Printtaa tämä artikkeli Printtaa tämä artikkeli

 

Windows ei käynnisty -aihe on jaettu kahteen eri artikkeliin. Vanhojen Windowsien (Win 7 ja Win 8.1) käynnistymistä käsitellään tässä artikkelissa. Windows 10 käynnistymisestä on kokonaan uusi artikkeli, joka on täällä → Windows 10 ei käynnisty.

 

Mitä tehdä jos Windows 7 tai 8.1 ei käynnisty

 

Windowsin käynnistys

On harmillista jos Windows ei käynnistykään. Viimeksi se vielä toimi aivan normaalisti, mutta nyt ei enää.  Missähän nyt on vika?   Mitä on tehtävissä  asian korjaamiseksi?

 

 

Tietokonevikoja on lukemattomia.  Samoin tietysti niihin johtavia syitä.  Vikojen tarkempi kartoitus ja niiden ratkaisu ei ole helpoimpia tehtäviä tietokoneen ylläpidossa.  Kuitenkin tietokoneisiin tulee erilaisia häiriöitä useammin mitä on järkevää viedä niitä korjaamoihin.

Kun tietokonetta ei saa toimimaan on kaksi erilaista vaihtoehtoa: Joko tietokone ei lainkaan käynnisty, ruutuun ei tule mitään tai se ei pääse edes Windowsiin asti.  Tässä artikkelissa ei käsitellä itse tietokoneen käynnistyksen vaikeuksia. Jos tietokone ei käynnisty lainkaan, niin tätä asiaa on käsitelty tarkemmin täällä -> Tietokone ei käynnisty lainkaan.

Jos tietokoneen häiriö esiintyy ensimmäistä kertaa – kuten Windows ei käynnisty –  se saattaa olla tilapäinen häiriö.  Uudelleen käynnistys voi ratkaista asian.  Tällaisia tilapäishäiriöitä voivat aiheuttaa esim. Windowsin päivitykset.  Jos sitten tätä esiintyy useammin saati sitten lähes jatkuvasti, niin asia on tutkittava.  Häiriöillä on tapana yleensä pahentua, vaikka Windows voi korjailla itseään automaattisestikin.

Häiriön korjaaminen on aina helpompaa jos tietää sen syyn.  Siksi on vikatapauksissa aina hyvä muistella, mitä koneella on tehty viimeksi.  Tämä auttaa usein löytämään ongelmien syitä.

 

Kun Windows latautuu

Kun tietokone käynnistetään, niin se lataa kiintolevyltä automaattisesti Windowsin.  On mahdollista, että tässäkin valmisteluprosessissa on syynsä häiriöihin tietokoneen teknisillä osilla eli kyseessä on laitteistovika.  Onneksi kuitenkin Windowsin käynnistysvaikeudet johtuvat yleisimmin muista syistä.  

Ongelman luonne on seuraavaksi kiinni siitä onko Windows latautunut kokonaan vai ei.  Jos se on ladannut itsensä, niin vikojen korjaaminen on helpompaa.  Se on nimittäin samalla asentanut Windowsin vioista diagnosoivat työkalut ja korjausmahdollisuudet.

Mutta onko mitään tehtävissä jos Windowsin lataus pysähtyy tai alkaa aina uudelleen alusta eli ei etene?  Tilanne on tosi hankala jos ei tule mitään virhesanomaa eikä edes sinistä ruutuakaan.

Nyt pitäisi päästä eteenpäin korjaamaan Windowsin vahingoittunutta osaa.  Tähän on useitakin mahdollisuuksia. Yksi niistä on käynnistää Windows siihen kokoonpanoon, jolla se on viimeksi toiminut. Paina F8 näppäintä (Win7) käynnistettäessä juuri ennen kuin Windowsin latauskuvake tulee ruudulle.  Tämä lataa käynnistyksen lisäasetukset ruudulle eri valintoineen.

Jos oikea aika menee ohitse yritä uudelleen, älä kirjaudu Windowsiin.  Huomaa myös, että jos teet ennen tätä muita korjausyrityksiä Windowsissa ja ne eivät onnistu, niin menetät tämän mahdollisuuden käyttää viimeksi toiminutta kokoonpanoa. Tämä korjausmahdollisuus korjaa automaattisesti useita Windowsin virheitä.  Siksi sitä kannattaa ensimmäiseksi yrittää.

Jos se ei auta, jatketaan muilla keinoilla siirtymällä käynnistyksen lisäasetuksiin ja siitä esim. Vikasietotilaan (Safe Mode).

Käynnistyksen korjaus

Käynnistyksen lisäasetuksiin (Win8 Käynnistysasetusnäyttö) pääsee erilaisin tavoin Win7ssä ja Win8ssa.  Windows 7 sen avaaminen on selostettu edellä (F8 näppäin juuri ennen Windowsin latausta). 

Tässä pari kuvaa reitiltä Win8.1 käynnistysasetuksiin. 

Valinta - Muuta tietokoneen asetuksia Win8.1Win8.1 Lisäasetukset - käynnistysasetukset

 

Windows 8aan on Microsoft laatinut huomattavasti hankalamman pääsytavan.  Se edellyttää useita valintoja ja klikkauksia ennen kuin perille pääsee. Siinä on hiukan toisenlaiset valinnat kuin seiskassa.  Ne näkyvät alempana olevassa kuvassa ja on selostettu tarkemmin ->täällä.  Huomaa, että juuri tämä Microsoftin ohje koskee Win8.1 järjestelmiä, netissä on myös hiukan vanhempia kasin ohjeita, jotka eivät aivan sellaisenaan toimi Win8.1ssä.

Windows 7 käynnistyksen lisäasetuksetWindows 8.1 käynnistysasetukset

Tässä kuvat sekä Win7 että Win8.1 Käynnistyksen lisäasetuksista/ Käynnistysasetusnäytöstä.  Klikaa kuvat näkyviksi.  Siltä varalta, että teksti ei näy esim mobiililaiteissa tarpeeksi selvästi niin tässä niistä luettelot.

 

 

Käynnistyksen lisäasetukset Win7

Korjaa tietokone
Vikasietotila
Vikasietotila ja verkkoyhteydet
Vikasietotila ja komentokehote
Ota käyttöön käynnistyksen lokiinkirjaaminen
Ota käyttöön pienen tarkkuuden kuva (640×480)
Viimeisin toiminut kokoonpano (lisäasetukset)
Hakemistopalveluiden palautustila
Virheenkorjaustila
Poista käytöstä automaattinen uudelleenkäynnistys järjestelmävioissa
Poista käytöstä ohjainallekirjoituksen pakotus
Windowsin normaali käynnistys

  Kuvaus (Muutuva selvennys edellä olevista kohdista sen mukaan mikä on valittuna)

Valikossa liikutaan nuolinäppäimin.

 

Käynnistysasetukset Win8.1

Ota käyttöön virheenkorjaus
Ota käyttöön käynnistyksen lokiinkirjaaminen
Ota käyttöön pienen tarkkuuden video (640×480)
Vikasietotila
Poista ohjainallekirjoituksen pakotus käytöstä
Poista käytöstä käynnistyksenaikainen virustorjunta
Poista käytöstä automaattinen uudellenkäynnistys virheen jälkeen
Hakemistopalveluiden palautustila

Windows 8.1 valikossa liikutaan eri lailla kuin Win7ssa, nyt numero- tai funktionäppäimin.   

Yksi hankalimmista vikatapauksista voi ilmetä sen jälkeen kun käyttää Käynnistyksen lisäasetuksia/Käynnistysasetusnäyttöä.  Saattaa käydä niin, että näkymä palautuu korjausyritysten jälkeen jatkuvasti takaisin listaukseen.  Nyt tarvitaan hiukan aikaa selvittelyyn.  Kokeile kaikkia oleellisia listan mahdollisuuksia, myös pienen resoluution vaihtoehtoa ja normaalia käynnistystä. Pitää myös yrittää esim. Vikasietotilaa ja komentoriviä File Chekerin ajamiseksi eli kirjoitetaan sfc /scannow  tarkemmin -> täällä.

Jos vieläkään ei tuloksia niin otetaan Windowsin asennuslevy ja käynnistetään siitä Windowsin järjestelmän palautusasetukset (System Recovery Options).  Jos asennuslevyä ei ole tallessa on seuraava vaihtoehto käyttää jotakin muuta eli toimivaa Win7 konetta ja tehdä sillä Windows 7 korjauslevy

Mitä sitten käynnistyksen lisäasetuksilla voidaan korjata? 

Vikasietotila on luettelon yksi yleisimmin käytettyjä korjauskanavia. Juuri tässä tilassa voidaan korjata käynnistyksen estäviä ajuri- tai ohjelmaongelmia.  Jos Windows käynnistyy normaalisti Vikasietotilassa on tämä osoitus siitä, että aivan perusasetukset tai normaalit ohjaimet eivät ole syynä ongelmaan.

Jos Windowsin vika oli jatkuva uudelleenkäynnistyminen, niin Vikasietotilan korjauskeinoista löytyy siihen sopiva vaihtoehto:  Poista käytöstä automaattinen uudelleenkäynnistys järjestelmävioissa.

Vikasietotilassa on käytettävissä joukko Windowsin hyödyllisiä vianmääritystyökaluja.  Niistä Microsoftin tarkempi selostus ->tässä.

Jos Windowsin normaali käynnistys toimii niin se voi korjata useita käynnistysvikoja automaattisesti.

 

Windows 10 ei käynnisty

Windows 10 käynnistysvaikeudet vaativat omat korjaustapansa.  Ne on selostettu tarkemmin toisessa artikkelisssa täällä -> Windows 10 ei käynnisty.

 

Päivitetty viimeksi 9.3.2020

 

 

Asiaan liittyvää

Tietokone ei käynnisty lainkaan

Windowsin virhekoodit – opas 

Diagnoosiohjelmat – selvitä tietokoneen ongelma

Windowsin virheiden korjaus

Sininen ruutu eli BlueScreen eli BSOD opas

Mistä tieto kun kone ihan jumissa? – BIOSin varoitusäänet eli beep codes

Boottaavan Windows 8 USB Installer Maker USB muistitikun teko-ohjelma, jolla voi korjata Win8 järjestelmää (tehdään muilla Windowseilla)

 

 

Tagit: , , , , ,

12 kommenttia juttuun “Windows ei käynnisty”

 1. XWareShareX sanoo:

  Tietokoneeni käynnistyy ja avaa ensin ruudun jossa lukee tietokoneen merkki Asus sen jälkeen nykyääm kestää latautua ja väkillä näkyy windows xp:n lataus ruutu vaikka on käytössä windows 7 64-bit. Kun Asus ruutu häviää tai xp:n latauspalkki häviää tulee Windowsin oma latautumis ruutu jossa kestää yli 10 minuuttia REILUSTI latautua eikä kuulu mitään ääntä, jolloin kone vain alkaa alusta/avaa Asus ruudun eikä etene/looppaa/jankkaa latausta ikuisesti (3h putkeen ilman edistymistä). Olen jo kokeillut asentaa windows 7 uudelleen mutta kun saan levyn sisään, painan f8 ja olen win7 asennus kohdassa, hiiren kuva jää latausmerkiksi eikä etene. Hiirtä voi liikuttaa mutta mitään ei voi klikata tai mikään ei ota vastausta/vastaan tekemisiä. Olen irrottanut johdot ja kytkenyt takaisin ja nyt on vain näppäimistö ja hiiri kytkettynä eikä homma etene. Onko mitään tietoa mistä tämä johtuu että jatkaa loputtomasti latausta TAI win7 uudelleen asennus ei vain etene/pysähtyy ruutuun jossa on "levyjä"/kovalevyt jotka pitää poistaa/alustaa ja poistaa ja sen jälkeen tehdä uusi "levy". Koneella on viimeiseksi yritetty pelata videopeliä joka kertoo virheen kohteessa "C:\Windows\System32\wow64.dll" aivan kuin peli yrittäisi estää tiedostoa ja asia on ains enne korjaantunut jos olen vain käynnistänyt uudelleen, kun painoin käynnistä uudelleen on tietokone siihen jäänyt. Tarvitsen apua mahdollisimman nopeasti!

 2. Neptun sanoo:

  Hankalalta varmasti tuntuu.  Minulla on sellainen fiilis, että vikaa voisi olla koneen BIOSissa.  Siihen viittaa sekin, että Windowsin lataus ei oikein pääse edes käynnistymään. 

  Epäselväksi jää, mitä olet uudellen asennuksessa tehnyt sen jälkeen kun asennus pysähtyy sanomaan.  Oletko alustanut kovalevyn?  Miten pääsit siihen kohtaan kun ensiksi kerrot, että asennus ei ala?

  Koita mennä BIOSiin ja etsi sieltä vaihtoehto, joka palauttaa kaikki oletusasetukset.  Tarkista myös, että ensimmäinen boottauskohde on CD/DVD asema.

  Jos se on pöytäkone, etkä saa BIOSia oletusasetuksiin, niin koita irroittaa emolevystä BIOSin patteri, antaa olla monta minuuttia ilman, ja laittaa takaisin kiinni.

  Valitan, että tämä ei saata olla aivan yksinkertaista.  Kerro mitä tapahtuu.

   

 3. Atte sanoo:

  Minun windows ei lataudu laitoin minun asus Eeebook E403 läppärin
  tehdas asetuksiis koska se ei vastannut mihinkään ja tila tyhjeni jostain syystä ja nyt se vain sanoo että Tietokone käynnistyi odottamatta uudelleen tai siinä ilmeni odottamaton virhe windows asennusta ei voida jatkaa voit asentaa windowsin käynnistämällä tietokoneen uudelleen valitsemalla OK ja aloittamalla sitten asennuksen alusta. Ei tapahdu mitään muuta.

   

 4. Neptun sanoo:

  Tietoja on aika vähän.  Mikä Windows?  Mitä tarkoitat tehdasasetuksilla, Windowsin uudellenasennusta?  Koneesta ei ole mitään varmuuskopiota?

  On vaikea noilla tiedoilla tietää, miksi kone ei vastannut mihinkään.  Siinä voi olla juuri se ydinasia, miksi se ei nytkään lähde asentamaan Windowsia.  Jos vika olisi BIOSissa, niin sinne pääsee kun heti konetta käynnistettäessä painelee F2 näppäintä.  BIOSin voi palauttaa ongelmatapauksissa tehdasasetuksiin.  Mutta ei voi olla mitenkään varma, olisiko vika BIOSissa.

 5. Jämy74 sanoo:

  Pari viikkoa sitten ruutu meni pimeäksi muutaman minuutin käytön jälkeen ja vain hiiren osoitin jäi näkyviin. Käynnistin koneen uudelleen ja windows 7 ei enää käynnistynytkään. Käytin windowsin korjausjärjestelmää mikä ilmoitti, että "järjestelmäasema vioittunut" ja ongelman kuten, "järjestelmässä tapahtunut odottamaton muutos" tai vastaavaa. En muista enää tarkkaan miten se meni. Ostin "uuden" käytetyn sata kovalevyn ja ajattelin, että asennan seiskan siihen, koska aiempi oli vanha, kuin taivas. Mutta ongelma pysyy edelleen. Asennus toimii normaalisti siihen asti kunnes viimeistelyn kohdalla ruutu pimenee ja kursori jää vilkkumaan nurkkaan hetkeks. Sit kone käynnistyy uudelleen ja ilmoittaa, että kone käynnistyi uudelleen odottamatta ja asennus keskeytyi. Aloitettava asennus uudelleen alusta. Muutenkin tuntuu, että kone on jämähtynyt ihme limboon siitä huolimatta mitä tekee, niin käynnistyksen jälkeen tulee välillä ilmoitus, että kone sammutettiin tai käynnistettiin väärin ja ehdotetaan vikasietotilassa käynnistettäväksi. Teki samaa vanhan kovon kanssa, kun ongelmat alkoivat. Nyt olisi hyvät avut tarpeen.

 6. Neptun sanoo:

  Yrititkö siis asentaa seiskaa uudelleen uudelle kovalevylle?  Vai miten?  Kun Windows on vanhingoittunut, niin sitä voidaan korjata jos se käynnistyy tai saadaan käynnistymään käynnistyksen korjauksella.  Jos se ei käynnisty ovat keinot vähissä ja lähinnä tulee eteen Windowsin uudelleen asennus.  Se että muuttaa vaurioituneen Windowsin uuteen kovalevyyn ei korjaa tietenkään sen vikoja, ellei vika olisi ollut kovalevyssä.

  Vaikuttaa myös siltä, että koneesasi voi olla rautapuolen vikoja.  Ainakin silloin jos seiskan uusasennus ei toimi.

   

   

   

 7. Jämy74 sanoo:

  Yritin asentaa uudelle kovalevylle, koska ajattelin, että edellinen meni sököks. Mutta mikä hämmentää soppaa vielä entisestään on, että pystyn asentamaan mun vanhan xp:n tälle uudelle kovalevylle. Ja toimii. 
  Eli ainakin levyaseman pitäisi toimia kerta xp:n pystyy asentamaan. 
  Huomasin tosin, että windows 7 on upgrade media versio ja suomenkielinen. Mutta asensin kyseisen käyttiksen puoltoista vuotta sitten ilman mitään ongelmia varmaan kymmenessä minuutissa. Nyt ei millään.

  Rauta on…vanhaa:
  intel core 2 duo e8600 3.33ghz
  western digital 250gb wd2500avjs
  asus p5q emolevy
  kingston 4g 
  nvidia nx 8800 gt

  Testejä on tehty ja ei mikään pitäisi olla pielessä, kun uuden kovalevynkin ostin ja hyvin pystyn xp:n asentamaan. 

   

 8. Neptun sanoo:

  Rauta on ihan käypää.  Sen sijaan vanha upgrade versio ei enää toimi.  Sillä et saa asennettua. On lainattava tai ostettava jostakin asennuslevy.  Win 7 levyn tulee olla täsmälleen samanlainen kuin mitä avainkoodissa sanotaan.  Sen sijaan uudempien versioiden asennus onnistuu alustamalla kovalevy ja aktivoimalla uusi käyttis levyn mukana saatavaa avainkoodia käyttäen.

 9. Repe sanoo:

  Pojan vuoden vanhassa LEnovo ideapadissa ei windows aukea. Kun koneella kirjautuu sisään, alkaa käynnistämän windowsia tai ruuttussa lukee "valmistellaan windowsia". Tämä vaihe kestää useita minuutteja, jonka jälkeen tulee musta ruutu, missä hiiren nuoli, eikä muuta. Ei ilmoita mitään vikatietoa.

  Järjestelmän palautusta ei voi tehdä, koska jostain syystä mitään palautuspisteitä ei ole tallentunut. Pojalta puuttunut yksi täppä palautusmäärityksistä, jolla palutuspisteet olisi tallentuneet. Konetta ei voi myöskään palauttaa oletusasetuksiin. Alkaa sitä tekemään, mutta tulee virheilmoitus, ettei sitä voi tehdä. Myöskään windowsin korjaustyökalua ei voi käyttää, kun ilmoittaa virheestä.

  Onko vika siis windows-järjestelmässä vai mikä? Voiko läppäriin jollain keinoin asentaa uutta windowsia, kun ei ole levyasemaa? Koneella taitaa windows 10 olla.

 10. Neptun sanoo:

  Nämä ovat padeille tyypilliiä ilmiöitä, myös esim iPadilla on vastaavia.  Ne eivät johdu Windowsista eikä suoranaesti koneestakaan.  Hiukan unohtamista palautus- ja korjaustomiin, liikaa ohjelmia, joista osa voi olla turhan vaativia pienitehoisille laitteille, päälle jääneitä ohjelmia jne.  Kun tllanne on paha, niin siinä eivät silloin enää kotikostit auta vaan laite on vielätvä huoltoon. Siellä se nollataan ja palautetaan tilaan, josta voidaan jatkaa.  Kuitenkin täytyy silloinkin pitää mielessä, että pieneltä koneelta ei tule vaatia liikoja.

 11. Juhani Härkönen sanoo:

  Asensin Bitdefenderin Antivirus Total koeversion win 7:aan, joka menikin hyvin. Mutta kun aloin asentamaan Bitdefenderin VPN:ää, niin kone meni jumiin, jauhoi vain koko ajan etenemättä. Kun se suostunut edes sammumaan, niin piti sammuttaa kone ja käynnistää uudelleen. Mutta nytpä se ei enää käynnistyt, vaan kun yrittää avata Windowsia, niin tulee teksti vaihtoehdot: korjauskäynnistys tai normaali käynnistys. Kumpikaan ei kuitenkaan toimi.
  Olen koettanut F2:lla käynnistysasetuksiakin tutkia ja jopa alkuperäisellä win 7 -levyllä, mutta ei suostu sillä aloittamaan.
  Operoin nyt toisella kovalevyllä, jossa on win 10. Mutta kun sillä entisellä olisi tärkeitä s-posteja ja tietoja, niin jotenkin pitäisi saada kuntoon. Miten mennään vikasiteotilaan tällä Dell Percision M 4700 -läppärillä?

 12. Neptun sanoo:

  En tarkalleen tiedä mikä on asentamasi ohjelma, sillä Bitdefender Antvirus Totalia ei ole listoilla, on Internet Security Total. Olisin katsonut, voiko siihen asentaa VPNän Win 7ssä. Mutta OK, tässä tiedot niin Win 7 kuin Win 10nenkin vikasietotilasta. Koita palauttaa aikaisempaan palautuspisteeseen, jos sinulla on ollut koneessa levyn seuranta päällä. Sinulla ei taida olla Win 7 korjauslevyä. Lue myös tämä:

  https://neptunet.net/2012/02/02/windows-7-korjaus-ja-korjausasennus/

  Jos mikään ei onnistu, niin live Linuxilla saa talteen toimimattoman Win koneen tiedostoja.

Jätä kommentti

Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>