
Huhtikuussa iskevät nettirikolliset
Tätä sivustoa lukevat tietävät, että Windows XPn tuki loppuu hutikuun 8. päivänä. Mutta kaikki eivät tiedä tai sisäistä mistä siinä on kysymys.
Tietokoneen käyttäjistä kaikki eivät tiedä, mikä on heidän koneensa käyttöjärjestelmä. Tai mitä selainta he käyttävät ja tai mitkä ovat koneen tärkeimmät ohjelmat. On ymmärrettävää, että heidän kohdallaan jatkuu Windows XPn käyttö kuten ennenkin.
Siten on toinen ryhmä käyttäjiä, jotka kyllä tietävät mistä tuen loppumisesta on kyse, mutta aikovat siitä huolimatta käyttää edelleenkin XPtä. Kukapa ei olisi kiintynyt XPhen. Se on ensimmäinen ja paras käyttöjärjestelmä, joka on vienyt suuren osan ihmisistä tietotekniikan maailmaan. Hyvää kaveria ei noin vain jätetä!
XPn käyttö on edelleenkin mahdollista, mutta se edellyttää tuvallisuustekijöiden tuntemista ja muutoksia. Samalla lienee niin, että käyttäjät, jotka ovat perillä noista asioista, eivät juuri halua muuten kuin ehkä kokeilumielessä sitä säilyttää.
Jos XP-koneen irrottaa kokonaan nettiyhteydestä ja tekee sillä jotakin muuta, niin mikäpäs siinä. Kuitenkin sitten tarvitaan järjestelmää ja laitetta, jolla nettiinkin voi mennä. Toinen mahdollisuus on tehdä XP virtualisointi. Silloin XP sijoitetaan toisen käyttöjärjestelmän sisälle esim. käyttämällä Windows XP Modea
Jos on laajoja hyötyohjelmia vanhassa järjestelmässä, niin kannattaa ensin kokeilla onko yhteesopivuustilasta apua. Jo ei ole saattaa olla perusteltua kokeilla XPn virtualisointia. Myös Linux-järjestelmien sisällä on sitä mahdollista käyttää. Sopiva softa siihen on vaikka VirtualBoxin Linux-versio.
Miten XPn loppu voi vaikuttaa Windows 7 tai 8 käyttäjiin?
Saatamme helposti ajatella, että kun XP loppuu, niin sillä ei ole mitään tekemistä meidän muiden Windowsin käyttäjien kanssa. Valitettavasti ihan näin ei kuitenkaan ole. Tuen ja tietoturva-aukkojen paikkaamisen loputtua vanha käyttöjärjestelmä on avoin haittaohjelmille ja netin rikollisille.
Tietämättömien XP-koneita kaapataan ja robotit ryhtyvät niiden kautta pommittamaan muita netin käyttäjiä vaarallisella sisällöllä. Lisäksi Windowsin viikoittain tehdyt turva-aukkojen paikkaukset ovat usein samansuuntaiset kaikissa eri versoissa. Nyt seuraamalla mitä muissa Windowseissa paikataan osoittaa kyberrikollisille, miten XP-koneisiin pääsee käsiksi.
Ei varmaan ole aivan mielikuvituksesta temmattua kun arvelee, että netin rikolliset ja robottiketjujen haltijat ovat jo ennalta hyvissä lähtökuopissa. H-hetkeen eli huhtikuun 8 takaiseen on valmistautuminen käynnissä ja työkalut kenties jo valmiit.
Tietoturvan asiatuntijat ennustavat vaikeita lähiaikoja. Tuo kaikki tulee aiheuttamaa ennen näkemätöntä painetta ovelien ja vielä ovelampien saalistuskeinojen käyttöön, roskapostin määrään jne. Meillä Suomessa voi olla tietoturvallisuuden taso keskimääräistä parempi. Mutta on muistettava, että tässä on kyse maailmanlaajuisesta asiasta. XP on aivan loppuunsa astui maailman neljänneksi suosituin käyttöjärjestelmä. Arveleeko kukaan tosissaan, että sen nettikäytöstä luovutaan kaikkialla 8.4.2014 mennessä?
Tässä uusimpia tilastoja ajalta tammikuu 2014 käyttöjärjestelmien yleisyydestä maailmassa (vasemmalla) sekä Suomessa (oikealla). Klikkaa kuvat näkyviksi. Huomaa, että kuten edellä jo viitattiin on meillä Suomessa tilanne parempi kuin maailmanlaajuisesti. Valitettavasti meille leviäviät haittaohjelmat mistä tahansa muualtakin. Mitä sitten pitäisi tehdä? Ei kannata sirotella tuhkaa päällensä vaan tietää tosiasiat ja varautua aikaan, jolloin tietoturvatilanteiden seuraaminen on aivan ykkösasioita.
Asiaan liityvää
Viestintäviraston Kyberturvallisuuskeskus suosittee Windows XPstä luopumista
Microsoft: Windows XPn tuki päättyy pian
Tagit: Tietokone, Tietoturvauhat, Windows
Raivokkaasti olen etsimässä VAIvatonta VAIhtoehtoa. Ja raivoni on melkein kirjaimellista. Ennen olivat asiat paremmin, huonoon suuntaan on menty. Ainakin Fedora 7:n alkuvalikossa aikanaan tarjottiin RAM-muistista ajamista
Näppärähän nimittäin olisi cd:n sijasta RAM-muistista ajettava JA myös nettitikun hyväksyvä live-Linux cd nettikäyttöön. Muut puuhastelut voisi todellakin tehdä XP:ssä. Ei tarvitsisi asentaa mitään XP-koneeseen, jonka täyttävät elämänmenon dokumentit kesästä 2006 alkaen. Jota täyttämässä ovat oikealla rahalla ostetut ja vaivalla konfiguroidut ohjelmistot. Live-Linux mutta ei silti tarvitsisi kärsiä romppuaseman raksutuksesta ja tahmailusta!
Valitettavasti kokeilukoneeni (Amilo L-sarjan läppäri) rauta on niin eksoottista että Knoppix 7.0 ja useimmat Puppy Linuxit boottaavat mustaan ruutuun mitään käynnistyspromptia antamatta. Lopuissakin mokkulan käyttöönsaaminen on vaivalloista guruilua tai mahdotonta (ei tunnistu tai tunnistuu vain massamuistina ilman modeswitch-asennuksia)
Te joilla Knoppix 7.0 toimii, voitte käynnstysvalitsimella "toram" kokeilla toimisiko tämä tuoreehko Linux vaivattomasti nettitikulla
En mene mitään Linuxeista sanomaan. Se on totta, että niillä voi vanhempikin kone pyöriä, mutta miten vanha on jo toinen juttu. Ehdotan, että käyt kysymässä Linuxien foorumeista tai vastaavista.
Jos haluaa kokeilla ja käyttää vanhoja koneita tai systeemejä kannattaa ottaa kevyesti. Niiden huono sopivuus kuuluu asiaan.
> Raivokkaasti olen etsimässä VAIvatonta VAIhtoehtoa
Löytyi?
https://archive.org/details/Puppy_Linux_Windows_Installer .exe-tiedostoja
Eli RAM-muistista ajettava Puppy Windowsista asennettavana.
Asennetaan ja haluttaessa poistetaan kuten muutkin Windows-ohjelmat.
Käynnistäessä tarjoaa valittavaksi: joko Windows tai Linux
Suosikkini Slacko Puppy Linux 5.7.0. On Firefox, nettitikku toimii, Flashin saa helposti.
Koko 162 MB. Office ym vanhat roippeet jäävät yhä käyttöön XP-puolelle
Hyvä että löysit. Näyttyää näin sivusta katsottuna ihan lupaavalta vaihtoehdolta ja halukkaiden kokeiltavaksi. Mitenkähän paljon Linuxien suosiota XPn loppuminen lisänneekään. Näyttää kyllä maailmanlaajuisesti varsin suurelta ongelmalta. Ei taida olla keskimääräisestä amerikkalaisesta oikein Linux käyttäjäksikään…