Printtaa tämä artikkeli Printtaa tämä artikkeli

Nyt on korkea aika pelastaa vanhat tärkeät VHS-videot.  Niiden säilyvyysaika voi olla vain n. 15 vuotta, minkä jälkeen ne on menetetty.  Miten vanhat  analogiset videot voidaan kotikoneilla digitoida ja tallentaa DVDlle, siitä tässä kokemuksia.

Heti alkuun on sanottava, että tämä ei ole lopullinen ja perusteellinen käyttöopastus.  Kokeiluitani asiaa muutamia kuukausia, en voi sanoa olevani mitenkään asiaan täysin oppinut.  Mutta arvelen, että aloittelijan havainnoista voisi olla muillekin asiasta kiinnostuneille jotakin hyötyä. 

Ihan periaatteita ensin:  Kotilaittein käy videoiden pelastamien hyvin päinsä.  Kyse ei ole lainkaan kalliista investoinneista – vaikka toki rahaa saa menemään sillä aina löytyy vielä kalliimpia laiteita.  Käyttökelpoiset videosiepparit eli kaappauslaitteet maksavat alkaen n. 20-30 euroa ja niiden mukana tulee yleensä jopa kätevä monitoimiohjelma, jolla videoita voi kaapata, editoida ja polttaa DVD:lle.  Saman prosessin voi tehdä erillisillä myös maksuttomilla ohjelmilla, mutta suosittelen kuitenkin aloittaville tuollaisen ”kokonaisohjelman” käyttöä, sillä se tekee asian paljon helpommaksi.

Kaappausvälineen lisäksi tarvitaan VHS-nauhuri sekä mahdollisesti sen Scart-liitäntään sovitin, jos nauhurissa ei ole erillisiä RCA- tai S-videoportteja (katso otsikkokuvasta, millaiset liittimet laitteissa yleensä on).  Ja tietenkin tietokone, jossa Windows. Eli laitteistopuolella ei juuri ihmeitä tarvita.

Sen sijaan mitä tarvitaan on aikaa.  Voisi sanoa, että jos on kovin kiire, niin kannattaa antaa vanhat videot digitoitavaksi johonkin liikkeeseen, missä se tosin sitten maksaa. Homma kun ei etene siten, että painetaan nappia, jonka jälkeen tunnin mittainen kotivideo muuttuu tunnin kuluessa DVDltä näkyväksi ohjelmaksi.  Tämä on askartelua, tosin myös hyvin mielenkiintoista.  Kaikki videoita digitoineet sanovat, että aikaa tarvitaan n. 3-4-kertainen määrä kaikkiin eri vaiheisiin ennen kuin kädessä on lopputulos. Eli tunnin kotivideon kohdalla hyvinkin menee kolmisen tuntia. 

Ja tietekin alussa on kaikki ensin opittava, mihin menee oma aikansa.  Tämän jutun tarkoitus on vähentää alussa tarvittavaa asioiden tutkimista että pääse helpommin itse tekemiseen käsiksi.  

Ja vielä ennen itse asiaan ryhtymistä, millaisia lopputuloksia noilla eväillä saa aikaan?  Omat kokemukseni ovat hyvin myönteisiä.  Oikeilla asetuksilla ja  säädöillä saa aikaan suorastaan hämmästyttävän laadukasta television tai tietokoneen kautta katseltavaa.  Kun välttää pullonkaulat – eli  lue edelleen.

Sieppaajan päiväkirjasta

Kokeilin kahta eri laitetta ja niiden ohjelmaa: Terratec Grabby ja sen ohjelmaa Magix Movies on TerraTec Edition sekä Video-Capture DigiPlus ja sen ohjelmaa Ulead Video Studio SE DVD.  Kummatkin laitteet toimivat ja olivat samantapaisia.  Sen sijaan ohjelmissa oli suuria eroja.  Uleadin softa oli vanha ja se toimi vain lisäajurilla Win 7ssa.  Siltikin esim. sen poltto-sivusta puuttui alaosa, joten se ei toiminut (voi polttaa kyllä jollakin muulla ohjelmalla). Corel on ostanut Uleadin, joten tämän softan tuki on ilmeisen toimimaton.

Näistä syistä käytin ja seuraavassa kerron yksionomaan Terratrec Grabbystä ja sen Magix ohjelmasta.  Kokeilin myös millaista tukea laiteelle ja ohjelmalle on saatavissa.  Magix on tunnettu suuri softatalo ja sillä on toimiva tuki, mutta tämä tuote on Terratecin sovellus sen tuotteista, joten tuki kuuluu Terratecille.  Se toimii ihan hyvin ja minulle vastaili Terratecin tiimistä Darius Rosumek.

Grabby toimii myös Windows 7ssa.  Laite asennetaan mukana tulevan ohjeen mukaan, kytkeminen USB-porttiin asentaa sen ajurin.  Ei vaikeuksia.

Tässä kuva ohjelman käyttöliittymästä Record kohdasta, klikkaa suuremmaksi.  Huomataan, että toiminnot jakaantuvat näkyvästi kolmeen osaan Record, Edit ja Burn. Ohjelman avautuessa siihen tulee ensiksi New project settings ruutu.  Samat saa tehtyä myöhemminkin.  

Ylinnä olevassa navigointipalkissa on kohdat File ( toimintoja, asetuksia), @services (Magixin online yhteyksiä), Tasks (toimintoja) Help (listaus tiedoista, Helpin saa myös painamalla F1) ja ?! -merkki, jossa yhteys tekniseen tukeen.  Tähän on syytä suhtautua varauksella, sillä ohjelma ei kuitenkaan ole Magixin vaan Terratecin.

Harmaalla pohjalla ovat sitten tärkeät asetukset, jotka on saatettava tilanteen tasalle.  Ylimpään osioon tulee valittavaksi oikea video- ja audiokaappari.  Seuraavassa annetaan projektille nimi.  Ja seuraavassa osiossa kaappauksen asetukset, jotka ratkaiset millaista jälkeä syntyy. Toisessa kuvassa käyttämäni Advaced MPEG Settins, klikkaa kuva suuremmaksi.

Tähän laitan yhteenvedon millaisilla asetuksilla itse pääsin hyviin tuloksiin. Erityisen tärkeää on, että videostandardi on meidän suomalainen PAL (PAL_B). Muussa tapauksessa kuvaa ei näy lainkaan.

Video settings:
  Video stream type MPEG-2
   frame size 640×480 (muitakin voi kokeilla)
   frame rate 25.000
   aspect ratio 4:3 display
   bitrade: variable, avg 4.20, max 8.00
   Estimate size 1.8 GB/hour

Audio settings (MPEG)
   layer 2
   bitrade 224 kbps
   frequence 48.0 kHz
   mode: stereo
   estimatate size 96 MB/hour

Multiplexer settings:
   program stream type MPEG-2
   bitrade: variable, conputed maximum 
  
Säädin asetuksia niin, että ruutuun Recording quality kohtaan tuli merkinnät:

MXV:  User definied (MXV-tiedostot ovat Magixin omia työtiedostoja, eivät sellaisina muualla esitettäviä)
   MXV Export:
   Video 640×480; 2500 Frames/s
   Audio: 48 000 Hz; Stereo

Tuli kokeiltua erilaisia pakkausmuotoja.  Havainto vahvisti muidenkin havainnot;  mitä enemmän pakattu, sitä huonompi tulos.  Toisaalta mitä vähemmän pakattu, sitä suurempi ja enemmän tilaa vaativa tulos.  Sopivana kompromissina pidän ohjelmankin oletussuositusta MPEG-2,  jonka DVD- ja tietokoneen mediasoittimet näyttävät.

Edit-toimintoja en kovin paljon kokeillut koska pääpaino oli nyt vanhojen videoiden pelastamisessa.  Sillä voi monipuolisesti muokata kaapattua tai DVD levyltä otettavaa videota (eli aikaisemmin digitoituja), poistaa kohtia, lisätä efektejä jne. Palataan siihen toisella kerralla jos kiinnostusta ilmenee.

Kolmas kokonaisuus on Burn.  Siinä asetetaan videoon valikko, jolloin voidaan samalle DVDlle tallentaa useampiakin kaappauksia.  Poltto tapahtuu oletusasetuksin sujuvasti.  Ja tässä tärkeä VINKKI:  Alussa ja kokeiltaessa ei kannata polttaa suoraa esim R levylle vaan uudellenkirjoitettaville RW levyille.  Niistä – jos onnistuu ja hyvätä näyttää – saa helposti kopoitua videon kertakäyttölevylle.  Näin vältyy suureta määrältä hukkaan menneitä DVD levyjä!

Terratecin ominaisuuksiin kuuluu jonkinasteinen interferenssi juova kuvan alareunassa.  Juuri siitä kävin pitkiä keskusteluja tuen kanssa.  Heidän mukaansa ei kyse ole interferenssistä vaan häiriöjuovasta, jonka aiheuttaa vanha videomateriaali.  Tämä hiukan elävä harmaajuova ei näy kuitenkaan esim. DVD soittimilla katsottaessa sillä se rajautuu ulkopuolelle.  Terratec sanoo, että se osoittaa, että koko kuva on digitoitu eikä mitään jää pois.  Juovan saa lähes näkymättömiin asetuksen kohdassa Image mask.  Sen liukusäädin max asentoon (musta).

Kokeilin myös ilmaista Magix Video easy Terratec Edition ohjelmaa.  Se on ehkä hiukan yksinkertaisempi kuin käyttämäni, samoilla säädöillä yhtä hyvä tulos.

Ihan kivaa puuhaa ja tuloksiin voi olla tyytyväinen.  Olen valmis keskustelemaan videoiden editoinnin systeemeistä ja mahdollista ongelmista muiden käyttäjien kanssa.  Siitä vain kommenttia tähän artikkeliin tai kysymyksiä tämän sivuston neptunet-foorumiin.  Eiköhän yhdessä löydetä sopivia ratkaisuja.

Kuten kaikki neptunet.netin artikkelit voi myös tämän helposti printata; alussa otsikon yläpuolella on printtausnappi.

 

Lisäys 9.5.12
 

Asiaa on kehitetty on edelleen.  Nyt käytän kuvakokoa 720 x  576, ohjelman laatua 7 ja videon bitratea n. 8000.  Myös audiopuolen bitrate on nostettu maksimiinsa.  Tulos on entistä parempi.  Luonnollisesti tilaa tarvitaan DVDllä hiukan enemmän, mutta kun pääosa digitoiduista on max, tunnin ja suurin osa sen alle, niin mahtuvat hyvin yksi tai kaksikin samalle DVDlle.

Käytän edelleenkin Magix Movies on DVD softaa, en tosin Terratec editionia vaan maksullista Magix Movies on DVD 8 Download versioita.  Se on muuten lähes samalainen kuin Terratecin versiokin, mutta tässä voi rajata lopputuloskuvaa haluamallaan tavalla ja saada alhaalta ja reunat siistiksi.

Päivys 6.1.15

 

Asiaan liityvää

 

Digitoi vanhat C-kasetit – pelasta vanhat musiikit ja muistot

 

Kovivideoiden teko – kokemuksia videoinnista

Videoiden editointi ja editointiohjelmat

Videoiden tiedostomuodot ja niiden muuntaminen

Näkyvätkö videot – Win7 koodekit kuntoon

Mikä on hyvä mediasoitin

 

 

 

 

 

Tagit: , ,

78 kommenttia juttuun “Pelasta vanhat VHS-videot – kokemuksia videoiden digitoinnista”

 1. Hannu sanoo:

  Kiitos tästä ohjeesta.
   

 2. Neptun sanoo:

  Kiva, että edes jollekin on hyötyä artikkelista. Kuten sen lisäyksessä sanotaan, niin ihmettelin kovasti kun kukaan ei kommentoinut tai kysynyt mitään. Itse uurastin aika pitkäänkin, ennenkuin videoiden digitointi alkoi hahmotua. Nykyisin se on sitten jo aika rutiinia.

 3. Simo sanoo:

  Latasin netistä tuon Magix Movies on DVD 8 Download- ohjelman trial-version 7 päiväksi. Kun olen virittänyt asetukset kuntoon, VHS-kuva näkyy ja kuuluu ihan normaalisti, mutta kun painan record-nappulaa, kuva näkyy mutta ääni menee sekaisin eli se pätkii koko ajan. Nauhoitteeseen ei jää ääntä ollenkaan. Pitäisikö ostaa oikea virallinen versio ja toimisiko se normaalisti ?
  Tietokoneeni on keväällä 2012 hankittu Dell Latitude-kannettava käyttis Windows 7 Professional.
   

 4. Neptun sanoo:

  Nämä osaviat ovat hankalia. Vika voi olla ääniasetuksissa. Kokeilisin ensin ja vaikka ottaisin yhteyden niiden tukeen, ennekuin ostaisin virallisen version. Se maksulinen on kuitenkin lähes samanlainen, siinä on vain lisäominaisuuksia. Siten ei ole sanottua, että se ratkaiseen ongelman. Ääniongelmat ovat näissä yleisiä. Joskus ne korjaantuvat “itsetään” kun ajaa videota tarpeeksi kauan.

 5. Simo sanoo:

  OK, kiitos kommenteista. Magixin sivuilta löytyi jo vinkkiä, että kaapelini eivät ehkä ole ns. full duplex- mallia ja siitä syystä ääni pätkii. Jatkan siis kokeilua.

 6. Neptun sanoo:

  Juu, ei pidä hätkähtää ääni- tai muita tilapäisiä häiriöitä.  Mulla oli pitkään vaikeuksia äänen ja kuvan synkronoinnissa.  Softassa on kuitenkin päällä automaattinen toiminto, joka pyrkii äänihäiriöitä korjaamaan.  Se edellyttää vain, että tallennusta yritetään riittävän pitkään, sanoisin hyvinkin pitkään, ja ehkäpä useamman kerrankin.  Itsellä myös yhdessä vaiheessa videonauhurin likaantuntut lukupää aiheutti ääniongelmia, mutta ne huomasi jo heti videota Magixilla katsellessa.

 7. Neptun sanoo:

  Huomasin, että sinulla ei näy olevankaan Terratecin versiota (ilmainen tulee kaapparin mukana) vaan maksullisen trial versio.  Se trial versio on aivan samanlainen kuin lopullinen, virallinen eli maksettukin.  Kun siitä maksaa, niin saa koodin, jolla trialversio muuttuu lopulliseksi.  Eli "virallinen" versio on sama joka sinulla jo on.

 8. Arja sanoo:

  Ostin Terratec Grabby-ohjelman liikkeestä. Maksoin ja siihempä opastus jäikin. Sain joitakin vhs-videoita siirrettyä n. vuosi sitten ja siihempä innostus jäikin. Videot oli surkeaa vilkkumista  toiston jälkeen. Olisiko tarkempia ohjeita? Uusin tietokoneeni ja Grappy asennettiin uudelleen,  nyt en saa avattua 2-kohdastasi eteenpäin.

 9. Neptun sanoo:

  Tarvitaan lisää tietoa. Parasta olisikin jos voisit rekisteröityä tämän sivuston tietokonefoorumiin tässä osoitteessa:

  https://www.neptunet.net/phpBB3/

  Siellä Tietokoneet, ohjelmat ja niiden ongelmat  -laatikossa on helpompi käsitellä tapauskohtaisia ongelmia.  Myös tämän sivuston Keskustelu käy mainiosti.

  Tarvitaan tietoa mm:

  Mikä käyttöjärjestelmä? Kerro myös tarkemmin, mihin homma pysähtyyy.  Yleinen pikakorjaus on, että poistat Terratecin ohjelman ja asennat sen CDltä uudelleen (mikäli se on ohjelman käyttö, johon se pysähtyy ).

  Ohjeita on saatavissa eri lähteistä ja Neptunilta. Kyllä sillä pitäisi saada aikaan ihan kelvollista jälkeä! 

   

   

 10. Neptun sanoo:

  Tuli mieleen lisää kysymyksiä:  Millaista videoita haluat digitoida, kotivideoitako?  Miltä se näytti Grabbyllä pelkästään nauhurilla katseltuna, siis ilman tulostusta, siis alkuperäinen?

  Kun asennat systeemiä, niin muista noudattaa Grabbyn ohjeessa sanottua ao. käyttöjärjestelmän oikeaa asennusjärjestystä.  On tärkeää, että se on oikea.  (WIN7n ohje on sama kuin Vistan, XPssä erilainen järjestys)

 11. Arja sanoo:

  Kiitos hyvästä opastuksesta ja  nopeasta vastauksestasi. Asensin ohjelman toiselle koneelle ja näyttää siltä että onnistuinkin. Vappapäiväni kului rattoisasti kun luin tarkemmin ohjeitasi niin pääsinkin soveltaen ja dvd-levyjä tuhlaten edistymään ja toivottavasti kaikki menee parempaan suuntaan. Nyt sitten vaan kopioimaan kasetteja, joita riittääkin "vähäksi" aikaa. Uskon että lopputulos on ainakin kohtuulinen ellei hyvä.
   

 12. Neptun sanoo:

  Kiva, että näyttää paremmalta.  DVD levyjen tuhlailun koekäyttövaiheessa ja myöhemminkin estää, jos teet videoita uudelleenkirjoitettavalle RW levylle. (Se on hiukan hitaampi polttoprosessi, mutta ei suurta eroa.)  Kun se on HYVÄ DVDllä, niin sen jälkeen voit sen kopioida R- levyille tai mitä käytätkään.  Kopiointi on helpointa siihen soveltuvalla erikoisohjelmalla, esim netistä Neron ilmaisversio.

  Kyllä sillä saa ihan kelvolista laatua.  Paljon riippuu tietysti jo alkuperäisversion laadusta. Laatua voi parannella oletusasetuksiin nähden asetuksia muuttamalla, kuten artikkelissa on kuvattu.  Muistettava vain on, että laadun parantuessa lisääntyy myös videon koko eli DVD levyllä oleva tila.

  Videotiedostot ovat tietokoneessa tilaavieviä.  Kannattaa heti poistaa kaikki harjoitelmat ja harkita muidenkin poistoja sen jälkeen kun ne on DVDltä koekatseltu.

  Jos tulee ongelmia tai lisäohjeita tarvitset niin kysy täällä tai sivuston tietokonefoorumissa.

 13. Jukka sanoo:

  Itselläni on sellainen ongelma, että vanhaa kotivideota siirrettäessä(myös esikatselussa), kuva alkaa pätkiä heti kun kamera nytkähtää tai heiluu nopeasti. Tätä ei TV:ssä tapahdu. Huom. en ole kokeillut muita VHS:siä, mutta kyseinen video on kuvattu vuonna 1988 ja on syy vhs-kaapparin ostamiseen. Kuva korjaantuu heti kun kameran liike vakaantuu ja nykiminen alkaa aina samoissa kohdissa. Olen kokeillut kolmea eri siirto ohjelmaa: Magix Video Saver 4.0, Honestech VHS to DVD 4.0 ja Virtual dub. Asetuksia olen yrittänyt muutella tuloksetta eli kaikissa ohjelmissa enemmän tai vähemmän sama ongelma. Kaikki pelittää siis loistavasti siihen asti, kun kamera alkaa nykiä tai heilua. Mistä tämä voi johtua ja miten sen saisi korjattua? Siirtokaapelina toimii Magix Video Saverin mukana tullut.

 14. Neptun sanoo:

  Arvelen, että vika johtuu siitä, että softa yrittää korjata liikkeen, jonka toteaa haitalliseksi tai liialliseksi. Ratkaisua voi yrittää etsiä kahdesta eri tavasta.  Joko etsimällä kohdan, jossa todetaan ja säädetään automaattisia korjauksia tai poistamalla lopputuloksesta ne kohdat, joissa tuota likettä/häiriötä esiintyy.

  Voisi ajatella, että säädön löytäminen olisi peittävä ratkaisu, jos sen saa säädettyä.  Jos ei onnistu, niin sitten editoimalla pois pätkiä lopputuloksesta.

  Miten videokaapparisi on kiinni nauhurissa, porteissa suoraa vai välikappaleella?

 15. Jukka sanoo:

  Videokaappari on kiinni suoraan nauhurissa scartilla. Olen kokeillut myös erilaisilla välikappaleilla ja sama ongelma toistuu. Pitää yrittää kokeilla vielä noita säätöjä. Erinäisten pätkien poistaminen ei tunnu mielekkäältä, koska kaikki materiaali olisi saatava talteen. Videossa ei siis itsessään ole mitään vikaa. Kuva on suhteellisen hyvä jne. Ongelman aiheuttaa vain siis tuo nopea liike tms. ja on ihan luonnollista, että kotivideoissa heiluntaa tapahtuu. Pätkimiset tulevat esiin mm. silloin, kun kuvaaja kävelee kameran kanssa, jolloin heiluntaa esiintyy kuvassa.

 16. Neptun sanoo:

  Onko sinulla Terratecin Grabby kaappari?  Se ei voi olla ilman välikappalettta kiinni scartissa.  Onko  mahdollisuutta kokeilla jollakin toisella nauhurilla? Parasta olisi jos kaappari saadaan kytkettyä suoraa nauhurissa oleviin Video Out (keltainen), Audio Out R (punainen) ja Audio Out (valkoinen) tai sitten S-Video Out (musta).  On hyvä myös tarkistaa onko nauhurissa joitakin editointi- tai muita säätöjä käytössä.

  Terratecin kaapparissa on REC nappi, älä käytä sitä. 

 17. Jukka sanoo:

  Mainitsin jo aikaisemmin, että kaappari on nimeltään Magix Video Saver 4.0 ja siis sen mukana tullut  mokkulaa muistuttava härpäke, jossa on sisääntulot – RCA ja S-video. Toisin sanoen varmaan hyvin samantapainen laite, kuin muissakin kaappareissa, sisältäen tuon REC-napin, jota en ole painanut. Kyllähän tässä on pakko olla kaapeli välissä, joka kytketään kaapparin sisääntuloihin ja siitä sitten videoihin. Mukana tuli tätä tarkoitusta varten scart-kaapeli, jossa on toisessa päässä RCA pistokkeet. Olen kokeillut myös laittaa suoraan kaapparista RCA piuhalla videoihin jne. Kuva on kaikissa kokeilluissa liitännöissä (myös suoraan). Täysin sama ja ei ole sen suhteen ongelmaa. Toisin sanoen vika on joko ns. videoiden ja koneen yhteensopimattomuudesta, videon asetuksissa tai ohjelmien asetuksissa. Todennäköisesti ongelma ei ole ohjelmapohjainen, koska kolmessa eri ohjelmassa siis sama homma. En ole kyllä löytänyt edes googlettamalla vastaavaa ongelmaa kellään. Ja niin kuin myös mainitsin.. TV:ssä kuvassa ei ole mitään ongelmaa ja on HD-telkku. Tietokoneen näyttönä on myös HD. 

 18. Jukka sanoo:

  Lisäyksenä vielä, että uskoisin ongelman ehkä olevan videoiden auto trackingissa. Täytyy tutkia onko sitä mahdollista saada pois päältä.

 19. Neptun sanoo:

  Voi hyvinkin olla.  Oma tässä käytössä oleva videonauhurini – Panasonicin laadukas editointinauhuri – on erittäin herkkä trackingin säädöille jos ei käytä automaattiasetusta. Kuitenkin siihen saattoi tulla häiriöitä noin vain.  Totesin, että vanhat videonauhat ovat ilmeisesti sen verran "likaisia", että niistä irtoaa jotakin.  Häiriöt häipyivät kun puhdistuskasetilla ja  -nesteellä puhdistin videopäät.

 20. Eero sanoo:

  Onko ollut ongelmia kuvan kanssa. Kokeilin hiljattain yhtä tälläistä ohjelmaa, tikun nimi taisi olla easycap. Ääni kuuluu mutta kuvaa ei tule. Kokeilin ensin tikun mukana tulleella ohjelmalla ja sitten jollain ilmais ohjelmalla. Käyttäessäni tikun mukana tullutta ohjelmaa, vaihtaessa kuva formaattia pal-> ntsc kuva käy ruudussa.. Missä vika? Olisiko tikun ajureissa ja toimisiko tikku ilman ajureita Win7?

 21. Neptun sanoo:

  Arvelen, että vika on säädöissä. Kuitenkin tarvitsen vielä lisää tietoja:

  Mitä softaa käytät easycapin kanssa?  Onko se tikun mukana tullut?  Tikku asentaa itse ajurinsa ja niissä tuskin on vikaa. Näissä tikuissa on sellaisia, jotka eivät ilman uutta ajuria toimi Win7ssa, joten mikä on ohjeen mukaan tikkusi tilanne?

  Kun tässä ilmeisesti pitää kokeilla ja keskustella, niin suosittelen, että kirjoitat vastauksen tämän sivuston Keskusteluun.  Siellä on vielä helpompi ja nopeampi vaihtaa viestejä kuin tässä kommentteina. Sieltä voi myös kruksata, että vastauksesta tulee heti ilmoitus.

   

   

 22. Sara sanoo:

  Hankittiin tuossa juuri mainitsemasi Video-capture DigiPlus kaappauslaite ja asennettiin mukana tullut Ulead Video Studio ohjelma. Koneessa on Windows Vista. Asensin ajurin kaappauslaitteelle ja ohjelmat. Ulead-ohjelmassa yritin laittaa ohjeiden mukaan kaikki säädöt oikein (tosin laitteen mukana tulleet ohjeet olivat hyvin puutteelliset mielestäni), mutta kuvaa eikä ääntä tullut laisinkaan läpi, vaan ohjelma valitti, että "there is no signal" kun yritti aloittaa kaappausta.  Laittamani asetukset olivat seuraavan laiset:
  input source: Video composite; tv system: PAL; Audiodevice: Digitaalinen ääniliitäntä
  Misätköhän kannattaisi ensin lähteä vikaa etsimään? Piuhoista (olivat laitteen mukana tulleet), tietokoneesta, asetuksista, videonauhurista (toimi kyllä tv:n kanssa) vai pitäisikö kokeilla jonkun toisen ohjelmiston kanssa (esim. mainitsemasi Magix Video Easy)?

 23. Neptun sanoo:

  Miten kaappauslaite on kiinni nauhurissa? Onko nauhurisi varustettu oikea-vasen audio- ja videopistokkeilla vai käytätkö jotakin scart-välikappaletta?  Tutkitaan nyt ensin tätä tapausta, sillä Magix Video Easy on hyvin samantapainen ohjelma, hiukan enemmän säätöjä. Minusta tuntuu, että jotakin on vialla nauhurin ja tietokoneen välillä jos mitään kuvaa ei tule esikatseluruutuun.  Kokeile myös jotakin toista USB-paikkaa.  Pieni mahdollisuus on myös, että tietokoneen USB-ajureissa on joitakin puutteita.

  Onko säädöissäsi myös oikea laite kohdassa Source: sekä kohdassa Format: kohdassa MPEG?

 24. Kalervo sanoo:

  Tietoa tarvitaan olen vasta-alkaja näissä puuhissa. Minulla on Terratec Grabby ja olen tuhraillut
  ohjelman kanssa. Olen saanut äänet tulemaan, mutta kuvaa en ole kyllä nähnyt. Säädöt näyttäisi
  oleva samaa kin tuolla tarinan alussa. Mutta kun en ole varma siitä, että näkyykö kuva ajettaissa
  nauhurin kuvia koneelle, minulla niitä ei näy. Ja toiseksi en löydä tallentuvaa ainesta mistään vaikka
  kuinka yritän, että näihin kysykyksiin vastauksia. Kiitos.

 25. Neptun sanoo:

  Siinä voi kyllä olla useitakin mahdollisuuksia vääriin säätöihin.  Kuvan pitää kyllä näkyä pienessä näyttöruudussa, muutoin se ei tallennu.

  Siis kuin ajat nauhurilla analoogista videota, niin saat äänen kuulumaan, mutta kuvaa ei näy.  Tämä viittaa siihen, että nauhurin ja tietokoneen välinen yhteys toimisi.  Eli kyse on todennäköisesti Terratecin ohjelman säädöistä.  Tarkista, että 

  – "Asetusten pääruudussa" on kohdassa 1 Video driver Terratec Grabby (USB-DSwow).  Ja audio driver: Terraterc Grabby.

  Kodassa 3 tarkista Recording quality:

  esim. MVX User definied tai MXV:DVD quality tai MPEG:DVD quality

  Sitten on kodassa 3 myös hyvin tärkeät asetukset kodassa Avanced (painonappi).  Siellä tarkista, että Input lehdellä on Input 1:Video Composite ja Output 0:Videodecorder Out.

  Lehdeltä Display takista, että Videodekooderi kodassa on Kuvastandardi PAL-B.

  Format lehdeltä tarkista, että Virranmuoto Videomuoto on PAL_B ja Väritila/pakkaus on YUY2 Näyttökoko on valittavanasi eri mahdollisuuksista (esim 640×480)

  Olisiko tuosta jotakin apua?  Kerro kokeilusta, mitä tekstiä näyttää kohta Recording detail (oikealla aivan alhaalla).  Kerro myös mikä käyttis koneessa on.

   

 26. Kalervo sanoo:

  Kiitos vastauksesta Neptum. Ja kiitos selosteesta, joka täytyy taltioida muistiim. Minulla toimii pelit
  aivan moitteetomast. Kun olin edellisen kysymykseni lähettänyt niin huomasin kysymyksesä olevan
  oma hölmöily. Minulla on myös toinen kuvansieppaaja ja sen olin epähuomiossa tökännyt koneeseen.
  Kun vaihdoin osasen, niin kuvat ja äänet toimi. Mutta uusikysymys? Miten saan siirretyn kuvan näky-
  mään. Minulla on Nero 12 ohjelma eikä sekään auta. Mitä vielä pitäisi tehdä. Latasin dekoodekin,
  mutta ei auta. Jos löydät vastauksen ole ikikiitollinen. Kone on windows 7.

 27. Neptun sanoo:

  Mitähän tarkoitat, että saat siiretyn kuvan näkymään?  Eikö se kuva siis näkynyt ja ääni kuulunut pienessä näyttöruudussa?  Kun painat punaista Record näppäintä niin systeemi nauhoittaa ne ja säilöö ohjelman tiedostoon tai johonkin muualle, minkä olet määrännyt.  Sen jälkeen siirrytään Edit-osioon ja katsotaan tarvitseeko sitä editoida, ottaa pois kohtia jne.  Jos ei erityistä tarvitse, niin siirrytään Burn-osioon, joka  tekee Menun ja polttaa videon DVD-levylle.  Käytä aluksi mieluiten uudelleenkirjoitetavia RW-levyjä, ennen kuin olet varma, että lopputulos on haluttu.

  Neroa tai vastaavia poltto-ohjelmia ei tähän tarvita.  Mutta voit sitten tehdä Nerolla kopioita siitä RW-levystä jos se on hyvä.

 28. Kalervo sanoo:

  Kiitokset jälleen niistä hyvistä neuvoista, ilman niitä olisin tuskin onnistunut tässä työssä. Nyt minä jo
  jonkinlaista kuvaa tulemaan nähtäväksi. Minulla on onnistunut videokuvan tuominen koneelle mutta
  sitten se kivinen polku on alkanut. Kun ei ole suomenkielinen ohjelma ja kaikkea täytyy yrittää ronkkia
  ja näin se menee pieleen. Nämä menut ja polttaminen ne on tökkinyt pahasti. Olen joutunut välillä
  ottamaan googlen kääntäjän avuksi ja se on aikaavievää puuhaa. Nyt siis sain kuvan näkymään
  Nero-ohjelmalla ja layerilla, mutta kuva ei ollut mitenkään hyvää jospa se paranis. Hyvä NEPTUN
  jos tulee jotakin vielä asiaa parantavaa mieleen, kirjoitellaan.

 29. Neptun sanoo:

  Terratecin ohjelmassa on aika hyvä ohjeistus, kuvitettukin.  Se tosin on englanninkielinen, mutta kääntäjällä suomentuu.  Huomaa, että menun teko ja polttaminen DVDlle täytyy tehdä sillä ohjelmalla, jolla kuva on kaapattu.  Se pystyy parhaiten konvertoimaan videon lopulliseen muotoon omista "työtiedostoistaan". Tarkuutta voi lisätä asetuksista.  Editoimalla voi myös tehdä useita erilaisia parannuksia ja häiriöiden suodatuksia.

 30. Kalervo sanoo:

  Vielä asiasta senverran. Mistä löytyy Terratec Grabystä mainitsemasi imake mask?
   

 31. Kalervo sanoo:

  Sori vaan kyllä löytyi imake. Kiitokset vaivannäystä.

 32. Neptun sanoo:

  Hyvä että löytyi.  Laitan kuitenkin tähän paikan jos joku muukin sitä hakee:

  Record-osio Video recording taulukko -> Avanced ->Dispaly -> Video Image säädä -> OK

  Joko laatu on tyydyttävää?  Lisäämällä tarkkuutta lopputulos paranee, mutta vastaavasti videon pituus suurenee.  Riippuu siitä, miten pitkiä videoita digitoi, millaisiin tarkkuuksiin kannattaa mennä.

 33. Kalervo sanoo:

  Kyllå ohjelma alkaa olla kohdillaan. Ainakin Media Playerin kautta katsottaissa näyttä ihan hyvältä.
  Kuvakokoa isonnettaissa häiriötä ilmenee, en sitten tiedä autaisko asetuksia muuttamalla, mutta
  hyvä näin. Jatkan kokeilua.

 34. Kalervo sanoo:

  Lisåys tuohon äskeiseen. Minä en saa esille Advaced MPEG-setting, eli kaapauksen asetuksia.

 35. Neptun sanoo:

  En ole varma mitä tarkoitat, missä tilanteessa?  MPEG-asetukset tulevat esille kun Video recordin taulukon 3. kohdassa eli Recording quality muuttaa Configuration napin vasemmalla puolella olevasta pienestä alasvetonuolesta asetusta.  Tätäkö tarkoitit?

  Laatua saa muutettua ehkä parhaiten kaappauksen Configuration kohdasta -> Magix movie export  -> Frame ja -> Quality (likusäädin)

 36. Neptun sanoo:

  Todettakoon vielä, että jos VHS videoiden digitointia on enemmänkin tai jos asia on erityisen kiinnostava, niin kannattaa käyttää Magix Movies on DVD Download versioita. Tämä maksullinen softa tuo tullessaan vielä lisää säätömahdollisuuksia, esim kuvan rajausta ja häiriöiden poistoa, editointiominaisuuksia ym. sekä toimivan tuen (englanniksi) ohjelmalle.   Ohjelman saa trial-versiona,  jolloin sitä voi ensin kokeilla.

  Hyviä videoita ja jatkoa!

   

 37. Kalervo sanoo:

  Juuri noita säätöjä tarkoitin. Ohjelma toimii hyvin, kun olen jotenkin päässyt kärryille tämän ohjelman
  toiminnasta. Kiitkset avusta.
   

 38. Esko sanoo:

  Ostin Magix videosaver 4.0 -laitteen videonauhojen siirtämiseksi DVD:lle. Laite toimii ihan ok vanhassa  pöytäkoneessa, mutta se ei toimi uudessa Asus X93S -läppärissä. Mikä mahtaa olla toimimattomuuden syynä? Monenlaista on kokeiltu atk-asiantuntijankin kanssa.

 39. Neptun sanoo:

  Terratec-laite, joka artikkellissa esimerkkinä, ei toimi välttämättä Win8ssa.  Mutta tämän Magix 4 pitäisi toimia kaikissa Windowseissa, myös 32 ja 64 bittisissä järjestelmissä.  Siihen kuuluva ohjelma on sen sijaan koko vaatimaton. Sujuiko sen asennus ongelmitta?  Siitä ei voi muuta sanoa kuin että ota yhteys Magixin tukeen.  Se kyllä toimii ja sieltä saa vastauksen.

 40. Martti sanoo:

  Lukemani perusteella omatoimiseen videoiden digitointiin varmin järkevän hintainen laite- ja ohjelmakokonaisuus lienee Windowsin Magix Video Saver -paketti (n. EUR 60,00), jonka hankkimista siis vasta harkitsen. Mutta onkohan tuonkin ohjelman kanssa niin, että se on ladattavissa vain yhdelle tietokoneelle, eli jos esim. hankkii uuden koneen, pitäisi ostaa myös uusi Video Saver? Mutta ilmeisesti jo digitoidut videot ovat aina katsottavissa esim. Windowsin Media Playerillä? Millä muulla ohejelmalla Magixilla digitoitu video on katsottavissa? Pitääkö ennen digitointia jotenkin määritellä, millä formaatilla tulos pitäisi olla katseltavissa? Jos pitää, niin mitä vaihtoehtoja tässä Magixissa on? Suosituksia? Muuten, Lidlissäkin näkyy olleen ainakin fyysisesti vastaava tarjouspaketti tähän tarkoitukseen n. 25 EUR, jonka tulokset katsottavissa ainakin Media Playerillä, mutta laatu- tai käytettävyysero kai lienee huomattava?

 41. Neptun sanoo:

  Itse ostin eri kaappareita, joiden mukana tuli erilaisia ohjelmia.  Terratecin mukana tuli Magix Movies on DVD TerraTec Edition.  Jossain jo kerroin, että halusin siihen pari lisäominaisuutta, jolloin ostin Magix Movies on DVD softan, josta Terratecin versio on ihan hyvä, mutta parissa kohdassa hiukan riisuttu versio.  Tämä Magixin on hyvä, paras kokeilemistani.  Heillä voi olla jo uudempikin vastaava softa, yleensä myös samalla hiukan kalliimpi.

  En tiedä, mitä tuohon mainitsemaasi pakettiin sisältyy.  Jos siinä on kaappari ja tuo Magixin ohjelma tai vastaava, niin hyvä on.  Hinta ostettaessa erikseen kaappari ja sitten tuon mainitsemani minulla oleva softa on suunnilleen sama eli 60 E luokkaa.

  Digitoidut videot näkyvät kaikilla mediasoittimilla, myös Windowsin Media Playerilla. Magixin softassa on paljon erilaisia säätöjä, mutta mitään erityistä määritystä ei ole katselua varten.  Lähinnä tulee mieleen tulostaako DVDlle vai Blueray-levylle.  Se millaisia DVD-levyjä käyttää ratkaisee, miten hyvin ne toimivat esim erilaisissa TVhen kytketyissä DVD soittimissa.  Tietokoneissa toiminevat kaikki yleiset levytyypit.

  Kaappareita on hyvin monen merkkisiä ja niissä on erilaisia softia mukana.  Arvelen, että Magixin ilmaisversion tasoista ei oikein löydy eikä tietenkään enää Magixin maksullisten versioiden tosoista.  Kyse on juuri laatu- ja käytettävyyseroista, liikkuvia kuvia saanee kaikilla.

  Vertailun vuoksi kokeilin videoiden digitointia homattavasti kalliimmilla tehoharrastajien videoeditoreilla.  Niilläkin voi digitointia aivan hyvin tehdä, mutta säädettävyys eikä editointi ole niin helppoa kuin vartavasten digitointiin tehdyllä Magixilla.

  Selvittikö tämä asiaa?

 42. Peksi sanoo:

  Ostin tuossa Terratec Grabby- palikan ja sen mukana tuli linkit Magix-ohjelmaan ja ajuriin. Asennukset meni hyvin ja ohjelma lähti käyntiin, mutta ongelma on että kuva "katoaa" jonkin ajan kuluttua. Ääni kyllä kuuluu koko ajan eli yhteys videonauhurin ja koneen välillä toimii. Olen kokeillut nyt kahdessa läppärissä, toisessa Windows 7 ja toisessa Vista. Voisiko koneiden näytönohjaimen asetuksissa olla ongelmia vai löytyisikö ratkaisu Magix-ohjelman valikoista?

 43. Neptun sanoo:

  Voisitko selostaa vielä vähän tarkemmin, missä vaiheessa kuva katoaa.  Siis kun nauhoittaa kasetilta, niin pienestä näytöstä kuva häviää?  Miten kauan kuva näkyy aloittamisen jälkeen?  Onko asia riippumaton VHS-kasetin laadusta ja sillä olevasta materiaalista, myös elokuvissa jne tehdastekoisissa sama juttu?  Miten laite on liitetty videonauhuriin?

 44. Peksi sanoo:

  Eli ensiksi asensin Grabbyn meidän uuteen ASUS-miniläppäriin (videot scart-palikan kautta). Alussa kuva näkyi hyvin ja aloin nauhoittamaan, mutta noin 50 minuutin jälkeen kuva meni jumiin ja ei palautunut sen jälkeen. Eli kuva ei näy siinä pienessä näytössä mutta ääni kuuluu.

  Kokeilin sitten systeemiä toiseen hieman vanhempaan COMPAQ-läppäriin, mutta siihen en saanut kuvaa kuin muutaman sekunnin ajaksi, eli tapahtui sama homma kuin toisessakin koneessa.

  Eikö tuon grabbyn pitäisi nuissa nykykoneissa kuitenkin toimia, vai vaaditaanko videonkäsittelyyn vieläkin ns. "tykkikone" jossa on muistia ja näytönohjaimet viimeisen päälle? Jotenkin tuntuu, kun tuo kuva häviää tuolla lailla, että koneessani ei muisti riittäisi tai kone ei pysy kuvan mukana tms vaikka kylläkai nuissa pitäisi voima riittää. Entä muut ohjelmat? Tulisiko esim. virustorjunta tai verkkoyhteydet tai muut aliohjelmat katkaista tallentamisen ajaksi?

  Videokasetit on n. reilu 10-25 vuotta sitten nauhoitettuja, kyllä kai ne ihan hyväkuntoisia ovat. Videot on Philips-merkkiset HIFI-videot 2000-luvun alusta. Ne ovat siis kiinni scart-palikan (jossa input/output kytkin) kautta grabbyyn ja grabbysta sitten tietokoneeseen. Videoissa on edessä RCA-portit mutta ne ovat ilmeisesti sisääntuloja (Plug & Play).

   

 45. Neptun sanoo:

  En pysty tarkemmin noista koneistasi sanomaan, kun ei tiedä niiden ominaisuuksia.  Periaatteessa videoiden editointi kyllä vaatii koneilta jotakin.  Tämä "jotakin" riippuu siitä, miten vaativia videoeditoreita käyttää.  Huippuharrastajien ja ammattilaisten videoeditorit saavat helposti tehokkaatkin pöytäkoneet polvilleen.  Sitä varten niissä voi olla automaattinen käsitellyn materiaalin varmuuskopiointi.

  Mutta näin vaativa ei tämä Magixin softa ole eikä siinä tietysti ole mitään varmuuskopiointia.  Mutta kyllä sekin jotakin koneilta edellyttää.  Saattaa olla, että sen teknisissä tiedoissa on tarkemmat minimivaatimukset millainen käsittelykoneen tulee olla.  Miniläppäri ei kyllä ole oikein videoiden editointiväline jo kuvan kokonsakin takia.  Tykkikone ei tarvitse toki olla, mutta kun jo Windows varaa merkittävän osan muistia, niin voi käydä tiukaksi. Myös tallennustilaa tulee olla reilusti, videot vievät paljon tilaa. Saattaa olla, että havaintosi koneen tehoista pitää hyvinkin paikkansa.

  Muita varsinaisia ohjelmia ei ole syytä olla auki, mutta virustorjunta ei juuri vaikuta asiaan.  Yhdistäminen scart-liitimen avulla ei ole niin varmaa kuin suoraa, jos portit olisivat.  Niissä lukee yleensä Audio aut ja Video aut tms.  Mutta siis tehoista arvelen kuitenkin olevan kiinni.

   

 46. Peksi sanoo:

  Miniläppäri tosiaan on resoluutioltaan ongelmallinen, ohjelmakin herjaa kun sen käynnistää ja valikoita on hankala käyttää.

  Kokeilin tällä isommalla läppärillä taas tuossa äsken ja sain puolen tunnin ohjelman mukavasti siirrettyä VHS:ltä koneelle ongelmitta ennen kuin kuva alkoi taas jumimaan. Ohjelma ilmoitti ennen sitä että kone "käy yliteholla ja asetuksia tulisi muuttaa". Tässä Magixissa näyttäisi olevan sellainen ruksivaihtoehto, joka optimoi asetukset "hitaammille ja vanhemmille koneille", ei tuntunut vaikuttavan. Kun kuva pimenee ei sitä saa takaisin vaikka nuita asetuksia säätäisi kuinka pienelle, välillä näyttö tosin menee vihreäksi.

  Koko laitteiston boottaamisen ja kaapeleiden irtikäyttämisen jälkeen kuva näyttäisi jälleen palaavan. Pitäisikö asetukset aina säätää ennen kuin videonauhurin käynnistää?

  Tässä koneessa on AMD:n 2GHZ:in prosessori, 4 g keskusmuistia ja NVidian Gforce 8200 näytönohjain. Kiintolevytilaa on n. 400 gigaa ja ohjelman edellyttämät USB 2.0 portit löytyy. En sitten tiedä jos tuota muistia löis lisää tähän auttaisko se.

 47. Neptun sanoo:

  Kyllä tuolla teholla pitäisi pärjätä joten kuten tuon softan kanssa.  Asetukset pysyvät kyllä siinä muistissa, joten ei niitä tarvitse aina erikseen säätää.  Samoin muutto hitaamalle koneelle pitäisi tehdä silloin kun kone ei työskentele eli sillä ei voi jatkaa jo keskeytynyttä.  Sitävastoin sen pitäisi säilyä käyttökerrasta toiseen.  Eikö pelkkä Magixin sammutus ja uudelleenkäynnistys riitä?

  Kun nyt virittää koneen ja Magixin, niin voi mitata kauanko se videota tekee.  Jos sitten haluaa toimia ilman katkoksia varman päälle, niin tekee kaappaukset tuollaisissa pätkissä ja liittää pätkät yhteen.  Tietysti työläämpää kuin yhtenä kokonaisuutena, mutta sitten kuitenkin toimii.  Varmista myös, että kiintolevyllä on reilusti tyhjää tilaa.

  Aiotko myös editoida Magixin softalla videoita?  Mikähän Windows koneessa on?

   

 48. Peksi sanoo:

  Koneessa on Windows Vista. Tarkoitus olisi ensin käydä nuita videokasetteja läpi ja siirtää materiaali tietokoneelle ja siirtokovalevylle talteen ja sitten myöhemmin ehkä editoida niitä. Eli otan talteen ne mpeg-elokuvatiedostot mitä ohjelma tekee.

 49. Neptun sanoo:

  Näin voi menetellä.  Oma kokemukseni vanhojen videoiden editoinnista on, että paras ja melkein ainoa tarvittava toimenpide on niiden lyhentäminen ja osien poistaminen.  Mutkikkaammat editoinnit ovat niille vaikeita varsinaisilla editointisoftillakin.  Olen siis digitoinut esim tunnin pituisen videon ja sitten heti saman tien poistanut siitä suunilleen puolet ja polttanut DVDlle.  Riippuu tietysti mitä videoilla on

 50. Martti sanoo:

  Kiitos nopeasta vastauksestasi. Olen hankkimassa Magixin Video Saver pakettia, jonka tarkemmat tiedot löytyvät osoitteesta http://www.magix.com/fi/vhsdigitointi/‎   .Olisiko tuo sellainen paketti, etten lisäksi tarvitse kuin vhs-nauhurin tai vhs-kameran ja tietokoneen. Tietokoneena voin käyttää joko Toshiba Satellite P500-134 tai HP ProBook 6360b, molemmissa Windows 7 ja n.1 T muistia. Lopulliset tallennukset olen ajatellut tehdä ulkoisiin kovalevyihin.

Jätä kommentti

Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>