Printtaa tämä artikkeli Printtaa tämä artikkeli

 

Parhaat tietoturvaohjelmat 2018 – tiedot ja latauslinkit

 

 

Vastaava uudempi ohje ja latauslinkit ovat täällä -> Tietoturvaohjelmat 2020

 

Nykyiset tietoturvaohjelmat ovat jo vuosia jatkuneen kehitystyön tulosta. Ne toimivat entistä varmemmin ja niiden käyttöominaisuuksia on kehitetty. Tärkeimmät tietoturvaohjelmat kootaan usein merkkikohtaisiksi kokonaisuuksiksi. Silloin puhutaan tietoturvapaketeista. Kaikki samassa, mitään muuta ei tarvita, on useille käyttäjille toivomusten mukainen ratkaisu.

 

 

Vielä muutama vuosi sitten tietoturvapakettien nimeen kuului vuosiluku. Siitä voitiin heti nähdä, milloin ja mitä vuotta varten kokonaisuus on kehitetty. Vielä nytkin jotkin tietoturvatalot nimeävät softansa vuosiluvun mukaan, mutta suurin osa ei sitä enää nimeen sisällytä. Tämä johtuu siitäkin, että tietoturvan kehittäminen ja ohjelmien päivittäminen on jatkuvaa työtä. Se etenee muulloinkin kuin lähellä vuodenvaihdetta.

Neptunetti tarkastelee uutta kautta lähetessä tietoturvapakettien ja tietoturvan kehitystä, kuten on ennenkin tehnyt. Useiden käyttäjien tietoturvapakettien käyttövuosi ajoittuu samoihin aikoihin. Eli voidaan tutkia ja harkita, mitä on tarjolla. Onko tullut parempia tai edullisempia?

Meitä ja tietolaitteitamme uhkaavat lukuisat vaarat netistä käsin. Uhka on kaikkea muuta kuin kiusantekoa. Tähtäimessä ovat meidän rahamme ja henkilötietomme. Nettirikollisten asettamat ansat ovat yhä ovelampia, väärennettyjä nettisivuja, kiristysohjelmia jne. Onneksi vastaavasti torjuntapuolella kehitetään entistä varmempia suojauksia.

On kaksi tapaa suojautua. Toinen on käyttää tietoturvapaketteja, eli kokonaisuuksia, joissa on kaikki mitä ajan tasalla olevan suojaukseen tarvitaan ja vähän enemmänkin. Toinen tapa on turvautua erillisiin tietoturvaohjelmiin oman tarpeen ja käytön mukaan. Tämä eri turvaohjelmista koostettava suojaus on perinteisempi ja toimii edelleenkin jos ne pitää ajan tasalla. Mutta juuri tuo ajan tasalla pitäminen on se tekijä, joka johdonmukaisesti ohjaa käyttäjiä helpommin aikaansaatavaan tietoturvaan. Eli maksullisiin tietoturvapaketteihin.

 

Tehokkaita mutta silti niissä on eroja

Kaikki nykyiset tietoturvapaketit täyttävät tehtävänsä eli suojaavat meitä ja koneitamme. Aikoinaan tehtiin testejä, joissa todettiin suojauksissa eroja ja asetettiin sen mukaan softia paremmuusjärjestykseen. Nytkin tehdään testejä. Mutta ne painottuvat muihin asioihin kuin varsinaiseen virustorjuntaan. Niin saadaan myös eroja näiden parhaidenkin välille. Lisäksi tulee hintatekijä. Alan kova kilpailu hyödyttää meitä kuluttajia ja tuo meille edullisempia tietoturvapaketteja sekä niiden tarjouksia.

Testeissä mitataan usein mm. miten tehokasta on niiden haittaohjelmien torjunta. Juuri haittaohjelmat ovat se alue, jossa kasvuvauhti on kova ja uusia saalistuskeinoja tulee koko ajan. Toinen hyödyllinen vertailualue on resurssien käyttö, ovatko ne raskaita vai kevyitä. Tämä on tärkeä osa-alue erityisesti silloin, jos kone ei ole alun perikään erityisen nopea – kallis – tai se on jo vanhempi. Raskaimmat ohjelmat voivat saada teholtaan rajoitetun koneen aika lailla tukkoon.

Lisäksi vertaillaan onko niillä erityisiä turvaselaimia ja muita erityispalveluita, jopa säilytystilaa pilvessä on tarjolla. Lisäisin vertailuun vielä tietoturvatalojen asiakaspalvelun ja tietoturvaan liittyvän asiatiedon.

Tutki tarjontaa ja vertaile. Sitä tutkiessa on hyvä muistaa, että katselet turvatalojen itse laatimia tekstejä. Niistä voi netissä olla paljon tietoa, mutta myös mainonnallista kehumista. Suhtaudu varauksella myös talojen laatimiin mahdollisiin tuotteensa vertailutietoihin kilpailijoihinsa. Tiedot pitänevät sinänsä paikkansa, mutta esim. vertailukohteeksi otettu yksityiskohta voi olla laajassa ohjelmakokonaisuudessa vähemmän tärkeä.

 

Millaisia tietoturvaohjelmia tarvitsen

Palomuuri oli aikaisemmin tärkeä hankinta. Nyt turvaohjelmien paketit sisältävät myös palomuurin. Windowsin oman palomuurin kehityttyä molempisuuntaiseksi ja kun turvapaketit sen myös sisältävät, erillinen palomuuri ei ole enää tarpeen. Niinpä niitä ei enää ole tarjollakaan.

Käyttäjä tarvitsee tietoturvapaketin. Tai sitten vaihtoehtoisesti virustorjuntaohjelman täydennettynä ainakin yhdellä haittaohjelmien estäjällä ja poistajalla. Tietuturvapeketit ovat maksullisia, mutta näitä on sekä maksullisia että maksuttomia. Lisäksi on hyvä käyttää tarvittaessa, vaikka kuinka hyvät suojaukset olisikin, online virus- ja haittaohjelmien skannereita. Ne varmistavat, että kaikki on OK ja auttavat jos jotakin outoa ilmenee.

Koneessa voi olla vain yksi virustorjuntaohjelma – paketissa tai erillinen. Jos niitä olisi useampia, niin ne estävät toisensa ja koko koneen toimintaa.

 

Haittaohjelmien torjunta

Netissä rahaa metsästävien systeemien kehittyminen on edelleen vilkasta. Tämä ansoitus näkyy yhä vain tehostuvan. Rikollisten robotit etsivät koneistamme tietoturva-aukkoja, joita käyttäen pääsevät soluttamaan haittaohjelmia. Haittaohjelmien ja muiden kutsumattomien vieraiden torjunta on tullut yhä tärkeämmäksi myös tietoturvapaketeissa.

Jos on ahkera netin käyttäjä, niin tähän torjuntapuoleen kannattaa kiinnittää erityinen huomio. On hyvä tietää, että vaikka koneessa ei saa olla kuin yksi virustorjuja niin haittaohjelmien torjujia siinä voi olla useita. Ne eivät häiritse toisiaan.

Virustorjujien ja haittaohjelmien torjunnan erot ovat kuin veteen piirretty viiva. Siksi esim. virustorjunnat estävät myös enemmän tai vähemmän haittaohjelmia.

 

Online virus- ja haittaohjelmien skannaus

Mitä sitten jos havaitsee koneessaan jotakin epäilyttävää tai tietää siinä olevan viruksen? Silloin on ensimmäisiä toimenpiteitä oman virustorjujan täydellisen ajon lisäksi online virus- ja haittaohjelmien skannaukset. Ne voivat paljastaa ja ratkaista ongelman, joka jotakin syystä on läpäissyt koneessa olevat turvajärjestelyt. Maksuttomat skannaukset ja muut työkalut ovat yhä tärkeämpiä varmistustoimenpiteitä ja niitä kehitetään edelleen. Tunnetuimmat online skannerit ovat linkkeinä jäljempänä olevassa listauksessa.

 

Turvamielessä käyttäjä on heikoin lenkki

Mikään torjunta ei ole täydellinen. Vaikka tietoturvaohjelmat ovat tehokkaita, niin älä luota pelkästään niihin. Tietoturvatalot sanovat, että suurin riskitekijä on käyttäjä itse. Vältä riskejä ja uhkia omassa nettikäyttäytymisessä. Mitä enemmän tietää netin turvallisista käyttötavoista ja esim. ohjelmien latauksesta, somen ja sähköpostin tuvallisesta käytöstä niin vaarat ovat sitä pienemmät. Ja kaiken varalta: Muista netin online virus- ja haittaohjelmien skannaukset.

 

Tietoturvaohjelmat 2018

1. Tietoturvapaketit

Ne sisältävät kaiken mitä hyvään tietoturvaan tarvitaan. Mutta mikä niistä olisi hyvä valinta? Kuten sanottu niiden virustorjunnassa ei ole eroja. Sen sijaan erot ovat muualla, toiminnoissa, käytettävyydessä, asiakaspalvelussa, tietojen saannissa ja myös hinnoissa.

Maailmalla toki tutkitaan ja vertaillaan tietoturvapaketteja. Erityisesti Kasperskyn ja Bitdefenderin eri paketit ovat saaneet tunnustusta. Lisäksi Kasperskyllä on Kaspersky Lab, joka tekee laajaa tutkimustyötä tietoturvan ja uhkien torjumisen hyväksi. Sen englanninkieliset tutkimustiedot ovat netissä kakkien englantia ymmärtävien käytettävissä.

Muita kärkijoukkoon vertailussa sijoittuvia ovat Norton ja keveytensä ansiosta Eset. Onhan siellä yleensä myös meille suomalaisille tuttu F-Securekin, tosin maininnalla sen aiheuttamasta koneen resurssien kuormituksesta.

Ohjelmilla on yleensä 30 vrk maksuton kokeiluaika. Jos haluaa koneeseen uuden tai vaihtaa uuteen, niin miksi ei ensin kokeilisi.

Useista seuraavista linkeistä löytyy myös niin tietoturvapakettien kuin virustorjujienkin eri vaihtoehtoja ja niiden yksityiskohtien vertailua. Kannattaa tutustua. Paketin valinnalla voi saada sellaisia ominaisuuksia joita tarvitsee ja jättää pois niitä jotka eivät ole välttämättä tarpeen, esim. lapsilukko, salasanamanageri, varmuuskopiointi jne. Monet paketeista voi saada yhden hinnalla myös useampaan koneeseen kotona. Listatut paketit on tarkoitettu kotikäyttöön sekä pienille yrityksille. Muille yhteisöille on omat softansa, joita saa esille myös näistä linkeistä.

Huomaa, että jotkin linkitetyt kohteet voivat olla samoja kuin esim. vuoden 2017 ja sitä vanhemmissa listauksissa. Mutta nämä uudet ohjaavat uusille ja ajan tasalla oleville sivuille. Älä siis käytä enää vanhojen listausten linkkejä.

Listaukseen S) -merkityt saa suomeksi.

 

Maksulliset tietoturvapaketit

S) Kaspersky Internet Security

S) Norton Security

S) Bitdefender Internet Security 2018

S) ESET Internet Security

S) F-Secure Internet Security

S) Trend Micro Internet Security

S) Panda Internet Security

S) Avast Internet Security

S) McAfee Total Protection

 

2. Virustorjunta

Maksulliset virustorjuntaohjelmat

Virustorjuntaohjelmia löytyy edellä olevista tietoturvapakettien linkeistä eikä niitä luetella tässä erikseen.

Maksuttomat virustorjuntaohjelmat

Myös näillä on kova keskinäinen kilpailu ja tehokkuus hyvä kuten tietoturvapaketeissakin. Pilvitekniikkaa käyttävien tietokanta on pilvessä aina ajan tasalla. Muut kannattaa päivittää heti latauksen yhteydessä. Maksuttomilla virustorjujilla voi olla myös maksullisia täydennettyjä versioita ja tietoturvapaketteja.

Kaspersky Free Antivirus

Panda Free Antivirus, (aikaisemmin Panda Cloud Antivirus) erittäin keveä, pilvitekniikalla toimiva, suomenkielinen

Avast Free Antivirus, suomenkielinen

Avira Free Antivirus, suomenkielinen

Bitdefender Antivirus Free Edition

360Total Security, sisältää erilaisia toimintoja

Comodo Cloud Antivirus

AVG Free Antivirus

 

3. Online virusskannaus

Tietoturvatalot ovat kehittäneet näitä maksuttomia palveluitaan ja liittäneet mukaan uusiakin työkaluja. Taustana on kaiketi, että skannerit osoittavat hyvää toimintaa ja turvatalot pääsevät samalla kertomaan muista tuotteistaan. Kuitenkin selvästi tervetullutta kehitystä käyttäjien eduksi. Nämä asentavat pienen apuohjelman koneeseen, joka sitten osallistuu skannaukseen.

Maksuttomia palveluita

F-Secure Online Scanner

Norton Security Scan

Tietoja Norton Security Scan’ista suomeksi

Free Kaspersky Security Scan ja muita maksuttomia turvatyökaluja

Panda Coudane Cler, pilvitekniikkaa käyttävä

ESET Free Online Virus Scan

Trend Free Online Virus and Spyware Scan

Virus Total, kätevä yhden tiedoston skannaus, max. 128 Mb

VirScan.org, yhden tiedoston skannaus, max. 20 Mb

 

Lisää tärkeää tulvallisuustietoa

Neptunetissä esitellään ohjelmaryhmiä ja ohjelmia, jotka liittyvät tietoturvaan. Sivustolla on myös tietopaketteja niin turvallisista ohjelmien latauspaikoista ja -tavoista kuin turvallisemmasta netin käytöstäkin. Tässä linkkejä muutamiin. Aiheiden laatikosta löytyy lisää.

Haittaohjelmien eri tyypit

Mitä ovat haittaohjelmat (malware) ja miten torjun ne

Haitakkeet eli haitalliset tarpeettomat ohjelmat, bloatware, crapware

Mistä voin ladata ohjelmia turvallisesti

Vaaralliset ja väärennetyt nettisivut

Virus koneessa – mitä tehdä

Salasanat opas

Uudistunut selainlisäke WOT (Web Of Trust) tekee netistä turvallisemman

 

 

 

 

Tagit:

Jätä kommentti

Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>