Printtaa tämä artikkeli Printtaa tämä artikkeli

 

 

Miten eri selaimet ja käyttöjärjestelmät menestyvät kilpailussa

 

Uusi artikkeli (huhtikuu 2020) Windowsien ja selaimien kilpailutilanteesta on -> täällä.

 

Selaimilla sanotaan olevan kovaa keskinäistä kilpailua. Sitä varmasti onkin. Ovatko sen seurauksena saavutetut markkinaosuudet jo vakiintuneet? Entä miten käyttöjärjestelmät kilpailevat ja eri Windowsit sijoittuvat meillä Suomessa? Ovatko niiden markkinaosuudet samanlaiset muualla maailmassa? Katsotaan mikä on tilanne.

 

Neptunetti on perinteisesti seurannut selaimien kilpailutilannetta. On kerrottu selaimien merkittävistä uudistuksista. Kun myöhemmin on tutkittu uudistusten ja parannusten vaikutusta markkinatilanteesiin, niin ihme kyllä se ei ole juurikaan muuttunut. Rajoitetuissa kohteissa kuten Suomessa saattavat merkittävät uudistukset hiukan näkyäkin. Suuremmilla markkinoilla kuten Euroopassa ja varsinkin maailmalaajuisesti eivät uudistukset juurikaan näy. Tietysti pitemmän päälle saattaa vaikutusta ollakin.

 

 

Selaimet Suomessa

Selaimien kilpailu on maailman kilpailuviranomaisten määräyksin nykyisin vapaampaa kuin ennen.  Aikoinaan Microsoft asensi Windowsin asennuksen yhteydessä oman Internet Explorerinsa ilman muuta oletusselaimeksi   Onneksi se kiellettiin uhkaamalla hirmusakoilla.  Nyt Windowsin asnnuksen yhteydessä voi vapaasti valita, minkä selaimen haluaa oletusselaimeksi eli siksi, joka aukeaa netiin mentäessä aina ensimmäiseksi. 

Nyt tosin edelleenkin yritetään vaikuttaa selaimen valintaan. Ei tosin vaihtamalla Microsoftin oma oletusselaimeksi vaan tuomalla ruudulle siitä mainospaketti.  Esim. uusimman laajan Windows 10 päivityksen yhteydessä tulee myös Edgen mainospaketti ja kehotukset käyttää sitä.

Otsikkokuvassa on selaimien markkinatilanteen kehitys Suomessa vuoden aikana. Klikkaa kuva näkymään kuten artikkelin muutkin kuvat. Graafi osoittaa, että tilanne on aika pitkälle vakiintunut. Chrome on vuoden aikana lisännyt osuuttaan 52sta 59ään prosenttiin. Firefox on hiukan laskenut eli 5 prosenttiyksikköä ja sen osuus on nyt 19%. Kaikki muut mahtuvat alle 7% markkinaosuuksien luokkaan järjestyksessä Safari 7%, IE 6%, Edge 5% ja Opera 2%.

Ovatko kaikki muut sitten niin paljon huonompia kuin Chrome? Ei toki, esim. Firefox ja Safari ovat aivan loistoselaimia kaikille niille, jotka sellaista tarvitsevat. Tämä on markkinatilanne, ei suora laatupuntari. Tilasto kertoo, että Chrome on onnistunut aivan erinomaisesti markkinoinnissaan ja varmasti myös tuotekehityksessään.

Monille meistä on aivan samantekevää, mikä selain on kunhan se vai toimii ja on nopea. Toisille saattaa taas jossakin selaimessa olla erityisominaisuuksia, joita ehkä muissa ei ole. Tietysti silloin sitä tarvitsee, vaikka muiden selaimien lisäksi. Tulee mieleen, esim. pelaajien tarvitsema Java, joka toimii helpoiten IEn yhteydessä. Firefoxiin saa puolestaan lukuisiin erityistehtäviin sopiva lisäkkeitä jne.

Kun tilanne on noin vakiintunut, niin täytyy toivoa, että kilpailu silti jatkuisi. Pahinta, mikä meille käyttäjille voisi tapahtua, olisi jos selaimien kehittäjät toteaisivat, että kaikki on jo tehty.

Tässä vielä kuva selaimien markkinaosuuksista Euroopassa. Sen mittakaavassa Chrome on yhtä ylivoimainen 59%, mutta Safari on toisena 16% ja Firefox kolmantena 9 % osuudella.

 

 

 

LISÄYS

Selaimien markkinoilla on alkuvuodesta 2019 tapahtunut merkittäviä muutoksia!  Katso tarkemmin -> täältä.

 

 

Käyttöjärjestelmien osuudet

Tässä ryhmä graafeja, klikkaa näkymään,  vasemmalla käyttöjärjestelmien osuudet Suomessa. Kuten odottaa voi, Windows johtaa edelleenkin ja toisena on Android hiukan kasvaneine osuuksineen. Prosentit ovat Windows 46%, Android 27%, iOS 15%, OS X 8%, Linux 1,5 % ja Chrome OS 0.5%.

Oikealla käyttöjärjestelmät maailmanlaajuisesti. Suomen tilanteeseen nähden on yllättävää, että Windows ei ole ykkönen vaan Android. Saattaa johtua siitä, että näissä tilastoissa on mukana pöytäkoneiden, tablettien ja läppärien lisäksi myös puhelimien käyttöjärjestelmät. Tarkemmat prosenttiluvut näkyvät tässäkin ylärivin siniseltä pohjalta.

 

Windowsien markkinatilanne

Olemme seuranneet mielenkiinnolla Windows versioiden kilpailutilannetta. Joko Windows 10 on nujertanut kaikki muut? Tai pitääkö suosittu Win 7 yhä pintansa? Se nähdään edellä alarivin graafeista.

Kuva vieressä näyttää, että Win 10 osuus on noussut pöytäkoneissa Suomessa vuoden kuluessa 56%:sta 65%:iin. Nousua on, mutta ei enää niin rajua kuin järjestelmän alkuaikoina ja sen ilmaismarkkinoinnissa. Toisena on edelleen hienosti Win 7, osuus laskenut 31stä 23% iin. Hyvin näkyy se sinnittelevän, vaikka Microsoft yrittää uusinta järjestelmäänsä yhä markkinoivan ja sen asennus on valmiina kaikissa uusissa koneissa. Arvelen, että Win 7 käyttäjät eivät siitä luovu ennen kuin sen turvapäivitykset aikanaan loppuvat (14.1.2020) tai kone vaihdu uuteen.

 

Tilanne  koko maailmassa näkyy seuraavasta graafista. Viime vuoden joulukuussa ohitti Win 10 Win 7:n.  Oikeanpuoleinen kuva: Jos katsotaan Windows versioiden tilannetta maailmanlaajuisesti ja otetaan mukaan vain pöytäkoneet, eli pudotetaan kaikki muut pois, niin maailmalla on Win 8.1 vielä kolmantena 7% osuudellaan. Tavallaan ihme on tietysti, että Win XPkin on vielä mukana yli 2% osuudella. On tosin otettava huomioon, että maailmalla on paljon alikehittyneitä maita ja olosuhteita, joissa ei uusia asioita niin vain voida hankkia. Win 8aakin on vielä 2 %, mutta Vista on mennyt jo vähiin; vain 0,5 %.

 

 

Tietokonetyypit Suomessa

Tässä lopuksi vielä vastaus kysymykseen, millaisia tietokoneita Suomessa on käytössä. Graafi osoittaa, että pöytäkoneiden osuus on 57%, mobiililaitteiden 35% ja tablettien 6%. Vaikea sanoa, mistä graafin hiukan erilaiset luvut ylhäällä sinisellä pohjalla ja toisaalla varsinaisessa graafissa johtuvat. Sillä ei liene suurta merkitystä, sillä tuskin tilastojen tarkkuus muutenkaan on aivan täydellistä.

 

 

 

 

 

Näistä lisätietoa ja tarkennuksia

Selaimien ominaisuudet ja käyttö
Chrome

Firefox

Kun Java ei toimi selaimessa

Netti ei toimi – opas

Selainlisäke WOT

Mistä voin ladata ohjelmia?

 

 

 

Tagit: , , ,

Jätä kommentti

Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>