Printtaa tämä artikkeli Printtaa tämä artikkeli

 

Pitääkö ajureita päivittää

 

 

Ajurien eli laiteohjaimien päivitystä
 

Tietokoneen ohjelmat on aina syytä pitää päivitettynä.  Siten saa tehokkaimmat käyttötavat ja välttää tietoturva-aukot.  Mutta miten on ajureiden kohdalla?  Pitääkö myös niitä päivittää?

 

Vastataan heti kysymykseen.  Ajureita ei tarvitse yllensä päivittää ellei laitteiden käytössä ole jokin ongelma.  Joitakin poikkeuksia on.  Asia on siksi tärkeä, että katsotaan tarkemmin mistä siinä oikein on kyse.

 

Mitä ajurit ovat

Ajurit eli laiteajurit (drivers) ovat pieniä ohjelmia, jotka saavat tietokoneen käyttämän laitteen toimimaan yhdessä sen käyttöjärjestelmän ja ohjelmien kanssa.  Microsoft käyttää myös termiä ohjain. Se, joka on jo vuosia sitten tutustunut tietokoneisiin muistaa ajan, jolloin laiteajurien päivittäminen oli yleistä.  Uusien laitteiden ajureissa saattoi olla vielä vikoja ja niitä kehitettiin muutenkin paremmiksi.  Nyt ovat ajat muuttuneet.  Pääperiaate onkin, että ajureita päivitetään vain poikkeustapauksissa.

Mutta siis kuitenkin.  Mitä ne poikkeukset ovat, siitä jäljempänä.

 

Mistä ajureita saa

Ajureita saa useista eri paikoista.  Tärkeimmät lähteet ovat:  Windows eli Microsoft ja piirisarjojen sekä laitteiden valmistajat. Windows asentaa valtaosan tietokoneen käyttämistä ajureista.  Ne ovat, sanoisiko normaalikäyttöisiä, yleisajureita, jotka toimivat, mutta eivät välttämättä sisällä mitään hienouksia tai lisäominaisuuksia.  Laitevalmistajat jakavat omat kehittyneimmät ajurit ja niitä saa usein myös merkkikoneiden valmistajien kautta.

Uuteen koneeseen ohjaimet siis asentaa pääosin Windows.  Uuden itse koottavan koneen ja uuden laitteen vaativampi ajuri voidaan asentaa mukana tulevasta CD/DVD levyltä.  Tässä kohdin on muistettava, että laiteiden valmistajien ja tietokoneen mukana tulevilla levyllä olevat ajurit voivat olla vanhentuneita, joskin yleensä kyllä toimivia.

 

Ajurien päivitystarve

Yleissääntö on tavallisen käyttäjän turvaksi: Älä päivitä jos ei ongelmia. Käytä toimivaa ajuria, ei välttämättä uusinta. Erilaiset ajuriversiot voivat päivitettäessä vain aiheuttaa ongelmia eikä mitään oleellisia parannuksia kuitenkaan ole. Ajurien päivitys ei korjaa hidasta konetta nopeammaksi.

Poikkeuksia ovat näytönohjaimen ajuri ja lisää ääniominaisuuksia etsittäessä myös ääniajuri. Näytönohjaimen ajuriin tehdään parannuksia, joista voi olla todellista hyötyä käyttäjille. Usein näytönohjaimen valmistajalta saatuun ajuriin liittyy myös hyödyllisiä asetus- ja säätöohjelmia. 

Muusta päivitystarpeesta tärkein on toimimattoman tai huonosti toimivan laiteajurin korjaaminen.  Vian poistamiseen on toimenpide yleinen keino.  Jos tulostin ei tulosta, voi ajurin päivitys sen korjata.  Tai äänet ei kuulu, niin uusi ääniajuri.

 

Miten päivitetään

Uusimmat ajurit saa siis netistä.  Niitä voi hakea suoraa valmistajien sivuilta. Ajurien päivityksen lataaminen netistä on samatapainen prosessi kuin ohjelmienkin asennus. Ajureita seuraa Windowsin Laitehallinta:  Ohjauspaneeli -> Laitehallinta.  Otsikkokuva on tästä kohdin, tarkasteltavana näytönohjaimen (näytönsovitin) ajuri.  Klikkaa kuva näkyväksi.  Jos lisämerkintöjä ajurien kohdalla listassa niin ne osoittavat siinä kohdin olevan ongelmia.

Ohjaimen etsiminenOhjaimen tietoja ja päivitys

Klikataan hiiren vasemmalla haluttua laitetta, niin saadaan alasvetotaulukko, jossa mm. kohdat Päivitä ohjainohjelmisto ja Ominaisuudet.  Päivitä ohjainohjelmisto kohdasta aukeaa pikkukuvan 1 mukainen valintataulukko, klikkaa näkyväksi. Valittavana päivitysvaihtoehdot netistä tai tietokoneesta.  Kohdasta Ominaisuudet aukeaa apusivuja, josta on valittu lehti Ohjain, pikkukuva 2.

Siitä saa esille valinnat Ohjaimen tiedot, Päivitä ohjain, Aikaisempi ohjain, Poista käytöstä ja Poista.  Jos siis uusi ohjain ei toimi kunnolla, niin täältä kodasta Aikaisempi ohjain saa palautettua entisen.

Netissä on useita maksullisia palveluita, jotka tekevät rahaa ohjainpäivityksillä. Niitä ei kannata käyttää. Uusimmat ja oikeat ohjaimet saa aivan maksutta netistä muutenkin. Jos nyt olet tottunut ohjaimien päivityspalveluihin, niin ainoa mainittava maksuton ohjelma on mielestäni SlimDrivers. Huomaa, softa on mainostuettu, siis estä tarpeettomat ohjelmat asennusvaiheessa. Softa tekee muutakin, kuten varmuuskopioi ohjaimia eikä ole aggressiivinen. Silti voi senkin kohdalla aina harkita päivittääkö sen kautta vai suoraa ohjaimen lähteestä.

Linkeissä muutamia tärkeimpiä ajurien päivityspaikkoja.  Jos tietokoneesi käyttää Windowsin ajureita näytönohjaimeen, niin linkeistä valmistajilta saa paljon paremmat.

Tämän artikkelin myötä poistuu neptunetistä jo vanhentunut (helmikuu 2011) artikkeli ”Ajurit – ovatko ajurit ajan tasalla?"

 


Linkit


Näytönohjaimet

Nvidia

ATI/AMD 

 

Tietokoneen valmistajia

Lenovo

HP tuki suomeksi

Asus

Acer 

Apple tuki 

MSI

 

Ääniajurit
Update Audio Drivers, Drivers.com 

Realtek audio drivers 

 

SlimDrivers päivitysohjelma.  Kannaattaa lukea ennen asennusta Asiaan liityvää kohdasta SlimDrivers – asennus ja käyttö

 


Asiaan liittyvää

Mistä tieää mitä ajureita koneessa on ja ajurien varmuuskopointi

SlimDrivers – asennus ja käyttö

Näytönohjain tuo sisällön ruudullesi 

Ääniajurit: Äänet kadonneet – miten äänet takaisin tietokoneeseen 

 

 

 

 

 

Tagit: , ,

3 kommenttia juttuun “Ajurien päivitys”

 1. Tarja Kangasluoma sanoo:

  Kiitokset hyvästä vastauksesta. Tästä ymmärtää tyhmäkin (niinkuin minä) mitä ajurien päivitys on ja milloin sitä tarvitaan. Olipa onni, että satuin aivan muissa asioissa avaamaan sivunne. Nyt Neptunet menee kirjanmerkkiin, sillä täältä löytyy niin paljon hyviä vastauksia kaikkiin  tietokone asioihin ja paljon muuhunkin.  KIITOKSIN Tarja 

 2. Neptun sanoo:

  Kiitos Tarja!  Ole huoleti, kommenteista ei näy koskaan muille kuin lähettäjän nimimerkki. (Jos ei ole itse kirjoittanut tietoja viestin sisälle.)  Lisäksi kommentit menevät yleensä ensin moderoitavaksi, jolloin tarkistan, että ne ovat asiallisia eikä niissä ole esim. lähettäjän tietoja, kuten mainoksia.

  On eri asia mitä kommentin kirjoittaja itse näkee ruudullaan, mutta tämä varma automaatio toimii ja estää mainitsemasi virheet.  Joskus selain varastoi sivun (vanhan), jolloin voi klikata sivun päivitystä.

  Nyt en laske läpi jälkimmäistä kommenttiasi, niin huomaat, että ei sinne automattisesti mitään tule. Ja että tässä komentissasi ei ole tietojasi. OK?

 3. Tarja Kangasluoma sanoo:

  OK.     Kiitos pikaisesta tiedosta.    terv. Tarja

Jätä kommentti

Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>