Printtaa tämä artikkeli Printtaa tämä artikkeli

 

Mikä on hyvä ilmainen ja suomenkielinen tekstinkäsittelyohjelma?

 

Tekstinkäsittelyohjelmat

Windowsissa on tekstinkäsittelyohjelma WordPad.  Mutta se ei ole kovinkaan hääppöinen eikä siinä ole esim. oikolukua.  Jos todella jotakin kirjoitamme, niin tarvitsemme monipuolisemman tekstinkäsittelijän.

 

Aivan ensimmäiseksi on hyvä tarkastella mikä oikein on tekstinkäsittelyohjelma.  Jokainen meistä tietää, mistä siinä suunnilleen on kysymys.  Mutta tarkennuksissa on erilaisia tulkintoja.  Esimerkiksi Itä-Suomen yliopiston sivuilla ne määritellään näin: ”Tekstinkäsittelyohjelmilla tarkoitetaan toimisto-ohjelmaa, joiden pääasiallinen käyttötarkoitus on tekstin tuottaminen tai olemassa olevan tekstin muokkaus ja muotoilu.”

Onhan se noinkin, mutta siitä saa käsityksen että vain toimisto-ohjelmat (tai takalleen niihin sisältyvät tekstieditorit) olisivat tekstinkäsittelyohjelmia.  Näin asia taas ei ole, sillä termiin sisältyviä on paljon muitakin.  Edelleen jos mennään englanninkielisiin termeihin on siellä kirjavuutta, esim. text prosessors näyttää useimmin tarkoittavan maksullisia laajahkoja käsittelyohjelmia kuten juuri toimisto-ohjelmiin sisältyviä.  Text editors on yleistermi yleisille tekstinkäsittelyohjelmille niin maksullisille kuin maksuttomillekin.  

 

Valinnan varaa on

Niitä onkin tarjolla runsaasti sekä maksuttomia että maksullisia.  Varmasti on vaikeata lähteä kokeilematta arvailemaan, mikä monista mahdollisista voisi olla juuri itselle sopiva.  Siinä tämä opas pyrkii auttamaan.  Tästä voi saada vinkkejä, jotka auttavat löytämään juuri oikean.  Ja jos parikin tuntuu kiinnostavalta, niin mikään ei estä asentamasta niitä useampaakin.  Itse asiassa niitä on yleensä useampikin ihmisillä, jotka jotakin kirjoittavat.

Meillä suomaisilla on tekstinkäsittelyohjelmiin aivan erityinen vaatimus.  Varsin oleellista on, kuuluuko tekstiohjelmaamme oikoluku vai ei.  Tai tarkemmin sanottuna kuuluuko nimenomaan suomen kielen oikoluku ohjelmaan.  Vaikka maailmalla on paljon tarjontaa niin vain harvassa softassa on tämä ominaisuus.  Mahdollista on myös, että tarvitsemme myös englannin ja ehkä muidenkin kielten oikolukua.

Tekstinkäsittelijälle on meillä käyttäjillä hyvinkin yksilöllisiä vaatimuksia.  Nämä ovat looginen seuraus tehtävistä, joihin ohjelmaa tarvitsemme.  Jos käyttö on satunnaista tai pienetä niin emme välttämättä tarvitse niin monipuolista tekstin prosessoijaa kuin määrällisesti enemmän ja erilaisia tiedostoja tuottavat. Ei monipuolisuudesta tosin haittaa ole ellei oteta lukuun, että sellainen voi olla hiukan vaativampi käyttää.  

Kun käyttää pitkään jotakin tekstinkäsittelijää, niin siihen tottuu ja kiintyy.  Tästä kertovat netissä käyttäjien lausunnot; ”Tämä on ehdottomasti paras!”  Se on juuri siksi käyttäjästä paras, koska on siihen perehtynyt ja tottunut.

Ohjelmat jaetaan

maailmalla kahteen vaativuutensa mukaiseen ryhmään: 1. Yksinkertaisempiin, jotka kyllä jo selkeästi korvaavat usein hyödyllisin lisäominaisuuksin Windowsin vakiona olevan WordPadin ja 2.  Monipuolisempiin tekstinkäsittelyohjelmiin.

Tekstinkäsittelijän voi valita omaan koneeseen asentuvista ohjelmista.  Mutta tarjolla on myös online prosessoijia, joka toimivat netissä eivätkä tarvitse asennusta koneeseen.  Niiden etuna on mm. että laaditut tekstit on helposti jaettavissa eri käyttökohteisiin ja koneisiin.  Tekstinkäsittelijöitä saa myös siirrettävinä versioina.

Tekstinkäsittelijöiden tarve ja niiden erikoistuminen jakaantuu myös useampaan ryhmään: 1. tavalliseen kirjoittamiseen ja 2. koodien kirjoittamiseen sekä HTML-koodien editointiin. Ja vaikka 3. www-sivuilla käytettäviin tekstinkäsittelijöihin ja 4. turvallisuuskäyttöön tarkoitettuihin tekstieditoreihin (salaus) sekä vielä 5. muut erikoiseditorit, kuten kirjojen tai tieteellisten tekstien kirjoittamiseen erikoistuneet.   Aloitamme normaalista tekstin tekemisestä ja sen muokkaajista.

 

Tavalliset tekstinkäsittelijät

Otsikossa olevalla termillä tarkoitan tässä tekstinkäsittelyohjelmia, jotka ovat seuraavana vaativampaan päin WordPadista eteenpäin.  Näitä on maksuttomia ja niitä on valittavissa suuri määrä hiukan erilaisia.  Tähän otamme vain muutaman poiminnan.

EditPad Lite  Tässä on jo mm. automaattinen kirjoitetun tekstin tallennus, joka puuttuu useista yksinkertaisista editoreista.  Suomen kieli ei kuulu sen kielivalikoimaan.  Ei minkään kielen oikolukua, kuuluu vain maksulliseen versoon

Notetab Light    Usean kielen oikoluku ja tavutus

Jarte   Yksinkertainen peruseditori

TED Notepad

 

Kehittyneet tekstinkäsittelijät toimisto-ohjelmistoissa

LibreOffife WriterOpenOffice Writer-Nyt tullaan kohtaan, josta tekstikäsittelyohjelma ei voi enää juuri monipuolisemmaksi muuttua.  Siihen kuuluvat toimisto-ohjelmien tekstieditorit.  Johtava softa on maailmalla yhä Microsoftin maksullinen Office (sen Word).  Yhä lähemmäksi sitä käytössä ja suosiossa ovat päässeet myös maksuttomat vapaan koodin toimisto-ohjelmat.  Ei liene ihme, koska aivan samat ominaisuudet ja tiedostojen yhteensopivuudet saa maksutta.

Klikkaa pienoiskuvat näkyviksi.

Ominaisuuksia on

Näissä ohjelmissa on niin paljon ominaisuuksia, että niitä on turha tässä ryhtyä luettelemaan.  Oikeastaan pitäisi etsiä, mikä niistä sattuisi puuttumaan.  Käyttäjien kannalta oleellinen ominaisuus on työstettävän tekstin automaattinen ajoittainen tallennus.  Tällöin eivät mitkään sähkö- tai muut häiriöt pääse tuhoamaan kenties jo pitkäänkin työstettyä tekstiä.

Toinen oleellinen ominaisuus on oikoluku ja tavutus halutuilla kielillä, myös suomeksi.  Sillä varauksella, että uusimmissa toimisto-ohjelmissa se on suomen kielen kohdalla ainoastaan LibreOfficessa.  Uusista Apache OpenOfficesta se puuttuu ainakin toistaiseksi.

Näistä lienee ainakin meillä Suomessa vähiten tunnettu ABI Word.  Tällä hetkellä voi Windowsiin asentaa vain sen vanhan ohjelmaversion.  Uusimmat eivät enää asennu Windowsiin, vain Linuksiin.  Tämä ohjelma on osa vapaan koodin GNOME Office toimistopakettia, josta sen tekstinkäsittely on asennettavissa erikseen.   Se on lisäksi kevyt ja toimii siksi vanhemmissakin koneissa sujuvasti, sen saa myös suomeksi sekä siirrettäväksi. Myös  suomen kielen oikoluku on asennettavissa, mutta ei yksinkertaisesti. Se ei asennu Abiwordin vakio-ohjeen mukaan vaan ainoastaan tämän suomenkielisen ohjeen mukaan -> täällä.  Oikoluku ei liioin ole niin pitkälle kehitetty kuin Libre Officessa.

Microsoft Office, maksullinen toimisto-ohjelma, jossa Word-tekstinkäsittely   

LibreOffice suomenkielinen, maksuton toimisto-ohjelma, jossa Writer, myös suomen kielen oikoluku ja tavutus

Tässä uusi esittely linkkeineen LibreOffice Writeristä Huippuluokan maksuton teksikäsittelijä LibreOffice Writer

Apache OpenOffice suomenkielinen, maksuton toimisto-ohjelma, jossa Writer, ei suomen kielen oikolukua

AbiWord suomenkielinen, vanha versio, maksuttoman toimisto-ohjelman erillinen tekstinkäsittely 

 

Maksullisia toimisto-ohjelmia

Microsoft Office ei ole markkinoilla ainoa vaativa maksullinen toimisto-ohjelma. Ryhmään kuuluu muutamia sen kilpailijoita ja haastajia, korkeatasoisia tekstieditoreita. Ne kilpailevat myös hinnallaan Officen editorin kanssa. Tässä pari niistä:

Corel WordPerfect 

TextMaker

 

 

Muut kehittyneet tekstinkäsittelyohjelmat

 

Tähän ryhmään kuuluu runsaasti erilaisia maksullisia ja maksuttomia ohjelmia.  Niistä on vaikeata sanoa mitään ellei kokeile tai käytä jotakin niistä. Itse olen jostakin syystä mieltynyt Atlantis Word Prosessoriin.  Ehkä johtuu siitä, että käytän Atlantis Word Prosessorin maksutonta versiota Kumpaankaan ei kuulu suomen kielen oikolukua.  Tämä ei haittaa sillä tekstin voi tehdä tai oikolukea esim. LibreOfficen Writerissä.  Oma tarve on ollut tuottaa helposti ja nopeasti .rtf muotoista tekstiä esim. sähköpostien liitteisiin sekä koodia ohjelmointiin.

 

Useat ryhmään luettavat ohjelmat sisältävät joitakin erityispiirteitä tekstin tuottamiseen tai käsittelyyn Tässä lataussivusto Softpedian listausta tekstieditoreista -> Text editors.

 

Online tekstieditorit

Tekstien tekemiseksi ei tosiaan tarvitse välttämättä asentaa koneeseen mitään.  Kehittyneitä ohjelmia saa myös siirrettävinä versioina esim. muistitikulta käytettäväksi.  Lisäksi on netissä joukko online tekstinkäsittelyohjelmia.  Niihin kuluu uuden ajan käyttömukavuus, jakelu eri välineisiin ja toiminta paikasta riippumatta. Kannattaa kokeilla, jos tuntuu järkevältä tavalta.

Google Drive tekstien kätevä teko- ja jakelusysteemi

Collabedit

Zoho Mobile

 

Koodien kirjoittamiseen

Koodaajilla on omat vakiintuneet suosikkinsa.  Meille harrastelija- ja satunnaiskoodaajille riittänee, jos kirjataan koodaukseen yleisesti käytetty softa Notepad++.  Samalla on huomautettava, että koodien kirjoittamiseen ei käy mikä tahansa tekstieditori. Jo  yksinkertainenkin kooditeksti sisältää ominaisuuksia, jotka eivät esim. näy siitä ulospäin. Pelkästään näiden virheiden välttämiseksi meidän harrastelijoiden pitää käyttää softaa, joka tekee ehdottomasti käypää tavaraa.

Notepad++ ohjelmoijin ykkössuosikki 

PSPad on toinen tavallisimpiin koodauskieliin sopiva tekstieditori 

Nettisivujen tekstieditorit

Myös tähän ryhmään kuuluu suuri joukko niin maksullisia kuin maksuttomiakin ohjelmia.  Valinta riippuu paljon siitä millaista www-sivua muokataan ja miten vaativaa tai ahkeraa sen käyttö on.  Emme tässä mene kovin pitkälle näihin erikoiseditoreihin.  Todettakoon joukosta esimerkiksi yksi:

TinyMCE  Advanced   WYSIWYG (visuaalisesti näyttävä) editori WordPress alustoille

Editorit turvallisuuskäyttöön

Jotkin tekstieditorit sisältävät myös salausmahdollisuuden.  Silloin niitä voidaan soveltaa myös turvallisuuskäyttöön.  Tällainen on mm. ohjelmointieditorien ryhmässä aikaisemmin mainittu Notepad++.  Lisäksi tarkoitukseen on kehitetty omat erikoiseditorinsa, joista tässä pari poimintaa.  Luonnollisesti millä tahansa tekstieditorilla voi laatia ja muokata tekstiä ja salata sen varsinaisilla salausohjelmilla.

CryptoTE 

Portable CrypNote Windowsiin, siirrettävä ohjelma 

Muut erikoiseditorit

Jos kirjoittaa tieteellisiä tekstejä, kirjoja tai laajoja julkaisuja, niin jälleen on käytettävissä näihin erikoistarkoituksiin kehitettyjä tekstinkäsittelijöitä.  Näitäkin La TeX softia on useita ja eri käyttöjärjestelmiin.

La TeX Editor (LED), saa myös siirrettävänä ohjelmana

Texstudio 

Codecogs on LaTeX  -tyypinen online editori 

yWriter5  on tehty kirjojen kirjoittamiseen ja laatimiseen, tämäkin on maksuton 

 

Yhteenveto: Tavallisen käyttäjän editorit

Toivottavasti tämän oppaan monet esimerkit tekstinkäsittelyn erikoistuneista ohjelmista eivät hämää tavallisen tekstikäsittelijän tarvitsijaa.   Tiivistän vielä tähän lopuksi tavallisen käyttäjän kannalta oleelliset asiat ja vinkit. (Selkeyden takia tässä on ohjelmat mainittu ilman linkkejä, jotka siis on oppaassa aikaisemmin.)

Vaativinta tavallista tekstinkäsittelyä varten on käytettävissä toimisto-ohjelmien tekstieditorit:  Maksullinen Microsoftin Office tai jokin sen maksullisista kilpailijoita.  Asia hoituu yhtä hyvin maksuttomasti käyttämällä vapaan koodin LibreOfficen Writeriä, jossa on suomen kielen oikoluku.   

Muista hyvistä maksuttomista mainittakoon esim. EditPad Lite sekä Notepad++, josta on saatavissa myös tikulle asennettava Notepad++ Portable versio.

Vinkki:  Jos haluaa monipuolisen mutta helppokäyttöisen muun tekstinkäsittelijän kuin jonkin edellä mainitusta, niin esim. maksuton Atlantis Nova on tähän sopiva.  Jos tekstinkäsittelijästä puuttuu suomen kielen oikoluku, niin tekstit voi oikolukea toimisto-ohjelmissa.

Olisi vaikeata tai mahdotonta löytää kaiken käytön peittävää yhtä ainoata tekstikäsittelijää.  Siksi on tavallista, että niitä on koneessa useampia.

Tekstieditoreita on maailmalla paljon.  Laita kommenttia, jos käytössäsi on jokin hyväksi kokemasi, jota ei ole tässä mainittu.  Tietysti kaikki käyttökokemukset ovat aina tervetulleita.

 

Päivitetty 1.11.2018.  Huomautus: oppaan  otsikkokuvassa on Apache OpenOfficen vanha logo ajalta, jolloin ohjelma ei ollut Apachen hallinnoima.

 

Linkit sisältyvät valintaoppaaseen

 

Asiaan liittyvää

Hyvä ja monipuolinen ilmainen tekstinkäsittelyohjelma  

Maksuttomat vapaan koodin toimisto-ohjelmat

Millä avata tekstitiedosto tai muuttaa sen muotoa

 

 

 

Tagit: , ,

7 kommenttia juttuun “Tekstinkäsittelyohjelmat – valintaopas”

 1. Jaska sanoo:

  Ja se paras tekstieditori puttuu listalta eli emacs. 

  Ja jos vielä ei ole vaihtanut windowssia parempaan käyttöjärjestelmään ei sekään ole este. Sillä emacs toimii myös windowssissa. 

  Alkuun ei välttämättä ole helpoimmasta päästä, mutta jos jaksaa kaikesta huolimattaa opetella on se todella tehokas. 

  Tehokkaan siitä tekee mm.. muokattavuus. Lisäosien kanssa emacsin saa tekemään melkein mitä vain.

  Todella tutustumisen arvoinen.

  http://www.gnu.org/software/emacs/

 2. Reijo Alho sanoo:

  Etsin ilmaista tekstinkäsittelyohjelmaa, jonka fonttivalikoimassa oltava myös Garamond. Itselläni useita ohjelmia, mm. Open Office, Libreoffice, Abiword. Kaikki ok, mutta ei Garamondia.
  Entä nk. fonttiohjelmat tai muut ratkaisut – eli saada johonkin yllä olevista tai muuhun ilmaiseen ohjelmaan mukaan Garamond?

 3. Neptun sanoo:

  Garamod lienee alun perin Macin fontteja, mutta sen saa kyllä Windowseihinkin.  Fontteja voi ladata useihin tekstinkäsittelyohjelmiin ja itse Windowsiin.  Garamondit saa esim. täältä:

  http://www.fontpalace.com/font-details/Garamond/

   

   

  :

 4. keijo sanoo:

  Tärkein tekstinkäsittelyohjelman ominaisuus mulle on juuri tekstin käsittelyn mutkattomuus. Libreofficessa ei tunnu voivan valita tekstiä yhtä kätevästi maalaamalla kuin wordissä, rivien päistä vasemmalta, ja kappaleita ei voi raahata uusille paikoille. Onko semmoista ominaisuutta missään? 

 5. Neptun sanoo:

  Kyllä Libreofficessa voi maalata tekstiä.  Hiirellä (kursorilla) pyyhkäistään. Kappaleiden raahaamista en ole kokeillut, tuntuisi hankalaltakin.  Paremmin se käy kun leikkaa ja liittää maalamansa tekstikappaleen toiseen paikkaan.

 6. Harri Niemi sanoo:

  Siis voiko LibreOfficeeni ladata Garamond-fontin ilmaiseksi, niin kuin Neptunin vastaksesta Reijo Alhon kysymykseen 17.11.2014 voi päätellä? (MInulla on Windows 10.) Loistavaa, jos näin on.

 7. Neptun sanoo:

  Fontplace sanoo olevansa Royal Collection of Free Fonts, eli maksuttomia niiden pitäisi olla.

Jätä kommentti

Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>