Printtaa tämä artikkeli Printtaa tämä artikkeli

 

Miten korjata Windows 10 vikoja

 

 

Windows 10 korjaaminen

Windows 10 ei tee poikkeusta muihin Windowseihin ja käyttöjärjestelmiin nähden: siihenkin voi tulla vikoja. Muiden korjaamisesta on meillä usein sekä kokemusta että tietoja saatavilla.  Mutta miten nyt uuden Windows 10 kanssa.  Mitä tehdä jos se ei toimi tai oireilee?

 

Onko Windows 10 hankala, eikös juuri se aiheuta koneen kaatumisia?  Tuollaistakin on käyttäjiltä kuullut.  Ei se sen ihmeellisempi eikä vika-alttiimpi ole kuin muutkaan Windows versiot.  Tosin alussa on aina nikottelua kun kaikki entinen ei ehkä toimi kunnolla tai aiheuttaa virhesanomia. Päivitysasennus vain on erilainen mihin olemme tottuneet.  Siitä tulee jo luonnostaan epävarma olotila, kun asennuslevyäkään ei ole.

Tässä vaiheessa on vaikea sanoa, mihin Microsoft tähtää tulevaisuudessa.  Kaupankäyntiin tietysti, mutta onko tarkoituksena markkinoida jo kauppaan tulleita maksullisia asennuslevyjä myös korjaustarkoituksiin?  Esim. merkkikoneiden mukana ei yleensä tule palautuslevyä – se pitäisi itse tehdä.  Mutta kuinka moni tulee tehneeksi?  Microsoft on kyllä nytkin pyrkinyt ohjeistamaan Windowsin korjausmahdollisuuksia.  Niistä tarkemmin seuraavassa.  

Kuitenkin ennen korjaamaan ryhtymistä vielä pari yleistä asiaa.  Useat Win 10 korjauskeinoista ovat aika rankkoja.  Ne poistavat asennetut ohjelmat, omat tiedostot ja ajurit tai joitakin näitä ryhmiä.  Meille käyttäjille ei ole maailmalla vielä kertynyt paljokaan kokemuspohjaista tietoa, esim. mitkä ovat järjestelmän yhteydessä yleisimpiä vikoja ja vastaavasti eniten tarvittavia korjaustapoja.  Yksi kevyistä tavoista on Järjestelmän suojauksen eli palatuspisteen käyttö.  Millasiin vikoihin se soveltuu ja miten se toimii on selostettu -> täällä.

 

Millaisia vikoja

Tietokoneiden vikoja ja häiriöitä on miljoona ja yksi erilaista.  Se yksi miljoonan päälle voi olla juuri oman koneen omituinen käyttäytyminen.  Windows 10 koneen kohdalla on tilanne sama kun muissakin järjestelmissä. Vika ei välttämättä ole Windowsissa vaan se voi olla koneen rautapuolessa, eli siihen sisältyvässä laitteistossa.

Vikojen selvittelyssä olisikin aivan ensimmäinen asia tietää tai tutkia, onko vika laitteistossa vai järjestelmässä tai ohjelmissa eli softapuolella. Tämä estää turhat Windowsin uudelleenasennukset ja korjausyritykset, koska ne eivät korjaa rautapuolen vikoja. Parhaita keinoja tutkia tämä vikojen vedenjakaja on käyttää live-Linuxia testilevynä.  Jos kone toimii normaalisti live-Linuxilla, on vika softapuolella.  Live Linuxin lataaminen ja asennusohjeet  ->täällä.  

Toinen ja ehkä vielä helpompi tapa Linux-koekäyttöön on käyttää portable eli siirrettävää versiota kevyestä Linux Mint ohjelmasta.  Tarkemmin ->täällä

Rautapuolen vikojen selvittelyyn käyvät useimmat samat testiohjelmat kuin muidenkin Windowsien.

Järjestelmän toimivuuden vaarantavat Win 10:ssä myös haittaohjelmat ja virukset, aivan kuten muissakin. Esim. palautuspisteen käyttö ei ole niihin yleensä riittävä korjauskeino.  Uusimpana syynä ovat Win10ssä päivitysten aiheuttamat häiriöt.

Microsoft on viime aikoina korostanut, että vikoja aiheuttavat sen yhteydessä toimivat muut ohjelmat.  Että ne pystyvät itse määrittämään, miten paljon ja milla tavalla ne käyttävät koneen muistia.  Silloin voi Microsoftin mukaan käydä niin, että ohjelma varaa esim. siinä olevan virheen takia muistia aivan kohtuuttomasti.  Tämä pitää tosiaan paikkansa, sillä muistin ylenmääräinen käyttö voi jumittaa koko konetta.  Asiaa on selostettu tarkemmin Tehtävienhallintaa käsittelevässä artikkelissa -> täällä.  Siellä kerrotaan myös, miten tällaista muistin käyttöä voidaan tarkastella ja estää.  Win 10 tehtävienhallinta toimii samoin kuin Win 8.1ssä.

 

Windows 10 korjaaminen

Usein käyttäjä tietää, että kyllä se häiriö tai toimimattomuus on juuri Windowsissa. Jos nyt etsii netistä Windows 10 korjausohjeita, niin haaviin jää etupäässä muita kuin kympin ohjeita.  Monista niistäkin voi löytää myös kymppiin sopivia tai ainakin vinkkejä.

Toistaiseksi – kokemusten kerääntyessä – on pääselvitys Microsoftin oma ohjeistus ja sen etenkin sen Windows 10 palautusvaihtoehdot.  Ennen muita keinoja tässä edetään tuon ohjeen mukaisesti.  Kuitenkin kaikkiin yksityiskohtiin ei mennä, sillä ne saa ohjeesta esille.  Ohje ala- ja yksityiskohtineen on pitkä, mutta silti varsin selkeä.

 

Palautuspiste (Huom. älä sekoita Palautusasemaan)

Palautustyökalut Win10Palautuspisteen käyttö Win 10Vikojen yksinkertaisimpia korjauskeinoja on järjestelmän palauttaminen aikaisempaan pisteeseen.  Silloin menetetään vain ne järjestelmään tehdyt muutokset eli softat, asennukset ja päivitykset, joka on tehty tuon palautuspisteen jälkeen.

Kannattaa varmistaa, että palautuspiste on käytössä:  Ohjauspaneeli – Palautus –  Palautus – Määritä järjestelmän palauttaminen – Määritä – Ota järjestelmän suojaus käyttöön.

Tässä tarkemminn palautuspisteen käyttämisestä: -> Mikä on palautuspiste, mitä se korjaa ja mitä ei.

 

Palauta tietokoneen tehdasasetukset

Tietokoneen tehdasasetusten palauttaminen merkitsee Windowsin uudelleen asentumista, mutta myös tietotojen poistoja. Siellä on kaksi tapaa, mutta kummatkin poistavat asennetut sovellukset, ohjaimet ja asetuksiin käyttäjän tekemät muutokset.  Säilytä tiedostoni – valinta jättää henkilökohtaiset tiedostot jäljelle ja Poista kaikki vaihtoehto poistaa myös ne.  Toiminnot kestävät kauan.

Joissakin tapauksissa on mukana myös vaihtoehto Palauta tehdasasetukset.  Tämä asentaa tietokoneen mukana tulleen Windowsin (joko Windows 8 tai Windows 8.1) uudelleen ja poistaa suunnilleen kaiken.

 

Palaa aikaisempaan Windows versioon

Kun Win 10 päivitysasennuksesta on kulunut yli kuukausi ei asetuksissa ole enää vaihtoehtoa aikaisempaan Windows versioon palaamisesta.  Silloin palautus aikaisemman Windowsin asennusmedialla.

 

Asenna Windows uudelleen käyttämällä palautusasemaa (Huom siis palautusasema, ei palautuspiste)

Ohje mainitsee käyttökohteeksi mm. tilanteen jolloin tietokone ei enää käynnisty.  Silloin käytetään palautusasemaa ja siitä palautetaan aikaisempaan ajankohtaan.  Palautusasemalla saadaan käyttöön myös vianmäärityksen keinoja ja mm. vikasietotila.

Palautusasema tehdään USB-tikulle. Tässä Microsoftin ohje Palautusaseman luomisesta. Palautusaseman tekeminen – erityisesti vaihe Kopioidaan järjestelmää – kestää nopeassakin koneessa hyvän aikaa.   Asemaa käytettäessä  tietokone käynnistetään välineeltä ja Valitse vaihtoehto – Vianmääritys. Järjestelmä palautetaan palautuspisteestä polkua Lisäasetukset – Järjestelmän palauttaminen.

Katso Microsoftin ohjeesta mitä Palautusasema eli käyttötapoineen poistaa asennuksesta.

 

Asenna Windows uudelleen käyttämällä asennustietovälinettä

Kun päivitysasennuksessa ei tarvita asennusvälinettä on Microsoft kehittänyt sitä osittain korvaamaan Asennustietovälineen.  Jos Win 10 kone ei käynnisty voi asennustietovälineen tehdä myös millä tahansa koneella ja muilla Windowseilla -> tästä.  Asennustietoväline voidaan tehdä USB-tikulle tai DVD levylle (DL-levy).  Neptunetin kuvitetut ohjeet ovat -> täällä.  Niissä on selostus myös Win 10 korjauslevyn tekemisestä. Korjauslevyä tarvitaan esim. jos halutaan asentaa Win 10 uudelleen ISO levykuvasta.  Asennustietovälineen avulla voidaan Win 10 asentaa uudelleen ns. puhtaalle pöydälle.  Eli se poistaa kaikki aikaisemmat ja voi alustaa koko osion asennuksen aikana. Parasta onkin varmuuskopioida aikaisemmat säilytettävät tiedostot.

Linkissä Lataa Windows 10 on mm. alakohta Tietokoneen päivittäminen Windows 10:ksin tämän työkalun avulla. Tuoteavainta ei tarvita jos Win 10 on päivitysversio.  Avainta kysyttäessä valitaan Ohita-painike. Katso tarkemmat ohjeet linkistä.

 

Asenna tai korjaa Windows uudelleen käyttämällä asennuslevyä

Myös Win 10 asennuslevyt ovat markkinoilla.   Mutta mikäpä siinä, jos Windows ei päivity Win 10:een (Vista) tai haluaa käyttää tätä tapaa uusasennukseen. Päivitysasennuksen tehneet saavat siihen kyllä työkalun – asennustitoivälineen – maksuttakin.
 

Siirtyminen vikasietotilaan ja käynnistysasetuksiin

Windows 10 käynnistyksen korjaamisesta on oma artikkelinsa tarkempine tietoineen -> täällä.

Windowsin voi käynnistää Vikasietotilaan (Safe Mode) usealla eri tavalla.  Kenties helpoin niistä on käyttää polkua Käynnistä – Virta – samanaikaisesti paina Shift alas (nuoli ylös näppäin) ja klikkaa  Käynnistä uudelleen.

VianmäärtitysLisäasetuksetKäynnistysasetukset

 

 

 

 

 

 

Sieltä valitaan vaihtoehto Vianmääritys  (Pikkukuva 1, klikkaa näkyväksi). Siitä vaihtoehto Lisäasetukset (Kuva 2).  Siellä useita vaihtoehtoja mm.  Käynnistyksen korjaus. Lisäasetusten kohdasta Käynnistysasetukset (Kuva 3) pääsee edelleen useihin vaihtoehtoihin mm. Vikasietotilaan (Kuva 4).

VikasietotilaTässä englanniksi muitakin Vikasietotilan valintaohjeita.
 

 

 

 

 

 

Muita korjaustapoja

Edellä olevat ovat Microsoftin erityisesti Win 10:tä varten suunnittelemat ja ohjeistamat yleisimmät korjaustavat.  Muitakin on.  Yksi on jo entuudestaan Windowseista tuttu järjestelmätiedostojen tarkistus ja korjaus komentokehotetta käyttämällä eli sfc /scannow komentokehote.  Tämän käyttö on selostettu tarkemmin ->täällä.

Tässä lisää Windowsin yleisiä korjausmahdollisuuksia:  -> Windowsin virheiden korjaaminen.
 

Kuten alussa todettiin, niin Win 10 korjauksella ei ole vielä ei ole vielä pitkää taustaa.  Ollaan vasta vaiheessa, jossa kerätään tarvittavaa kokemuksella vahvistettua tietoa.  Tästä yksi esimerkki on DISM-komentokehotteen käyttö. Tämä on nimittäin seuraava vaihe, jos sfc /scannow ei toimi tai korjaa vikaa.  Joidenkin tietojen mukaan DISM komento toimii Win 10:ssäkin, mutta itse Microsoft ei ole sitä vahvistanut. Selvinnee aikaan.

 

Palauttaminen levykuvasta

Myös tämä toimii kuten ennenkin.  Osiosta saa tehtyä ISO-levykuvan Windowsin omalla tai kolmannen osapuolen ohjelmilla.  Nyt vain tiedot maailmalta kertovat, että esim. levykuvien käyttö palautukseen on yllättävän vähäistä. Ihmiset käyttävät mieluummin Windowsin omia palautusmahdollisuuksia.   Hyvin todennäköistä, että pitää paikkansa myös Suomessa.  Palauttaminen ISO levykuvasta vaatii myös Windows 10 korjauslevyn, josta jäljempänä.

Ehkä asian pullonkaula on se, että osioiden levykuva on yleensä sen tekoaikainen.  Se vanhenee ajan mittaan ja vie lisäksi huomattavan tilan. Se ei mahdu muistitikuille, kylläkin sisäisille ja ulkoisille kiintolevyille.  Ulkoisissa USB kiintolevyissä on mm. keinoja ja malleja, jotka käytön myötä päivittävät jatkuvasti halutut tiedostot.  Tarkemmin Windowsin varmuuskopiointi ja Ulkoiset varmuuskopioinnin USB-kiintolevyt -> täällä

 

Mistä löytää tietoja vioista ja häiriöistä

Tähän voi lyhyesti vastata, että paikat, kanavat ja softat ovat samat kuin aikaisemminkin.  Windowsissa on keskeinen sen vikoja seuraava paikka Tapahtumienvalvonta.  Tässä selostus Win 7 – 8.1. kohdalla, samoin Win 10:ssä.
 

Häiriöiden ja vikojen selvittämiseksi on netissä suuri joukko erilaisia testaus- ja diagnoosiohjelmia.  Jos ne toimivat esim. Win 8.1:ssä, niin ne toimivat myös Win 10:ssä.  Tässä muutamia suosituimpia diagnoosisoftia.
 

Aina pitää muistaa myös keino vikojen selvittämiseksi, jota monet pitävät kaikkein tärkeimpänä.  Ja se on yksinkertaisesti tehtävissä.  Kirjoittaa vian tuntomerkit, virhesanoma tai muu oleellinen piirre Googlen hakuun.  Saa varmasti vastauksia.  Sitten vain tarkkana, mihin sivustoon menee netissä ja onko tieto uusi ja koskeeko juuri sitä järjestelmää, jossa vikaa.

 

Jaa että Microsoft ehdottelee?

Windows 10 myötä Microsoft voi lähetellä ehdotuksia ja jopa mainoksia koneeseen.  Näin tapahtuu jos käyttäjä ei ole säätänyt sen yksityisyysasetuksia.  Kaikki tiedothan menevät silloin Microsoftin käyttöön.  Hallitse yksityisyyttäsi säätämällä asetuksia, tarkemmin Win 10 päivitysasennuksen artikkelissa -> täällä.

 

Artikkeli päivitetty 10.5.2018

*   *   *   *

Artikkelin ohjeita on helpompi seurata jos tulostat sen.  Tulostusnappi on tässä sivustossa heti jokaisen artikkelin alussa sen otsikkojen yläpuolella.

 

 

Linkit

Microsoft Korjaa ja palauta (Win 10)

Palautusaseman luominen (Win 10)

Windowsin varmuuskopiointi

Tee Windows 10 asennustietoväline tai korjauslevy

 

Asiaan liittyvää

Live-Linuxilla voi pelastaa tärkeitä tiedostoja jumiintuneesta koneesta ja kokeilla koneen toimivuutta

Tapahtumienvalvonnan käyttö, Win 7, 8.1 ja 10

Diagnoosiohjelmat  

ISO-levykuvan tekeminen

Korjaa Windows 10 ongelma – Osa 1 

Korjaa Windows 10 ongelma – Osa  2

Windows 10 palauttaminen

Windows 10 nopeuttaminen

 

 

 

Tagit: , , ,

2 kommenttia juttuun “Windows 10 korjaaminen”

  1. Vilikki sanoo:

    Osoitteesta https//www.microsoft.com/fi-fi/software-download/windows10 (kohta "– voi asennustietovälineen ladata myös millä tahansa koneella ja muilla Windowseilla -> tästä.") uupuu :-merkki.

  2. Neptun sanoo:

    Kiitos.  Artikkelin linkki ei johtanut enää mihinkään. Microsoft on ilmeisesti muuttanut  sen osoitetta.  Nyt toimii.  Lisäsin myös sivun, jossa on linkin  lisäksi ohjeita.

Jätä kommentti

Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>