Printtaa tämä sivu Printtaa tämä sivu

 

Parhaat tietoturvaohjelmat 2019 – tiedot ja lataus

 

 

Uusin tietoturvaohjelmien esittely ja linkit ovat täällä -> Tietoturvaohjelmat 2020

 

Mitä tietoturvaohjelmia tarvitsen? Ovatko ne erilaisia ja miten voisin valita parhaat? Tässä katsaus ja linkit tietoturvaohjelmiin 2019. Sen tarkoitus on kertoa mitä me tarvitsemme laitteisiimme ja mikä on niiden valinnassa tärkeätä. Tietoturvaohjelmat ovat vuosia jatkuneen kehitystyön tuloksia, mutta silti ne muuttuvat ja kehittyvät. Joko meillä on täydellinen suojaus?

 

 

Nykyisin ei voi kytkeä laitetta internetiin ellei siinä ole toimivaa suojausta netin vaaroja vastaan. Mitkä sillä meitä oikein uhkaa? Yhä harvinaisempaa on, että vaarat olisivat joidenkin nörttien kiusantekoa, kuten aikoinaan. Nyt on kiusanteosta tultu todelliseen nettirikollisuuteen. Se tähtää monin eri tavoin taloudelliseen hyötyyn. Huolimatta uuden lainsäädännön säätely-yrityksistä netti on muutenkin liukunut tietojen keräämiseksi. Tiedot meistä ja meidän netin käytöstämme ovat rahanarvoista myyntitavaraa.

Siksi tietoturvan aikaansaaminen on nyt paljon muuta kuin pelkästään perinteistä virustorjuntaa. Sen tulee oikeastaan olla enemmän juuri sitä muuta, silti toki unohtamatta viruksiakaan.

 

Miltä pitäisi suojautua?

On hiukan puututtava ”alan” terminologiaan, jotta tietäisimme, mistä on oikein kysymys. Virukset olivat aikoinaan niitä vaarallisimpia pahiksia. Sitten niiden rinnalle ja vähitellen jopa ohikin nousivat uhkatekijät, joita sanotaan haittaohjelmiksi. Neptunetissä on aikaisemmin esitelty tarkemmin mitä ne ovat. Tiedot löytyvät täältä -> Haittaohjelmien eri tyypit. Lisäksi on todettava, että rajanveto virusten ja haittaohjelmien välillä on epämääräinen. Myös torjuntaohjelmat tulkitsevat terminologista eroa eri tavoin.

Viruksia ja haittaohjelmia on yhä enemmän. Haittaohjelmia kehitettään yhdestä perustyypistä lukemattomia erilaisia uusia versioita. Esimerkiksi kiristysohjelmat lisääntyivät v. 2017 n. 40% ja niiden eri versioiden määrä kasvoi n. 46 %. Rikollisten ja torjuntaohjelmien kilpajuoksu on jatkuvaa. Vain koko ajan päivittyvät turvaohjelmat antavat riittävän suojan.

Kun päätämme omien laitteiden tietoturvasta, niin tarvitsemme suojan sekä viruksia että haittaohjelmia vastaan. Valitettavasti sekään ei vielä riitä. Tullaan siihen, että suurin riskitekijä netin käytössä on itse käyttäjä, torjuntaohjelmista huolimatta. Joillakin ohjelmilla on kykyä varoittaa esim. varallisista nettisivuista – niitä on väärennettyjäkin – tai phishingistä eli tietojen kalastelusta.

Kuka tahansa voi joutua näiden harmien eteen. Harmillisinta on, että tässäkin rikolliset menevät siitä, missä aita on matalin. Pyritään rahastamaan varsinkin sellaisia netin käyttäjiä, joilla ei jostakin syystä ole tietoa netin vaaroista ja niiden estämisestä omalla kohdallaan – ikä, olosuhteet jne.

 

Millaisia tietoturvaohjelmia tarvitsen

Windowsin oman palomuurin kehityttyä molempisuuntaiseksi ja kun turvapaketit sellaisen myös sisältävät, ei erillinen palomuuri ole enää tarpeen. Niinpä niitä ei enää ole tarjollakaan.

Käyttäjä tarvitsee tietoturvapaketin. Tai sitten vaihtoehtoisesti virustorjuntaohjelman täydennettynä ainakin yhdellä haittaohjelmien estäjällä ja poistajalla. Tietoturvapaketit ovat maksullisia, mutta virustorjujia ja haittaohjelmien torjujia on sekä maksullisia että maksuttomia.

Koneessa voi olla vain yksi virustorjuntaohjelma – paketissa tai erillinen. Jos niitä olisi useampia, niin ne estävät toisensa ja koko koneen toimintaa. Asennettaessa tietoturvapaketit poistavat automaattisesti yleensä kaikki aikaisemmat virustorjunnat.

 

Mitä ovat tietoturvapaketit

Tässä kerrotaan Tietoturvapaketeista 2019. Ne ovat merkkikohtaisia ohjelmakokonaisuuksia, jotka koostuvat useista erilaisista toiminnoista ja suojausominaisuuksista. Tietoturvapaketit ovat myös maksullisia. Tietoturva voidaan koostaa myös maksuttomista softista. Tämä eri turvaohjelmista koostettava suojaus on perinteisempi ja toimii edelleenkin jos ne pitää ajan tasalla. Mutta juuri tuo ajan tasalla pitäminen on se tekijä, joka ohjaa käyttäjiä helpommin aikaansaatavaan tietoturvaan. Eli maksullisiin tietoturvapaketteihin. Erona on ylläpitämisen vaivattomuus.

Tietoturvapakettien nimeen kuului aikoinaan myös vuosiluku. Siitä voitiin heti nähdä, milloin ja mitä vuotta varten kokonaisuus on kehitetty. Ja onko se uusin. Vielä nytkin jotkin tietoturvatalot lisäävät softaansa vuosiluvun, mutta suurin osa ei sitä enää nimeen sisällytä. Tämä johtuu siitäkin, että tietoturvan kehittäminen ja päivittäminen on jatkuvaa työtä. Se etenee muulloinkin kuin lähellä vuodenvaihdetta.

 

Paketit toimivia mutta erilaisia

Nykyiset tietoturvapaketit täyttävät tehtävänsä eli suojaavat koneitamme. Aikoinaan tehtiin testejä, joissa todettiin suojauksissa eroja ja asetettiin sen mukaan softia paremmuusjärjestykseen. Nytkin tehdään testejä. Mutta ne painottuvat muihin asioihin kuin varsinaiseen virustorjuntaan. Niin saadaan myös eroja näiden parhaidenkin välille. Lisäksi kilpailun myötä on hinta tullut entistä tärkeämmäksi. Kilpailu hyödyttää meitä kuluttajia ja tuo meille edullisempia tietoturvapaketteja sekä niiden tarjouksia.

Tässä yksi esimerkki uusista ulkomaisista testeistä. Huomattava on, että sivusto sinänsä on kaupallinen, mutta testaaminen tehdään kyllä vilpittömässä mielessä. Esim. tässä -> Toptenreviews: Best Internet Security Suites. Huomaa klikata lyhyen luettelon alla vasemmalla olevaa pientä tekstiä Show More ja nuoli alas.

Hyödyllinen pakettien vertailukohde on niiden tietokoneen resurssien käyttö, ovatko ne raskaita vai kevyitä. Tämä on tärkeätä erityisesti silloin, jos kone ei ole alun perikään erityisen nopea – kallis – tai se on jo vanhempi. Raskaimmat ohjelmat voivat saada teholtaan rajoitetun koneen jopa hyytymään, jos useita prosesseja on käynnissä.

Testit ovat silti eri asia kuin meidän käyttäjien ohjelmien käyttö. Odotamme softilta erilaisia käyttöominaisuuksia, myös palvelut ja hinta mukaan lukien. Kokeilemalla ja käyttämällä saa omiin tottumuksiin sopivimman tietoturvan. Tietoturvapaketeilla onkin kuukauden maksuton kokeiluaika.

Tutki tarjontaa ja vertaile. On hyvä muistaa, että netissä katselet turvatalojen itse laatimia tekstejä. Niissä voi olla paljon tietoa, mutta myös mainonnallista kehumista. Suhtaudu varauksella myös talojen laatimiin mahdollisiin tuotteensa vertailutietoihin kilpailijoihinsa. Tiedot pitänevät sinänsä paikkansa, mutta esim. vertailukohteeksi otettu yksityiskohta voi olla laajassa ohjelmakokonaisuudessa vähemmän tärkeä.

 

Online virus- ja haittaohjelmien skannaus

Lisäksi on hyvä käyttää tarvittaessa, vaikka kuinka hyvät suojaukset olisikin, online virus- ja haittaohjelmien skannereita. Ne varmistavat, että kaikki on OK ja auttavat jos jotakin outoa ilmenee.

Tai jos havaitsee koneessaan jotakin epäilyttävää tai tietää siinä olevan viruksen? Silloin on ensimmäisiä toimenpiteitä oman virustorjujan täydellisen ajon lisäksi online virus- ja haittaohjelmien skannaukset. Ne voivat paljastaa ja ratkaista ongelman, joka jostakin syystä on läpäissyt koneen turvajärjestelyt. Maksuttomat skannaukset ja muut työkalut ovat yhä tärkeämpiä varmistustoimenpiteitä ja niitä kehitetään edelleen. Tunnetuimmat online skannerit ovat linkkeinä jäljempänä olevassa listauksessa.

 

Vältä riskejä!

Mikään torjunta ei ole täydellinen. Vältä riskejä ja uhkia omassa nettikäyttäytymisessä. Mitä enemmän tietää netin turvallisista käyttötavoista ja esim. ohjelmien latauksesta, somen ja sähköpostin tuvallisesta käytöstä niin vaarat ovat sitä pienemmät. Ja kaiken varalta: Muista netin online virus- ja haittaohjelmien skannaukset.

 

Tietoturvaohjelmat 2019

1. Tietoturvapaketit

Ne sisältävät kaiken mitä hyvään tietoturvaan tarvitaan. Mutta mikä niistä olisi hyvä valinta? Kuten sanottu niiden virustorjunnassa ei ole eroja. Sen sijaan erot ovat muualla, toiminnoissa, käytettävyydessä, asiakaspalvelussa, tietojen saannissa ja myös hinnoissa.

Maailmalla ovat erityisesti Symantecin (Norton), Kasperskyn ja Bitdefenderin eri paketit ovat saaneet tunnustusta. Lisäksi on saatavissa hyödyllista turvatietoa esim. Symantecilla on Security Resource Center ja Kasperskyllä esim. Kaspersky Swecuirity Bulletin. Uutta tietoa on, että myös Bitdefenderin paketteja saa myös suomeksi. (Kieli on valittava ennen kuin klikkaa Install-nappia.)

Muita kärkijoukkoon vertailussa sijoittuvia on keveytensä ansiosta Eset. Onhan siellä yleensä myös meille suomalaisille tuttu F-Securekin, tosin maininnalla sen aiheuttamasta koneen resurssien kuormituksesta.

Useista seuraavista linkeistä löytyy myös niin tietoturvapakettien kuin virustorjujienkin eri vaihtoehtoja ja niiden yksityiskohtien vertailua. Kannattaa tutustua. Paketin valinnalla voi saada sellaisia ominaisuuksia joita tarvitsee ja jättää pois niitä jotka eivät ole välttämättä tarpeen, esim. lapsilukko, salasanamanageri, varmuuskopiointi jne.

Monet paketeista voi saada yhden hinnalla myös useampaan koneeseen kotona. Listatut paketit on tarkoitettu kotikäyttöön sekä pienille yrityksille. Muille yhteisöille on omat softansa, joita saa esille myös näistä linkeistä.

Huomaa, että jotkin linkitetyt kohteet voivat olla samoja kuin esim. vuoden 2018 ja sitä vanhemmissa listauksissa. Kuitenkin nämä uudet ohjaavat uusille ja ajan tasalla oleville sivuille. Älä siis käytä enää vanhojen listausten linkkejä.

Listaukseen S) -merkityt saa suomeksi.

 

Maksulliset tietoturvapaketit

S) Norton Security Starter

S) Kaspersky Internet Security

S) Bitdefender Internet Security 2019

S) ESET Internet Security

S) F-Secure Internet Security

S) McAfee Total Protection

S) Panda Dome eri versiot

S) Avast Internet Security

Trend Micro Internet Security

 

2. Virustorjunta

Maksulliset virustorjuntaohjelmat

Virustorjuntaohjelmia löytyy edellä olevista tietoturvapakettien linkeistä eikä niitä luetella tässä erikseen.

 

Maksuttomat virustorjuntaohjelmat

Myös näillä on kova keskinäinen kilpailu ja tehokkuus hyvä kuten tietoturvapaketeissakin. Pilvitekniikkaa käyttävien tietokanta on pilvessä aina ajan tasalla. Muut kannattaa päivittää heti latauksen yhteydessä. Maksuttomilla virustorjujilla voi olla myös maksullisia täydennettyjä versioita.

Kaspersky Free Antivirus

Panda Dome, (aikaisemmin Panda Cloud Antivirus) erittäin keveä, pilvitekniikalla toimiva, suomenkielinen

Avast Free Antivirus, suomenkielinen

Avira Free Antivirus 2019, suomenkielinen

Bitdefender Antivirus Free Edition

360Total Security, sisältää erilaisia toimintoja

Comodo Cloud Antivirus

AVG Free Antivirus

 

3. Online virusskannaus

Tämä on suositeltava toimenpide jos hiukankin epäillee, että koneessa voisi olla ”jotakin”. Tietoturvatalot ovat kehittäneet näitä maksuttomia palveluitaan ja liittäneet mukaan uusiakin työkaluja. Taustana on kaiketi, että skannerit osoittavat hyvää toimintaa ja turvatalot pääsevät samalla kertomaan muista tuotteistaan. Kuitenkin selvästi tervetullutta kehitystä käyttäjien eduksi. Nämä asentavat pienen apuohjelman koneeseen, joka sitten osallistuu skannaukseen.

Maksuttomia palveluita

F-Secure Online Scanner

Norton Security Scan

Tietoja Norton Security Scan’ista suomeksi

Free Kaspersky Security Scan
Muita Kasperskyn maksuttomia turvatyökaluja

Panda Cloud Cleaner, pilvitekniikkaa käyttävä

ESET Free Online Virus Scan

Trend Free Online Virus and Spyware Scan

Virus Total, kätevä yhden tiedoston skannaus (max. 128 Mb) sekä URL osoitteen

VirScan.org, yhden tiedoston skannaus (max. 20 Mb) käyttäen useita antivirussoftia

 

 

Lisää tärkeää tulvallisuustietoa

Neptunetissä esitellään ohjelmaryhmiä ja ohjelmia, jotka liittyvät tietoturvaan. Sivustolla on myös tietopaketteja niin turvallisista ohjelmien latauspaikoista ja -tavoista kuin turvallisemmasta netin käytöstäkin. Tässä linkkejä muutamiin. Aiheiden laatikosta löytyy lisää.

F-Secure: Tietoturvauhkien Top 5 suomeksi

Haittaohjelmien eri tyypit

Mitä ovat haittaohjelmat (malware) ja miten torjun ne

Haitakkeet eli haitalliset tarpeettomat ohjelmat, bloatware, crapware

Mistä voin ladata ohjelmia turvallisesti

Vaaralliset ja väärennetyt nettisivut

Virus koneessa! – mitä tehdä

Salasanat opas

Uudistunut selainlisäke WOT (Web Of Trust) tekee netistä turvallisemman

 

 

 

Kommentointi on suljettu.