Printtaa tämä artikkeli Printtaa tämä artikkeli

 

 

Windows 7 on nyt suosittu klassikko – Windows 10 kasvu päättynyt?

 

Windowsien ja selaimien markkinatilanteesta

on uudempi artikkeli ->täällä

kayttojarjestelmat-maailmassa-syksy-16

 

Microsoft on päättänyt ilmaisten Windows 10 versioiden jakelunsa.  (Siitä on toistaiseksi vain yksi poikkeus; vajaasti toimintakykyisten ihmisten käyttöön.)  Mikä nyt sitten on tilanne meillä ja muualla maailmassa.  Onko Windows 10 nyt mennyt johtoon Windowsien markkinoilla?  Joko Windows 7 on mennyt eläkkeelle, vai mikä on sen asema kympin laajan ilmaisjakelun jälkeen?  Seuraavassa katsotaan vielä lopuksi ajankohtainen selaimien kilpailutilanne.

 

Hurjan ilmaiskampanjansa jälkeen on Windows 10 sijoitus maailmalla kirjava.  Otetaan ensiksi Windowsien käyttö koko maailman markkinoilla viimeisen vuoden aikana.  Siitä graafi otsikkokuvana.  Klikkaa se kuten muutkin kuvat näkyviksi.

Huomataan, että ehkä vastoin oletuksia Win 10 ei olekaan johdossa.  Johdossa on yhä Win 7 peräti 35.8 % osuudellaan.  Win 10 tulee vasta toisena tarkalleen 22,2 % käyttöasteella.  Kolmanneksi sijoittuu Applen OS X hiukan yli 10 % osuudellaan ja lähelle sitä pääsee Win 8.1.  Siellä kaavion alanurkassa ovat myös iOS sekä tuntemattomat ja mikä muu kuin myös vanha Win XP.

Jos katsotaan osuuksien suuntausta, niin Win 7 on ollut tasaisesti laskeva ja Win 10 vastaavasti tasaisesti nouseva.  Myös Win 8.1 on ollut laskeva, mutta hyvin loivasti koska sen osuus ei ole ollut suuri alunperinkään.

Ennen kuin mennään kommentteihin ja johtopäätöksiin mielenkiintoisesta tilanteesta, niin katsotaan vielä mikä Windowsien käyttö on Euroopassa ja meillä Suomessa. Joko Euroopassa Win 10 olisi kivunnut ykköseksi?

kayttojarjestelmat-euroopassa-syksy-16

Eipä ole sielläkään.  Euroopan tilastossa on myös Win 7 johdossa, täällä 31,8 % osuudellaan.  Kymppi tietysti toisena, mutta aika lähellä, ja sen markkinaosuus on nyt hiukan vajaa 30 %. Muiden 10 % ja alle osuuksien käyttöjärjestelmät ovat suunnilleen kuten maailmalaajuisestikin, paitsi Android on kiilannut mukaan listoille viimeiseksi, mutta kuitenkin näkymään.

Entä meillä Suomessa?  Täällä on pienemmät markkinat, jotka perinteisesti reagoivat nopeammin tekniseen kehitykseen.  Niin tässäkin tapauksessa.  Se näkyy seuraavasta graafista:

kayttojarjestelmat-suomessa-syksy-16

Suomessa on Win 10 kivunnut johtoon.  Sen osuus on syyskuussa v. -16 34,4 % ja toisena olevan Win 7 osuus on 27,9 %.  No, kaukana se ei ole mutta kymppi on meillä kirinyt kesällä kuitenkin ohi, juuri niihin aikoihin kun massiivinen kympin ilmaisjakelujen kampanja päättyi.  Jos graafia katsoo oikein tarkkaan näyttäisi siltä, että kympin kasvu olisi taittunut samoin kuin seiskan lasku pysähtynyt.  Tämä tilanne tarkentuu sitten vähitellen ajan kuluessa.

 


Windows 7:stä kaikkien aikojen klassikko

Kun nyt laineet ovat laskeutumassa Windowsin käyttöjärjestelmien myllerryksestä, niin voidaan kaavailla mitä mieltä me käyttäjät niistä olemme.  Onko Win 10 nykyinen markkinaosuus sellainen kuin Microsoft kaavaili vai ei?  Mistä sen kasvu voisi olla kiinni?

Aivan selvästi on näkyvissä, että Windows 7 on se käyttöjärjestelmä, joka on käyttäjien mielestä ollut selvästi paras ja monesta on sitä yhä. Selkeä, helposti hallittava ja turhia toimintoja sisältämätön järjestelmä on ollut meille mieleen.  Voimme varmaan nimetä Windows 7 kaikkien aikojen klassikoksi ja suosituimmaksi käyttöjärjestelmäksi.  Ja se on kova tunnustus.

Windows 7 edustaa myös aikaa, jolloin Microsoftin nähtiin liikkuvan jossakin kotiemme ulkopuolella.  Joskus se koputti oveen jos sillä oli asiaa.  Sen sijaan Windows 10 myötä Microsoft on tunkeutunut sisään koteihimme seuraamaan ja tarkkailemaan meitä ja mitä me teemme. Se majailee kai jossakin olohuoneessamme, josta se kurkkii ja lähettelee viestejä tietovälineitä käyttäen.  Ja jos käyttäjä ei ole säätänyt ja tarkemmin perehtynyt Win10 yksityisasetuksiin niin näyttäisi siltä, että se oleskelee makuuhuoneessamme, ehkäpä sängyn alla.

Harmillisinta tilanteessa on, että Microsoft kuvittelee olevansa kaikkea muuta kuin tukeutuja.  Sen mielestä tietotekniikka ja käyttöjärjestelmät ovat tulleet niin monimutkaiseksi, että sen täytyy päättää puolestamme tai antamiemme (ja hankkimiensa) käyttötietojen pohjalta, mikä meille sopii.  Ja samalla huolehtii entistä tiiviimmin siitä, että rahaa kilahtaa heidän kirstuunsa erilaisista kohteista.  Samaan aikaan kuitenkin juuri Microsoft tekee käyttöjärjestelmästä entistä mammuttimaisempaa.  Siihen liitetään lukuisia vaihtoehtoja ja ominaisuuksia, joista meillä ei ole edes tietoa.  Tai jos tietoa on, niin emme niitä kuitenkaan yleensä tarvitse.  

Tässä mielessä tulevaisuuden ennuste on huono.  Ainoa, mikä voi saada Microsoftin ymmärtämään, että me emme tarvitse järjestelmiä, joka kytkevät meidät johonkin päämajaan, on yrittää säilyttää oma päätöksenteon oikeutemme.  Käyttöjärjestelmä voi olla ihan toimiva ja kuitenkin meidän itsemme hallittavissa – kuten Windows 7 on.

Microsoft sano, että Windows 10 on palvelu – ei siis käyttöjärjestelmä.   OK, mutta onko meidän hyväksyttävä kaikkki palvelut, joita enmme halua tai tarvitse. Hyvässä raviontolassa ei tarjoilla kaikille samaa ruokaa eikä kaikkia ruuan aineksia sekaisin.  Miksi Win 10:een kytketään yhä uusia ominaisuuksia ja vaihtoehtoja?  Eikö Microsoft voisi pitää Home versionsa sellaisena, jota tavallinen kotikäyttäjä tarvitsee?  Sitten voisi erikoisversioihin liittää vaikka kuinka paljon hienoja lisäominaisuuksia ja tietotekniikan harrastajien arvostamia säätöjä.

Jos haluat vertailla käyttöjärjestelmien nykyistä osuutta aikaisempaan, niin neptunetin edellisen katsaukseen pääsee -> tästä.


Selaimien kilpailutilanne

 

Siinä tilanne ei ole ollut viime aikoina niin muuttuva kuin käyttöjärjestelmien kohdalla.  Siksi laitan niistä käyriä selkeämmän pylväsgraafin.

selaimet-suomessa-syksy-16

Chrome johtaa 45,3 % osuudella. Firefox on hyvä kakkonen ja sen osuus on 23,7 %. Safari ja IE seuraavana n. 12 % siivuillaan.  Windows 10:n Edge on jäänyt alas 2,1 % osuuteen.  Tämä kertonee, että eipä selain ole oikein käyttäjien mielestä nappiin mennyt.

 

 

 

 

Hyvä tietää myös näistä


Windowsien elinaika 

 

Windows 10 asennus ja yksityisyysasetukset 

Windows 10 korjaaminen 

Windows 10 piilotetut ominaisuudet

Valokuvat Windows 10:ssä

 

Windows 7 asennus 

Windows 7 korjaaminen 

 

Käytä selaimia tehokkaammin – Chrome

Käytä selaimia tehokkaammin – Firefox

 

 

 

 

 

Tagit: , , ,

Jätä kommentti

Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>