Printtaa tämä artikkeli Printtaa tämä artikkeli

 

Tietokone kannattaa pitää kunnossa

 

 

Autoilla on määräaikaiset huoltonsa. Tietokoneilla ei ole eikä tarvitakaan. Tietokoneen huolto onkin lähinnä sen korjaamista. Sen sijaan tietokoneet toimivat paremmin ja pitempään, jos käyttäjä viitsii huolehtia niiden ylläpidosta. Miten ne siten pidetään kunnossa, mitä on tietokoneen ylläpito.

 

 

Varmaan jokainen toivoo, että tietotokone toimisi kunnolla ja häiriöittä. Se ei kulu käytössä, mutta mistä sitten johtuu, että kuitenkin häiriöitä voi ajan mittaan tulla? Ylläpito on hyvin yksinkertaista. Sitä varten ei tarvitse mitenkään nörtiksi ryhtyä. Tärkeintä on, että tietää mistä on kysymys ja mitä käyttäjä voi tarvittaessa itse tehdä.

 

Paremmin toimiva tietokone

Tietokoneessa ei ole juuri kuluvia osia. Sen sijaan käytön myötä syntyy siihen koko ajan sisältöä. Myös aika kulkee eteenpäin. Eilispäivän ratkaisu voi tänään olla jo vanha. Uusi tietokone toimii aina hienosti. Mutta mitä pitempään ja ahkerammin sitä käyttää, niin se saattaa hidastua. Pahimmassa tapauksessa voi tulla häiriöitä ja virhesanomia. Eikö sitä voisi pitää jotenkin käytössäkin uuden veroisena?

Se on täysin mahdollista ja kannattavaa. Miten se tehdään riippuu ratkaisevasti koneen käytöstä. Periaate on, että mitä enemmän käyttöä niin vastaavasti sitä suurempi on yksinkertaisten ylläpitotoimien merkitys. Seuraavassa käydään läpi näitä toimenpiteitä. Tietokoneen pitäminen kunnossa muodostuu monille käyttäjille rutiininomaiseksi ja vaivattomaksi. Ne muutamat asiat, joita tarvitaan, sujuvat koneen normaalin käytön yhteydessä.

Tässä yhteydessä on mainittava, että tietokoneen kunnossapidon nimissä on netissä tarjolla vaikka mitä. Vaarallisimpia ovat vakoilu- ja haittaohjelmia levittävät sivustot. Monenlaista palvelua on tyrkyllä; tästä painikkeesta saat koneen ajan tasalle ja korjattua jne. On maksullisia ohjelmia ja mitä erilaisimpia ylläpidon avustajia, jotka lupaavat paljon. Ne suunnataan yleensä juuri peruskäyttäjille, jotka voivat pitää niitä tarpeellisina. Kannattaa ehdottomasti olla tarkka ja kriittinen. Ylläpidonkaan nimissä ei ole syytä hankkia mahdollisia harmeja.

 

Ylläpitotoimet

Mitä ovat sitten ne käyttäjän toimenpiteet, jotka kuuluvat kotitietokoneen ylläpitoon. Tässä on toimenpiteet jaettu kahteen ryhmään 1. MUST ylläpitoon ja 2. TARPEELLISEEN ylläpitoon. Kuten edellä lyhyesti jo todettiin, niin toimenpiteiden tarve riippuu koneen käytön luonteesta ja vilkkaudesta. Lopuksi olen listannut vielä kolmannen ryhmän asioita 3. HARKITSE. Siinä ovat toimenpiteet, joita ei yleensä tarvita tai joiden tarve on kiistanalaista.

 

1. MUST ylläpito

Turvaohjelmat. Koneen turvaohjelmien tulee olla ajan tasalla, päivitettyjä ja toimivia. Ks. tarvittaessa -> Tietoturvaohjelmat 2020

Windowsin päivitykset. Windowsin – tai muun käyttöjärjestelmän – tulee olla päivitettyjä. Lisätietoja -> Windowsin päivitykset

Ohjelmien päivitykset. Koneen ohjelmien päivityksistä tulee huolehtia. Vai harvat niistä päivittyvät automattisesti tai ilmoittavat päivityksistä. Päivittämätön ohjelma on vaarallinen tietoturva-aukko koneessa. Lisätietoja -> Ovatko ohjelmat ajan tasalla?

Kiintolevyn puhdistaminen. Jos koneen käyttö on vilkasta tulee huolehtia kiintolevyn ajoittaisesta puhdistamisesta. Poistetaan käytön myötä syntyneet tiedostojäänteet, väliaikaiset tiedostot ja etenkin selaimien väliaikaistiedostot. Poistaminen tapahtuu helposti ja täysin maksutta Windowsin omalla työkalulla. Selostettu täällä -> CCleaner Microsoftin mustalle listalle  Lisätietoa täällä -> Tietokoneen siivous.

 Windowsin työkalu kiintolevyn siivoamiseen. Klikkaa kuva kuten muutkin kuvat näkymään paremmin ja kokonaan.

 

 

 

 

 

2. TARPEELLINEN ylläpito

Tarpeettomat ja haitalliset ohjelmat. Poista koneesta kaikki ohjelmat, joita et tarvitse. Usein juuri käyttämättömät ohjelmat jäävät päivittämättä ja aiheuttavat tietoturva-aukkoja. Poista ohjelmat, joita on jokin muu ohjelma asentanut koneeseesi. Myös merkkikoneen mukana tulevat kylkijäisohjelmat ovat yleensä tarpeettomia ja jopa haitallisia. Asiasta tarkemmin -> Poista turhat ja tarpeettomat ohjelmat

Poista tarpeettomat ja haitalliset ohjelmat. Poisto Windowsin Ohjauspaneelin Ohjelmat ja toiminnot työkalulla tai erillisellä poisto-ohjelmalla

 

 

 

 

Automaattisesti käynnistyvät. Valvo Windowsin kanssa automaattisesti käynnistyviä ohjelmia. Ne voivat olla käynnistyksen suurin hidastaja. Asiaa käsitelty tarkemmin täällä -> Onko tietokone hidastunut.

Virheet ja varoitukset. Seuraa virhesanomia ja varoituksia. Tutki ajoissa, mistä on kyse ja mitä pitäisi tehdä. Virheet eivät korjaannu itsestään, yleensä ne vain pahenevat. Tutki virheitä Windowsin lokikirjasta eli Tapahtumienvalvonnasta tai käytä erillisiä testiohjelmia  tai diagnoosiohjelmia.

Varmuuskopiointi. Huolehdi varmuuskopioinnista, etenkin arvokkaasta ja korvaamattomasta omasta sisällöstä eli valokuvista, videoista ja tiedostoista. Myös Windowsin varmuuskopiointi on hyödyllistä sekä varautuminen sen korjaamiseen. Windowsin varmuuskopioinnista tarkemmin -> täällä.

 

3. HARKITSE

Rekisterin puhdistus/ korjaaminen. Rekisterin puhdistamista – sitä sanotaan myös sen korjaamiseksi – ei pidetä enää nykykoneissa tarpeellisena. Turhat rekisterimerkinnät eivät viivytä tai haittaa koneen toimintoja, sanovat rekisterien asiantuntijat. Jos sitä haluaa tehdä on suositeltavinta käyttää tarkoitukseen tehtyjä apuohjelmia, jotka myös varmuuskopioivat rekisterin. Tarkemmin -> Windowsin rekisteri

 

Todennäköisesti et tarvitse Windowsin rekisterin siivoamista,  jota sanotaan myös sen korjaamiseksi.

 

.

 

 

 

Ajurien (ohjaimien) päivitys. Nykyisin ei ajurien päivittämistä pidetä enää tarpeellisena. Poikkeuksen tekevät näytönohjain ja mahdollisesti ääniajuri. Ajurien päivityksestä tarkemmin -> Ajurien päivitys.

Puhdistusohjelmien käyttö. Koneen siivoamiseen sopii Windowsin oma työkalu Levyn uudelleenjärjestäminen. Jos kuitenkin haluaa käyttää jotakin puhdistusohjelmaa, cleaneria, niin myös sellaisia on käytettävissä. Maksulliset ovat täysin tarpeettomia ja CCleaner sisältää haittapuolia. Tarkemmin -> CCleaner Microsoftin mustalle listalle.

 

 

Tietokoneen ylläpito ei merkitse, että se olisi jokin aivan ylimääräinen vaiva. Tällaiset toimenpiteet ja pieni seuranta kuuluu tietokoneen normaaliin käyttöön. Ne muodostuvat käytännössä käyttäjän rutiineiksi. Tulos on kannattava: Paremmin ja varmemmin toimiva tietokone. Ylläpito pitää tietokoneen poissa tietokonehuolloista ja –korjaamoista eikä kauppaan tule niin usein asiaa.

 

 

Näistä lisää tietotoa, jota voi tarvita tietokoneen pitämiseksi kunnossa

Miten eroon väärästä tai huonosta ohjelmasta

Mistä voin ladata ohjelmia

Ladattavien ohjelmien maksuluokat

Netti ei toimi opas

Mitä ajureita koneessa on

Mitä ovat oletusohjelmat

Tietokone huoltoon tai korjattavaksi opas 

Ohjauspaneelin käyttö

Miten kauan tämä kestää – tietokoneen ikä

 

 

 

Tagit: , , ,

Jätä kommentti

Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>