- neptunet - https://neptunet.net -

Windowsin markkinat meillä ja muualla

 

Mikä on Windowsien kilpailutilanne? Entä selaimien markkinat?

 

 

[1]Uudempi artikkeli (huhtikuu 2020) Windows versioiden ja selaimien kilpailutilanteesta on -> täällä [2].

Windowseja tulee ja menee. Vai meneekö niitä? Tietolaitteiden käyttäjiä kiinnostavat Windowsien ja myös selaimien markkinatilanteet. Hiljattain oli maailmalla Microsoftin myötä kohua siitä, että Windows 10 oli ohittanut käyttöasteissa perinteisen Windows 7än. Voisiko kuitenkin sanoa että viimeinkin. Mikä on sitten eri Windowsin versioiden markkinatilanne meillä Suomessa? Entä miten menee selaimien tiukassa kilpailussa.

 

Maailman markkinoilla voidaan seurata ja verrata esim. koko maailman, Euroopan ja Suomen tilannetta Windowsin, selaimien ja muidenkin tietolaitteiden käytöstä. Nämä ovat noudattaneet tiettyä ”järjestystä”, joka on seuraava: Maailmalaajuinen tilastointi sisältää kaikki maat, myös kehitysmaat. Kaikkialla eli maailmanlaajuisesti ei kehitys etene yhtä nopeasti. Meillä Suomessa on tekninen taso korkea ja niin ikään uusien asioiden omaksuminen. Eurooppa jää kehityksessä noiden kahden väliin; Suomen ja koko maailman. Nopeammin eteenpäin kuin maailmalaajuisesti, mutta ei niin nopeasti kuin Suomessa.

No, ei me kuitenkaan aivan kaikissa asioissa ensimmäisiä olla, vaikka hyvin kehitystä seurataankin – huolimatta vankasta tietotekniikkan taustastamme kuten Nokiasta ja vaikka peliohjelmista.

Tuon edellä luonnostellun kehityskuvan huomaa hyvin myös niistä tiedoista, joita käydään läpi seuraavassa. Aloitetaan Windowseilla.

 

Windows 10 tuskainen taival

Kun mennään Windowsien markkinaosuuksiin, niin on ensiksi sanottava, että esille saatavat luvut käytöstä eivät ole sama asia kuin joinkin tuotteen tai palvelun normaali vapaa valinta. Eli suurin Windows ei välttämättä ole suosituin ja kysytyin. Tilanteen hämärtää se, että kaikki uudet laitteet varustetaan uusimmalla Windowsilla tai muulla uudella käyttöjärjestelmällä. Käyttäjällä ei ole valinnan mahdollisuutta. Ellei sitten muuta sitä varta vasten johonkin varhaisempaan versioon. Sellaistakin on Windowsien kohdalla tapahtunut, mutta se ei ole kuitenkaan yleistä.

Millainen mahtaisi ollakaan Windows 10 asema ilman uusien laitteiden vauhditusta. Taival on ollut kovasti kivinen. Microsoft ilmeisesti yritti niellä lian suuren palan kerralla. He tekivät virhearvion käyttäjien mieltymyksistä. Ei riitä se, että tuote on sen kehittäjätiimin mielestä ainutlaatuinen, kaunis ja sillä voi kivasti leikitellä.

Ammattiväelle suunnatuilla sivuillaan Microsoft toteaa edelleenkin, että Windows 10 ei ole käyttöjärjestelmä vaan palvelu. Käyttäjien mielestä se on palvelu, joka on suunnattu hyödyttämään nimenomaan Microsoftia. Se on valjastettu urkkimaan ja vakoilemaan käyttötietoa Microsoftille, tehtäviin joita voitaisiin hoitaa muillakin tavoilla, tosin silloin vaaditaan enemmän tekemistä.

Tietojen keruukaan ei ole koko ongelma. Myös kaiken pakonomainen uudistaminen on johtanut huonoihin ratkaisuihin, jotka eivät toimi kunnolla muiden softien kanssa – pyörää on keksitty uudelleen. Esim. Win 10n Valokuvat ohjelma on tuollaisesta esimerkki.

Se mistä nyt viimeksi on maailmalla kohistu on tapahtuma, jolloin Windows 10 ohitti maailman tilastossa tähänastisen johtosoftan eli Windows 7än. Se tapahtui vuoden vaihteessa eli joulukuussa 2017.

[3] [4]
Tässä vasemmalla graafi, josta näemme, että Win 10 on meillä Suomessa ohittanut Win 7 käytön jo 2016 kesäkuussa. Klikkaa graafi kokonaan näkyväksi kuten kaikki artikkelin muutkin kuvat.

Mitä nyt on juuri maailmanmarkkinoilla tapahtunut näkyy oikeanpuolimmaisesta graafista. Siinä Win 10 nousi Win 7 edelle vuoden vaihteessa joulukuussa 2017. Kehitys on edellä kerrotuista syistä vääjäämätön. Silti on hämmästeltävä, että Win 7 on pitänyt noin hyvin pintansa ja pitää edelleenkin. Se ei liene ihme koska Win 7 on tehty ennen kuin nykyisenlaisia ”palveluita” osattiin edes kuvitellakaan. Microsoft pyrkii eri tavoin vaikuttamaan kehitykseen Win 10 hyväksi. Sitähän oli itse asiassa sen ilmainen jakelukin aikoinaan.

Näiden graafien ulkopuolelta todettakoon, että maailmantilastossa ei Windows ole enää suurin käyttöjärjestelmä. Se on nykyisin Android n. 40%, vasta seuraavana Windows n. 36.6% ja kolmantena iOS n.13%. Linuxin osuus on yllätävän vaatimaton 0.67%.

 

Windowsit Suomessa

Edellä on Windowsien vanha markkinatilanne eli vuodelta 2016. Uuden tilanteen näet tämän artikkelin otsikkokuvasta. Klikkaa sekin näkymään. Koska oleellisia muutoksia siinä ei ole viime aikoina tapahtunut on kuvassa pylväsdiagrammit vuodesta 2017-18. Aivan uusimman tilanteen näet graafin yläosan siniseltä alueelta.

Sekä vuoden että tämän hetken tilastossa pitää Win 7 hyvin puolensa. Varsinkin kun otetaan huomioon, mitä jo edellä on kerrottu uusien koneiden ja ilmaisen jakelun vaikutuksista.

Juuri uudet koneet tekevät sen osuuteen tuon n. 3% pienennyksen Win 10een nähden. Ilmeistä onkin, että Win 7 pysyy käytössä niissä koneissa joissa se nyt on vielä pitkään eli käyttöikänsä loppuun ja ylikin. Näkyyhän meillä olevan vielä n 1% verran WinXPtäkin käytössä. Windowsien elinajat selviävät -> tästä [5].

Kun Windows 10 tie on noin kivinen niin hyvä kysymys on, millainen on sen seuraaja? Onko se samalla lailla itsetietoisesti kehitetty koristepakkaus kaikkine etevine seurantajärjestelmineen?

 

[6]
Selaimet Suomessa

Selaimien markkinatilanne meillä näkyy tästä graafista. Siinä on pientä muutosta ollut, mutta kovin vähäistä. Kolmen kärki on Chrome, Safari ja Firefox. Chrome johtaa n. 60% osuudella, toisena Safari 17,6% ja kolmantena Firefox 12,6%. Kolmanneksi on kohonnut Samsung Internet lähes 3% osuudellaan.

Kun katsoo tietoja graafin yläosassa sinisellä pohjalla, huomaa, että meillä on Edgen käyttöä n. 3% ja IEn n. 4,6%. Luvut ihmetyttävät kirjoittajaa. IEn luku on ymmärrettävä, mutta Edgen osuus siihen nähden hämmästyttävä. Meillä käytetään näköjään selainta, joka ei täällä edes kaikin tavoin toimikaan. Jääkö se koneisiin Win 10 asennuksen yhteydessä ja käyttäjät eivät tunne sen rajoituksia? IE on sitä vastoin meilläkin toimiva eikä sitä saa poistettuakaan koska Windows päivitetään sen avulla.

 

 

Myös näissä voi olla tarpeellista tietoa

Selaimien käyttö:
Chrome [7]
Firefox [8]

Kun Java ei toimi selaimessa [9]

Windowsien elinaika [5]

Ratkaise Windows 10 ongelma Osa 1 [10]

Ratkaise Windows 19 ongelma Osa 2 [11]

Vaihtoehtoja Windows 10 toiminnoille – virittele ja täydennä [12]

 

 

[13] [14]Jaa linkki artikkeliin [15]