Printtaa tämä artikkeli Printtaa tämä artikkeli

 

Muutoksia selaimien markkinoilla

 

 

Selaimet ovat periteisesti kilpailleet keskenään. Vireä kilpailu on niitä kehittänyt yhä paremmiksi ja monipuolisemmiksi. Vauhti on ollut kovaa. Niin kovaa, että joitakin on alkanut heikottaa. Veto on ollut heikkoa Edgellä jo sen alusta alkaen. Nyt on vauhti hiipumassa Internet Explorerilla eli IEllä. Microsoft ei kutsu tätä enää edes selaimeksi vaan ”yhteensopivuustyökaluksi”. Mitä oikein on tapahtumassa?

 

Tänään tuntuu uskomattomalta, että Internet Explorer on aikoinaan hallinnut markkinoita yli 90 % osuudellaan. Se oli aikoinaan Windowsille oikeastaan ainoa selainvaihtoehto. IE tuli Windowsin mukana eikä muista selaimista ollut puhettakaan. Sitä ei voinut liioin poistaa (kokonaan) koneesta, sillä Microsoft tarvitsi sitä omiin päivityksiinsä. Aika uutta kehitystä on se, että kilpailumääräysten takia Windowsin asennuksen yhteydessä tarjotaan muidenkin selaimien valintaa.

Sitten tuli Windows 10 ja sen mukana uusi selain Edge. Sen piti olla Microsoftin mielestä aivan ylivoimainen. Mutta käyttäjien mielestä se ei ollutkaan. Markkinaosuus jäi vaatimattomaksi. Eikä se edes toiminut kaikkien ominaisuuksiensa osalta esim. Suomessa. Samaan aikaan muut eli ei-Microsoftin selaimet kehittyivät suurin harppauksin sekä nopeuden että turvallisuuden osalta.

Edge ei enää edennyt. Niin Microsoft luopui sen kehittämisestä ja antoi sen ulkopuoliselle kehittäjäyhtiölle.

 

Microsoft irtaantumassa IEstä

Microsoft on kehittäjiensä kautta kertonut julkisuuteen, että IEn normaali käyttö alkaa olla ohi. Sitä ei kutsuta enää selaimeksi, vaan yhteensopivuustyökaluksi. IE ei tule siis kokonaan poistumaan, mutta se jää Microsoftin mukaan vain erityiskäyttöön. Käyttäjiä voivat olla yritykset, joilla on jokin sitä vaativa sisäinen järjestelmä. Jos se on yrityksissä joidenkin työntekijöiden käytössä niin Micrtosoft suosittelee Enterprise Mode Site List -toimintoa, joka rajaa sen käytön vain tietyille sivustoille. – Hm, pitäisiköhän suositella samaa niille yksityisille käyttäjille, jotka tarvitsevat Javaa, vai toista selainta.

Ymmärrettävästi Microsoft ei kuuluta suureen ääneen, että nyt Internet Explorer sitten on kerta kaikkiaan poissa tavallisesta käytöstä. Kukapa sitä helposti tunnustaa kun tulee takkiin. Microsoft ei asiantuntijoiden hämmästykseksi liioin suosittele mitään IEn tilalle sitä korvaamaan, ei edes Edgeä. Se jättää asian ainakin tässä vaiheessa täysin auki ja selaimen valinnan netin käyttäjille.

Ilmeistä on samalla, että Microsoft ei enää kehitä sen paremmin turvallisuuden kuin toiminnankaan osalta IEtä. Sehän ei ole enää sille selain.

 

Mitä siis tapahtuu?

Millainen muutos sitten on kyseessä, kun Egde on jo mennyt takavasemmalle ja nyt Internet Explorerkin poistumassa näyttämöltä? Katsotaan graafeja. Otsikkokuvana selaimien käyttö Suomessa tuoreimpien tietojen mukaan. Tässä vieressä lisää kaksi kuvaa, vasemmalla selaimien markkinat koko maailman mittakaavassa ja oikealla Euroopassa. Klikkaa kuvia niin saat ne näkymään paremmin ja kokonaan.

Kuva Suomen markkinoista (kaikki välineet, myös mobile) osoittaa, että Chrome, Safari ja Firefox ovat johtavia selaimia. IE on neljäntenä 3,9 % osuudella ja Edge viidentenä 3,2%. Maailmanlaajuisesti IEn osuus on vielä pienempi. Näistä luvuista on huomattava, että ne ovat tosiaan prosentteja. Prosentteihin sisältyy käyttäjiä kappalemääräisesti niin meillä ja varsinkin muualla miljoonia. Sen sijaan muihin verrattuina ei kovin suuresta osuudesta ole IEn kohdalla kyse.

Jos nyt kurkistelee ennustajan kristallipalloon, niin ehkä Suomen mittakaavassa tullaan havaitsemaan pientä laskua, mutta muualla jotain havaittavaa vain pitemmän ajan kuluessa. Suuri osa IEn käyttäjistä ei saa tietoa, että se olisi jotenkin vanhentunut. Samoin Edgen käyttäjiä on suurin osa – kokeilijoiden lisäksi – niitä, jotka ovat saaneet sen Windows 10 mukana ja ehkä lukeneet siitä sen kehut. Eivätkä hekään sen kummemmin seuraa selainmarkkinoiden kehitystä.

 

Miten tähän on tultu

Jos selaimien aikaisempi varsin hidasrytminen markkinaosuuksien kehittyminen kiinnostaa, niin siitä tarkempia tietoja graafeineen seuraavissa:

Käyttöjärjestelmät ja selaimet lokakuu 2016

Selaimien markkinat heinäkuu 2017

Selaimien ja Windowsien markkinat maaliskuu 2018

 

Suomalaisten some markkinat

Otetaan tähän vielä ylimääräisenä bonuksena meidän suomalaisten somen käyttö. Piti katsoa senkin takia kun Facebook on ollut julkisuuden valokeilassa ja saanut pyyhkeitä toisensa jälkeen. Olisiko se vaikuttanut sen suosioon eli käyttöön?

Vieressä kaksi graafia. Vasemmanpuoleisessa nähdään somen kehitys Suomessa viimeisten 6 kuukauden aikana. Ja toden totta, onhan siinä selvää laskua. Silti on huomattava, että Facebook on yhä ylivoimainen muihin nähden yli 50 % osuudellaan. Vankkaa asemaa on varmasti vaikea horjuttaa jos vastaavaa kilpailijaa ei ole. Onneksi selaimien markkinoilla on tiukkaa kilpailua, mikä pitää tason korkealla.

Monet eivät enää välitä, että heidän tekemisiään seurantaan ja tekemisen tiedot muutetaan rahaksi. Käyttäjät osallistuvat siis sisällön tuotantoon, josta muut kuin he itse hyötyvät. Kuvassa oikealla somen käyttö Suomessa.

Neptunetin lukijat ovat kyllä huolestuneet somen turvallisuusriskeistä. Suosittu artikkeli on viime aikoina ollut -> Onko some turvaton – somesta osa 2

 

Jos kysyttävää selaimista tai somesta niin kommentit ovat käytettävissä.

 

 

Hyvä tietää myös näistä

Tekstejä tai nettisivuja suomeksi – netin käännöspalvelut yhä parempia

Kun Java ei toimi selaimessa

Selaimien käyttö – osa 1 Chrome

Selaimien käyttö – osa 2 Firefox

Netti ei toimi – nettiyhteydet ja niiden korjaus opas

 

 

 

 

Tagit: , , , ,

Jätä kommentti

Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>