Printtaa tämä artikkeli Printtaa tämä artikkeli

 


Windowsin päivitysten viat ja niiden korjaaminen

 

 

Windowsw Update Ohjauspaneelissa


 

Windowsin toiminnan kannalta on tärkeätä, että sen päivitys toimii.  Päivittämätön käyttöjärjestelmä on turvaton.  Päivitykset ovat lähes jokaviikkoisia toimenpiteitä, joiden tulisi sujua automaattisesti – jos niin on asetuksessa valittu.  Mutta jos ei suju.  Tulee virhesanoma tai päivitys jumittaa koneen.

 

Päivitysten virheet ja takkuaminen on tullut huolestuttavan yleiseksi.  Hankaluutta lisää vielä se, että Microsoftin oma ohjeistus tässä asiassa on lievästikin sanottuna sekava ja puutteellinen.  Enemmän tietoa löytyy vanhempien järjestelmien päivitysvirheistä.  Sen sijaan uudemmista ei ohjeistus ole vielä ajan tasalla.  

Esimerkiksi Windows 10 päivitysvirheistä on vasta lähinnä englanninkielistä materiaalia.  Suomenkielisessä ohjeistuksessa on linkitystä englanninkielisille sivuille.  Tuliko Microsoftille yllätyksenä, että myös Windows 10ssä ja sen päivityksissä voi olla hankaluuksia?

Windows Updatesta on Ohjauspaneelissa hyödyllistä tietoa ja sen ongelmiin voi löytyä apuja. Taitaa olla niin, että tuota vasempaa palstaa ei juurikaan tule lukeneeksi ja klikanneeksi. Ongelmatapauksissa – ja muutenkin – kannattaa tutustua.  Otsikkokuvassa yleisnäkymä Ohjauspaneelin Windows Updatesta, klikkaa suuremmaksi.

Päivitysten asennustapaPäivityshistorian tarkistusPäivitysten poistaminen

 

 

 

 

 

 

Useimmat meistä haluavat, että Windows päivitetään automaattisesti.  Tämä onkin turvallisinta ja vaivattominta.  Mistä sitten tietää, onko Windowsin automaattinen päivitys kytketty?  Se näkyy ja saa säädettyä kohdasta Ohjauspaneeli – Windows Update – Muuta asetuksia. Tässä pikkukuva vasemmalla päivitysten asennustavan näkymästä, klikkaa nämäkin kuvat näkyviin.

Seuraavassa kuvassa on otettu esille Ohjauspaneelin Windows Updatesta näkyvä päivitysten asennushistoria.  Siitä näkyy myös onko asennus onnistunut. Oikeanpuoleinen kuva: Ja jos haluaa poistaa päivityksen, niin polku Ohjauspaneeli – Ohjelmat ja toiminnot – Asennetut päivitykset.  Muuta sovellusta tai poista se -sivulla klikataan vasemmassa palstassa kohtaa Ota Windowsin ominaisuuksia käyttöön tai poista niitä käytöstä.


Millaisia virheitä

Windowsin päivityksen virheet voidaan jakaa kolmeen asiaryhmään:

1. Päivityksen estävät olosuhteet.  Näitä ovat ko. Windows version tuen mahdollinen loppuminen.  Aikaisemmin myös aitouskysymys oli näitä perusolosuhteita.  Muita on, että internetyhteys ei toimi tai kiitolevy on liian täynnä.  Win 7ssä tulee olla Service Pack 1 asennettuna.

2. Virheet, jotka voidaan korjata joko itse tai Microsoftin automaattisia työkaluja käyttämällä.

3. Virheet, joita edelliset eivät ratkaise.  Ne ovat virhesanomien ja -koodien takana tai hyvin tapauskohtaisia ongelmia, mahdollisesti myös koneessa muualla kuin päivitystoiminnossa.


Ongelmaa korjaamaan

Ensimmäinen kevyt toimenpide voisi olla yrittää manuaalisesti ladata päivitys, joka ei automattisesti onnistunut.  Ole päivityksiä ladatessa myös kärsivällinen.  Ne kestävät aikansa, joskus kauankin.  Jos katkaisee käynnissä olevan päivityksen, niin vaikeuksia voi olla odotettavissa.

Onneksi suurin osa päivityksiin liittyvistä ongelmista kuuluu edellä mainittuun ryhmään 2. Eli ne on ratkaistavissa ilman vaikeita toimenpiteitä kuten esim. itse tehtävää rekisterin muokkausta.  Sekavaan tilanteeseen kuulu puolestaan se, että eri Windows versioilla on erilaisia virheitä ja vastaavasti erilaisia niiden korjaustapoja.

Päivityksen korjaavia työkaluja on Microsoftilla ollut jo pitkään.  Sellainen on perinteinen Fix it.  Tämä soveltuu kaikkien, myös uusien Windowsien päivitysongelmien korjaukseen.

Uusiun on nimetty Windows Update Troubleshooer -työkaluksi.  Linkki lataa  tiedoston, joka on tarkoitettu käytettäväksi ainakin Win 7, Win 8.1 ja Win 10 päivitysongelmien korjaamiseen.  Toimii siis myös Win 10 yhteydessä.

Entä sitten jos nuo eivät tuo ratkaisua.  Yksi takaportti on palauttaa järjestelmä johonkin aikaisempaan pisteeseen, jolloin päivitys vielä toimi. Tämän jälkeen lataa manuaalisesti puutuvat päivitykset Windows Updatesta.


Virhekoodit ja virhesanomat

Sekä helpoissa että vaikeammissa tapauksissa voi päivitys näyttää virhekoodin- tai -sanoman.  Tässä suomeksi lähinnä Win 7 varten kootut virhekoodit.  Tässä taas Windows 10 varten tehty englanninkielinen virhekoodien listaus korjausohjeineen

Yksi Windowsin päivityksen epäonnistumisen syistä voi olla jokin muu päivitys, joka aiheuttaa uuden päivityksen epäonnistumisen.  Tämä virhe tunnetaan nimellä Windows Update-virhe 800f0826 ja siitä on tuossa linkissä oikein suomenkielinen selostus.

Jo aikaisemmin mainitussa virheidenkorjaustyökalun sivulla on myös muutamia virhekoodeja, joita sieltä pääsee tutkimaan.  Jos Microsoftin ohjeista ei löydy koodia tai virhesanomaa, niin hakukokeella etsimällä voi löytyä.  Jos etsit uusien Windowsien koodia, niin huomaa että netissä on myös vanhoja ohjeita esim. XPtä ja Vistaa koskevia.

Windowsin päivitys voi myös jumittua.  Lähinnä tällaisiin vikoihin on tarkoitettu tämä Windows Clubissa julkaistu englanninkielinen ohje.    Sivusto ei ole Microsoftin ja siinä on mainoksena linkkejä, joita ei ole syytä klikkailla.

 

Toimiiko netti

Windowsin päivitys vaati aina toimivan nettiyhteyden. Jos siinä on vikaa tai häiriöitä, niin odota tai ratkaise ongelma. Varmista myös perusolosuhteisiin kuuluva asia, että kiintolevyllä on tilaa päivityksille.

 

Windows 10

Windows 10 päivitystapahtuma ja muutkin päivitykseeen liityvät aisiat ovat niin erilaisia aikaisempaan nähden, että siitä neptunet on laatinut oman artikkelinsa.  Tämä julkaistaan sivustolla lähiaikoina.

 

Artikkeli päivitetty 10.1.2018

 


Linkit


Päivitysten korjaustyökalut

Fix it

Windows Updaten vianmääritys eli Windows Update Troubleshooter suomeksi

 

Virhekoodit ja -sanomat

Yleisimmät Windowsin päivitysten virhekoodit, lähinnä Vista ja Win 7

Windows Update-virhe 800f0826

Windows 10 Update Error (0x800705b4) 

Microsoft Club: Windows Update stuck downloading updates

Windows 7 update not working 

 

 

Asiaan liittyvää

Windowsien tuen kestoajat 

Jos verkkoyhteys ei toimi

Windows ei käynnisty 

Windows 7 korjaaminen 

Windows 8.1 korjaaminen 

Windows 10 päivitys 

 

 

 

 

Share

Tagit: , , , , ,

Jätä kommentti

Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>