Printtaa tämä artikkeli Printtaa tämä artikkeli

 

WOT (Web Of Trust) selaimen lisäosan asennus ja käyttö

 

 

WOT kotisivu
Netti on tullut yhä riskialttiimmaksi käyttää.  Koskaan ei tiedä onko jokin nettisivu tai latauspaikka luotettava, vai saako siitä viruksia ja haittaohjelmia. WOT on uusi keino turvata netin käyttöä.

 

WOT eli Web Of Trust on suomalaisten Sami Tolvasen ja Timo Ala-Kleemolan  kehittämä turvajärjestelmä.   Se on jo lyhyenä aikana saanut mukavasti ilmaa siipiensä alle ja siitä on tullut uusi varteenotettava turvallisuustekijä.  Kyseessä on yleisimpiin selaimiin helposti asennettava lisäke.  Otsikkokuvassa WOT-järjestelmän kotisivu, klikkaa suuremmaksi.

WOT värikoodit

Se ilmoittaa liikennevalojen tapaisella vihreä-keltainen-punainen merkinnällä, kuva vieressä, hakukoneiden hakutuloksessa sivujen luotettavuuden.  Järjestelmä perustuu käyttäjien tekemiin havaintoihin ja kokemuksiin. Jos aikoo ostaa netistä tai vaikka ladata ohjelman ja WOT näyttää keltaista tai punaista, niin kannattaa kovasti harkita onko syytä mennä sivustolle.  Jos punainen merkki on jo hakutuloksessa ja klikkaa sitä tulee jo selkeä Varoitus!  Tässä pikkukuvat, vasemmalla WOT-merkintöjä hakutuloksessa, keskellä yksittäisen sivuston värikoodi Firefoxissa ja oikealla punaisen merkinnän saaneen sivuston Varoitus!,  klikkaa kuvat näkyviksi.

WOT-merkintöjä hakutuloksessaEpäilyttään sivuston merkintä FirefoxissaWOT varoitus

 

 

 

 

 

 

 

Lisäosan käyttö maksutonta

Yksityiskohtaisempia tietoja lisäkkeen ja järjestelmän toiminnasta on ->täällä.   WOT on maailmanlaajuisesti käytössä, joten sen tiedot ovat englanninkielisiä.  Tosin suomenkielisiä selaimia varten on lisäkkeen käyttö- ja varoitusruutuja suomennettu.  Lisäosien käyttö on täysin maksutonta.  Järjestelmä on julkistettu maailmalla suurimmissa tietokonealan julkaisuissa kuten PC Worldissa.

Saadakseen WOT lisäosan on rekisteröidyttävä sivustoon.  Tämä on täysin ymmärrettävää, sillä lisäkkeeseen kuuluu myös vastuullisuus sen käytöstä.  Siihen sisältyy myös mahdollisuus omakohtaiseen nettisivujen turvallisuudesta raportoimiseen eli vaikuttaminen nettihakujen näyttötuloksiin.  Netti on tuvallisempi jos ei anna vahingon kiertää vaan varottaa muitakin.

WOT on askel turvallisemman netin suuntaan.  Se ei korvaa mitään muita turvajärjestelmiä, vaan tuo niihin oman lisänsä.  On huomattava myös, että järjestelmä perustuu ihmisten tekemiin arvioihin.  Kukaan ei voi taata, että kaikki olisivat aina oikeassa.  Silti jo suuntaa antavanakin turvatekijänä sillä on oma arvonsa.  Lisäksi on käytettävä paljon kaivattua tervettä järkeä arvioimaan, miten pitkälle WOT auttaa surffaajaa.  Ja että lisäkkeestä huolimatta kaikenlainen varovaisuus ja turvaohjelmat ovat aina tarpeen.

 

Sopiva kaikille netin käyttäjille

Neptunetti ei yleensä ole kovin innostunut suosittelemaan selaimien lisäkkeitä, muuta kuin aivan selvään tarpeeseen.  Arvelen, että tälle systeemille olisi nykytilanteessa käyttöä. Se tuo lisää turvatietoa niin kokeneille käyttäjille kuin niille, jotka eivät ole perillä netin riskeistä.

WOT lisäosa on saatavissa kaikkiin tunnetuimpiin selaimiin.

 

LISÄYS 15.1.2017

WOT lisäke on joutunut maailmanlaajuiseen kriisivaiheeseen.  Asiaa on selostettu neptunetissä -> täällä 

LISÄYS 15.10.2017

WOT on juuri uudistunut.  Nyt puhutaan Uudesta WOTista.  Turvallisuusasiat on korjattu.  Tarkempi kuvaus, esittely ja linkit ->täällä.

 

 

Tagit: , , ,

Jätä kommentti

Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>