Printtaa tämä artikkeli Printtaa tämä artikkeli

Monille meille on ehkä jo vuosien takaa tuttu tietokoneen prosessit kertova Process Explorer.  Sillä on voinut selvittää mikä koneessa takkuaa, sen  häiriöitä ja vikoja.  Nyt on käytettävissä sitä vielä huomattavasti monipuolisemmaksi kehitetty ohjelma System Explorer.  Kaiken lisäksi myös tämä erinomainen työkalu on ilmainen.

System Explorer on hiljattain päivitetty uusimpaan versioonsa.  Päivitys on niin uusi, että se vasta näinä päivinä on tullut saataville.  Sen saa kohdasta Menu -> Option myös suomenkieliseksi, niiltä osin kuin se terminologian puitteissa on yleensä mahdollista.  Mutta katsotaan ensiksi käyttöliittymää ja softan toimintoja; siitä otsikkokuva.

Käyttöliittymän kuvassa on avattu sen sivu Prosessit.  Ylärivissä on näkyvän Menu-napin jälkeen lueteltu ne toiminnot, jotka haluaa asettaa automaattisesti näkyviin välilehtinä (+ nappi välilehtien jälkeen oikealla).  Valitut välilehdet saa klikattua pois niissä olevalla x-merkillä.  Myös standardi Windows tyylisen näkymän saa asetettua Menu -> View -> Show Classic Main Menu.

Ohjelman toiminnot

Välilehdistä/toiminnoista Task näyttää koneessa parhaillaan käynnissä olevat tehtävät. Prosessit osoittaa käynnissä olevat prosessit yksityiskohtineen.  Siitä voi kutsua näytölle tietoja prosessista, säädellä niitä, asettaa tärkeysjärjestyksiä jne.

Moduulit toiminto näyttää listauksen käynnissä olevia prosesseja varten ladatuista moduuleista.  Edelleen välilehtiin on asettavissa hyödyllinen Performace-toiminto eli resurssit.  Siitä on tässä seuraava kuva, klikkaa suuremmaksi.  Resurssien näytöstä on hyötyä erityisesti vikojen ja pullonkaulojen etsimisessä tai konetta viritettäessä.

Palvelut välilehti tuo ne näytille ryhmiteltynä käynnistyviksi tai pysäytyspalveluiksi. Siinä voi käynnistää tai pysäyttää palveluita ja muuttaa palvelun käynnistystapaa. Toiminto Ajurit tuo listauksen asennetuista ajureista ryhmiteltynä samaan tapaan kuin Palvelutkin ja samanlaisine säätöineen.

Jos katsoo välilehteä Windows, niin siinä on lista juuri käytössä olevista ikkunoista.  Toiminto Uninstallers näyttää koneen asennettujen softien poistajat ja History listan koneen hiljattain tekemistä toiminnoista.  Snapshots on työkalu, jolla voidaan tehdä tilannekuvia tiedostosysteemistä ja rekisteristä muutosten löytämiseksi.  Users on lista kirjautuneista käyttäjistä ja Additional Info on lisätietoja.

Menu ja Security Scan toiminnot

Palataan vielä jo alussa mainittuun suomenkielisyyteen.  Miten ohjelman saa suomenkieliseksi?  Ylhäällä vasemmalla on siis Menu-nappi ja sen takaa löytyy asetus, josta kielivalinta tehdään.  Siitä seuraava kuva.  Toinen tärkeä kohta sen takana on Apua.  Siitä pääsee ohjelman  englanninkieliseen ohjeistukseen, softan kotisivulle tai vaikka sen foorumiin.

Menu-napin alla on toinen tärkeä nappi; Security Scan eli Turvallisuus tarkastus.  Tämä on ohjelman tietokantojen avulla tehtävä erittäin hyödyllinen koneen online turvatarkastus.  Se kestää puolisen minuuttia ja tuloksesi saa raportin, jonka alkupuolesta viimeinen kuvamme.

Ilman silmien alla olevaa mallia on tämäntapaisen monitoimityökalun tarkka selostaminen aika vaikeaa.  Parhaan kuvan siitä saa vain itse katsomalla ja kokeilemalla.  Sitten tietää, onko siitä hyötyä juuri omiin tarkoituksiin nyt heti tai jatkuvasti.

 

 

 

 

System Explorer lataus:
http://www.download.fi/jarjestelma/jarjestelman_tiedot/system_explorer.cfm

System Explorer online opas englanniksi, linkissä avattuna kohta User Interface:
http://systemexplorer.net/onlinehelp.php?t=userinterface
 

Tagit: ,

2 kommenttia juttuun “System Explorer – tiedot mitä koneessa tapahtuu”

  1. Timpe sanoo:

    System Explorer on alallaan erinomainen sovellus koneessa suoritettavien prosessien, moduulien ym. tarkkailuun. Ainut ongelma on se että kuka tietää mikä taho on System Explorerin takana. Kun lähetät koneesi kaikki tärkeät tiedot http://systemexplorer.net pilvipalveluun tarkistettavaksi niin samalla paljastat koneesi kaikki haavoittuvuudet joiden kautta koneeseen voi verkosta hyökätä. He näkevät mitä palveluja, prosesseja, moduuleita sinulla on käytössä sekä niiden versiotiedot. Samalla nähdään tietenkin myös kaikkien käynnissä olevien tietoturvaohjelmien tiedot. Jos taustalla on NSA tai vastaava taho tai verkkoa seuraava taho niin yksittäiseen koneeseen pääsy verkon kautta helpottuu oleellisesti.     

  2. Neptun sanoo:

    En kyllä osaisi pelätä System Exploreria sen enempää kuin mitään muutakaan tahoa ja skanneria joka tutkii koneesta esim viruksia.  En liioin usko, että NSA tai muu vastaava taho on yhtään kiinnostunut koneesi sisällöstä – ellet käsittele jotakin todella merkittävää ja salaista tietoa.  Jos taas niitä käsittelet sinulla pitää olla huomattavasti asiantuntemusta, miten estää kaikenlainen tunkeutuminen tietoihisi. Ja jos sinulla on salaisia tietoja et varmasti tarvitse tai käytä mitään netissä olevia skannereita.

    Eli ollos huoleton.  Suomi-poika on ihan tavallinen tietokoneen käyttäjä, jonka kone ei muita kiinnosta, korkeintaan mainostajia nettikäyttäytymisen kohdalla.  Nettihuijarit ovat tietysti kaikkia vaanimassa, mutta sitä varten meillä on keinot ja toimintaohjeet. 

    Tässä vielä linkki System Explorerin yksityisyystietoihin.  Ihan normaalia. http://systemexplorer.net/onli.....vacypolicy

Jätä kommentti

Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>