Printtaa tämä artikkeli Printtaa tämä artikkeli

 

Kannattaako odottaa uutta Windows kymppiä

 

windows10_startmenu2-100508998-large.idge

Uusi Windows ei ole Windows 9 vaan 10.  Kymppi on jo paljon myöhässä, mutta se on kuitenkin pitkälle valmis.  Onko se parempi kuin Windows 8?  Vieläkö Windows 8aan kannattaa päivittää?

Microsoft on esitellyt uuden Windows 10.  Esittelyä sävyttävät tietysti selkeät myyntipuheet miten hyvä uutuus nyt on tulossa.  Ei liene vaikeata uskoakaan, että jotakin parempaa pitää olla tulossa Windows 8 pettymyksen jälkeen.

Microsoft kostaa, että virheistä on otettu oppia. Uusi käyttöjärjestelmä palauttaa sen käytettävyyden, mihin käyttäjät ovat tottuneet.  Win10 perustaan rakennetaan järjestelmä, joka mukautuu kaikkiin eri päätelaitteisiin tietokoneita, tabletteja, puhelimia ja pelikonsoleita myöten.  Mutta nyt ei enää vain yhden laitetyypin ehdoilla.

 

Hyvältä näyttää

Paitsi Microsoftin näkemyksiä on maailmalla jo ehtinyt muodostua käyttäjiä edustavien asiatuntijoiden mielipiteitä.  Kaikki näkemäni kannanotot ovat myönteisiä.  Luonnollisesti joissakin yksityiskohdissa on asiaan tutustuneilla omia toivomuksia.  Arvioitavana ovatkin toistaiseksi vain järjestelmän karkeat esikappaleet.   Niitä on kaksikin erilaista, toinen kehittäjiä ja toinen tehokäyttäjiä varten.  Versiot ovat bugisia ja hankalia.  Niitä ei kannata tässä vaiheessa ladata juuri muiden kuin alan asiantuntijoiden ja kehittäjien.  (Jos kiinnostaa, niin Microsoftin uusin tiedote  koeversioista ja niiden latauksesta -> täällä.)  Tavallisille Windows 10stä  kiinnostuneille käyttäjille sopivat esiversiot tulevat saataville kevään mittaan.  Ja tämänhetkisten tietojen mukaan sen pitäisi ensi kesänä olla jo valmis.

Miltä Windows 10 sitten näyttää ja mitä perustoimintoja siinä on?  Siitä saa tavallinenkin käyttäjä jonkinlaisen tiedon julkisuuteen saatettujen kuvien, videoiden ja tietojen avulla. Tämän artikkelin otsikkokuvana on uuden Windows 10 työpöytänäkymä, klikkaa kuva näkyväksi.  Artikkelin lopussa on myös Microsoftin video Win 10 olemuksesta ja käytöstä (kyllä sitäkin puolta esitetään kun malttaa kehujen lisäksi katsoa pitemmälle).

Päällimmäinen näkyvä uudistus on, että perinteinen Käynnistä-valikko on palautettu.  Se saa rinnalleen sitten toisen Metro-käyttöliittymästä tutun tiilinäkymän.  Näitä näkymiä voi vetämällä muokata hattuun kokoon.  Tiiliä ei voi ainakaan vielä esiversoissa kuitenkaan esim. ryhmitellä, kuten Win 8 Windows Phonessa nykyisin voi.  Käynnistä valikkoon voi lisätä sovellusruutuja ja käyttää niitä eräänlaisina widgetteinä.

 

Päivittäminen helpoksi

Käyttöjärjestelmät maailmassaKäyttöjärjestelmät Suomessa

Kehitystyössä on useita päämääriä, jotka eivät ole näkyviä.  Sellainen on esim. vaatimus, että päivittäminen aikaisemmasta ja varsinkin Windows 7 versiosta täytyy olla helppoa ja sujuvaa.  Tässä pikkukuvat tämänhetkisestä käyttöjärjestelmien yleisyydestä koko maailmassa sekä Suomessa, klikkaa kuvat näkyviksi.  Noihin käyriin aikoo Win 10 iskeä oman vahvan janansa.

Windows 7 ei saa enää normaalista kaupasta.  Kannattaako nyt päivittää uudempaan Windows 8aan?  Uutta tietokonetta ostettaessa siihen siirtyminen on yleensä jo pakollista. Muissa tapauksissa asiantuntijat neuvovat, että kannattaa odottaa vielä hiukan.  Windows 10 on jo tulossa ensi vuoden (2015) kesällä.  Ja se on paljon parempi kuin epäonnistunut Win 8.

Windows 8 heikkoja kohtia on mm. Windowsin työpöydän ohjelmien ja Windows Store appsien erillisyys.  Nyt ne tulevat yhteen.  Microsoftin mukaan yhteinen koodipohja mahdollistaa yhtenäisen sovelluskaupan.  Strategiaa, jonka päämäärä on johtaa tehokkaampaan kaupankäyntiin.

Muita parannusten kohteita on lukuisia.  Tehokäyttäjiä miellyttää, että virtuaalityöpöytiin ei tarvitse enää ulkopuolisia ohjelmia. Uusien työpöytien avulla voidaan tehtävät ryhmitellä halutuiksi kokonaisuuksiksi. Task view -moniajonäkymän avulla voi vaihdella nopeasti sovellusten ja aktivoitujen virtuaalityöpöytien välillä.

Näkymättömiin muutoksiin kuluu puolestaan tehostettu tietoturvallisuuden parantaminen.  Sekin on todella tarpeen, kun turvauhkien kehitys on yhä kasvavaa.  Uutuuden pitäisi säilyttää tietonsa käsittelyissä ja tietoja kuljetettaessa salattuna.  Lisäksi panostetaan käyttäjän tunnistamiseen.

Näkyviä parannuksia ovat puolestaan näyttöön tuotavien erilaisen elementtien entistä parempi hallinta, Snap-tila.  Tämä alkoi jo Win 7 Aero-käyttöliitymässä ja jatkui Win 8ssa.  Uutuudessa ikkunoiden appsien avaaminen, järjestely ja siirtely työpöydällä on entistä helpompaa.

MS-DOS pohjaiset käyttöjärjestelmät ovat kuolleet jo kauan sitten.  Niitä kaikki eivät ole edes nähneetkään.  Niistä muistona ja tärkeänä välineenä on Windowseihin jäänyt Komentokehote. Sen käyttö on tuttua esim Linuxeissa ja tehokäytössä, mutta tavallinen käyttäjäkin voi sitä tarvita.  Nyt Komentokehotteen käyttömahdollisuudet helpottuvat.  Esim. siihen tulee tuki CTRL-näppäinyhdistelmille.

Kirjoittajan toivomus on, että myös sen järjestelmänvalvojan oikeuksien olemassaoloon tulisi käyttöä helpottava parannus.  Onhan sen takana kuitenkin esim. pääsy joihinkin Windowsin aputyökaluihin, joita aivan tavallinen käyttäjä voi tarvita.

Tässä Microsoftin ensimmäinen Windows 10 esittelyvideo.  Vaikuttaako lupaavalta?

 

Onko sinulla mielipide Windowseista? Mikä sinulla nyt on ja mihin aiot sen päivittää?  Onko Win 10 lupaavampi?  Laita kommenttia!

 

Lisäys 14.11.14 Kokeiluversoita muokataan tiheään tahtiin. Uusimmasta uudet tiedot -> täällä.  Lataus Windows Updatesta

 

 

 

Tagit: ,

Jätä kommentti

Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>