Printtaa tämä artikkeli Printtaa tämä artikkeli

 

Windows 8 nostaa osuuttaan – Win 7 säilyttänyt hyvin johtavan asemansa

 

Käyttöjärjestelmät SuomessaAiheesta on uudempi artikkeli -> täällä

Uusia ohjelmia tulee ja entisiä menee.  Niin käy myös käyttöohjelmille.  Windows 8lta meni pitkä rupeama, ennen kuin se lähti nousuun. Entä vieläkö Windows XP on kuvissa mukana?

 

Viimeisimmät tiedot helmikuulta -15 kertovat, että meillä käyttöjärjestelmistä Suomessa johtaa Windows 7.  Sen osuus on edelleenkin vaikuttava n. 48.5 % kaikista käyttöjärjestelmistä, ei siis ainoastaan Windowseista.  Viime aikoina se on lisäksi melko tarkkaan säilyttänyt asemansa huolimatta Win 8 osuuden kasvusta.  Tilanteesta otsikkokuva, klikkaa näkyväksi.

Toiseksi yleisimmäksi on hitaasti kiiruhtaen kiivennyt Win 8.1 ja osuus on nyt pyöreästi 19 %. Viime kesäkuussa se on ohittanut siihenastisen kakkosen Applen OS  X.  Se puolestaan näkyy vaihtelevan paikkaa toisen Applen eli iOSn (mm. iPad) kanssa, nyt edellinen 10.5 % ja jälkimmäinen 7.2 % osuuksillaan.

 

Win XP – on se siellä vielä!

Monia kiinnostanee, vieläkö siellä käyttötilastoissa Win XP esiintyy.  On se siellä viimeisenä heti Vistan 3.1 % jälkeen osuudella 2.7 %. Että siis sadasta koneesta vielä lähes 3 voi käyttää XPtä.  Toivottavasti käyttö on virtuaalimaista ja hallittua, vai tuleeko sieltäkin niitä robottiketjujen harjoittamia hyökkäyksiä nettisivuja kohtaan, kuten neptunettiinkin.  Omakohtaisesti on voinut todeta, että näihin aggressiivisiin iskuihin ja muuhun nettirikollisuuteen käytetään myös haltuun otettuja XP-koneita, toki tietysti muitakin.

Siellä häntäpäässä on myös Win 8 eli päivittämätön versio 2.1 % osuudellaan.  Hiukan ihmetyttää, miksi käyttäjät eivät päivitä sitä parempaan versioon.  Joku käyttäjä ”oli kuullut”, että Win 8.1 olisi jotenkin huonompi, mikä on erikoinen ajatus.  Ei niitä yleensä huonommiksi päivitetä.

 

Käyttöjärjestelmät EuroopassaKäyttöjärjestelmät maailmassa

Millainen on sitten vastaava tilanne yleensä Euroopassa ja millainen maailmanlaajuisesti.  Siitä seuraavat kaksi pikkukuvaa, klikkaa näkyviksi.  Jo uusia lukuja katsomatta voi arvata, että mitä laajemmille markkinoille mennään sitä hitaammin muutokset näkyvät tilastoissa.  Niinpä kehitys on Euroopassakin suunnilleen samanlaista kuin Suomessa, mutta meillä reagoidaan nopeammin muuttamalla käyttötapoja.  Win 8.1 on vasta 15.3 % osuudessa ja Win XP vielä n. 9 % osuudessa ja Win 8 n. 2.7 %

Maailmanlaajuisessa tilastossa tilanne on vieläkin tasaisempi ja hitaammin muuttuva. Win 8.1 on sielläkin toki toisena mutta osuus on vain 13.5 %. Peränpitäjä on Vista, joka maailmalla on ollut aina huonosti sijoittunut. Muut sijoitukset odotetut ja näkyvät graafista.  

Saapa nähdä, miten käyttötottumuksia ja niistä kertovia tilastoja ravistelee tänä syksynä tuleva Windows 10.  Sillä on jo kovasti ennakkokehua kannustamassa, vaikka tuote ei ole vielä valmiskaan.  Microsoftihan lupailee, että päivitykset uuteen kymppiin voidaan tehdä maksutta Win7 ja 8.1 versoista.  Jää nähtäväksi, miten onnistuu houkuttelemaan tyytyväisiä Win 7 käyttäjiä?

 

Selaimien suosio Suomessa

Selaimien käyttö SuomessaSelaimien käyttö maailmassa

Neptunetissä on ollut tapana seurata myös selaimien tiukkaa kilpailua.  Tilanne Suomessa näkyy vieressä vasemmalla olevasta pikkukuvasta, suurenna.  Chrome johtaa kuten ennenkin hiukan kohoavalla osuudella 42 %, toinen on Firefox hiukan laskevalla osuudella n.28 %.  Internet Explorerilla surfaa 14 % suomalaiskäyttäjistä ja Safarilla 12.4 %.  Androidkin on mukana kuvassa, vaikka tilasto ei sisällä mobiililaitteita.  

Maailmanlaajuisesti – oikeanpuoleinen pikkukuva –  on tilanne samantapainen Chrome johtaa 49 % ja Internet Explorer on hitaasti laskevalla osuudellaan n. 18 % toisena.  Viimeisenä on Opera eikä Androidista näy maailmantilastossa mitään.

 

Asiaan liityvää

Uusin artikkeli tästä aiheesta -> Selaimien ja käyttöjärjestelmien markkinaosuudet (lokakuu 2018)

Tietoa tietokoneiden käytöstä Suomessa, mm. käyttöjärjestelmien ja selaimien käyttö syyskuussa 2014.
 

 

 

 

 

 

Tagit: , ,

Jätä kommentti

Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>