Printtaa tämä artikkeli Printtaa tämä artikkeli

 

 

Miten sosiaalisia medioita hyödynnetään

 

 

 

Facebook, joo mutta mitä niitä muita on ja miten paljon käytetään?  Onko meillä Suomessa somen käyttö samantapaista kuin muuallakin? Miten sijoittuvat juuri ne sosiaaliset mediat, joita me itse käytämme?  Tässä some- artikkelien sarjassa aloitamme käyttötiedoilla – osa 1.  Seuraavaksi siirrytään niiden käyttämisen yksityiskohtiin ja mm. turvallisuuteen – osa 2.

 


Tiedot Suomen käytännöistä ovat meille yleensä tärkeimpiä.  Kuitenkin jotta voisimme sijoittaa suomalaiset somen käyttötiedot oikeisiin raameihinsa, meidän on ensiksi parasta katsoa, miten ne ovat maailmalla.  Luvuista ja tilastoista tässä on paljoltaan kyse – sitä ei voi välttää.  Lisäksi tuoreimpia ja täydellisimpiä tietoja on tällä hetkellä saavissa vain vuodelta 2015.  Joistakin asioista ja mm. suomalaisesta käytöstä on myös uudempia viime vuoden tietoja, aivan viime vuoden loppupuoleltakin.

Mistä koko somessa on oikein kyse?  On hyvä tietää, että siinä ei ole kyse pelkästään ilmaisista nettiliikenteen palveluista, joita jotkin ystävälliset tahot ovat ihmisille tarjoilemassa.  Niiden pyörittäminen maksaa ja niissä liikkuu paljon rahaa.  Alalle onkin muodostunut jättisuuria yrityksiä ja useiden yritysten yhtymiä.  Näyttäisi siltä, että tämä keskittyminen ja suurempien kokonaisuuksien voittokulku jatkuvat myös eteenpäin.

Tuosta kehityksestä mainittakoon, että ylivoimaisesti suurin Facebook hallitsee myös esim. WhatsAppia ja Instagramia.  Googlenkin taakse ryhmittyy somea, sillä siihen kuluu mm. YouTube ja Google +.  Kun vertaillee suurten kasvua muihin, niin esim. omaa latuansa kulkeva Twitter kasvaa kyllä, mutta ei pysy suurten vauhdissa mukana.

Se että on paljon käyttäjiä avaa monella tavalla rahahanoja.  Käyttäjät ovat mainonnan ja muun vaikuttamisen kohteita. Ja käyttäjistä kerätyt tiedot ovat rahanarvoista vaihtotavaraa nekin.  Mitä enemmän on kontakteja tarjolla sitä paremmin niillä voidaan ansaita. Sosiaalisesta mediasta on tullut yksi kaikkein merkittävimpiä markkinoinnin kanavia, ehkä kaikkein merkittävin.  Siihen panostetaan koulutuksesta alkaen osaamista ja menetelmien kehittämistä.  


Suuret ja pienet somet

Otetaan käsittelyn pohjaksi somen maailmanlaajuinen käyttö.  Todettakoon samalla, että tilastoinnissa puhutaan tarkoista luvuista, mutta tuskin ne aivan eksakteja ovat.  Tutkimista voi hämärtää sekin, että eri sosiaalisilla medioilla on samoja käyttäjiä.  Maailmanlaajuisesti ihmisillä on keskimäärin 5, 5 käyttäjätiliä somessa.

Artikkelin otsikkokuvassa näkyy somen käyttö maailmassa v. 2015.  Klikkaa kuva näkyväksi kuten artikkelin muutkin kuvat ja suurenna niitä vielä tarvittaessa. Huomaa, että tässä tilastossa ovat mukana myös sellaiset kanavat, joista käytetään nimiä Messenger ja Chat app. Näitä ovat esim. WhatsApp, Facebook Messenger, QQ jne.  

Jos otetaan kokonaisuudesta erikseen nimenomaan sosiaalisen median alustat, niin suurimpien käyttö on tuoreen tilaston mukaan tällainen (prosenttia v. 2016 kaikista internetin käyttäjistä):

Facebook 79 %
Instagram 32 %
Pinterest 31 %
Linkedin 29 %
Twitter 24 %

Jotain kertoo sekin, että internetillä oli v. 2015 käyttäjiä 3,17 biljoonaa.  Somella oli 2,34 biljoonaa ja lisäksi vielä mobiililaitteiden käyttäjiä 1,9 biljoonaa. Facebook on jo pitkään ollut ylivoimaisesti suurin.   Joka päivä siinä avataan 500.000 uutta tiliä ja joka sekunti tehdään siihen 6 käyttäjäprofiilia.

Tässä vasemmalla graafi, josta näkyy sosiaalisen median kasvu vuodesta 2012 alkaen.  Oikealla puolestaan kuva, josta ilmenee miten ahkerasti somea käytetään. Suosituimmuus näkyy myös käytön vilkkaudessa, siinäkin suuret ovat suuria.

 

Some Suomessa

Meillä on asiasta tehty juuri tuore tutkimus AudieceProjectin Sosial Media & Apps in the Nordics toimesta.  Tutkimukseen vastasi 8000 henkilöä. Sen mukaan 75 % suomalaisista käyttää Facebookia.  Toiseksi on noussut Facebookin toinen alusta WhatsApp, osuus 68 %. Sitä pidetään kaikkein tärkeimpänä sovelluksena. Muualla maailmassa ei WhatsApp ole saavuttanut tällaista suosiota, joten tämä on ihan suomalainen piirre. Kolmannelle sijalle meillä yltää Facebookin Instagram, sitten Linkedin, Twitter, Snapchat ja Tumblr.

Meillä käytetään YouTubea viihteeksi, kuten myös Pinterestiä ja Tumblria. Twitter on tutkimuksen mukaan meille suurelta osaltaan uutisten lähde ja Linkedin ammatillisen verkkotiedon kanava.

Tässä lopuksi vielä tilasto internetin ja somen käytöstä eri maissa.  Siinä on Suomikin mukana.  Useimmin meidän maamme puuttuu kansainvälisistä vertailuista, mutta tässä olemme päässeet mukaan kuvaan.  Voi vertailla esim. muihin pohjoismaihin.  Vieritä vaikka Ctrl + hiirellä kuva suuremmaksi, jos tekstit ne eivät näy kunnolla.


Somella kuten monella muullakin tietotekniikan alueella ei ole vielä pitkää historiaa.  Sen aikana kasvu on ollut voimakasta.  Uusiin asioihin liittyy monia ennen komeattomia piirteitä. Yksi on niiden turvallisuus.  Somen turvallisuuteen ja muihin käyttäjälähtöisiin asioihin tullaan tämän artikkelisarjan 2. osassa -> Onko some turvaton?

 

 

 

Hyvä tietää myös näistä

Pidä tietokone kunnossa, silloin somenkin käyttö onnistuu aina: Paremmin toimiva tietokone

Miten sinne pääsee jos netti ei toimi Nettiyhteyden viat ja niiden korjaus

Muistatko salasanasi?  Tässä Salasanat opas 

Kun koneessasi on kuvia tarvitset kuvien katseluohjelman.  Valitse omaan käyttöösi parhaiten sopiva:  Kuvien katseluohjelmat

 

 

 

 

Tagit: , ,

Jätä kommentti

Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>