Printtaa tämä artikkeli Printtaa tämä artikkeli

 

Käyttöjärjestelmien yleisyys meillä ja muualla

 

 

Käyttöjärjestelmät maailmassa

Nyt on kulunut jo n. neljännes vuotta siitä kun Windows XPn tuki lopetettiin.  Vieläkö sitä käytetään?  Hyvästä on vaikea luopua on selvä asia, mutta sittenkin…  

Kun tutkii eri käyttöjärjestelmien yleisyyttä meillä ja maailmalla niin huomaa aika suuria eroja.  Ihan tiiviisti sanottuna näyttää siltä, että meillä ollaan tietoteknissä asioissa kehittyneempiä kuin muualla.  Tämä tulee esille toki muissakin yhteyksissä kuin pelkästään käyttöjärjestelmien yleisyydessä.

Mutta katsotaanpa käyttöjärjestelmiä.  Otsikkokuvassa näkyy millainen on tilanne maailmanlaajuisesti.  Sielläkin on XP pudonnut aikaisemmilta sijoiltaan jonkin verran.  Mutta ihme ja kumma, se sijaitsee yhä kakkoskäyttiksenä!   Joskin sen osuus on paljon pienempi kuin johtavan Win7. Tarkalleen sanottuna sen osuus on nyt tilastoituna n. 14.8 %

Maailmalla on laiteiden määrä suuri ja siksi muutokset ovat yleensäkin hitaita.  Pienemmillä vakio-osuuksillaan ovat seuraavana mukana tablettien myötä hiukan kasvanut MacOSX ja Win8.  Viimeisenä sinnittelee Windows Vista.

 

Käyttöjärjestelmät Euroopassa

Sellainen on asian kuva maailmalaajuisesti.  Mutta olisiko Euroopassa kehittyneempää ja hiukan nopeammin muuttuvaa.  Se näkyy tässä olevasta pikkukuvasta – klikkaa kaikki kuvat suuremmiksi, niin niistä saa selvän. Euroopassa on tilanne aika paljon koko maailmaa muistuttava, mutta pienemmän markkinan hiukan nopeampi reagointi näkyy sentään.  XPn    osuus on Euroopassa 12.1 %  Muiden käyttiksien osuudet ovat samassa järjestyksessä ja vain hiukan erilaiset.

 

Käyttöjärjestelmät Suomessa

Käyttöjärjestelmät Suomessa

Tilanne meillä Suomessa näkyy seuraavasta ei viimeisestä kuvasta.  Nyt on tilanne jo selvästi erilainen.  XPn osuus on jo varsin vaatimaton, vain 3.8 %.  Win7 on johtava järjestelmä selvin numeroin.  Sitten tulee normaalin kaukana MacOSX ja suunnilleen samoissa jo Win8.  XP on viimeisenä ja sen yläpuolella Windows Vista.

Voi sanoa, että hyvältä näyttää.  Meillä ei ole jämähdetty käyttöjärjestelmään, jonka aika on jo mennyt turvallisuus-, yhteensopivuus- ja muista syistä ohitse. Mitä on sitten tuo 3.8 % käyttöaste jää hämärän peittoon.  Tuskin siinä on kyse niistä järjestelmistä, jotka asiaa tuntevat ovat jotakin syystä jättäneet koneeseensa ilman nettiyhteyksiä.  Miten ne olisi voitu tilastoida, jos ulkoisia yhteyksiä ei ole.  Ehkäpä ne ovat joko harrastajien tai asiasta täysin tietämättömien käytössä.

Hyvä niin, että meillä ei ole kovin laajaa vaaraa päivittämättömistä ja mahdollisesti tuholaisia levittämistä järjestelmistä.  Mutta tämä koskee vain lähialuetta.  Maailmalla on näköjään yhä otollista maaperää roskapostien ja vaarallistenkin virusten levittämiseen.  Siihen ei auta mikään muu kuin riittävät tietoturvajärjestelyt.  Niihin kuuluu meillä tunnistaa hoonolla soomella kirjoitetut ”virallisen” tuntuiset tietojen, salasanojen tai peräti pankkitunnusten kyselyt.

– Ja niin, salasanat, siitä täällä neptunetissä tarkemmin lähiaikoina.

 

 

 

Tagit: ,

Jätä kommentti

Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>