Printtaa tämä artikkeli Printtaa tämä artikkeli

 

RSS syöte ei ole kuollut – käytä sitä!

 

rss-syötteen tunnus

Viime kesänä Google lopetti oman RSS syötteen lukijansa Google Readerin.  Siinä yhteydessä kysyttiin, onko nyt koko  RSS tullut tiensä päähän.  Mutta niin ei käynyt.  Päinvastoin nyt RSS syöte on entistä helpompi käyttää.

Myös Google on palannut omille jäljilleen ja ottanut n. vuosi sitten RSS syötteen lukemisen takaisin ohjelmiinsa.  Se on tuotu Chrome selaimeen helppokäyttöisenä ominaisuutena. 

Uuden ja muuttuvan sisällön seuraaja

Mutta ennen käytön nykyvaiheita hiukan siitä mikä  RSS  ( Really Simple Syndication) on ja mitä hyötyä siitä on netin käyttäjille.  Se on verkkosyöte, joka tuo syötteen tilauksen mahdollistavan nettisivun keskeisen sisällön omalle näyttöruudulle.  Se näyttää nimenomaan muuttuvien sivustojen sisällön tiivistetyssä (tai halutussa) muodossa, esim. otsikkoina.  Näin voi varsin helposti todeta, onko sivulla uutta mielenkiintoista sisältöä.  Haluttua otsikkoa klikkaamalla pääsee sitten lukemaan koko sen artikkelin, uutisen jne.  Sähkopostiin tilattuna tulee automaattisesti muistutus meilinä aina kun sivusto on muuttunut eli uutta sisältöä on tullut.

RSSn idea on siis muuttuvien sisältöjen vaivaton ja tavallaan automaattinen seurata. Systeemi on tarkoitettu ja soveltuu erityisen hyvin juuri uutissivuihin ja yleensä jatkuvasti muuttuvan sisällön sivuihin.

RSS lukija selaimissa

RSS ei siis ole kuollut vaan entistä elinvoimaisempi.  Syötteen lukija on tullut kaikkiin yleisimpiin selaimiin, uusimpana myös Chromeen.  Jos käytät nettiä Internet Explorerilla, Firefoxilla, Safarilla, Operalla tai Cromella, niin sillä luet helposti myös RSS syötteitä.  Miten, tapoja voi olla useitakin eri selaimen kohdalla.  Ja lisäksi netissä on useita hyvin toimivia maksuttomia erillisiä lukijaohjelmia. Aloitamme kuitenkin selaimista.

RSSn käyttö alkaa sen tilaamisesta.  Tämä on yhteistä kaikille selaimille.  Se tapahtuu hiukan eri tavoin eri selaimilla.  Sama on hoidettavissa myös esim. tilaamalla RSS-syöte sillä varustetulta sivustosta.  Tällöin se liittyy oletusselaimeesi ja avautuu sen RSS-merkistä.

Useimmilla selaimilla (poikkeukset ilmenevät alempana olevasta selainkohtaisesta erittelystä) voi syötteen lukijan asettaa kahdella tavalla.  Toinen niistä on eräänlainen live linkki.  Silloin nettisivun syötteen URL osoite kopioidaan ja liitetään selaimen osoiteriville.  Siirrytään selaimella sinne ja tehdään syntyneestä linkistä tavallinen linkki kirjanmerkkeihin/suosikkeihin ja esim. liitetään se selaimen kirjanmerkkipalkkiin.  Silloin ei tarvitse muuta kuin klikata selaimen palkissa linkkiä, niin siihen liitetty syöte aukeaa ruudulle.  

 

Sivuston RSS tilaus IEssäTilaa tämä syöte

Toinen tapa menee esim. Internet Explorerin kohdalla seuraavasti:  Mennään sivulle, jossa RSS merkki.  Klikataan selaimessa (tässä kuvia, klikkaa näkyviksi) olevaa pientä RSS merkkiä.  Aukeavasta ruudusta klikataan kohtaa Tilaa tämä syöte. Tästä eteenpäin on syöte aina luettavissa klikkaamalla selaimen RSS merkkiä.

Jos RSS syöte ei toimi

RSS syötteen toimimattomuus ei yleensä aiheudu siitä, että se olisi kiinni syötteen järjestelyistä ao. sivustolla. Eli se ei johdu verkkosivustosta. Tietysti niinkin voi olla, mutta tämän huomaa, jos muiden sivustojen syöte toimii, mutta jonkin ei. Jos näin kuitenkin on, tilaa syöte sivustolle uudelleen. Silti tavallisin syy löytyy oman koneen syötteen lukijasta. Korjaa se asentamalla uudelleen tai käytä jotakin muuta syötteen lukukeinoa.  Huomaa, että aikoinaan ykkössuosikki Google Reader ei ole enää käytettetävissä.

Syötteen käyttö eri selaimissa:

Internet Explorer (11), selostettu edellä, joissakin versioissa Työkalut ->Tilaa tämä syöte

Chrome, selaimen laajennus

Firefox asentamalla live linkki tai lisäosa  kuten esim. Simple RSS Reader (SRR) 

Opera 

Safari 

Monissa sähköpostiohjelmissakin on nykyisin RSS syötteen lukijat.  Se on ainakin Windows Live Mailissa ja Thunderbirdissä.

Erilliset RSS lukijat

Erillisillä lukijoilla on hiukan erilaisia ominaisuuksia, joten kannattaa kokeilla mikä miellyttää – ellei sitten käytä selaimen omaa readeria, joista edellä.  Erilliset lukijat tarjoavat lisäominaisuuksia kuten kiinnostavien sisältöjen automaatisia esivalintoja, ryhmittelyjä, erilaisia sisältönäyttojä jne.

Näitä Google Readerin perillisiä on nykyisin varsin suuri joukko.  Yksi suosituista on Feedreader eri mahdollisuuksineen. 

Tässä useita eri lukijoita AlternativeTo

RSS on nyt nopea käyttää.  Käytä sinäkin tätä mahdollisuutta niillä uutis- ja muilla muuttuvan sisällön sivuilla, joihin syöte on tilatavissa.  Myös Neptunetissä on  RSS. Tilaa se mukavuudeksesi niin näet helposti onko uutta sinua kiinnostavaa tullut.

 

Linkit

Microsoft ohje RSS syötteen käyttämisestä Internet Explorerissa 

Microsoft, RSS syötteiden käyttäminen Win7 ja Win8 

Asiaan liittyvää

Miten käytän RSS syötettä 

 

 

Share

Tagit: , ,

Jätä kommentti

Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>