Printtaa tämä artikkeli Printtaa tämä artikkeli

Kaikki me joskus kuuntelemme radiota.  Mutta radion kuuntelu voi olla kesällä toisella korvalla kuuntelua paljon syvällisempi harrastus.  Sillä voi olla oikein tavoitteita ja siitä voi saada neuvoja ja tukea DX-kuuntelijoiden liitosta.

Suomen DX Liitto täytti juuri 50 vuotta, joten mistään uudesta asiasta ei ole kysymys. Silti radioiden kuuntelussakin tapahtuu koko ajan voimakasta kehitystä mikä tekee asiasta hyvin mielenkiintoisen.  Mitä sitten kuunnellaan ja miksi?

DX-harrastaja kuuntelee lähellä ja kaukana olevia yleisradioasemia.  Joidenkin kuuluvuus voi olla harvinaisuus, toisten taas jokapäiväistä.  Niitä etsitään kaikilta mahdollisilta aaltoalueita, myös netistä. Kuunteluharrastuksessa pääsee alkuun aivan tavallisella radioilla.  Jos hankkii ns. maailmaradion, on jo pitkällä hyvien löytöjen äärellä.  Ja mikäli vielä vaativampaa tasoa tavoittelee, pääsee tuloksiin hankkimalla liikennevastaanottimen, joita niitäkin on eri hintaluokissa.

Kuunteleminen ja asemien löytäminen on mielenkiintoista ja lisäksi monin tavoin kehittävää.  Kun kuunnellaan yleisradioasemia, on aina mukana kielitaidon kehittäminen.  Eikä mikään estä haluttaessa tuoda teknisempää osaamista mukaan, vastaanottimia ja nimenomaan antenneja voi rakennella.  Harvinaisia asemia ja jopa TV- ja satelliittiasemia voi bongata.  Asemille voi lähettää halutessaan myös kuunteluraportteja.  Niihin useat  ulkomaiset asemat vastaavat ja lähettävät QSL-kortin, erilaista asemarekvisiittaa, viirejä jne. On myös mahdollista osallistua DX-kuuntelijoiden kilpailuihin.

Harrastuksella voi siis olla useita erilaisia päämääriä ja virityksiä, miten kukin haluaa.  Mutta miten päästä alkuun? Kauan sitten kun Neptun oli kuuntelija-amatööri, niin neuvoja ei ollut missään vaan kaikki oli itse opittava ja kehitettävä.  Nyt tilanne on aivan toisenlainen.  Meillä on maassa Suomen DX-Liitto, jolla on tietoa jaettavaksi ja väkeä monipuoliseen neuvontaan.  Kannattaakin aivan ensi töikseen katsoa liiton nettisivuilta, mitä siellä on tarjolla.  Jäljempänä linkit, joista pääsee mukavasti eteenpäin.

Suomessa on myös paikallisella tasolla toimivia harrastajaryhmiä.  Niitä on ainakin Kainuussa, Lahden seudulla,  Tampereen seudulla ja Jyväskylässä.  Suomen DX-Liitolla on TVn tekstisivuilla oma sivunsa, josta niin ikään saa informaatiota.  Sivu on 591.

 

Ole mukana ajan hermolla, siellä missä jotakin tapahtuu. Mukana maailman laajuisesti tapahtumien eturintamassa. Juuri siellä radioasemat  toimivat.  Tutki, mitä radiokuuntelu voisi antaa sinulle oikein harrasteena.

 

Artikkeli päivitetty 19.12.2018

 

Linkit

Tietoa jota pääsee eteenpäin, Suomen DX-Liiton sivut

DX-kuuntelun opas

 

Tagit: ,