Printtaa tämä artikkeli Printtaa tämä artikkeli

 

Miten löydän tiedostot Windows 7ssä

 

Perushaku Win7ssä

Aika useinkin tulee tilanne, että pitäisi löytää jokin tiedosto.  Ja lisäksi vielä, että ei oikein tiedä mikä sen tiedoston nimi tai tiedostopäätekään voisi olla.  Windowseissa on kuitenkin hyvät hakusysteemit, käytä niitä tehokkaasti.

 

 

Ei hätää vaikka tiedoston nimeäkään ei tiedä.  Vaikka koneessa on valtavat määrät tiedostoja, niin hakusysteemit vievät johdonmukaisesti kohti etsittävää.  Edellytyksenä on, että Windows on indeksoinut tiedoston.  Sen se tekee automaattisesti useimmille tiedostoille, mm. Win 7 Kirjastoihin sijoittuville.

 

Tiedoston etsiminen Windows 7ssä

Järjestelmässä on useita tiedostojen etsimistapoja.  Ne on hyvä tuntea, sillä niillä on erilaisia ominaisuuksia.  Perusetsinnäksi voisi sanoa yleisimmin tunnettua eli Käynnistä-menun etsintäruutua heti käynnistä napin yläpuolella.  Siitä myös tämän artikkelin otsikkokuva, klikkaa suuremmaksi.

Hakuruutuun kirjoitetaan se mitä tiedetään, tiedoston nimi tai osa siitä.  Haku etsii myös muista tiedostojen ominaisuuksista kuten avainsanoista, joten kannattaa kokeilla.  Tulos näkyy heti ruudulla, joten etsintäsanaa voi muutella.

Esimerkissämme oli haussa valokuva, jonka nimessä oli sana internet.  Hakutulos kertoo, että löytyi ohjelmia, joissa sana internet  7 kpl, Ohjauspaneelista 29 kohdetta, tiedostoja 42, kuvia 11 ja tiedostoja joiden nimeen se sisältyy 75 kpl. Kun klikkaa kohtaa Kuvia, niin näyttökuvat tulevat esille ja hiukan muutakin – ja siinähän se etsittykin on.

Hae ruuduissa on myös lisäasetuksia.  Alinna on kohta Näytä lisää tuloksia. Avautuvan luettelon lopuksi alimmaisena on valittavissa tarkennuksia: Kirjastot, Tietokone, Mukautettu ja Internet.  

Tämä perushaku löytää yleensä paljon tiedostoja – toivotaan että niihin kuuluu myös etsimäsi.  Sitten on tapoja, joilla suurta hakutulosten määrää voi suodattaa eli tehdä suunnatumpia hakuja.  Myös muualla seikassa on hakuruutuja. Sellaisen löytää kansioiden ja esim. Kirjastojen kohdalta.  Tämä hakuruutu on oikealla ylhäällä.  Siihen kirjoitetulle tekstille tulee perusruutuun nähden selkeä suodatus, se keskittyy enemmän kirjoittamaasi tekstiin eli tuloksia ei ole enää tavatonta määrää.  Asiaa havainnollistaa pikkukuva 1, klikkaa näkyväksi. Myös tähän hakuun liittyy samoja tarkennuksia kuin perushakuun.

Kirjastojen ja kansioden hakupaikka

Mitä kirjastot sitten ovat?  Ne eivät ole varsinaisia tiedostojen säilytyskansioita vaan juuri niiden järjestämiseksi ja löytämiseksi tarkoitettuja koosteita.

Tiedostojen indeksointia voidaan Windowsissa säädellä.  Sen säätö ja eri vaihtoehdot ovat kohdassa Ohjauspaneeli -> Indeksointiasetukset -> Lisäasetukset.  Siellä on myös välilehti, josta näkee tiedostomuodot, jotka indeksoidaan.  Pikkukkuvat 2 ja 3.

IndeksointiasetuksetIndeksoinnin lisäasetukset

 

 

 

 

 

 

Tiedostojen etsimiseen voidaan kaikissa Windowseissa käyttää varsinaisia etsintäohjelmia.  Niistä on tarkempi selostus mm. Win 10 etsinnän yhteydessä -> täällä.

 

kadonneet_tiedotJos tiedosto on poistettu tai tuhoutunut

Voi käydä niin, että tarpeellinen tiedosto on vahingossa poistettu.  Tai se on kadonnut kokonaan jonkin virheen seurauksena.   Silloinkaan ei ole peli vielä menetetty jos poistosta tai tuhoutumisesta ole kulunut vielä kovin pitkää aikaa.  Asiaa on selostettu tarkemmin artikkelissa Tietojen palautus – miten tuhoutuneet tiedot takaisin 

 

 

Tiedostojen etsiminen muissa Windowseissa

Tiedoston etsiminen Windows 8.1ssä ja 10ssä on aivan erilaista. Jos on moni asia muuttunut ja hankaloitunut uudempiin Windowseihin siirryttäessä niin sitä on myös niiden tiedostojen etsiminen.

Tiedostojen etsiminen Windows 8.1ssä

Tiedostojen etsiminen Windows 10ssä

 

Päivitetty 21.4.2018

 

 

Asiaan liittyvää

 

Microsoftin neuvontavideo tiedostojen etsimisestä Win7ssä

Kun tiedosto ei avaudu

Tiedostojen pakkaus – käytä parempia tiedostojen pakkaajia

 

 

Tagit: , ,

2 kommenttia juttuun “Tiedosto kadonnut”

 1. Kimmo Mikkonen sanoo:

  Olisko tarpeen artikkeli Win10:n tiedostohallinnan haku-ohjeista.

  Luin tuossa eng. Windows 10 Bible-nimisen kirjan, ja tuli yllätyksenä kuinka monipuolisia tiedostohakuja resurssienhallinnalla pystyykään tekemään! Joo, tietoa on tuossa kirjassa englanniksi, ja netistäkin löytyy kys. kielellä asiaa.. Mutta Suomen Kieli.. Mistään en löytänyt tietoa, miten jotain hakusanoja saa suomenkielisellä Windowssilla haettua, kun M$n on pitänyt ne hakusanatkin suomentaa.

  Miten esim. Haetaan kahden eri päivän väliset tiedostot… Eng. menee:

  "modified:>=1/1/2012 AND modified:<=1/8/2012", tai:

  "modified:>=1/1/2012..1/8/2012"

  mutta suomeksi, täh.. Miten tuo päivämääräkään edes pitäisi kirjoittaa? Noin niinkuin esimerkkinä, joo.

  Että ihan joku "sanakirja" olisi hyvä olla, että näkisi mitä suomekielisiä versioita hakusanoista voi hauissa käyttää. En löytänyt moista netistä. Kai sen saisi mikrosoftilta kysymällä, mutta..

   

 2. Neptun sanoo:

  Kiitos Kimmo!  On aina kiva – ja kovin harvinaista kylläkin – saada lukijoilta vinkkejä, mitä asioita voisi käsitellä. Olet myös sikälikin hyvillä jäljillä, koska tässä on kyse Windows 10stä ja sen ominaisuuksista.  Nämä näkyvät nimittäin kiinnostavan sivuston lukijoita kovasti.  Mistä johtuneekaan, että aikaisemmin eivät uudet Windowsit ole herättäneet sellaista asioiden selvittelyä kuin Win 10.  Vaikka Microsoft on ollut tekevinään siihen hyvät ohjeistukset.

  No, niin tai näin, mutta tämä resurssienhallinnalla etsiminen.  Etsimistä Win 10ssä on käsitelty kylläkin jossakin/joissakin artikkeleissa, joita en nyt juuri etsimättä muista.  Tämä kuvailemasi etsiminen on sitten vielä pitemmälle menevää.  Täytyy tutustua siihen ja myös sillä silmällä onko siitä hyötyä ns. tavallisille tietokoneen käyttäjille.  Tämän sivuston artikkelit ovat aika tiiviisti sidoksissa tuohon käyttäjien suurimpaan ryhmään.  Tehokäyttäjiä varten olisi tietysti kiva julkaista mielenkiintoisia asoita, mutta niiden "kysyntä" tällä sivustolla ei olisi kovin suurta.

  Edelliseen on muutamia poikkeuksia ja välimuotoja.  Erikoiskäytön asoita voidaan käsitellä normaalikäytön yhteydessä siihen liityvinä kiinnostuneille tarjoutuvina erityistietoina.  Eli on näitä mahdollisuuksia.  Kaikki on puntaroitava tapauskohtaisesti.  Ja sitten vielä puntaroitava niiden ajankohtaisuus tai kiirellisyysjärjestys.

  Tutkitaan asiaa.  Ja kiitos vinkistä, ne ovat aina tervetulleita!

Jätä kommentti

Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>