Printtaa tämä artikkeli Printtaa tämä artikkeli

 

Löydä tiedostot Win8n hakutyökaluilla

 

 

Hakutyökalut Win8ssa
Missähän se tiedosto on? Tiedostojen hakutoiminnot ovat muuttuneet käyttöjärjestelmän versioista toiseen.  Niinpä myös Windows 8 on tuonut tullessaan aikaisemmista poikkeavat hakutoiminnot.

 

Periaatteet ovat pitkälle samat kuin Windows 7ssä, mutta niitä on pyritty kehittämään edellisestä versioista.  Ohjeistustakin on, mutta se ei kaikilta osiltaan vaikuta aivan selkeätä.  Toivotaan, että seuraavassa päästäisiin hiukan parempaan tulokseen.

Kuten Win7sä on tässäkin kaksi hakutoimintojen päälinjaa:  Toista voidaan sanoa perushauksi ja toinen on hakeminen Resurssienhallintaa käyttämällä.  Kumpaankin ja sen jatkosäätöihin päästää usealla eri tavalla.  Käytettävissä on myös nopeita pikatoimintoja.

 

1.  Perushaku

Microsoft sanoo tätä Hae-oikopoluksi.  Siitä todetaan, että se käyttää älykästä Bingin hakua ja sillä voi hakea tiedostoja tietokoneesta, joistakin sovelluksista, OneDrivestä ja Windows-kaupasta ja asetuksista riippuen jopa netistä.(Edellytys: Win8.1 tai uudempi)

Hiirellä perushakuun pääsee pyyhkäisemällä hiirellä oikeasta alakulmasta ylöspäin tai yläkulmasta alapäin.  Reunasta esiin tulevassa valikossa on ylinnä suurennuslasin kuva ja tunnus Hae.  Sitä klikkaamalla avautuu hakuruutu sinisessä pystysuorassa palkissa. Tästä hausta pikkukuva 1, klikkaa kuvat näkyviksi.

Perusetsintä Win8ssaSaman hakuruudun saa esille myös vasemmasta alakulmasta ikkunaikonista ja sen pudotusvalikosta -> Etsi.

Ruutuun kirjoitetaan etsittävä asia niin pitkälle kuin siitä tietoa on.  Esimerkkitapauksessamme etsittiin kuvaa, jonka nimeen sisältyi sanat Windowsin työpöytä.  Kyllähän se löytyi aivan heti.  Jos tuloksia on paljon, niin valitaan saaduista oikea tai käytetään suodattavia etsintäkeinoja.

 

 

Pikatoiminnolla perushakuun

Jos näppäimistössä on Windows-näppäin pääsee sen avulla nopeasti hakuruutuun ja sen tarkennuksiin:

– Itse hakuruutu aukeaa painamalla Windows+S.
– Jos haluaa hakea tiedostoja, niin paina Windows+F
– Jos haluaa etsiä tietokoneen asetuksista paina Windows+W
Lisää pikatoimintoja jäljempänä Resurssienhallinnan hakutavoissa.

 

Hakuasetusten muokkaaminen

Hakuasetuksia voidaan säätää halutuiksi.  Säätöpaikka on: kirjoita hakuruutuun Asetukset -> Muuta tietokoneen asetuksia.  Suositeltava voisi olla poistaa käytöstä Salli Bingin hakutulokset ja verkkotulokset -liukusäädin klikkaamalla sitä (ellei se ole jo oletusarvoisesti poistettu) sillä näillä hauilla haetaan yleensä vain omasta koneesta.

 

2.  Etsiminen Resurssienhallinnassa

Avaa Resurssienhallinta.  Monta tapaa: Kirjoita Etsi toiminnon laatikkoon Resurssienhallinta, tai klikkaa vasemman alakulman ikkunakuvakkeen alasvetovalikosta tai Sovellukset aloitussivulta.  Resurssienhallinnassa kaksoisklikkaa kansiota, asemaa tai laitetta, jossa haluat tehdä haun.  Oikeassa yläkulmassa on näillä sivuilla melko pienikokoinen kirjoitusruutu, jossa pieni suurennuslasin kuva.  Tämä kohta näkyy pikkukuvassa. Esimerkissämme on tarkoitusetsiä kuvia.Etsiminen Resurssienhallinassa2

Resurssienhallinnan haku on tarkemmin kohdistettavissa eli tavallaan tehokkaampi kuin perushaku.  Voi hakea määrätystä koneen asemasta tai tiedostomuodon mukaan kirjoittamalla *jpg jos etsit sen tiedostomuotoista kuvaa tai *txt, jos tämän muotoisia tekstejä.

Klikkaamalla hakuruudun avainkuvaketta avautuu Hakutyökalut välilehti eli näkymä erilaisine hakusäätöineen.     Hakutyökalut välilehti on tämän artikkelin otsikkokuvana, klikkaa kuva näkyväksi. Huomaat, että tällä työkalulla voi etsiä tiedostoja usean eri kriteerin ja suodatuksen mukaan.  Hakuehtoja voi valita esimerkiksi tiedostotyypin mukaan, viimeisen muutospäivän tai tiedoston koon mukaan.

Hakujen edellytys myös Win8ssa on, että Windows on indeksoinut tiedostot.  Indeksointiasetukset pääsee näkemään ja niitä säätämään Hakutyökalut välilehti -> Lisäasetukset -> Tiedostosisältö.

 

Oikopolku nopeasti Resurssienhallinnan hakutyökaluihin

Resurssienhallinnan etisintään ja hakutyökaluihin pääse kaikkein nopeimmin näppäinyhdistelmällä Windows näppäin+E. Se vie heti ilman sen kummempia etsimisiä tai klikkauksia suoraa asiaan.

 

Etsiminen Windows 7ssa ja 10ssä

Win 7än etsimisestä on julkaistu oma artikkelinsa -> täällä.

Win 10 etsiminen ja varsinaisten etsintäohjelmien käyttöä on selostettu -> täällä.

 

Artikkeli päivitetty 21.4.2018

 

 

Asiaan liittyvää

Miten tiedostot takaisin – tuhoutuneiden tai poistettujen tietojen palautus

Tiedostojen avaaminen 

Tiedostojen kaksoiskappaleiden poisto

 

 

 

 

 

Tagit: , ,

Jätä kommentti

Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>