- neptunet - https://neptunet.net -

Ajurien päivitys

 

Pitääkö ajureita päivittää

 

 

Ajurien eli laiteohjaimien päivitystä [1]
 

Tietokoneen ohjelmat on aina syytä pitää päivitettynä.  Siten saa tehokkaimmat käyttötavat ja välttää tietoturva-aukot.  Mutta miten on ajureiden kohdalla?  Pitääkö myös niitä päivittää?

 

Vastataan heti kysymykseen.  Ajureita ei tarvitse yllensä päivittää ellei laitteiden käytössä ole jokin ongelma.  Joitakin poikkeuksia on.  Asia on siksi tärkeä, että katsotaan tarkemmin mistä siinä oikein on kyse.

 

Mitä ajurit ovat

Ajurit eli laiteajurit (drivers) ovat pieniä ohjelmia, jotka saavat tietokoneen käyttämän laitteen toimimaan yhdessä sen käyttöjärjestelmän ja ohjelmien kanssa.  Microsoft käyttää myös termiä ohjain. Se, joka on jo vuosia sitten tutustunut tietokoneisiin muistaa ajan, jolloin laiteajurien päivittäminen oli yleistä.  Uusien laitteiden ajureissa saattoi olla vielä vikoja ja niitä kehitettiin muutenkin paremmiksi.  Nyt ovat ajat muuttuneet.  Pääperiaate onkin, että ajureita päivitetään vain poikkeustapauksissa.

Mutta siis kuitenkin.  Mitä ne poikkeukset ovat, siitä jäljempänä.

 

Mistä ajureita saa

Ajureita saa useista eri paikoista.  Tärkeimmät lähteet ovat:  Windows eli Microsoft ja piirisarjojen sekä laitteiden valmistajat. Windows asentaa valtaosan tietokoneen käyttämistä ajureista.  Ne ovat, sanoisiko normaalikäyttöisiä, yleisajureita, jotka toimivat, mutta eivät välttämättä sisällä mitään hienouksia tai lisäominaisuuksia.  Laitevalmistajat jakavat omat kehittyneimmät ajurit ja niitä saa usein myös merkkikoneiden valmistajien kautta.

Uuteen koneeseen ohjaimet siis asentaa pääosin Windows.  Uuden itse koottavan koneen ja uuden laitteen vaativampi ajuri voidaan asentaa mukana tulevasta CD/DVD levyltä.  Tässä kohdin on muistettava, että laiteiden valmistajien ja tietokoneen mukana tulevilla levyllä olevat ajurit voivat olla vanhentuneita, joskin yleensä kyllä toimivia.

 

Ajurien päivitystarve

Yleissääntö on tavallisen käyttäjän turvaksi: Älä päivitä jos ei ongelmia. Käytä toimivaa ajuria, ei välttämättä uusinta. Erilaiset ajuriversiot voivat päivitettäessä vain aiheuttaa ongelmia eikä mitään oleellisia parannuksia kuitenkaan ole. Ajurien päivitys ei korjaa hidasta konetta nopeammaksi.

Poikkeuksia ovat näytönohjaimen ajuri ja lisää ääniominaisuuksia etsittäessä myös ääniajuri. Näytönohjaimen ajuriin tehdään parannuksia, joista voi olla todellista hyötyä käyttäjille. Usein näytönohjaimen valmistajalta saatuun ajuriin liittyy myös hyödyllisiä asetus- ja säätöohjelmia. 

Muusta päivitystarpeesta tärkein on toimimattoman tai huonosti toimivan laiteajurin korjaaminen.  Vian poistamiseen on toimenpide yleinen keino.  Jos tulostin ei tulosta, voi ajurin päivitys sen korjata.  Tai äänet ei kuulu, niin uusi ääniajuri.

 

Miten päivitetään

Uusimmat ajurit saa siis netistä.  Niitä voi hakea suoraa valmistajien sivuilta. Ajurien päivityksen lataaminen netistä on samatapainen prosessi kuin ohjelmienkin asennus. Ajureita seuraa Windowsin Laitehallinta:  Ohjauspaneeli -> Laitehallinta.  Otsikkokuva on tästä kohdin, tarkasteltavana näytönohjaimen (näytönsovitin) ajuri.  Klikkaa kuva näkyväksi.  Jos lisämerkintöjä ajurien kohdalla listassa niin ne osoittavat siinä kohdin olevan ongelmia.

Ohjaimen etsiminen [2]Ohjaimen tietoja ja päivitys [3]

Klikataan hiiren vasemmalla haluttua laitetta, niin saadaan alasvetotaulukko, jossa mm. kohdat Päivitä ohjainohjelmisto ja Ominaisuudet.  Päivitä ohjainohjelmisto kohdasta aukeaa pikkukuvan 1 mukainen valintataulukko, klikkaa näkyväksi. Valittavana päivitysvaihtoehdot netistä tai tietokoneesta.  Kohdasta Ominaisuudet aukeaa apusivuja, josta on valittu lehti Ohjain, pikkukuva 2.

Siitä saa esille valinnat Ohjaimen tiedot, Päivitä ohjain, Aikaisempi ohjain, Poista käytöstä ja Poista.  Jos siis uusi ohjain ei toimi kunnolla, niin täältä kodasta Aikaisempi ohjain saa palautettua entisen.

Netissä on useita maksullisia palveluita, jotka tekevät rahaa ohjainpäivityksillä. Niitä ei kannata käyttää. Uusimmat ja oikeat ohjaimet saa aivan maksutta netistä muutenkin. Jos nyt olet tottunut ohjaimien päivityspalveluihin, niin ainoa mainittava maksuton ohjelma on mielestäni SlimDrivers [4]. Huomaa, softa on mainostuettu, siis estä tarpeettomat ohjelmat asennusvaiheessa. Softa tekee muutakin, kuten varmuuskopioi ohjaimia eikä ole aggressiivinen. Silti voi senkin kohdalla aina harkita päivittääkö sen kautta vai suoraa ohjaimen lähteestä.

Linkeissä muutamia tärkeimpiä ajurien päivityspaikkoja.  Jos tietokoneesi käyttää Windowsin ajureita näytönohjaimeen, niin linkeistä valmistajilta saa paljon paremmat.

Tämän artikkelin myötä poistuu neptunetistä jo vanhentunut (helmikuu 2011) artikkeli ”Ajurit – ovatko ajurit ajan tasalla?"

 


Linkit


Näytönohjaimet

Nvidia [5]

ATI/AMD [6] 

 

Tietokoneen valmistajia

Lenovo [7]

HP [8] tuki suomeksi

Asus [9]

Acer  [10]

Apple [11] tuki 

MSI [12]

 

Ääniajurit
Update Audio Drivers, Drivers.com [13] 

Realtek audio drivers [14] 

 

SlimDrivers [15] päivitysohjelma.  Kannaattaa lukea ennen asennusta Asiaan liityvää kohdasta SlimDrivers – asennus ja käyttö [16]

 


Asiaan liittyvää

Mistä tieää mitä ajureita koneessa on ja ajurien varmuuskopointi [17]

SlimDrivers – asennus ja käyttö [16]

Näytönohjain tuo sisällön ruudullesi [18] 

Ääniajurit: Äänet kadonneet – miten äänet takaisin tietokoneeseen [19] 

 

 

 

 

 

[20] [21]Jaa linkki artikkeliin [22]