Printtaa tämä artikkeli Printtaa tämä artikkeli

 

 

Miksi sähköposti ei enää toimi

 

Toimiiko sähköposti

 

Sähköpostia voi saada ja lukea kahdella tavalla: joko käyttämällä jotakin sähköpostiohjelmaa tai sitten webmailia eli käymällä sähköpostilaatikollaan. Vaikka käyttäisi mitä tapaa tahansa, niin aina on vaarana, että sähköposti ei toimikaan.

 

Me tarvitsemme sähköpostia vaikka käyttäisimme muitakin viestien välitystapoja. On tosi harmillista jos sähköposti ei toimikaan. Se toimi eilen vielä ihan hyvin, mutta nyt ei enää. Mitä on tapahtunut? Koneessa ei ole tehty mitään asennuksia tai muuta erikoista ja silti sähköposti ei toimi.

Asia on käytännössä niin, että sähköposti on aika vikaherkkä. Ei ole ainoastaan yksi syy vaan lukuisia eri syitä, mikä saa sen toimimattomaksi. Periaatteessa luulisi, että palveluntarjoajat huolehtisivat sähköpostin toiminnasta varsinkin jos niille siitä erityisesti maksetaan. Palveluntarjoajat vain tulkitsevat asian niin, että jos heidän systeemisään ei ole mitään vikaa, niin kaikki muu sähköpostivikojen korjaamiseen ja toteamiseen liittyvä asia kuuluu käyttäjille.

Palveluntarjoajia on kahta perustyyppiä:  Varsinaisia sähköpostipalveluita sekä laajakaistan mukana tulleita nettioperaattorien sähköposteja.  Varsinaisista palveluntarjojista suurin ja suosituin on Gmail.  Sen maksuttoman postilaatikon koko on 15 GB eli aivan eri luokkaa kuin suurten operaattorien.

Aika merkillisiä piirteitä on asiaan tuonut palveluntarjoajien maksulliset tukipalvelut kuten esim. Elisa/Saunalahden Omaguru. Sinne on helppo neuvoa, jos sähköpostissa on jotakin vikaa. Ja samalla palveluntarjoaja saa mukavasti lisää tuloja neuvonnan myötä sähköpostipalveluistaan. Monasti voisi pieni neuvo palveluntarjoajan tukihenkilöltä – joka sekään ei ole puhelinmaksuineen aivan ilmaista – selvittää tilanteen. Mutta kun ei niin ei. Asiakkaan tietämättömyydellä voidaan kätevästi rahastaa.

 

Selvitä, mistä on kysymys

Sekä suurilla että varsinkin pienemmillä sähköpostin tarjoajilla on erilaisia ajallisesti rajoitettuja sähköpostin katkoksia. Se selviää, jos on myöhemmin yrittää uudelleen. Suuremmilla voi olla sivuillaan tiedotteita asiasta.

Sähköpostin toimimattomuus voi johtua myös siitä, että nettiyhteys ei lainkaan toimi. Tämän voi todeta kun yrittää muodostaa yhteyden selaimella johonkin nettisivuun. Jos sekään ei toimi, niin kyseessä on todennäköisesti nettiyhteyden puuttuminen kokonaan. Asiasta on artikkeleita neptunetissä.

Oma lukunsa on sähköpostiasetuksilla. Jos sähköpostia asentaa tai sitä muuttelee on vaarna, että sähköposti ei toimi lainkaan tai toimii vain osittain. Toimintaa voi kokeilla lähettämällä koepostia ko. laatikkoon itselleen. Palveluntarjoajilta löytyy nykyisin melko hyvät ohjeet oikeista asetuksista. Kannattaa tutkia ja vertailla itse muuttamiinsa.

Sähköposti voi odotamatta väittää, että salasana ei toimikaan tai kysellä sen vahvistusta. Tämä on yleensä merkki, ei toimimattomasta salasanasta vaan jostakin viasta tiliasetuksissa.  Tarkista ja korjaa tiliasetuksia, ei salasanaa.

 

Onko sähköpostilaatikko täyttynyt?

Yksi mahdollisuus toimimattomaan sähköpostiin on, että käytössä oleva sähköpostilaatikko on täyttynyt. Siitä ei tule yleensä mitään ilmoitusta. Sähköposti vain lakkaa odottamatta toimimasta. Saattaisi olla että osaava käyttäjä menisi palvelutarjoajan sähköpostin laatikolle eli webmailiin, jossa voisi olla huomautus, että laatikko on täyttynyt.

Postilaatikoita on eri kokoisia. Elisa/Saunalahden sähköpostien laatikko määräytyy silloin kun sopimus tehdään.  Erikoista byrokratiaa on, että vanhojen laatikoiden (pienien) kohdalla sitä ei voi myöhemmin edes maksua vastaan suurentaa. Normaalisti sähköpostit poistuvat laatikosta samalla kun ne poistetaan tietokoneestakin. Jos posteihin kuuluu suuria liitetiedostoja, kuten valokuvia, videoita jne, niin laatikko täyttyy sitä helpommin mikäli posteja ”säilytetään” koneessa.

Palvelun pistokokeessamme ei Saunalahden asiakaspalvelija voinut huomauttaa käyttäjälle, että laatikko on täynnä, vaan totesi systeemin heillä toimivan normaalisti ja ohjasi edelleen (maksulliseen) Omaguruun.

 

Uusien laitteiden myötä sähköpostihäiriöitä

Sähköpostiongelmat voivat ilmestyä kun käyttäjällä on uusi iPad tai muu mobiililaite. Uuden laitteen sähköposti ei toimi tai entistenkin laitteiden sähköpostit lakkaavat toimimasta. Tämä tilanne aiheutuu sitäkin helpommin jos käyttäjällä on langaton kotiverkko eli WLAN, jota laitteet käyttävät sähköpostiinkin.

Sähköposti voi olla lukkiutunut. Tämä on käyttäjille melko tuntematon seuraus, joka aiheutuu useiden sähköpostia välittävien laitteiden samanaikaisesta päällä olemisesta – erityisesti WLAN- kotiverkkoa käytettäessä. Tämä mahdollisuus voi jo oireilla siten, että ei pysty käyttämään sähköposteja jos useita laitteita sähköpostiohjelmineen on samalla auki. Seuraava häiriömahdollisuus on, että POP3 sähköpostipalvelimessa tili lukkiutuu. Jos näin käy, niin sen voi avata uudelleen vain palveluntarjoaja. Sitä ei itse voi koneeltaan avata ja päinvastoin vain on vaarana saada oikeat asetukset ehkä muutettua vääriksi. Lukkiutuminen on POP3 palvelimien ominaisuus, kenties suojauskeino häiriköintiä vastaan.

Lukkiutuneesta sähköpostista on tarkempi selostus täällä.

 

Siis laiteiden lisääntyessä:

Älä pidä useamman laitteen sähköpostiohjelmaa auki samanaikaisesti. Jos epäilet, että sähköpostisi on lukkiutunut, niin yhteys palveluntarjoajaan.

Sähköpostit voivat lukkiutua myös muista syistä kuin uusien laitteiden käyttöönotosta ja samanaikaisesta käytöstä. Lähipiirissäni hankalan tapauksen aiheutti netissä toimiva roskapostisuodatin (ei palveluntarjoajan oma). Palveluntarjoajan lokien mukaan se lähetti sekunnin välein postikyselyn minkä takia POP3 palvelin lukitsi tilin. Tiliä ei voi silloin avata uudelleen ennen kuin roskapostisuodatus saadaan pysäytettyä.  Myös paleveluntarjoajan automatiikka voi sulkea sähköpostin, jos sen havaitaan lähettävän roskapostia eli koneen joutuneen jonkin hakkeroinnin kohteeksi.

 

 

Linkit:

Telia ohjeet ja asetukset 

Elisa

DNA

Gmail ohjeita

Outlook.com ja Hotmail ohjeita

iPad Mail apuri

Windows sähköpostin tilien määrittäminen

 

Asiaan liittyvää

Sähköpostitili ei toimi tai ei asennu

Onko sähköposti lukkiutunut

Sähköposti – ohjelmat ja käyttö

Laaja katsaus sähköpostin ongelmiin: Sähköpostiopas – sähköposti toimimaan

Netti ei toimi  – opas 

Thunderbird sähköpostiohjelman käyttö vinkkeineen

 

 

 

 

Tagit: ,

Jätä kommentti

Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>