Printtaa tämä artikkeli Printtaa tämä artikkeli

 

Valitse omaan käyttöön sopiva videoiden muokkausohjelma

 

Tästä aiheesta on sivustolla uudempi artikkeli täällä -> Videoeditorit – esittely ja valintaopas

 

Millaisen videoeditorin valitsisin?  Tulenko toimeen maksuttomalla videoiden muokkaimella vai tarvitsenko maksullisen?  Onko videoeditoria, jota on helppo käyttää?  Nämä ja monet muut ovat tärkeitä kysymyksiä kun etsimme itselle sopivaa videotyökalua.  Tarjolla on kovin monenlaista – tämä opas pyrkii auttamaan sopivan löytämisessä.

 

 

Luet Neptunetin opasta, joka on vaatinut huomattavan työpanoksen testaamista ja selvittelyä.  Siinä työssä törmäsin sekä kivoihin että ikäviin yllätyksiin ja mitä erilaisimpiin softiin liittyviin ongelmiin.  Kaikki tutkitut editorit eivät ole ongelmiensa takia enää edes mukana listauksessa.

Meidän on ensiksi luotava punnukset ja mitat, millä näitä ohjelmia arvioimme.  Vasta sen jälkeen pääsemme – kuten sanotaan – itse asiaan eli kertomaan niistä ja niiden käytöstä. Ja millainen on se viidakko, josta lähdemme etsimään omiin mittoihimme sopivaa softaa.

 

Videoeditorien markkinat

Sitä sanotaan, että on hyvä jos on laaja tarjonta. Silloin löytyy parhaiten omaan käyttöön sopiva.  Tietysti niinkin, mutta videoeditorien markkinoilla on myös kaikenlaista ilmiötä, joihin etsijä voi kompastua. On hyvä tietää, että videoeditoreita sävyttää taistelu käyttäjien rahoista.  Tuo on tietysti aika rankasti sanottu, sillä tällaisten ohjelmien tekeminen on kovaa ja vaativa työtä.  On ymmärrettävää, että tekijät toivovat saavansa korvauksen työlleen.  

Tuo kaupallisuus ilmenee niiden markkinoilla useallakin eri tavalla. Editoreita on sekä maksullisia että maksuttomia.  Rajanveto tuntuisi selvältä, mutta usein se ei ole kovin näkyvästi paalutettu.  Maksuttomat softat voivat sivutyönään koko ajan painostaa siirtymään niiden maksulliseen versioon.  Mutta kumma kyllä, maksullisetkaan eivät ole vapaita tuollaisesta painostuksesta.  Ne markkinoivat puolestaan uusia versioitaan tai saman kehittäjän muita tuotteita.

Maksaako se?

Maksullisuus/maksuttomuus ei ole kakkien kodalla kovinkaan selvästi mainittu.  Kuten tunnettua ”Free download” ei tarkoita maksutonta ohjelmaa, vaan vapaata lataamista, millaisia ne kaikki ovat kuitenkin.  Ikävää huomata maksuttomaksi luullun ohjelman jo ladattuaan, että se on vain ns. demo eli toimii vain määräajan, yleensä kuukauden, minkä jälkeen on maksettava.  Edelleen joihinkin voi liittyä harmillisia kylkiäisiä, tarpeettomia lisäohjelmia, joista on vain haittaa.  Ja pohjalla sitten netistä löytyvät latauspaikat, joista voi saada haittaohjelmia ja viruksia.  

Jo aluksi heitettiin kysymys; maksuton vai maksullinen videoeditori. Kysymys ei ole yksinkertainen.  On maksuttomia editoreita, jotka ovat erinomaisia. Vastaavasti kaikki maksulliset eivät ole välttämättä mitään huipputuotteita, vaikka niihin kuluu myös monipuoliset jopa ammattimaiseen käyttöön sopivat ohjelmat.  Niiden ominaisuuksiin eivät parhaatkaan maksuttomat tietysti yllä.

Kirjoittajan on vaikeata ymmärtää videoeditorien kohdalla sellaista vaatimusta, että ohjelman täytyy olla ehdottomasti maksuton.  Se olisi ymmärrettävämpää, jos ohjelmaa tarvittaisiin vain johonkin ajallisesti rajattuun tehtävään.  Mutta jos haluaa editorin vakituiseen käyttöön, niin eikö siihen kannata tarvittaessa investoida myös jotakin.  Varsinkin kun jo videoita tekevät välineet maksavat reilusti.  Maksullisia saa erinomaisia jo 15-60 eurolla: kaataako se budjetin jos se kuitenkin ratkaisee tavoitteemme ja tekee editoinnista kivaa. Toisaalta on hyvä idea harjoitella maksuttomilla ja siirtyä vaatimusten noustessa monipuolisempiin maksullisiin.

OK, tarkoitus ei kuitenkaan ole tehdä valintoja lukijan puolesta.  Vain tuoda esille niitä punnuksia ja mittoja joita kukin voi valinnoissaan tarvita.  

Oppaaseen liittyy kuvia.  Klikkaa ne näkyviksi.  Kun joissakin kuvissa on pienikokoista tekstiä, niin saat niiden klikkaamisen jälkeen kuvat suuremmaksi esim. CTRL + numeronäppäimistön + tai CTRL ja vierittämällä hiiren säätöpyörää.

 

Videoeditorien ominaisuudet

Aikoinan meillä oli kaikkein suosituin Windowsin Elokuvatyökalu.  Sitä ei ole enää ollut vuosiin eikä sille suoraa seuraajaakaan. Aika lähelle kehitettyjä on kyllä muutamia muita.

Entä tuo helppokäyttöisyys?  Se on ominaisuus joka ei kulje samaa latua toimivuuden ja tuloksellisuuden kanssa.  Edelleenkin on yksinkertaisia ja helppoja.  Mutta niillä ei tee juuri muuta kuin jonkin videoiden vaatiman rajoitetun parannuksen tai toimenpiteen. (Sellaisistakin pari esimerkkiä jäljempänä.)  Ne eivät oikein riitä videoiden kunnolliseen alusta loppuun muokkaukseen.  

Myös suomenkielisyys on ominaisuus, joka ei useinkaan toteudu.  Videoeditori voi olla monikielinen.  Kuitenkin siitä puuttuu sitten suomen kieli, koska meidän makkinamme ovat niin pienet. Usein suomenkielisyys rajoittuu (muissa ohjelmissa) vain käyttöliittymän selvennyksiin, eikä esim. opastuspuolta ole suomennettu.  Google kääntäjä tulee tarvittaessa avuksi.

Videoeditorit noudattavat kaavaa:  Mitä käyttökelpoisempi ja monipuolisempi se on, sitä enemmän sen käyttöön tulee perehtyä.  Onneksi infoa ja opastusta on saatavilla.  Lisäksi jotkin ohjelmat ”aukeavat” helpommin vasta-alkavankin käyttäjän hallintaan.  Mutta jos aikoo uutta videoeditoria käyttää kannattaa varautua siihen, että siihen on tutustuttava.   Kun siihen on tutustunut, muuttaa se käytönkin samalla helpoksi.

Tässä oppaassa on mukana myös kaikkein vaativimpia ammattimaisia videoeditoreita, alansa valioita. Jos ei ole aikaisemmin käyttänyt lainkaan videoeditoria, niin niihin ei kannata siirtyä suoraa.  Parempi on alkaa jollakin jäljempänä esitellyllä videoeditorilla.  Siitä sitten siirrytään aikoinaan alan lippulaivoihin. Silloinkin on valmistauduttava aluksi harjoittelemaan ja tutkimaan, mitä kaikkea ja miten niillä voi tehdä.

Mihin video on tarkoitettu

Videoeditoreja voi ryhmitellä myös sen mukaan mihin välineisiin ja tarkoituksiin ne videoita tekevät.  Monipuolisimmat tekevät lähes mihin tahansa välineeseen, tarkoituksen tai yleiseen videomuotoon.  Sitten on joukko erikoistuneita editoreita, jotka tekevät videoita nimenomaan esim.YouTubea varten, ja esim. AVI-muotoisten videoiden editointiin.

Mikä sopii minulle?

Tässä oppaassa olen yrittänyt tuoda esille valinnan mahdollisuuksia.  Jokaisella videoiden editoijalla on omat mieltymykset, joiden mukaan asettaa vaatimuksensa.  Mitään yleispätevää ratkaisua ei ole tässä kuten yleensäkään ohjelmien kohdalla. Samaa kertovat myös netissä nähtävät useat artikkelit, joissa videoeditoreista on valittu esiteltäväksi ”parhaat”.  Se mikä on jollekin ”paras tai parhaita” ei välttämättä esiinny toisen sivuston listoilla lainkaan.

 

Videoeditorit

Seuraavassa on joukko tutkittuja ja testattuja  editoreita.  Ne eivät ole paremmuusjärjestyksessä, koska sellaista ei ole. Ne on seuraavassa ryhmitelty maksuttomiin, erikoistuneisiin ja lopuksi maksullisiin, jossa mukana alansa lippulaivoja. Mukana ovat linkit lataus- ja lisätietosivuille sekä muutamien kohdalla myös ohjeisiin. Käytä tässä esiteltyjä linkkejä, sillä editoreita voi saada myös epäluotettavilta sivulta.

 

Maksuttomat editorit

Huom. lue edeltä kohta Videoeditorien markkinat. Monipuolisimmat maksuttomat ovat maksullisen jonkin verran riisuttuja versioita.  Ne pyrkivät eri tavoin muistuttamaan tästä ja saamaan käyttäjän päivittämään ohjelman maksulliseen Pro versioonsa.  Voidaan sanoa, että tuo pieni harmi on niiden hinta.

 

 

VSDC Free Video Editor

Vasemmalla ohjelman selkeä aloitus ja oikealla sen käyttöliittymä

Tässä vaativaankin muokkaukseen pystyvä editori.  Sen käyttöliittymä on aloittelijallekin selkeä, asioita ja toimenpiteitä on helppo löytää. Se on myös kunnollisesti ohjeistettu.  Lisäksi varsin kohtuullista maksua vastaan saa jatkuvankin tuen kehittäjätiimiltä.  Tekee hyvätasoista videota. Käyttää aikajanaa, mutta ilmeisesti vain yksikanavaista, koska audio ei näy erikseen, voi silti kyllä muokata.

Tähänkin tulee jonkin verran perehtyä, mutta neuvoja seuraamalla ja käyttöliittymää tutkimalla pääsee melko helposti eteenpäin.

VSDC Free Video Editor tiedot ja lataus

How to use VSDC Free Video Editor ohjeita

 

Shotcut

Vasemmalla Shotcut tekee työtään ja oikealla näkyy sen uudelleenkoodauksen eteneminen käyttöliittymän oikeassa ylänurkassa

Joskus Windowsissa toimivat ohjelmat juontavat juurensa Linux-maailmasta.  Avoimen koodin Shotcut on alun perin kehitetty Linuxia varten.  Se on oikeastaan aivan eriomainen ohjelma, kun ensin pääsee sisälle sen muista editoreista jonkin verran poikkeavaan käyttöliittymään.

Kirjoittajalle sen käyttö onnistui ilman sen kummempia ohjeita siihen asti kunnes piti uudellenkoodata valmistunut projekti.  Export nappi siellä oli, mutta entä sitten?  Vaikka mitä kokeilin, niin ei onnistunut saamaan koodausta käyntiin.  Onneksi ohjeissa on FAQ palsta, jossa yksi kysymys on ”…Miten valmis projekti tallennetaan tai jaetaan”.   Siinä on  (suomennettuja) näin:

– Ensiksi klikkaa painikerivistön nappia Export, se avaa Export panelin
– Valitse ja klikkaa Present
– Klikkaa Reload ladataksesi videon asetukset, ja
– klikkaa paneelin alaosassa painiketta Export

Present tiedot olivat jo valmiina ja muut kohdat löysin.  Kun viimeistä Export nappia painaa ei näy tapahtuvan mitään.  Mutta tapahtuu kuitenkin!  Aivan käyttöliittymän oikeassa yläkulmassa etenee pieni vihreä jana ja siinä prosenttiluku kertoo paljonko uudelleenkoodauksesta on valmis.  Lopputulos on valituin automaattisäädöin oikein hieno, siirtymät toimivat jne.  Korkeatasoinen ohjelma, joka ei tyrkytä maksullisia tai muita versioita, jos vain hyväksyy käyttöliittymän hiukan Linux-henkiset yksilöllisyydet!  Siitä on myös portable versio tikulle asennettavaksi.

Shotcut Windowsiin tiedot ja lataus

Shotcut Portable tiedot ja lataus

Shotcut kotisivut, jossa myös Linux ja Mac versio

Shotcut YouTube opastusvideo

 

Lightworks

Vasemmalla Lightworksiin täytyy rekisteröityä, jotta sen voi ladata.  Oikealla käyttöliittymä tai oikeastaan muutamia inforuutuja ja näyttöpaneeleita, joista käyttöliittymä koostetaan sen mukaan mitä tehdään

Tarjolla on sekä maksuton free versio että tietysti sen maksullinen lippulaiva, jonka käyttäjäksi sitten maksuttoman haltija pitäisi houkutella.  Ohjelman saa vain rekisteröitymällä käyttäjäksi.  Tarjolla on siinä vaiheessa monenlaista uutiskirjettä, infoa ja muuta yhteydenpitoa Lightworksiin, vähän kuin Microsoftilla sen omaan maailmaan.

Heti kärkeen on sanottava, että Ligtworks on parinkymmenen vuoden historian omaava editori, jolla on tehty Hollywood filmejäkin.   Vaikka siitä on riisuttu free versio on se edelleenkin ammattilaisten väline. Kerrottakoon, että sen Pro versio maksaa n. 60 dollaria joka vuosi. Ja jotta siihen saisi täyden tuen saa siitäkin vielä maksaa lisää 595 dollaria (kertamaksu).  Tällaisia ovat hollywoodilaiset taksat.

Sen käyttö poikkeaa kaikista muista muokkaimista omaan suuntaansa.  Tai Lightworksin ystävä voi sanoa, että muut poikkeavat siitä.  Jos olisin jäänyt testaamaan kaikkia sen ominaisuuksia olisin tekemässä sitä vieläkin eikä tämä opas olisi moniin aikoihin vielä valmis.  Editoriin on oppaiksi runsaasti videoita ja joitakin pdf-muotoisia tekstejä, mutta niitä saa kovasti tukia ja harjoitella ennen kuin pääse tuloksiin. Työskentely tapahtuu käyttämällä erilaisia inforuutuja ja näyttöpaneeleita, joita on tarpeen mukaan etsittävä esille. Ehkä ei osuvimpia valintoja suomaisille videoharrastajille, mutta omalla tavallaan kuuluisa softa jota ei voi ohittaa.

Lighworks tiedot ja lataus
Lightworks ohjeet
Peruskäytön kuvitettuja ohjeita pdf muodossa löytyy -> täällä.



Maksullisia

 

VideoPad Video Editor

Klikkaa nämä kuten artikkelin muutkin kuvat näkyviksi.Vasemmalla VideoPadin selkeä käyttöliittymä.  Kuva oikealla on sen helposta siirtymien asettamisesta.

VideoPad on loogisesti toimiva ja siten helppokäyttöinen editori, vaikka on myös monipuolinen.  Siitä on ollut aikoinaan  maksullisen versionsa hiukan riisuttu free versio, mutta sitä ei enää ole ladatavissa.  Ohjelma ei asennu haluttuun kiintolevyyn, vaan ainoastaan C-levylle.

Ohjelma asentaa koneeseen muiden NCH softien muistutuslappuja. VideoPadia voi käyttää aivan mainiosti aloittelijakin. Toisaalta se on samantapainen kuin maksulliset tehokkaat videoeditorit.  Jos ei pidä tätä jo riittävänä, niin tällä voi harjoitella ennen vaativimpiin siirtymistä.  Siinä on mm. tulosta varten kaksi raitaa, yksi video- ja yksi audiokanava, aikajana (Timeline) ja leikkeiden näyttö (Storyboard).  Toimii nopeasti ja tekee hyvää jälkeä.  Tekee myös YouTube-videoita, käytettävissä runsaasti säätöjä ja efektejä.

VideoPad Video Editor  tiedot ja lataus.  Maksuton versio linkin alakohdasta Get it Free!

 

Pinnacle VideoSpin

on maksullisista edullisimpia, n 15 dollaria, ja on myös helppo käyttää.  Siksi sillä on maailmalla runsaasti tyytyväisiä käyttäjiä.  Saattaa olla sopiva myös meille suomalaisille.  Tekee videoita myös YouTubeen.  Siinä on aikajana, joka helpottaa elementtien käsittelyä ja muokkaamista.  Käsitykseni mukaan oikein hyvä korvaava ohjelma vanhentuneen Windowsin Elokuvatyökalun tilalle – ja sitä paljon parempi.

 

Pinnacle VideoSpin tiedot ja lataus 
Pinnacle VideoSpin ohjeet videona

 

Muita maksuttomia editoreita

Onko sitten aivan yksinkertaisia ja samalla myös helppokäyttöisiä editoreita?  On niitä ja niistä voi sitten siirtyä monipuolisempiin, jos tuntee siihen tarvetta.  Kaikki eivät halua tehdä Hollywood-tasoisia elokuvia tai lähellekään niitä, joten tässä yksi maailmalla suosittu.

 

Avidemux


on maksuton vapaan koodin ohjelma.  Se korostaa itsekin olevansa aivan yksinkertainen eikä esim. siirtymäefektejä ole käytettävissä. Sitävastoin useampiakin audiokanavia voidaan luoda. Myös tällaisia ohjelmia tarvitaan ja Avidemuxilla onkin paljon käyttäjiä. Etuna on vaikka nopeus, mutta kyllä sillä saa aika paljon tehtyäkin. Saa parannettua videoita jo siinä ajassa kun massiiviset editorit vasta ovat käynnistymässä. Jos käsittelee useita klippejä niin niiden on oltava keskenään samanlaatuisia. 

Useita videoklippejä saa yhdistettyä:  Ensimmäinen video File – Open, toinen jne. video File – Append tai raahaamalla niitä ohjelman näyttörutuun. Ohjelmaan on ohjeet – foorumikin – ja siitä on myös portable versio.

Avidemuxin käyttäjien foorumi näytti toimivan hyvin ja kysyjä saa nopeasti neuvoja.

Avidemux tiedot ja lataus 
Avidemux portable tiedot ja lataus
Avidemux ohjeita

 

AVI Trimmer+

on jo edellistä monipuolisempi, mutta ei vielä kovin vaativa.  Siinä on jo aikajana eli Timeline johon video havainnollisesti koostetaan.  Erityispiirre on, että ohjelma on mainostuettu – vaikka Softpedia ei sitä heti otsikkorivillään sanokaan.  Eli sen asentamisessa on oltava tarkkana ja estettävä saman kehittäjän muut tarjoukset sekä kolmansien osapuolien softat. Ne eivät tule koneeseen ilman ”tilausta”.

AVI Trimmer+ tiedot ja lataus, mainostuettu

 

Easy Video Joiner

puolestaan yhdistää videoklippejä ja audiotiedostoja yhdeksi kokonaisuudeksi.  Kätevä ja nopea työkalu juuri tuohon tarkoitukseen.  Ohjelma asettaa ensimmäisen videon malliksi, jonka mukaan se tekee seuraavat.  Joten vältä erilaisia videoita.

Easy Video Joiner tiedot ja lataus

 

Erikoistuneet editorit

YouTube videot

Monet tekevät videoita YouTube käyttöä varten.  Nämä ohjelmat ovat nykyisin pääosin maksullisia, mutta silti mukana on ainakin yksi ihan hyvä maksuton.  Myös millä tahansa hyvällä editorilla voi muokata videoita YouTubea varten ja joillakin jakaa sinne suoraakin.  YouTube videoiden tekemisestä tarkemmin ->täällä.

 

Youtube Movie Maker


Joidenkin editorien käyttöliittymän värit on valittavissa.  Tässä mustalta pohjalta näkyivät pienikokoiset tekstit niin huonosti, että otin siihen vaalean vaihtoehdon.  Oikealla ohjelma työssään

Youtube Movie Maker on hiukan riisuttu versio vastaavasta maksullisesta.  Toimii silti hyvin ja on helppo käyttää.  Mukana tietysti painike, josta saa tuotoksen suoraa YouTubeen.  Ohjelma huomauttaa videoita editoitaessa, että lopullinen kuva on sujuva, mikä onkin tärkeä lupaus.  Sillä tekovaiheen katselukuvat ovat aika nykiviä.  Mutta lopputulos on kyllä moitteeton.  Tiedä sitten, jos maksullisessa versioissa nuo videon työnäyttö sujuisi jouheammin.  HD videoita ei maksuton versio kuitenkaan tee.  Maksuttoman ja maksullisten versioiden erot näet ->tästä.

Youtube Movie Maker tiedot ja lataus

YouTube Video Editor

on YouTubessa majaansa pitävä maksuton editori.  Sillä voi muokata jo YouTubeen ladattuja videoita, korjata tai parantaa niitä. Helppo käyttää.

YouTube videon muokkain, tiedot suomeksi ja lataus
 

Free YouTube Video Downloader

ei ole editori, vaan ohjelma, jolla voi ladata omaan koneeseen YouTube-videoita ja muuttaa ne haluttuun muotoon.  Huom. ohjelma on mainostuettu, eli se tarjoaa asennusvaiheessa tarpeettomia lisäkkeitä, joita kannattaa varoa.

Free YouTube Video Downloader mainostuettu, tiedot ja lataus

 

 

Kuvaohjelmien tekoon

OpenShot Video Editor


Jos on tässä artikkelissa törmätty monenlaisiin softiin, niin tässä sitten omalla alallaan kiitettävä vapaan koodin maksuton – voi hyvin sanoa – kärkiohjelma.  Sillä tekee helposti vaikka miten näyttäviä kuvashow esityksiä videolle.  Toteutus kahdella raidalle; video ja audio, mainio äänipuolen hallinta.

OpenShot Video Editor tiedot ja lataus

 

Vaativat videoeditorit

Meillä Suomessa on paljon kuva- ja videoharrastajia.  Vaativat tai maksulliset kuvankäsittelyohjelmat ovat yleisiä.  Sen sijaan näyttää siltä, että vaativien videoeditoijien käyttö ei ole yleistynyt.  Tietysti videoharrastajia on vähemmän kuin stillkuvien. Mutta kuitenkin, mistä se voisi johtua?

Muualla maailmassa vaativia videoiden muokkaajia käyttävät myös aivan muiden asioiden harrastajat tai ammattilaiset.  Otetaan esimerkiksi vaikka sukellus- ja vedenalaisen kuvauksen harrastajat.  Harrastusten tulokset saavat aivan uudet ulottuvuudet kun aikaansaadut videot ja kuvat käsitellään näillä editorilla.  Entä videot vaikka opetukseen, neuvontaan, urheiluvalmennukseen, dokumentointiin ja kaupallisiinkin tarkoituksiin.  Ja tekee se hyvää katselijoille lomareissun kaksituntisen videonkin hyvä editointi.

Vaativan luokan videoeditoreita on markkinoilla useita.  Niitä seuraavan kaupallisen sivuston PCMag UK näkymä on ->tässä.    Siinä on niistä tietoja, joitakin ominaisuuksia, kuvia ja hintoja.  Huomaa siitä softia vertailtaessa, että kaikkea sävyttää sivuston kaupallisuus, koska se myy niitä.  Myös hinnat ovat aivan ohjeellisia. Näitä ohjelmia saa muualta ja varsinkin tarjouksista paljon edullisemmin.  Edelleen voi löytää ohjelmien hyvin toimivia, mutta jo edellisiä versioita huomattavasti edullisemmin.

Kaikkia niitä saa maksutta kokeiltavaksi, vaikka kuukauden kokeiluaikana ei ilman aikaisempaa kokemusta oikein vielä ennätä aivan mestariksi tulla.

 

CyberLink PowerDirector


Vasemmalla ohjelman selkeä käyttöliittymä, josta löytyvät kaikki tarpeelliset painikkeet minkä tahansa tehtävän hoitamiseksi.  Oikealla näyte ohjelman hyvästä kuvitetusta ohjeistuksesta.  

Kirjoittaja on muutaman vuoden käyttänyt näistä CyberLink PowerDirektoria.  CyberLinkin PowerDirector sivuille pääsee ->tästä. Sivut ohjaavat uusimman ja kalleimman PowerDirectorin tietoihin.  Näitä saa kuitenkin vanhempia ja halvempia, mutta silti hyvin toimivia netistä hakemalla.

Vaativissa editoreissa on useita kanavia, jotka tekevät videoiden, efektien, audion, tekstien ja kaiken muunkin muokkaamisen helpoksi.  Niillä on kiva työskennellä.  Vastapainona on vain, että niiden käyttöön on perehdyttävä ja harjoiteltava.  Sellaista kaikki harrastaminen yleensäkin on jos aikoo tuloksiin päästä.  Ohjeita kyllä löytyy ja neuvoja saa softien asiakaspalvelusta.  CyberLinkillä on hyvin toimiva asiakaspalvelu sekä lisäksi hyvä foorumi.

 

Yleistä videoeditoreista

Videoeditorit eivät ole mitä tahansa ohjelmia, jotka pyörivät moitteetta kaikissa olosuhteissa. Valitessasi ja käyttäessäsi niitä ota huomioon:

  • Vaativat editorit tarvitsevat tarpeeksi konetehoja.  Maksullisia editoreita hankittaessa varmista ensin, että koneesi tehot ovat sille riittävät.
  • Toinen editorien vaativuusasteeseen liittyvä ominaisuus on käytön helppous/oppimiskynnys.  Mitä monipuolisempi editori sitä enemmän siinä on muokkaukseen ominaisuuksia ja perehtymistä.
  • Kiintolevyllä tulee olla tarpeeksi ylimääräistä tilaa, jota editorit käyttävät
  • Tallenna kesken oleva työsi, sillä editorit voivat hyytyä eri syistä milloin tahansa jolloin siihenastinen muokkauksesi voi kadota.  Parhaimmat maksulliset editorit tallentavat automaattisesti työn tietyin väliajoin estääkseen sen katoamisen.
  • Kaikki editorit aivan huipputuotteita lukuun ottamatta näyttävät työn alla olevaa videokuvaa nykimällä ja ääntä katkomalla.  Tämä on normaalia ja oikealaatuinen kuva saadaan aikaan vasta kun projekti koodataan valmiiksi käyttöä varten (Export).
  • Editorien laadukkuuden voi todeta siitä, että parhaimmissa on useita kanavia.  On hyvä jos niitä on jo kaksikin: yksi videota ja yksi audiota varten.  Mutta esim. äänikanavien lisääntyminen kahteen merkitsee huomattavaa parannusta sillä videoääntä ja toisaalta äänitehosteita tai taustamusiikkia voidaan muokata ja säätää erikseen.
  • Tämä videoeditorin valintaopas tullaan pitämään ajan tasalla.  Siihen voidaan lisätä myös uusia editoreita, jos meidän markkinoilla näkyisi sellaisille olevan kiinnostusta.
  • Huh, olipa siinä urakkaa.  Metsälle lähdettiin suurin odotuksin hyvistä saaliista.  Kun reissu läpi upottavien soiden ja raapivien risukkojen oli tehty, niin saalista oli kaikenlaista.  Onneksi mukana oikein maittaviakin. Ja kaupasta tietysti saa mitä vaan…

 

 

Opas päivitetty viimeksi 25.10.2023

 

LUKIJALLE:

Markkinoille on tullut tämän kirjoittamisen jälkeen uusia videoeditoreja.  Neptunetissä niitä kokeillaan ja testataan parhaillaan.  Mutta kuten alussa jo todettiin, tämä testaus on hidasta eikä valmistu vielä aivan lähiaikoina.  Kun tehty, ilmestyy sivustolle aiheesta kokonaan uusi opas.

 

Linkit sisältyvät artikkeliin

Jos tarvitset tietoja kuvankäsittelyohjelmista, niin tässä on Kuvankäsittelyohjelmat valintaopas

Kun katselet videoita tarvitset siihen mediasoittimen.  Mitkä niistä ovat parhaita selviää artikkelista Mikä on hyvä mediasoitin 

Pitäisikö muokata video toisen videomuotoon?  Siitä tietoja Videoiden tiedostomuodot ja niiden muuntaminen 

Jos lataa netistä videoita ja niiden musiikkia niin siitä on tietoa tässä Parhaat videoiden latausohjelmat 

Kaikki me videoharrastajat osaamme tehdä hyviä videoita.  Mutta voisiko tehdä vielä parempia? Miten parempia videoita artikkelissa käsitellään sitä ja siinä on vinkkejä

Myös kuvista ja dioista voi tehdä näyttäviä videoita.  Siitä kerrotaan Miten tehdä kuvista diashow

YouTubeen videon tekemiseksi ei tarvita mitään erityistä YouTube editoria.  Miten niitä sinne tehdään selviää YouTube videon tekeminen ja videoiden jakelu 

 Miten päästä helposti alkuun videoiden editoinnissa?  Tässä opastus ja tiedot sopivista softista. Miten aloittaa videoiden editointi

 

 

 

 

Tagit: , , ,