Printtaa tämä sivu Printtaa tämä sivu

 

 

Digimaailma on tullut yhä vaarallisemmaksi

 

 

Tietoturvaohjelmat eivät enää ratkaise tietoturvaasi. Silti ne ovat yhä tärkeämpiä kuin koskaan. Siinä on vain käynyt niin, että uhkia ja vaaroja tulee nyt muualta – kaikkialta. Rikollisuus on siirtynyt kaduilta tietotekniikkaan. Aikoinaan tunsi olonsa turvalliseksi kun käytti ajan tasalla olevia tietoturvaohjelmia. Silloinkin kyllä korostettiin, että tietoturvan ratkaisee viime kädessä kukin itse omalla toiminnallaan. Viime aikoina on tämäkin kynnys ylitetty. Emme pysty vaikuttamaan ja hallitsemaan sitä, miten muut tietojamme käyttävät.

 

Miten tähän on tultu ja mistä oikein on kysymys? Merkittävin osa rikollisuudesta tähtää taloudelliseen hyötyyn, rahaan. On helppo todeta, että kun ihmiset ovat menneet digimaailmaan, niin sinne ovat menneet myös rahaa tavoittelevat rikolliset. Aikojen saatossa tämä asia on niin uusi, että kaikki rahoja digimaailmassa pyydystävät eivät tunnista itseään rikollisiksi. Hakkeri on hakkeri, mutta jos on toisten rahoja metsästämässä, on rikollinen.

Rahaa tavoittelevien käytettävissä on niin monta erilaista keinoa kuin digimaailman kehitys on pystynyt luomaan. Tietysti niitä ei ole alun perin kehitetty rahojen pyydystämiseen, mutta on huomattu, että niitä voidaan käyttää siihenkin.

 

Rikollisuus on pureutunut digimaailmaan

Aluksi rikolliset levittivät verkkojaan netissä suoraa ihmisten tietojen, identiteettien ja rahojen pyydystämiseksi. Tämä on nyt laajentunut kyberrikollisuudeksi, jossa käytetään vaikka esineiden ja laitteiden välistä yhteydenpitoa eli esineiden internetiä, (IoT devices). Digimaailma laitteineen, josta me toivoimme kivaa hyötyä työllemme, harrastuksillemme ja yhteydenpidolle muihin ihmisiin, onkin muuttunut myös rikollisuuden hyväksikäyttämäksi.

Uhkaavaa on, että me itse pystymme vaikuttamaan vain osaan keinoista, joilla yritämme suojautua kyberrikollisuudelta. Meidän tietojamme ja tunnuksiamme on kaikkialla. Jos niihin jossakin päästään käsiksi olemme suojaamattomia. Turvallisuutemme ei ole enää täysin omissa käsissämme.

Tämä ei tarkoita sitä, että omalla nettiturvallisuudellamme ei olisi enää mitään väliä. Päin vastoin, sillä se on entistäkin tärkeämpää estämään verkkohuijauksia ja meihin suoraa kohdistuvia hyökkäyksiä. Samoin se, mitä digimaailmassa teemme ja miten, on entistä tärkeämpää. Nämä vain eivät ole enää ainoita vaaratekijöistä.

 

Tietoturvaohjelmat 2021

Perinteiseen tapaan Neptunet listaa parhaat ja Suomeen soveltuvat tietoturvaohjelmat 2021. Kerrotaan, mitä on tapahtunut edellisestä listauksesta lähtien (marraskuu 2019) eli Tietoturvaohjelmat 2020. Ja mukaan laitetaan evästykset ohjelmien käyttämiseksi.

Vuoden kuluessa on tietoturvallisuuden kohdalla todella tapahtunut paljon. Siitä jo edellä kuvaus. Kannattaa myös lukea nämä:

-> Yleisimmät verkkohuijaukset

-> Mitä on kyberhyökkäys ja kyberturvallisuus

Tietoturvapakettien kohdalla on suosituimpien kärki pysynyt suunnilleen samana. Näitä on sitten erilaisia versioita täydellisinä turvapaketteina sekä erillisinä virustorjuntoina. Valikoimat selviävät linkkejä tutkimalla. Omat tietoturvaohjelmat on syytä pitää ajan tasalla ja toimivina. Ja muutenkin silmät ja korvat auki digimaailman turvallisuuteen liittyvissä ajankohtaisasioissa.

Seuraavassa kerrotaan tärkeitä taustoja tietoturvaohjelmien omaa valintaa varten. Tieturvaohjelmia ei voida asettaa paremmuusjärjestykseen. Ne ovat kaikki tehokkaita, ne toimivat kuten lupaavatkin. Eroja niiden välille tulee vasta käyttöominaisuuksista ja tietenkin hinnoista.

 

Mitä eroa virusturvalla ja tietoturvapaketilla?

Perinteinen virusturva on minimivaatimus tietokoneeseen. Tosin sekin jo sisältyy jokaiseen Windows 10een (tarkemmin jäljempänä). Tietoturvapaketeissa on aivan samalla tavalla toimiva ja yhtä tehokas virusturva kuin erillisetkin ovat, mutta siinä on useita muita lisäominaisuuksia. Ne tekevät tietoturvapaketin helppokäyttöisemmäksi ja peittävimmiksi kun ei tarvitse huolehtia virusturvaa täydentävistä yksityiskohdista.

Toinen ero voi olla käyttölisenssien määrä. Virustorjuntaohjelma on usein vain yhteen koneeseen kun tietoturvapaketeissa voi olla useampia, usein suojaus kolmeen laitteeseen.

 

Tietoturvapakettien kehitys

Nykyiset tietoturvapaketit ovat toimivia ja tehokkaita. Samalla niiden käyttöominaisuudet voivat painottua eri tavoin. Koska ne kaikki tekevät virustorjunnan kiitettävästi ei niitä testattaessa aseteta paremmuusjärjestykseen virustorjunnan tehokkuuden mukaan. Sen sijaan testeissä ja esittelyissä tutkitaan käyttöominaisuuksia, miten ne eroavat eri tuotteissa. Käyttäjillä on erilaisia vaatimuksia ja tottumuksia.

Melko uusia asioita on, että tietoturvapaketti voi sisältää myös VPN (Virtual Private Network) suojauksen. VPN on virtuaalinen erillisverkko, joka avulla netin käyttäjä voi parantaa merkittävästi yksityisyyden suojaansa. Se salaa laitteen verkkoyhteyden sekä estää hakkereita ja urkintaa. Se yhdistää eri laitteet, kuten esim. tabletin, VPN palveluntarjoajan ylläpitämän palvelimen kautta. VPN on saatavissa myös erillisinä palveluina. Huomaa, että vaikka VPN on hyödyllinen, sekään ei ratkaise kaikkia netin käytön turvaongelmia.

Mitä tietoturvapaketti maksaa? Aikaisemmin hinnat olivat lähellä toisiaan, mutta nyt ne näyttävät etääntyvän toisistaan. Oleellinen hintaero tulee siitä, miten moneen laitteeseen paketti on tarkoitettu. Kun muitakin asioita valitaan ja arvioidaan niiden hinnan mukaan niin miksi sitten ei myös tietoturvapaketteja. Varsinkin kun ne ovat torjuntateholtaan samaa luokkaa, vaikka sisältävät eri elementtejä. Tutki ja vertaile myös hintoja!

 

Mitä tarvitaan

Käyttäjä tarvitsee tietoturvapaketin tai vaihtoehtoisesti virustorjuntaohjelman täydennettynä ainakin yhdellä haittaohjelmien estäjällä ja poistajalla. Tietoturvapaketit ovat maksullisia, mutta virustorjujia ja haittaohjelmien torjujia on sekä maksullisia että maksuttomia.

Koneessa voi olla vain yksi virustorjuntaohjelma – paketissa tai erillinen. Jos niitä olisi useampia, niin ne estävät toisensa ja koko koneen toimintaa. Poikkeuksen tekee Windows 10n ”tehdasasennettu” virustorjunta Microsoft Defender Antivirus. Asennettaessa tietoturvapaketit ja virustorjuntaohjelmat poistavat automaattisesti yleensä kaikki aikaisemmat virustorjunnat.

 

Mitä ovat tietoturvapaketit

Tietoturvapaketit ovat merkkikohtaisia ohjelmakokonaisuuksia, jotka koostuvat useista erilaisista toiminnoista ja suojausominaisuuksista. Ne ovat myös maksullisia. Tietoturva voidaan koostaa myös maksuttomista softista. Tämä eri turvaohjelmista koostettava suojaus on perinteisempi ja toimii edelleenkin jos ne pitää ajan tasalla. Pakettien etuna on ylläpitämisen vaivattomuus.

Tietoturvapakettien nimeen kuului aikoinaan myös vuosiluku. Siitä voitiin heti nähdä, milloin ja mitä vuotta varten kokonaisuus on kehitetty. Nykyisin suurin osa tietoturvataloista ei sitä enää nimeen sisällytä. Tämä johtuu siitäkin, että tietoturvan kehittäminen ja päivittäminen on jatkuvaa työtä. Se etenee muulloinkin kuin lähellä vuodenvaihdetta.

Tietoturvapaketteja on suurimmilla kehittäjillä useita, eroina lisäominaisuuksien määrä ja vaativuus. Kuten jo aikaisemmin todettiin, itse virustorjunta on yhtä tehokas. Erilaisista ominaisuuksista seuraa myös pakettien erilainen hinta. Jos toimimme taloudellisesti, niin kannattaa tutkia, mistä eroista kalliimpi hinta johtuu ja ovatko kalliimman version tarjoamat käyttöominaisuudet omalla kohdalla tarpeellisia.

Tutki tarjontaa ja vertaile. Tietoturvapaketeilla on kuukauden maksuton kokeiluaika. Tietoturvapaketeista voi olla myös erikoistarjouksia. On hyvä muistaa, että netissä katselet turvatalojen itse laatimia tekstejä. Niissä voi olla paljon tietoa, mutta myös mainonnallista kehumista.

 

Online virus- ja haittaohjelmien skannaus

Mitä tehdä, jos epäilee, että koneessa on jotakin outoa? Vaikka koneessa olisi hyvät suojaukset, niin käytä tarvittaessa netissä olevia online virus- ja haittaohjelmien skannereita. Ne varmistavat, että kaikki on kunnoissa ja auttavat jos jotakin outoa ilmenee.

Skannerit voivat paljastaa ja ratkaista ongelman, joka jostakin syystä on läpäissyt koneen turvajärjestelyt. Maksuttomat skannaukset ja muut työkalut ovat yhä tärkeämpiä varmistustoimenpiteitä ja niitä kehitetään edelleen. Tunnetuimmat skannerit ovat linkkeinä jäljempänä olevassa listauksessa.

 

Tietoturvaohjelmat 2021

 

1. Tietoturvapaketit (Internet Security Suites)

Ne sisältävät kaiken mitä omaan hyvään tietoturvaan tarvitaan. Maailmalla on edelleenkin tietoturvapakettien vertailuissa parhaiten menestynyt kolmikko Bitdefender, Norton ja Kaspersky. Tämä on siis maailmalla, mutta Neptunetin listaus tehdään nimenomaan Suomea varten ja meidän olosuhteisiimme.

Asettelumme merkittävin muutos on, että Bitdefender on pudotettu pois kärjestä. Sen perustelu on, että ohjelmasta ei ole suomenkielistä versiota. Myös asiakaspalvelusta olemme saaneet huonon käsityksen, koska viime vuonna sanottiin sitä erityisesti kysyttäessä paketin sisältävän myös suomenkielisen version. Nyt asian tarkistuksen yhteydessä kävi selville, että sitä ei ole eikä yhtiö tuntunut kiinnostuneeltakaan Suomen markkinoista. No, pienethän ne ovat kansainvälisesti, mutta meille tärkeät.

Maailmalla on joissakin kokeiluissa parhaaseen kolmikoon on päässyt myös Mc Affee. Muita kärkijoukkoon vertailussa sijoittuvia on keveytensä ansiosta Eset. Siellä on yleensä mukana myös meille suomalaisille tuttu F-Securekin. Näillä tietoturvataloilla on paljon tutkimustoimintaa ja hyödyllistä tietoa tietoturvasta. Jos haluaa olla perillä uhkien muuttumisesta ja tietoturvan tasosta, niin niiden info- ja tutkimussivustoja kannattaa seurata. Tässä esimerkki; Kaspersky Resource Center/Threats, teksti on suomeksi.

Useista seuraavista linkeistä löytyy myös niin tietoturvapakettien kuin virustorjujienkin eri vaihtoehtoja ja niiden yksityiskohtien vertailua. Kannattaa tutustua. Paketin valinnalla voi saada sellaisia ominaisuuksia joita tarvitsee ja jättää pois niitä jotka eivät ole välttämättä tarpeen, esim. lapsilukko, salasanamanageri, varmuuskopiointi jne.

Monet paketeista voi saada samalla hinnalla myös useampaan koneeseen kotona. Listatut paketit on tarkoitettu kotikäyttöön sekä pienille yrityksille. Muille yhteisöille on omat softansa, joita saa esille myös näistä linkeistä. Älä käytä enää vanhan listauksen latauslinkkejä, tässä on uusimmat.

 

Listaukseen S) -merkityt saa suomeksi.

S) Norton ohjelmistot, sisältävät myös VPN, suomenkielinen esittely

S) Kaspersky tuotteet, VPN, suomenkielinen esittely josta aukeavat myös tarkemmat tiedot suomeksi

S) F-Secure Total ja F-Secure Safe, VPN Totalissa, saatavissa myös erikseen F-secure Freedome VPN, suomenkielinen esittely

S) McAfee tuotteet, suomenkielinen esittely
Erillinen maksullinen VPN McAfee Safe Connect

S) Eset Internet Security ja muut tuotteet, suomenkielinen esittely

S) Avast Premium Securty, suomenkielinen esittelysivusto

S) Panda tuotteet

Trend Internet Security ja muut tuotteet, suomenkielinen esittely

Bitdefender Internet Security ,VPN, ja muut tuotteet. Saatavissa myös erillinen VPN

 

Tietoturvataloilla voi olla myös maksuttomia versiota erilaisista tietoturvan apuohjelmista ja työkaluista. Niitä voi kuka tahansa käyttää, vaikka ei olisikaan asiakas. Sellaisia ovat esim. maksuttomat online skannerit, joista listaus jäljempänä. Tässä esimerkin vuoksi F-Securen maksuttomat työkalut. Ja esim. Kasperskyllä on maksuton VPN. Tieturvapaketteihin sisältyvillä VPN sovelluksilla on yleensä jokin aikaan sidottu datamäärän käyttörajoitus.

 

2. Virustorjunta

 

Maksulliset virustorjuntaohjelmat

Virustorjuntaohjelmia löytyy edellä olevista tietoturvapakettien linkeistä eikä niitä luetella tässä erikseen.

 

Maksuttomat virustorjuntaohjelmat

Myös näillä on keskinäistä kilpailua ja tehokkuus hyvä. Pilvitekniikkaa käyttävien tietokanta on pilvessä aina ajan tasalla. Muut kannattaa päivittää heti latauksen yhteydessä. Maksuttomilla virustorjujilla voi olla myös maksullisia täydennettyjä versioita. Jotkin maksuttomat virustorjujat esittävät käyttäjilleen mainoksia (esim. Panda Dome). Niissä mainostetaan maksullisia versioita ja niiden tuomia lisäominaisuuksia tai esitetään niiden hintatarjouksia.

Näissä linkeissä on tietoja myös maksullisista vaihtoehdoista ja muista työkaluista.

Kaspersky Free Antivirus (myös VPN), suomenkielinen esittely

Avast Free Antivirus, pilvipohjainen, suomenkielinen

Bitdefender Antivirus Free Edition

Avira Free Antivirus

360Total Security

Panda Dome, (aikaisemmin Panda Cloud Antivirus), pilvitekniikalla toimiva, suomenkielinen, mainostuettu ohjelma

Comodo Cloud Antivirus, mainostuettu

AVG Free Antivirus, mainostuettu

Uusi vaihtoehto;
Maksuton Windows 10 ohjelma, jota ei tarvitse edes asentaa. Testeissä noussut aivan kärkijoukkoon. Microsoft Defender Antivirus, pilveä käyttävä, sisältyy Win 10een, ei tarvitse asentaa mitään.

 

3. Online virusskannaus

Tämä on suositeltava ja maksuton toimenpide jos hiukankin epäillee, että koneessa voisi olla jotakin outoa. Tai esimerkiksi haittaohjelma, jota ei varsinainen virustorjunta ole poistanut. Tietoturvatalot ovat kehittäneet näitä maksuttomia palveluitaan ja liittäneet mukaan uusia työkaluja. Taustana on, että kun skannerit osoittavat hyvää toimintaa pääsevät turvatalot samalla kertomaan muista tuotteistaan. Online skannerit asentavat pienen apuohjelman koneeseen, joka sitten osallistuu skannaukseen.

 

Maksuttomia palveluita

F-Secure Online Scanner

ESET Free Online Scaner

Norton Power Eraser tehopoistaja

HouseCall – Trend Free Online Security Scan

Panda Cloud Cleaner, pilvitekniikkaa käyttävä haittaohjelmien skanneri

Virus Total, kätevä yhden tiedoston (max. 128 Mb) sekä URL osoitteen skannaus

VirScan.org, yhden tiedoston tehokas skannaus (max. 20 Mb) käyttäen useita antivirussoftia

 

 

Lisää tärkeää turvallisuustietoa

Kun digimaailman uhat muuttuvat niin myös tietoturva kehittyy. Tiedä siitä enemmän: Neptunetissä esitellään ohjelmaryhmiä ja ohjelmia, jotka liittyvät tietoturvaan. Sivustolla on myös tietopaketteja niin turvallisista ohjelmien latauspaikoista ja -tavoista kuin turvallisemmasta netin käytöstäkin. Tässä linkkejä muutamiin. Sisältö laatikosta löytyy lisää.

F-Secure: Tietoturvauhkien Top 5 suomeksi

Haittaohjelmien eri tyypit

Haitakkeet eli haitalliset ja tarpeettomat ohjelmat, bloatware, crapware

Mistä voin ladata ohjelmia turvallisesti

Uudistunut selainlisäke WOT (Web Of Trust) tekee netistä turvallisemman

Vaaralliset ja väärennetyt nettisivut

Virus koneessa! – mitä tehdä

Salasanat opas

Mitä ovat verkkohuijaukset – yleisimmät verkkohuijaukset

Jos tietoturva kiinnostaa niin tilaa sivuston RSS syöte. Saat automaattisesti tiedot uusista artikkeleista. Vaikka tästä ->
Neptunetin RSS syöte

 

 

 

Kommentointi on suljettu.