Printtaa tämä artikkeli Printtaa tämä artikkeli

Kesälläkin voi tarvita tietotekniikkaa, tavalla tai toisella

 

 

 

Perinteiseen tapaan neptunet julkaisee tässä kesätiedotteen, jossa on vinkkejä asioista joita voi kesälläkin tarvita. Vaikka aurinko paistaisi – toivottavasti jo tänä kesänä! – ja olisi lomaa tai muuta riehakasta, niin aika usein me tarvitsemme kuitenkin tietotekniikkaa. Toimiiko se? Ja mitä kesän viettämistä auttavia tietoja se voi meille antaa.

 

Tähän on koottu joukko poimintoja sivustosta sillä silmällä, että juuri näitä voidaan kesällä tarvita. Kuten säätietoja tai tuleeko ukkonen. Muistutusta kameroista, kartoista tai TVn näkymisestä mökkiseudulla. Jopa siitä, miten saadaan sähköä sähköttömään
mökkiin. Ja mukaan on poimittu valikoina hymyhuulia sadepäivien varalle, jos sattuu kohdalle.

Mutta ennen noita vinkkejä kerrotaan miten sivusto kesällä toimii. Se toimii yötä päivää aivan kuten monet vuodet jo tähänkin asti. Toiminnassa ei ole mitään katkoksia. Ainoa näkyvä asia voi olla, että heinäkuussa ei tule sivustolle sisältöpäivityksiä eikä uusia artikkeleita.

Tänne on helppo päästä kaikilla tietolaitteilla. No tuskin sentään esim. kaikilla kameroilla, mutta tietokoneilla, tableteilla ja älypuhelimilla kylläkin. Puhelimeen avautuu osoitteestamme erityinen mobiiliversio. Sen voi haluttaessa vaihtaa monipuolisempiin normaalinäkymiin, mutta mobiiliversio näkyy puolestaan hyvin puhelimissa.

On hyvä myös tietää, että sivuston vastauspalvelut niin kommentteihin kuin neptunet-fooruminkin kysymyksiin toimivat koko kesän. Heinäkuussa on ylläpito erämaassa valokuvaamassa ja videoimassa, jolloin vastausaika kysymyksiin voi olla normaaliaikoja hiukan pitempi. Mutta vastaus kysymyksiin tulee aina.

 

Ennen kuin lähdet lomille, matkoille …

Tietotekniikassa on muutamia asia, jotka on hyvä muistaa hyvissä ajoin ennen kesänviettoa. Nämä ovat mobiililaajakaistan hankkiminen kesäksi tarpeellisiin laitteisiin, kameroiden ja videokameroiden lataus tai paristojen/akkujen vaihto ja tarvittavien karttojen lataus tai hankinta. Hyvä on myös varmistaa, että kännykkään on latausta saatavissa ja muistaa mahdollisuus sen varavoimalaitteeseen. Sitten on muitakin valmistelevia toimenpiteitä – olosuhteista riippuen. Nämä ovat esim. TVn näkyvyyden parantaminen tai mökkisähkön hankinta laitteineen. Aloitetaan näillä vinkeillä.

 

Mobiililaajakaista

Tässä linkit yleisimpiin operaattoreihin

Elisa

Telia

DNA

Toivottavasti mobiililaajakaistan käyttö on niin sujuvaa ja onnellista kuin operaattorit niitä kuvaavat. Mutta meneekö se aina aivan nappiin. Siitä enemmän tässä neptunetin artikkelissa:

Toimiiko mobiililaajakaista kunnolla

 

Nyt kuvataan ja videoidaan

Kesällä ja lomalla sitä kuvataan jos koskaan. Ei meillä Suomessakaan sentään lunta sada vaikka ei aina niin aurinkoista olisikaan. Myös nykyiset digikamerat, videokamerat ja puhelimet selviävät huonostakin ilmasta – älä toki kastele niitä. Kuvaaminen on niitä asioita, jotka on syytä noteerata jo ennen lomien ja matkojen alkua. Silloin on paljon helpompi laittaa välineet kuntoon ja välttyä myöhemmiltä harmillisilta yllätyksiltä.

Tässä on tietoa ja vinkkejä laiteiden sähkön saannista: Kun mennään ota kesäkamerat mukaan

Niin kameroissa kuin puhelimissakin tarvitaan muistikortteja. Onko niitä riittävästi? Mitkä uudet muistikortit sopivat laitteisiini? Tässä tiedot nykyisistä muistiokorteista: Muistikortit – niiden tyypit ja laadut

Neptunetissä on myös vinkkejä valokuvaamiseen ja videoimiseen. Tässä yksi jossa kerrotaan milloin olisi hyvä käyttää kameran salamaa ja milloin ei: Vinkkejä salaman käyttöön

 

Kartat kesäksi

Kartat ovat tarpeellisia matkustettaessa, mutta myös vaikka omalla kesäpaikkakunnalla. Kartoista ja satelliittikuvista näkee monia kesänviettoon liittyviä asioita. Kuten vesistön syvyydet kalastusta varten ja hyvien marja- tai sienimastojen sijainnin lähiseudulla. Kartoista erityisesti lomanviettäjiä varten on täällä artikkeli: Löydä kunnon kartat – opastus karttoihin, netistä kunnon kartat ja opastus

 

 

Näkyykö TV kunnolla

Kesämaisemissa ja mökkiolosuhteissa ei TVn kunnollinen näkyminen ole yhtä selvää kuin kotona. Joskus näkyy ja siten taas ei. Tai häiriöitä on liikaa. Ei heitetä TVllä kuitenkaan vesilintua, sillä huono näkyminen ei johdu televisiosta vaan muista laiteista ja asioista. Tässä on artikkeli, jossa käsitellään television näkymistä, siihen vaikuttavia asioita sekä miten se saataisiin näkymään paremmin: Mökki TV näkymään hyvin – TV ja näkyvyysalueet

Jos et ole aivan tosikko ja voit ajatella TVn käyttöä ja siihen liittyviä asioita Suomen kesässä, niin tässä kevyempää puntarointia kesätelevisiosta: Televisio maisemassa

 

Miten sähköä mökille

Jos kesäpaikka ei ole liitetty yleiseen sähköverkkoon on kaksi eri tapaa saada sähköä laitteisiin: Hankkia aggrekaatti tai käyttää aurinkosähköä tai tuuligeneraattoria, sekä tietysti käyttää näitä kumpaakin keinoa. Tuuligeneraattorit ovat nykyisin harvinaisia, sillä pitää tuulla ja muut tavat voivat olla edullisempia.

Miksi sitten voidaan tarvita erilaisia sähkölähteitä? Aurinkosähkö on edullista ja äänetöntä, mutta sen antama teho eri riitä vaativien koneiden ja laitteiden käyttöön. Silloin tarvitaan aggrekaattia. Niitäkin on kahta perustyyppiä; elektroniikkaan sopivia n. 1000 W tehoisia ”salkkumalleja”, jotka käyvät esim. tietokoneen ja TVn käyttöön. Sitten on suurempitehoisia 2000 W ja enemmän tuottavia, jota riittävät sitten jo yleisiin koneisiinkin.

Tarkemmin näitä sähkömahdollisuuksia on selostettu artikkelissa: Sähköä mökille

 

Nyt pitelee näitä ilmoja – vai tuleeko ukkonen

Yksi suosituimpia kesävieton aiheita on säätilat. Tottakai lähellä luontoa sää on ensiarvoisen tärkeätä. Sää ja ukkosten seuraaminen käy suorastaa viihteestä kun voi toimia aivan omana metereologina ja näkee tutkakuvista nykyisen ja tulevan tilanteen.

Säätä voi seurata kahdella tavalla; säätilaa yleensä tai siten aivan täsmällisesti omalla paikkakunnalla tarkkoine tietoineen, vaikka tuulitietoinen, että tietää voiko lähteä verkoille.

Säätila sen ennusteet sekä ukkostutkat on selostettu linkkeineen tarkemmin tässä artikkelissa: Tutkakuvat suoraa omalle ruudullesi – sää ja ukkostutkat

Jos sitten tarvitsee tarkkaa paikallista säätietoa, täsmäsäätä, niin siitä selostus tässä: Täsmäsää eli paikallinen tarkka sääennuste

 

Hymyhuulia sadepäivän varalle

Kevennyksiäkin on neptunetissä eri tyyppisiä. Ryhmitellään tähän vaikka Kolumnit, jotka ovat neptunet blogin ajoilta. Ne eivät siis ole vakavasti otettavia – vaikka kuka sen tietää. Niistä on ehdoton klassikko tämä. Se asettaa asiakaspalvelun aivan uuteen vaiheeseen: Kolumni: Asiakaspalvelun nykyaikaistaminen

Lisää kolumneja löytyy sivustoilta parhaiten, jos kirjoittaa oikean palstan Etsi Neptunetistä ruutuun Kolumni ja klikkaa Hae.

Jos matkailu tai erilaiset ruokapaikat kiinnostavat, niin tässä aiheen jutut: Ei muuta kuin syömään  ja Eiköhän lähdetä taas syömään

Muita kevennyksiä löytyy sivustosta runsaasti. Niiden klassikko on tässä linkissä kohta Suomen passitarkastus on tiukka.  Sieltä pääsee eteenpäin muihinkin kevyisiin juttuihin.

 

Hyvää kesää kaikille!

 

Tagit: , , , ,

Jätä kommentti

Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>