen asioihin palaamme seuraavassa  artikkelissa.

 

 

Linkit
Windows 7 järjestelmävaatimukset

Windows 8 järjestelmävaatimukset

 

Suuri Windows Sesonki artikkelisarjassa on julkaistu:

Uusi tietokone, mutta millainen

Mitä ovat SSD-levyt ja mitä hyötyä niistä on

Windows koneen päivitys

 

Tagit: ,

2 kommenttia juttuun “Windows XP-koneen päivitys”

 1. A.B.Wiik sanoo:

  Windows 8 on hermoja raastava.  Voiko sen poistaa ja asentaa tilalle Windows 7 ?

  Jos voi, niin miten se tehdään ?        Kiitos etukäteen jo vastauksesta !

   

 2. Neptun sanoo:

  Kyllä sen voi tehdä.  Jotta homma onnistuisi paremmin, niin täytyy tietää vielä lisää yksityiskohtia:

  – Millainen kone?

  – Haluatko säilyttää Win 8 tiedostoja ja sisältöä vai kokonaan uusiksi?

  –  Millä välineellä ajattelit asentaa Win7n?  Tarvitset siihen välineestä riippunatta myös Win7 Key-koodin.

   

   

Jätä kommentti

Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>