Printtaa tämä sivu Printtaa tämä sivu

 

Tietoturvan vaatimukset muuttuvat

 

 

Aikoinaan oli suuri muutos, että tietoturvauhat siirtyivät kiusanteosta selvään rahan tavoitteluun. Tämä vaihe toi mukaan entistä taitavampia nettirikollisia ja heidän keinonsa. Nyt on menossa taas uusi vaihe tietoturvan vaatimusten kodalla. Mistä nyt on kysymys? Mitä tämä merkitsee meille kun valitsemme tietoturvaa omiin laitteisiimme?

 

Millaisia tietoturvaohjelmia tarvitsen? Valitsenko parhaan ja asia on sillä hoidettu? Asia ei ole aivan noin yksinkertainen. Mitään parasta ei voi nimetä, sillä tietoturva on erilaista eri tarkoituksiin ja käyttöön. Kun otetaan vielä mukaan tietoturvan taloudellinen hyötysuhde on valinta vielä monimutkaisempi. Seuraavassa kerrotaan tärkeitä taustoja tietoturvaohjelmien omaa valintaa varten.

 

Uusin muutosvaihe

Kyberrikollisuus on nykyään tuottavaa toimintaa. Muuten sitä ei harrastettaisikaan. Sen takana ovat entistä taitavammat rikolliset ja heidän kehittämänsä laitteistot ja valtaamansa koneet eli robottiverkostot. Samaan aikaan meillä käyttäjillä on tietolaitteita yhä enemmän ja erilaisia. Tietokokeiden lisäksi yhä yleisempiä ovat useat älypuhelimet, tabletit, kotien reitittimet ja muut nettiin kytketyt laitteet. Näitä tulee koko ajan lisää, jääkaapeista vauvamonitoreihin.

On syntynyt käsite ja oma tekninen maailmansa; esineiden (tai laitteiden) internet, (IoT devices). Tämä perustuu laiteiden käyttöön ja ohjaukseen internetin kautta. Hieno ajatus, jolle niiden kehittäjät ja teknisesti orientoitunut väki on osoittanut suosiotaan. Vähemmälle huomiolle on jäänyt – kuten usein – teknisen kehityksen mahdolliset haittavaikutukset. Tässä tapauksessa ne ovat uusien kanavien avautuminen kyberrikollisuudelle. Yhdestä laitteesta voi helposti päästä toiseen.

Käytännössä on erityisen araksi osoittautunut mm. älypuhelimien käyttäminen julkisissa Wi-Fi verkoissa. Niitä on salaamattomia ja salattujenkin salasana voi olla helposti keksittävissä tai sisältö voi olla murrettavissa.

Rikolliset siis tavoittelevat rahaa. Sitä he saavat usealla eri tavalla. Helpoiten ymmärrettävää on, että tiedot maksutavoista kuten esim. luottokorteista ovat tavoiteltuja. Mutta yhtä tuottavaa ja yleistä ovat esim. identiteettivarkaudet. Näiden kohdalla raportoidaan maailmalla tavatonta kasvua. Tietojen urkinnalla rikolliset saavat riittävästi tietoja, jotta pystyvät tekemään niillä ostoksia tai avaamaan pankkitilejä. Harmaalla alueella jo pelkästään meidän nettikäyttäytymisemme on rahanarvoista tietoa, jota voi myydä edelleen. Tai sitten kehitetään vaikka kiristysohjelma, joka sulkee koneemme – maksamme tai emme.

 

Mitä eroa virusturvalla ja tietoturvapaketilla

Perinteinen virusturva on minimivaatimus tietokoneeseen, jos aiomme nettiä käyttää. Kehittäjän tietoturvapaketeissa on aivan samalla tavalla toimiva ja yhtä tehokas virusturva, mutta siinä on useita muita lisäominaisuuksia. Ne tekevät tietoturvapaketin helppokäyttöisemmäksi kun ei tarvitse huolehtia muusta.

Toinen ero on yleensä käyttölisenssien määrä. Virustorjuntaohjelma on vain yhteen koneeseen kun tietoturvapaketeissa voi olla useampia, usein suojaus kolmeen laitteeseen.

 

Tietoturvapakettien kehitys

Nykyiset tietoturvapaketit ovat toimivia ja tehokkaita. Samalla niiden käyttöominaisuudet voivat painottua eri tavoin. Koska ne kaikki tekevät virustorjunnan kiitettävästi ei niitä testattaessa aseteta paremmuusjärjestykseen virustorjunnan tehokkuuden mukaan. Sen sijaan testeissä ja esittelyissä tutkitaan käyttöominaisuuksia, miten ne eroavat eri tuotteissa. Käyttäjillä on erilaisia vaatimuksia ja tottumuksia.

Melko uusia asioita on, että tietoturvapaketti voi sisältää myös VPN (Virtual Private Network) suojauksen. VPN on virtuaalinen erillisverkko, joka avulla netin käyttäjä voi parantaa merkittävästi yksityisyyden suojaansa. Se salaa nettiyhteydessä olevan laitteen verkkoyhteyden sekä estää hakkerit ja urkinnan. Se yhdistää laitteet, kuten esim. tabletin, VPN palveluntarjoajan ylläpitämän palvelimen kautta.

Maailmalla tehdyissä testeissä on nousemassa yksi osatekijä aikaisempaa tärkeämmäksi. Mitä tietoturvapaketti maksaa? Aikaisemmin hinnat olivat lähellä toisiaan, mutta nyt ne näyttävät etääntyvän toisistaan. Kun muitakin asioita arvioidaan niiden hinnan mukaan niin miksi sitten ei myös tietoturvapaketteja. Varsinkin kun ne ovat torjuntateholtaan samaa luokkaa, vaikka sisältävät eri elementtejä. Lisäksi tietoturvatalot kilpailevat tiukasti keskenään. Tämä on laskenut hintoja meidän käyttäjien eduksi. Tutki ja vertaile myös hintoja!

Jos tietokone on vanha tai alun perin jo teholtaan rajoitettu, niin tämä seikka kannattaa ottaa huomioon tietoturvaa ja sen paketteja valittaessa. Paketteja on kehitetty keveämpään suuntaan. Silti on vielä eroja siinä miten paljon ne käyttävät tietokoneen resursseja.

 

Miten pitäisi suojautua

Kun päätämme omien laitteiden tietoturvasta, niin tarvitsemme suojan sekä viruksia että haittaohjelmia vastaan. Lisäksi on tullut uusia uhkia, kuten tietojen ja identiteetin kaappaaminen. Siksi tietoturvan aikaansaaminen on nyt paljon muuta kuin pelkästään perinteistä virustorjuntaa.

Windowsin oman palomuurin kehityttyä molempisuuntaiseksi ja kun turvapaketit sellaisen myös sisältävät, ei erillinen palomuuri ole enää tarpeellinen. Erillisiä palomuureja ei enää ole tarjollakaan.

Käyttäjä tarvitsee tietoturvapaketin tai vaihtoehtoisesti virustorjuntaohjelman täydennettynä ainakin yhdellä haittaohjelmien estäjällä ja poistajalla. Tietoturvapaketit ovat maksullisia, mutta virustorjujia ja haittaohjelmien torjujia on sekä maksullisia että maksuttomia.

Koneessa voi olla vain yksi virustorjuntaohjelma – paketissa tai erillinen. Jos niitä olisi useampia, niin ne estävät toisensa ja koko koneen toimintaa. Asennettaessa tietoturvapaketit ja virustorjuntaohjelmat poistavat automaattisesti yleensä kaikki aikaisemmat virustorjunnat.

Tieturvassa testeissä hyviksi havaitut ohjelmat pysyvät yleensä sellaisina vuodesta toiseen. Ja vastaavasti häntäpäähän sijoittuneet harvoin kohoavat kärkeen. Nyt v. 2019 on kuitenkin tapahtunut tähän yllättävä muutos. Aikaisemmin oli Microsoftin oma maksuton virustorjunta Windows Defender Antivirus vertailuissa huonosti menestyneitä. Nyt se on noussut aivan kärkeen, jopa parhaaksi virustorjunnaksi hiukan kriteereistä riippuen. Ilmeisesti tietoturva on tullut yhä tärkeämmäksi myös käyttöjärjestelmien tuottajille.

Ja loppujen lopuksi: Parhaatkaan torjuntaohjelmat eivät vielä riitä. Tullaan siihen, että suurin riskitekijä netin käytössä on itse käyttäjä, torjuntaohjelmista huolimatta. Jotkin torjuntaohjelmat (ja selaimien lisäke WOT) osaavat varoittaa esim. varallisista nettisivuista – on myös väärennettyjäkin nettisivuja – tai tietojen kalastelusta eli phishingistä. Harmillisinta on, että tässäkin rikolliset menevät siitä, missä aita on matalin. Pyritään rahastamaan varsinkin sellaisia netin käyttäjiä, joilla ei jostakin syystä ole tietoa netin vaaroista ja niiden estämisestä.

 

Vältä riskejä!

Mikään torjunta ei ole täydellinen; nettirikolliset voivat olla edellä torjuntaohjelmia. Vältä riskejä ja uhkia omassa nettikäyttäytymisessä. Mitä enemmän tietää netin turvallisista käyttötavoista ja esim. ohjelmien latauksesta, somen ja sähköpostin tuvallisesta käytöstä niin vaarat ovat sitä pienemmät.

 

Mitä ovat tietoturvapaketit

Tässä kerrotaan Tietoturvapaketeista 2020. Ne ovat merkkikohtaisia ohjelmakokonaisuuksia, jotka koostuvat useista erilaisista toiminnoista ja suojausominaisuuksista. Tietoturvapaketit ovat myös maksullisia. Tietoturva voidaan koostaa myös maksuttomista softista. Tämä eri turvaohjelmista koostettava suojaus on perinteisempi ja toimii edelleenkin jos ne pitää ajan tasalla. Mutta juuri tuo ajan tasalla pitäminen on se tekijä, joka ohjaa käyttäjiä helpommin aikaansaatavaan tietoturvaan. Eli maksullisiin tietoturvapaketteihin. Erona on ylläpitämisen vaivattomuus.

Tietoturvapakettien nimeen kuului aikoinaan myös vuosiluku. Siitä voitiin heti nähdä, milloin ja mitä vuotta varten kokonaisuus on kehitetty. Vielä nytkin jotkin tietoturvatalot lisäävät softaansa vuosiluvun, mutta suurin osa ei sitä enää nimeen sisällytä. Tämä johtuu siitäkin, että tietoturvan kehittäminen ja päivittäminen on jatkuvaa työtä. Se etenee muulloinkin kuin lähellä vuodenvaihdetta.

Tietoturvapaketteja voi suurimmilla kehittäjillä olla useita. Niiden eroroina on lisäominaisuuksien määrä ja vaativuus. Kuten jo aikaisemmin todettiin, itse virustorjunta on yhtä tehokas. Erilaista ominaisuuksista seuraa myös pakettien erilainen hinta. Jos toimimme taloudellisesti, niin kannattaa tutkia, mistä eroista kalliimpi hinta johtuu ja ovatko kalliimman version tarjoamat käyttöominaisuudet omalla kohdalla tarpeellisia.

Tutki tarjontaa ja vertaile. Tietoturvapaketeilla on kuukauden maksuton kokeiluaika. On hyvä muistaa, että netissä katselet turvatalojen itse laatimia tekstejä. Niissä voi olla paljon tietoa, mutta myös mainonnallista kehumista. Suhtaudu varauksella myös talojen laatimiin mahdollisiin tuotteensa vertailutietoihin kilpailijoihinsa. Tiedot pitänevät sinänsä paikkansa, mutta esim. vertailukohteeksi otettu yksityiskohta voi olla laajassa ohjelmakokonaisuudessa vähemmän tärkeä.

 

Online virus- ja haittaohjelmien skannaus

Mitä tehdä, jos epäilee, että koneessa on jotakin outoa? Vaikka koneessa olisi hyvät suojaukset, niin on hyvä käyttää tarvittaessa netissä olevia online virus- ja haittaohjelmien skannereita. Ne varmistavat, että kaikki on kunnoissa ja auttavat jos jotakin outoa ilmenee.

Ne voivat paljastaa ja ratkaista ongelman, joka jostakin syystä on läpäissyt koneen turvajärjestelyt. Maksuttomat skannaukset ja muut työkalut ovat yhä tärkeämpiä varmistustoimenpiteitä ja niitä kehitetään edelleen. Tunnetuimmat online skannerit ovat linkkeinä jäljempänä olevassa listauksessa.

 

 

Tietoturvaohjelmat 2020

 

1. Tietoturvapaketit (Internet Security Suites)

Ne sisältävät kaiken mitä hyvään tietoturvaan tarvitaan. Maailmalla on tietoturvapakettien testeissä parhaiten menestynyt kolmikko Bitdefender, Norton ja Kaspersky. Joissakin testeissä parhaaseen kolmikoon on päässyt myös Mc Affee. Näillä tietoturvataloilla on paljon tutkimustoimintaa ja hyödyllistä tietoa tietoturvasta. Jos haluaa olla perillä uhkien muuttumisesta ja tietoturvan tasosta, niin sivustoja kannattaa seurata.

Muita kärkijoukkoon vertailussa sijoittuvia on keveytensä ansiosta Eset. Siellä on yleensä mukana myös meille suomalaisille tuttu F-Securekin. Sitä pidetään muita kalliimpana vaikka on siellä muitakin lisenssien määrästä riippuen suunnilleen samaa hintatasoa.

Useista seuraavista linkeistä löytyy myös niin tietoturvapakettien kuin virustorjujienkin eri vaihtoehtoja ja niiden yksityiskohtien vertailua. Kannattaa tutustua. Paketin valinnalla voi saada sellaisia ominaisuuksia joita tarvitsee ja jättää pois niitä jotka eivät ole välttämättä tarpeen, esim. lapsilukko, salasanamanageri, varmuuskopiointi jne.

Monet paketeista voi saada samalla hinnalla myös useampaan koneeseen kotona. Listatut paketit on tarkoitettu kotikäyttöön sekä pienille yrityksille. Muille yhteisöille on omat softansa, joita saa esille myös näistä linkeistä.

Huomaa, että jotkin linkitetyt kohteet voivat olla samoja kuin esim. vuoden 2019 ja sitä vanhemmissa listauksissa. Tässä olevat uudet latauslinkit ohjaavat uusille ja ajan tasalla oleville sivuille. Älä siis käytä enää vanhojen listausten linkkejä.

Listaukseen S) -merkityt saa suomeksi.

 

Maksulliset tietoturvapaketit

Bitdefender Internet Security 2020 (myös VPN)  Ei suomenkieliastä versiota kuten he marraskuussa 2019 ilmoittivat. Laajin pakettikokonaisuus Bitdefender Totasl Security samasta linkistä
S) Norton Security Deluxe
Muut paketit samasta linkiistä: Norton Security Starter, Norton Security Premium (Kaikissa myös VPN)

S) Kaspersky Total Security
Samasta linkistä myös Kaspersky Internet Security (Kaikissa myös VPN)

S) McAfee Total Protection linkissä kaikki tuotteet
Erillinen VPN: McAfee Safe Connect

S) ESET Internet Security

S) F-Secure Internet Security

S) Avast Internet Security

S) Panda Dome eri versiot

Trend Micro Internet Security

Tietoturvataloilla voi olla myös maksuttomia tai trial versiota erilaisista tietoturvan apuohjelmista ja työkaluista. Niitä voi kuka tahansa käyttää, vaikka ei olisikaan asiakas. Sellaisia ovat esim. maksuttomat online skannerit, joista listaus jäljempänä. Ja esim. Kasperskyllä on maksuton VPN.

 

 

2. Virustorjunta

 

Maksulliset virustorjuntaohjelmat

Virustorjuntaohjelmia löytyy edellä olevista tietoturvapakettien linkeistä eikä niitä luetella tässä erikseen.

 

Maksuttomat virustorjuntaohjelmat

Kuten tietoturvapaketeissakin myös näillä on keskinäistä kilpailua ja tehokkuus hyvä. Pilvitekniikkaa käyttävien tietokanta on pilvessä aina ajan tasalla. Muut kannattaa päivittää heti latauksen yhteydessä. Maksuttomilla virustorjujilla voi olla myös maksullisia täydennettyjä versioita. Jotkin maksuttomat virustorjujat ovat ryhtyneet esittämään käyttäjilleen varsin ahkerasti mainoksia (esim. Panda Dome). Niissä mainostetaan maksullisia versioita ja niiden tuomia lisäominaisuuksia tai esitetään niiden hintatarjouksia.

Näissä linkeissä on tietoja myös maksullisista vaihtoehdoista.

Kaspersky Free Antivirus (myös VPN)

Bitdefender Antivirus Free Edition

Panda Dome, (aikaisemmin Panda Cloud Antivirus), pilvitekniikalla toimiva, suomenkielinen, mainostuettu ohjelma

Avast Free Antivirus, pilvipohjainen, suomenkielinen

Avira Free Antivirus

360Total Security, linkissä myös muita turvaohjelmia

Comodo Cloud Antivirus, mainostuettu

AVG Free Antivirus

Windows Defender Antivirus, pilveä käyttävä, tiedot Win 10 varten, ei tarvitse asentaa mitään.

 

 

3. Online virusskannaus

Suositeltava toimenpide jos hiukankin epäillee, että koneessa voisi olla ”jotakin” ja esimerkiksi juuri haittaohjelma, jota ei varsinainen virustorjunta ole poistanut. Tietoturvatalot ovat kehittäneet näitä maksuttomia palveluitaan ja liittäneet mukaan uusia työkaluja. Taustana on kaiketi, että skannerit osoittavat hyvää toimintaa ja turvatalot pääsevät samalla kertomaan muista tuotteistaan. Online skannerit asentavat pienen apuohjelman koneeseen, joka sitten osallistuu skannaukseen.

 

Maksuttomia palveluita

F-Secure Online Scanner

HouseCall -Trend Free Online Security Scan

Panda Cloud Cleaner, pilvitekniikkaa käyttävä haittaohjelmien skanneri

ESET Free Online Scaner haittaohjelmille

Virus Total, kätevä yhden tiedoston (max. 128 Mb) sekä URL osoitteen skannaus

VirScan.org, yhden tiedoston tehokas skannaus (max. 20 Mb) käyttäen useita antivirussoftia

 

 

Lisää tärkeää turvallisuustietoa

Tietoturva muuttuu ja kehittyy. Tiedä siitä enemmän: Tässä sivustossa esitellään ohjelmaryhmiä ja ohjelmia, jotka liittyvät tietoturvaan. Sivustolla on myös tietopaketteja niin turvallisista ohjelmien latauspaikoista ja -tavoista kuin turvallisemmasta netin käytöstäkin. Tässä linkkejä muutamiin. Aiheiden laatikosta löytyy lisää.

F-Secure: Tietoturvauhkien Top 5 suomeksi

Viestintävirasto Kyberturvallisuus Tietoa kiristysohjelmista ja niiden poistotyökaluista

Mitä ovat haittaohjelmat (malware) ja miten torjun ne

Haittaohjelmien eri tyypit

Haitakkeet eli haitalliset ja tarpeettomat ohjelmat, bloatware, crapware

Mistä voin ladata ohjelmia turvallisesti

Uudistunut selainlisäke WOT (Web Of Trust) tekee netistä turvallisemman

Vaaralliset ja väärennetyt nettisivut

Virus koneessa! – mitä tehdä

Salasanat opas

 

 

 

Kommentointi on suljettu.