Printtaa tämä artikkeli Printtaa tämä artikkeli

 

 

Mahtava kriisi ravistelee suomaisyhtiön perustamaa WOT järjestelmää

 

 

HUOM! WOT on uudistunut ja jälleen turvallinen.  Tarkempi selostus -> täällä.

 

WOT eli Web Of Trust merkitsee luotettavaa Internettiä.  Onko järjestelmä nyt itse kaatumassa juuri tähän asiaan – luotettavuuteen?  Yhtiön ja sen kehittämän järjestelmän ympärillä on nyt maailmanlaajuinen kriisitilanne.  Miljoonat ärtyneet käyttäjät ovat tuomitsemassa miten on menetelty ja mitä on tapahtunut.

Mikä on WOT?  Jos et tiedä, niin se on nettisivujen luotettavuuden merkintäjärjestelmä, joka on tarkemmin selostettu neptunetissä –> täällä.  Artikkeli on laadittu siihen aikaan kun WOT oli voimakkaassa kasvuvaiheessa.  Sen käyttö perustuu suureen käyttäjämäärään.  Se saavuttikin mittavan siivun maailman käyttäjistä kun tämä selaimien lisäke ladattiin peräti n. 140 miljoonaan laitteeseen.

Nyt tilanne on muuttunut aivan toisenlaiseksi.  Voidaan kysyä onko WOT järjestelmä tullut tiensä päähän.  Lensikö se pitemmälle mitä siivet kantoivatkaan?  Mitä sitten on tapahtunut?

WOT kompastui luotettavuuteensa

Järjestelmän piti tehdä netin käytöstä entistä turvallisempaa.  Kävi kuitenkin niin, että omistajat halusivat kehitystyöstään myös rahaa.  He myivät kolmansille osapuolille systeemin rekisteröimiä tietoja ihmisten netin käytöstä.  Tämä ei sinänsä ole uutta eikä vaarallista, kun on kyse pelkästään tilastollisista asioista joista yksilöitävät tiedot on kokonaan suodatettu pois.

Mutta tässä kohdin WOTille tapahtui kohtalokas erehdys.  Osa myydyistä tiedoista ei ollutkaan suodattunut.  Silloin ne voivat sisältää varsin tarkkoja tietoja käyttäjistä, tietoja jotka eivät ole lainkaan julkisia.  Lisäksi WOT on yksityisasetuksissaan luvannut, että kolmansille osapuolille ei lainkaan tietoja luovuteta, mitä eivät esim. Facebook, Google jne. lainkaan lupaa.  Asiaa pahensi edelleen se, että WOT ei itse hiiskunut mitään tapahtumasta.  Sen saivat ilmeisesti ensiksi selville avoimen koodin lippulaivan Mozilla Firefoxin asiantuntijat.

Tapahtumat alkoivat pari kuukautta sitten eli marraskuussa 2016.  Asia nousi esille julkisuudessa ensiksi saksankielisillä markkinoilla. Siitä kertoi Norddeutscher Rundfunk (NDR).  Sen reportteri oli todennut ainakin 50 netin käyttäjän henkilökohtaisia tietoja vuotaneen.

Pian alkutapahtumien jälkeen Firefox pudotti WOT lisäkkeen pois laajennustensa valikoimasta.  Pian myös WOT poisti sivustoltaan kaikkien selaimien lisäkkeensä.  Sen jälkeen lisäke on uudelleen tullut saataville Chromea varten, ilman sen kummempia selityksiä sen ominaisuuksista ja luotettavuudesta.

Firefox otti uuden

Kun Firefox on tarkka käyttäjiensä tuvallisuudesta, niin hiukan ihmetyttää, että se on liittänyt uuden WOT väreillä ja samantapaisilla tunnuksilla varustetun lisäkkeen tarjontaansa.  Tosin Firefox huomauttaa, että sillä ei ole mitään tekemistä lisäkkeen kanssa.  Uudella lisäkkeellä lienee kovin vähän käyttäjiä, tietojen mukaan n. 12.000, mikä on aivan eri luokkaa alkuperäisen WOTin 140 miljoonan koneen kanssa.  Pienellä määrällä ei mitään kaikki nettisivut peittävää käyttäjälähtöistä turvajärjestelmää saada aikaan.

Ehkäpä Firefoxin säännöt pakotavat uusien lisäkkeiden vastaanottamisen.  Tai onko kyseessä, että kaikki alkavat pienestä ja voivat kasvaa suuriksi.  Kuka tietää, mutta ei tämä oikein selkeältä peliltä näytä.

Kuka vastaa ja kuka omistaa?

WOT kriisiin liittyy vielä sellainenkin piirre, että sen omistajuus on enemmän tai vähemmän epäselvä. Aikaisemmin rekisteröity suomalainen taustafirma oli WOT Services Oy.  Sen jälkeen on kuitenkin perustettu TOW Software Oy niminen taustayhtiö.  Nämä ja monta muutakin kiinnostavaa yksityiskohtaa näkyy WOTin foorumista -> täällä.   Sivulla on runsaasti vihaisten käyttäjien kommentteja.  Ymmärrettävää, sillä kun luottamus menee, niin mitä jää jäljelle.

Mikä on WOTin lopullinen kohtalo?

WOT tuki on lähettänyt (2.1.2017) kirjoittajalle kysymykseeni vastauksen, jossa sanotaan lisäkettä päivitettävän.  Ja annetaan ymmärtää, että se on tulossa takasin muuallekin kuin Chromeen.

Mitä tapahtuu, sen voi vain aika näyttää.  Riittäkö se, että lisäke päivitetään ja ilmoitetaan sen nyt olevan turvallinen?  Palauttaisiko se lukuisten käyttäjin luottamuksen kautta maailman?  Pitäisikö juurta jaksan penkoa pahalle haisevaa jätekasaakin ja tutkia sekä ilmoittaa, miten laaja tietovuoto oli kyseessä?  Miten saada selainlisäkkeen oma informaatio läpinäkyväksi ja siten luotettavaksi?

WOT kriisi on todella valitettava ja surullinen juttu, kaikin puolin.  Se tuo Suomenkin esille – tällä kertaa aivan oudossa valossa.  Onko WOTilla vielä tulevaisuutta, vai onko se jo kokonaan kaatunut?

Useilla tämänkin sivuston lukijoilla on WOT lisäke käytössä.  Itse kunkin ratkaistavaksi jää, poistaako sen turvariskinä vai jatkaako sen käyttöä.  Aikaisemmin asennettu lisäke toimii kuten ennekin, mutta uuden saa tällä hetkellä asennettua vain Chromeen.  Myös selaimet voivat päivitystensä yhteydessä halutessaan poistaa lisäkkeitään käytöstä.

 

LISÄYS 9.11.2017

WOT on juuri uudistunut.  Nyt puhutaan Uudesta WOTista.  Turvallisuusasiat on korjattu.  Tarkempi kuvaus ja esittelyt -> täällä.

 

 

 

Tagit: ,

5 kommenttia juttuun “Onko WOT (Web Of Trust) systeemi tuhoutunut?”

 1. Heikki sanoo:

  Nyt loppu wotin käyttö

 2. KK sanoo:

  Otin Wotin aikanaan Firefoxista pois käytöstä. Uskaltaisikohan ottaa uudestaan käyttöön?

 3. Neptun sanoo:

  Kysymyksesi on todella ajankohtainen!  WOT-maailmassa on juuri tapahtunut muutoksia.  Ilmeisesti sen hallinta on siirtynyt alkuperäisiltä omistajilta laajempiin käsiin.  Muutokset ovat niin tuoreita, että aivan kaikki yksityiskohdat eivät liene vielä lopullisisssa uomissaan, mutta nyt puhutaan Uudesta WOTista.  Sen saa ladattua laajennuksena Firefoxiin ja linee juuri lisätty myös Google Chromen lisäkkeisiin.

  Puhuvat myös "classisesta WOTista".  Sitä en tiedä, mistä sellaisen saisi ladattua, mutta tarkoittavatko sitten kuitenkin niitä vanhoja ja yhä toimivia WOT laajennuksia, jollainen on esim. minulla Firefoxissa,

  Turvallisuusasiat ovat nyt kunnossa, niin kuin tällaisilla sivustoilla parhaimmillan voi olla. (Microsoftin Win 10 tietojen urkintaa ei voittane kyllä mikään muu taho!) WOTin turvallisuusasiat sanotaan mm. Hyväksyn ehdot lapussa, jolla asennus hyväksytään.

  Tässä WOTin foorumin linkissä asiaa on esitelty ja käsitelty:

  https://www.mywot.com/en/forum/78990-introducing-the-new-wot

  Myös Neptunetissä palaan asiaan kun pöly hiukan laskeutuu uudistusten yltä, kuitenkin melko pian. Niin että asenna siitä vaan!

  .

 4. KK sanoo:

  Kiva, että vastaat viesteihin. Minulla on Firefoxissa vielä vanha versio. Mutta ehkä poistan sen ja otan tilalle uuden. Vaikka WOT ei ollut eikä ole aukoton, kyllä se ainakin antoi ja antaa suuntaa. Pettymys oli valtava, kun väärinkäytökset paljastuivat. Jään seuraamaan tilannetta.

 5. Neptun sanoo:

  Tietysti vastaan, sehän kuuluu ilman muuta asiaan.  Tässä sivustosssa ei ole yhtään kommenttia, jossa kysytään jotakin ja johon en olisi vastannut.  Onhan tämä tietotekniikan ja sen neuvonnan sivusto. 

  WOT on ollut minulla koko ajan käytössä Firefoxissa, joka on ollut ainoa selain jossa se kriisiaikoina toimi. Tarpeellinen, koska joudun suosittelemaan mm. ohjelmien turvallisia latauspaikkoja.  Firefoxini oli silloin uusi, mutta nyt se on varsin vanha versio.  Tämä "vanhuus" johtuu puolestaan siitä, että vain tässä Firefoxin versiossa saan Javan toimiaan.  Javaa tarvitsen kun pelaan netissä shakkia.  Eli WOT toimii hyvin vanhoissakin versioissa, sitä varten ei tarvitse Firefoxia päivittää.  Ja saahan sen nyt muihinkin selaimiin kuten Chromeen.

Jätä kommentti

Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>