- neptunet - https://neptunet.net -

Kiintolevyn testausohjelma kaikille kiintolevyille

SeaTools testiohjelman käyttöohjeet

 

 
     Sea Toolsin kiintolevyjen testiohjelman käyttöliitymä on muuttunut.  Tämä artikkeli on 16.11.14 päivitys ja täydennys aikaisemmin julkaistuun vastaavaan ohjeeseen.

 

 Sea Tools käyttöliittymä [1]
Kiintolevy on tietokoneen kriittisimpiä osia.  Siihen voi tulla vikaa koska tahansa.  Ja usein juuri silloin kun vähiten odottaisi.  Tässä hyvä testityökalu, jolla voi testata toimiiko kiintolevy – myös ulkoiset USB muistit – ja korjatakin sitä.

Kiintolevyn vauriot haittaavat aina koneen sujuvaa toimintaa.  Lievemmissä tapauksissa kiintolevy pitää outoa ääntä tai silloin tällöin voi tulla jokin virhesanoma.  Tämä kertoo, että kone ei voi kirjoittaa tai lukea kunnolla kaikilta kiintolevyn osilta.  Viat yleensä pahenevat eivätkä korjaudu itsestään.  Vaarana on tietojen lopullinen menettäminen.

Myös niin päin voi tapahtua, että tietokoneen oireilun takia epäilemme kiintolevyä.  Pitäisikö se vaihtaa?  Parasta on silloin ensiksi hyvällä testiohjelmalla varmistaa,  onko siinä todella vikaa, vai johtuvatko häiriöt  muista asioista.

Kiintolevyjä voi testata myös Windowsin omalla Levyntarkistus-ohjelmalla.  Varsinaiset ja merkkikohtaiset kiintoloevyjen testausohjelmat korjausmahdollisuuksineen ovat kuitenkin aivan eri luokkaa.  Ne ovat huomattavasti nopeampia, varmempia ja toiminnoiltaan monipuolisempia.


 
SeaTools testi- ja korjausohjelmat

SeaTools testiohjelmat on kehittänyt yhtyneet Seagate ja Maxtor. Ohjelmat poikkeavat kiintolevyjen testiohjelmien enemmistöstä siinä tärkeässä asiassa, että niillä voi testata kaikenmerkkisiä kiintolevyjä. Kokonaisuuteen kuuluu Windowsissa toimiva erittäin helppokäyttöinen testi sekä vaihtoehtona CDlle ISO-levykuvaksi poltettava versio, jota suositellaan erityisesti niihin tapauksiin, jolloin sisäistä kiintolevyä pitää korjata.  Windows versio toimii kaikissa Win8 myöten.

SeaTools for Windows on paras kiintolevyjen testiohjelma, mitä olen koskaan testannut.   Se sopii aivan tavallisille käyttäjille, vaikka sisältää hyvin monipuolisia testimahdollisuuksia myös kokeneille käyttäjille.  Se testaa kaikki erimerkkiset SATA, PATA (IDE), SAS ja SCSI  kiintolevyt (ei RAID-kytkettyjä) sekä ulkoiset USB-levyt. SSD-levyjä se ei testaa.

Tässä käydään läpi Sea Toolsin käytön perusteet.  Ohjelma on hyvin ohjeistettu, yksityiskohdat käyvät selville sen englanninkielisestä  PDF-opastustiedostosta.  Latauspaikka ja muut linkit jäljempänä.

On suositeltavaa, että kaikki muut ohjelmat suljetaan kun testiä ajetaan.  Mitään vahinkoa ei tosin synny muista, mutta testi nopeutuu huomattavasti.  Testimahdollisuuksia on useita ja ne kestävät muutamasta sekunnista useaan tuntiin asti.  Testit on myös haluttaessa keskeytettävissä ilman haittoja.

SeaTools etsii ensiksi koneen kiintolevyt, mikä toimenpide näkyy työpöydällä.   Hyväksy käyttöehdot (I Accept) ja käyttöliittymä aukeaa. Tästä artikkelin otsikkokuva, josta saa klikkaamalla suuremman kuten muistakin tämän ohjeen kuvista.  
 
Käyttöliittymässä on lueteltuna kaikki testin löytämät koneen kiintolevyt.  Kruksi sen eteen, mikä halutaan testata. Useampikin levy voidaan testata samalla. Ylärivin napeista säädetään, mitä tehdään.

Sea Tools testaa kiintolevyt ja ulkoiset USB-levyt.  Lisäksi se voi korjata niiden rikkoontuneita sektoreita.  Korjaamisesta jäljempänä erikseen testipuolen käsittelyn jälkeen.

 

Käyttöliittymä

Rescan – sama skannaus uudelleen
Basic Test (Perustestit, jotka käytetetävissä ATA levyillä)
Fix All  Kaksi vaihtoehtoa Long ja Short (esillä myöhemmin artikkelissa)
S.M.A.R.T. Check (hyvin kevyt tarkistus, muutama sekunti)
Short Drive Sef Test (suositeltava nopea testaus 20-90 sek.)
Drive Information (tästä kodasta saa hyvät tiedot kiintolevystä. Kuva esiin tulevasta infotaulusta alempana.  Kaikista kruksatuista kiintolevyistä on oma erillinen lehtensä.)
Short Generic (kolmivaiheinen testi,  koetestissä kesti n. 3 min)
Long Generic (etenee 1% askelin, saattaa kestää muutamia tuntejakin, korjausmahdollisuus ulkoiselle USB-levylle)
Advaced Tests (avaa ohje- ja varoitustaulun.  Vaihtoehdoissa on mm kovalevyn tyhjennys, Advanced Tests VAIN kokeneiden käyttöön)
Abort Tests – keskeytä testi
System Tools
Oikotiet suoraa Windowsin infoon, Laitehallintaan, Levynhallintaan ja  Järjestelmän tietoihin
Help
SeaTools Help (Tässä kohdassa oleva linkki ei toiminut suoraa koeasenuksen käyttöliittymästä. Toimiva linkki softan hyvään englanninkieliseen kuvitettuun PDF-muotoiseen ohjeeseen -> tässä. [2])
Languages (kielet, ei suomeksi)  
View Log file (Tämä hyödyllinen;  tallentaa testiraportin luettavaksi ja säilytettäväksi)
–  About

Sea Tools Drive Information [3]

Kiintolevyjen korjaaminen
Sea Tools korostaa, että testityökalun käyttö on täysin turvallista.  Testipuolella ei mitään muutoksia levyihin tehdä. Vasta siitten kun mennään korjaustoimintoihin, niin niitä on tehtävä.  Siksi on turvallisinta, että ne levyt, jotka aiotaan korjata on ensin varmuuskopioitava muualle.  Jotta käyttäjä tietää, mitä levylle ollaan tekemässä, niin työkalu antaa ilmoituksen tai ennakkovaroituksen ennen kuin edetään johonkin muutoksia tekevään toimenpiteeseen.

 

VINKKEJÄ:
SeaToolsin mukaan on Short Drive Sef Test useimmiten riittävä ja samalla nopea testaus

Pitkiä testejä varten tarkista, että Windowsin virranhallinta-asetuksissa on kruksi kohdassa ”Sammuta kiintolevyt – Ei koskaan”

Tabletteja ei tule ajaa pitkää aika niiden akkua käyttämällä.  Kytke muuntajaan.  Testi kuluttaa enemmän virtaa kuin normaalikäyttö.
 
Jos testaat PATA (IDE) tai SATA levyä ja testi ilmoittaa FAIL (ei läpäisty) niin SeaTools ehdottaa, että ajat Long Test boottaavan version SeaTools for DOS CD:lle poltetulla versiolla.  Useimmissa tapauksissa tämä pystyy myös korjaamaan virheelliset sektorit.

Ajettaessa CDltä SeaTools for DOS ohjelmaa on muistettava, että tämän version käynnissä olevaa testiä ei saa keskeyttää.
 


Linkit


SeaTools ohjelmien lataukset [4]. Täältä saa myös CDlle poltettavan SeaTools for DOS ISO-levykuva version.

SeaTools for Windows ohjeet PDF muodossa [5]

SeaTools for DOS ohjeet PDF muodossa [6]
 

ISO-levykuvaa ei voi poltaa CDlle Windowsin omalla poltto-ojelmalla.  Sitä varten tavitaan levykuvia polttava ohjelma, jollainen on esim ilmainen ImgBurn.  Sen saa ladattua -> tästä [7]

 

Asiaan liittyvää

Parhaat kiintolevyn puhdistusohjelmat [8]

Mitä ovat SSD-evyt, mitä hyötyä niistä on [9]

Kiintolevy opas – ylläpito, viat ja korjaus [10]
 

 
Olet neptunet sivustolla.  Täällä julkaistaan jatkuvasti uusia ohjelmien ja ohjelmaryhmien esittelyitä ja muuta hyödyllistä nettitietoa.  Sivuston seruraaminen kannattaa.  Se on helppoa laittamalla selaimen suosikkeihin tai tilaamalla RSS syöte.   

[11] [12]Jaa linkki artikkeliin [13]