Printtaa tämä artikkeli Printtaa tämä artikkeli

Mitä mahdollisuuksia on hankkia uusi tietokone? Mahdollisuudet ovat: Mennä kauppaan tai nettiin ja ostaa sellainen, kasata sellainen itse tai valita itse komponentit ja antaa osien hankintapaikan kasata niistä.

 Klikaaa kuvia, niin saat niistä isomman.

Tässä artikkelissa pyrin rohkaisemaan niitä, jotka voivat harkita itse koneen kasaamista. Seuraava teksti ei ole varsinainen kokoamisohje – niitäkin on netissä useita – vaan selostus, mistä siinä oikein on kysymys. Ja samalla pyrin antamaan muutamia vinkkejä neuvoksi ensi kertaa tietokonetta rakentavalle. Miksi tekisit samoja virheitä, joita kirjoittajakin on jo tehnyt?

Onko tietokoneen kasaaminen vaikeata? Sitä ei voi sanoa vaikeaksi, sillä kyse on vain komponenttien liittämisestä toisiinsa. Siinä ei tarvitse olla mitenkään erityisen kätevä käsistään, kirjoittajakaan ei ole. Hommasta voi selviytyä yhdellä ainoalla työkalulla; ruuvimeisselillä, mikä sekin kertonee, että ei se voi olla vaativa näpräystehtävä.

Tietokoneen kasaaminen itse tai kasauttaminen on kannattavaa, jos pyrkii hyvään ja taloudellisesti kestävään tulokseen. Merkkikoneet sisältävät samoja komponentteja, mutta usein niiden kaikkein riisutuimpia ja kesyimpiä malleja. Tehdas ei satsaa turhaa tehokkuuteen.

Itse osat valitsemalla saa laadukasta tavaraa ja sellaisen yhdistelmän, jota tarvitsee. Siinä ratkaistaan, miten nopea ja minkä hintainen koneesi tulee olemaan. Pelaajilla on toisenlaiset ja kalliimmat vaatimukset kuin tavallisilla käyttäjillä.

Silläkään ei ole mitään väliä, missä järjestyksessä minkäkin osan sijoittaa koteloon. Paras järjestys on mielestäni se, joka helpottaa seuraavien osien kiinnittämistä, eikä haittaa sitä.

 

Mistä tietokone koostuu

Normaalikäyttöön tietokone koostuu seuraavista osista:

 • Emolevy
 • Kotelo
 • Prosessori
 • Virtalähde
 • Kiintolevy
 • Muisti
 • CD-DVD asema
 • Näytönohjain, jos ei käytetä emolevyyn mahdollisesti integroitua
 • Mahdollisesti kotelotuuletin, jos koteloon ei sellaista kuulu tai haluaa lisää tuuletusta

Siinä perusvarustus, jota täydennetään erikoistarkoituksiin kuten muistikortinlukijalla, toisella kiintolevyllä, äänikortilla jne.

Keskeinen komponentti on emolevy. Se määrää, millainen koneesta ja millainen prosessori siihen tulee. Eli pitkälle koneen tehot.

Kokoonpanoon on lukemattomia erilaisia mahdollisuuksia. Se on paras aloittaa katsomalla jotakin tiedossa olevaa kokonpanoa tai kysymällä joltakin asiaa tuntevalta, vaikka täällä neptunetissä. Lähtökohtana on suunniteltu käyttötarkoitus ja hintatavoitteet.

Kokoonpanossa ovat keskeiset neuvot emolevyn käsikirjassa, kotelon osalta sen ohjeessa ja prosessorissa sen ohjeessa. Englannin kielen auttava taito eduksi.  Myös Google kääntäjä kääntää nykyisin tekstejä jo varsin ymmärrettävälle suomen ,

Kokoonpano aloitetaan emolevystä. Tästä heti vinkki: Emolevyn mukana tulee kotelon taakse tuleva peitemaski. Tämä on syytä kiinnittää ensiksi emolevyyn ja vasta sen jälkeen ruuvata emolevy muutamilla ruuveillaan kiinni koteloon.

Kiintolevyä hankittaessa on hyvä varmistaa, että kotelossa on sille sopiva kiinnitys. Usein tarvitaan erilliset kiinnityskiskot kiintolevyä varten näin eryisesi nopeita SSD levyjä varten.

Itse kiinnittelen osia emolevyn jälkeen prosessorin tuulettimineen, sitten kaikki reunoilla olevat kohteet kuten virtalähde, kiintolevy, CD-DVD asema sekä kotelon johdot emolevyyn ja lopuksi muistit sekä näytönohjainkortti. Lopuksi kaikki johdot ja varmistus kohta kohdalta, että kaikki niin virta- kuin liitosjohdotkin on liitetty ja oikein. Siinä se on!

Kuvassa valmis kasaus.  Seuraavaksi Windowsin ja ajureiden asennus.

 

Varmista komponenttien yhteensopivuus

Vinkki: Kannattaa hankkia osat paikasta tai paikoista, jossa voidaan varmistaa, että ne ovat keskenään yhteensopivat. Muutoin yhteensopivuusongelmat eivät ole harvinaisia ja niiden selvittäminen harmittava viivytys koneen valmistumisessa. Esim. emolevyn BIOSin tuki prosessorille kuuluu näihin varmistuksiin, myös esim. 64 bittisyys. Tämä 64 bittisyys on tarpeen, jos muistia on emolevyssä kiinni enemmän kuin 3 G, kuten vaikka yleinen 4 G.

Hinta ja osien valintavinkkejä saa mukavasti suuren tietokonekauppojen kuten esim. Verkkokauppa.comin tuotelistoista.

Kun olet itse koonnut koneen, olet valmistaja, ja sinulla on oikeus ostaa sekä asentaa Windowsin OEM versioita, jotka ovat halvempia kuin tavalliset vastaavat.  Windowsin tai muun käyttäöjärjesdtelmän voi myös siirtää kloonaamalla vanhasta tietokoneesta tähän uuteen.   Windowsin siirtämistä on esitelty tarkemmin täällä -> Nopean SSD levyn asennus ja käyttöönotto.

Ajatuksista tekoihin! Jos vaikka olet osia jo johonkin koneeseen päivittänyt, niin varmaan huomasit, että itse kokoaminen voisi sujua ja on mielenkiintoista. Joissakin alan liikeissä on myös kasauspalvelu sieltä ostetuille osille. Hinnat kannattaa katsoa netistä tai kysyä, esim. Verkkokauppa comin kohdalla (2.10.2020) 69.90 E.

 

Artikkeli päivitetty 1.10.2020

Seuraa sivustoa.  Helpoiten tilaamalla RSS syöte.

 

Tagit: ,

2 kommenttia juttuun “Miten saa mieleisensä tietokoneen – kasaamalla itse!”

 1. Joni sanoo:

  Jos tietokoneet ovat vähemmän tuttuja niin voi silti valita omiin tarpeisiin soveltuvat komponentit myyjän tai kaverin avustuksella. Osat voi sitten tuoda vaikkapa meille ja kasaamme tietokoneen ammattitaitoisesti, mutta halvalla.

 2. Neptun sanoo:

  Joni taisi unohtaa mainita, mistä firmasta hän on.  Hän on Tampereen Tietokonepalvelusta.  Juttua kirjoittaessani huomasin kyllä firman nettisivun, mutta ehkäpä paikallisuuden takia en sitä maininnut.  Tässä kuitenkin tuo linkki:

  http://www.tampereentietokonepalvelu.com/

Jätä kommentti

Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>