Printtaa tämä artikkeli Printtaa tämä artikkeli

 

 

 

Vistan tuki on päättynyt – mitä se merkitsee käyttäjälle

 

 

Niin tuo aika rientää.  Windowsin elinkaaressa on tultu jo siihen vaiheeseen, että Vistan tuki on jo päättynyt.  Vista on kotoisin siinä mielessä vanhoilta hyviltä ajoilta, sillä silloin käyttöjärjestelmää ei ollut valjastettu käyttäjiensä tietojen urkkimiseen ja käytön ohjailuun.  Mitä nyt neuvoksi?

 


Itse asiassa Vistan tuki on ollut osittain poissa jo pitkään.  Sen kehittämiseen tähtäävät päivitykset ovat loppuneet jo 10.4.2012.  Mutta mukavan jatkoajan antaa kuitenkin Windowsien elinkaaren seuraava vaihe. Vaikka silloin ei kehityspäivityksiä enää tulekaan, niin kuitenkin huolehditaan järjestelmän turvallisuudesta sen turvapäivityksin.

Mutta nyt siis nämä turvapäivityksetkin ovat Vistan kohdalla loppuneet 11.4.2017.  Vistalla on yhä käyttäjiä sekä Suomessa että muualla maailmassa.  Mitä tämä turvapäivitysten loppuminen sitten merkitsee.

Harmillinen tosiasia on käyttäjien kannalta, että kyllä se merkitsee aikalailla päätepistettä Vistan käytölle.   Se muuttuu tuvattomaksi ja osin huonosti toimivaksikin.  Huonoon ennusteeseen liittyy mm. siihen sidottu  Internet Explorer 9, joka niin ikään vanhenee. Myös nykyiset laitteet ja ohjelmat optimoidaan uudempien Windowsien mukaan.

Järjestelmän toimintapuutteet estävät mm. turvaohjelmia toimimasta kuten niiden pitäisi.  Nekin on suunniteltu toimimaan ja päivittymään uudempia Windowsin versioita varten.  Microsoft sanoo, että Windows Vista -tietokoneiden suojausta ei voida enää taata, vaan ne ovat vaarassa saada haittaohjelma- tai virustartunnan.  Kirjoittaja lisää, että pahimmillaan voivat nettirikolliset turva-aukkojen avulla hakkeroida ja kaapata koneita omaan käyttöönsä.


Käyttäjän ratkaistavaksi jää, mitä tehdä Vistalle.  Jatkuva käyttö internet yhteyden kanssa ei ole järkevää, joten tulee eteen uuden koneen hankinta tai käyttöjärjestelmän muuttaminen.  Microsoft tietysti toivoo ja odottaa, että Vistan käyttäjistä tulee uusia Windows 10 käyttäjiä. Varsinkin kun se ilman uusia asiakkaita näkyy etenevän kovin tahmeasti. Samalla tämäkin joukko saataisiin myös Windows 10 avaaman seurannan ja valvonnan piiriin.

Mahdollisuuksia on tietysti muitakin.  Yksi niistä on, että onnistuisi hankkimaan jostakin Windows 7 asennuslevyn ja sen avainkoodin.  Toinen mahdollisuus on siirtyä Linuxin käyttäjäksi.  Nämä kumpikaan eivät ole hassumpia vaihtoehtoja eikä käyttäjä menetä toimintaansa netissä ilman käyttöjärjestelmän tietojen keruuta. 

Entä sitten jos on vanha kone niin miten uusien käyttöjärjestelmien vaatimukset?  Siinä ei liene ylipääsemättömiä pullonkauloja.  Vasta Windows 10 asettaa tiukempia vaatimuksia koneelle.  Sen sijaan Win7 ja Linuxit pyörivät hyvin Vistan tehovaatimustenkin pohjalta.  Tarkemmin nämä Vistan minimivaatimukset näkyvät -> tästä. Toki kaikki päälle minimin on aina toiminnallisesti eduksi.  Vastaavasti Win 7 minivaatimukset näkyvät -> tästä.  Ne ovat varsin pitkälle aivan samaa luokkaa.

Linuxien laitteistovaatimukset saa esille ->tästä.

Ja jos Windows 10 vaatimukset kiinnostavat, niin ne saa esille ->tästä


Pääasia on että Vistan käyttäjä tekee viimeistään nyt päätöksen, miten toimia.  Vaikka vanha kunnon Vista loppuu niin älä jää odottamaan koko tietokoneesi loppua!  Tietokonetta tarvitaan edelleenkin.

 

Lisäys ja varoitus 29.4.2017

Neptunetin turvaohjelmat näkevät, mistä ja millaisilla ohjelmilla ovat nettirikollisdet yrittäneet pyrkiä neptunet sivustoon.  Turvaohjelmat blokkaavat nämä jo ennen kuin ne pääsevät edes yrittämään.  Viime päivien huomio on, että robottiketjujen käyttöön on äkkiä tullut suuria määriä Windows Vista koneita.  Niitä pystytään näköjään hakkeroimaan ja kaappaamaan oikein tehokkaasti.  Kannattaa siis tehdä jotakin ennen kun oma Vista kone on hakkereiden käytettävissä!

 

 

Hyvä tietää myös näistä  

Windowsien elinaika

Windowsin asennuksen poistaminen 

Windowsin asennus 

Onko tietokoneesi hakkeroitu tai kaapattu 

Mikä on tietokoneeni kokoonpano 

 

 

 

 

Tagit: , , ,

Jätä kommentti

Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>